A kollineár-építő leírás szerint a z üvegszál helyett a kompozit sem jó.
Kérdés: javítottam diamond antennát: az üvegszál burkolat eltört, én meg vettem üvegszövetetüvegszövettel (amit bekentem a mellékelt ragasztófolyadékkal) néhányszor körbetekertem.
Ez "hivatalosan" üvegszálas kompozitanyag, a ragasztó talán poliészter műgyanta - ezt nem tudom, de rettenetesen büdös, többet ilyen anyaggal nem dolgozom, ha nem muszáj)
Ez az anyag sem jó? (Értsd, drasztikusan változik a terjedés?)
Sajnos a legtöbb helyen már csak karbonszálas van. Itt azt mondták, ez csak üvegszálat tartalmaz, semmi vezetőt. Állítólag lesz még belőle folyamatosan.
Mondtam nekik, akkor "rájuk uszítom" a rádiósokat! :P Várják. :)
Amint megjön tesztelem valahogy és referálok, ha valakit érdekel.
Ha nem fémes kapcsolattal van rögzítve az antenna a járműhöz (pl. lyuk a tető közepén), hanem mágnestalppal, akkor ez rontja-e a gyártó által megadott SWR-t, vagy ezt belekalkulálják?
Azt ne felejtsd, hogy ezeknek a nyereséges körsugárzóknak a nagyon lapos sugárzásból van a nyereségük. Tehát ha nem vizszintes síkban nézed, lehet rosszabb a teljesítménye, mint egy lambda negyedesnek.
Mit gondoltok használhatóak ezek az olcsó készülékek arra, hogy használtan vett antennák swr értékét ellenőrizzem használat előtt, ill. ha antennaépítésre szánom magam?
Ha valakinek netán sikerült volna építeni 446 MHz-re koax kollineár antennát, (ami persze jól működik) az legyen szíves a rajzot és a felhasznált kábel tipusát velem(ünk) megosztani. Az itt szereplőt megépítettem 446-re számított mérettel és a 23,3cm-el is de nem igazán akar működni. A kábel típusa RG58CU volt. Lehet hogy ennek a kábelnek köze sincs a gyári 0.66 rövidülési tényezőhöz? Vagy vastagabb (más típusú) kábelből kellene csinálni?
Azon gondolkozom hogy hová tegyem a tetőn, hogy majd könnyen le tudjam vezetni földhöz. Nem sok variáció van. Megveszem hozzá a csöveket, meg az összekötőt... Van műszerész haver, már szóltam neki, utánanéz hogy is kell pontosan. Azt kell még kitalálni hogy vezetem le a fal mellett.
Mindenképp tedd magasabbra (gondolom CB antenna). A földelés pedig nagyon fontos nem csak a villámok, hanem a statikus feltöltődés (szél) miatt is. Ha a közelben van a ház védőföldelése, netán a házon van villámhárító akkor annak a levezetőjéhez hozzá csatlakoztathatod, ha nincs, akkor csinálni kell földelést. A neten találsz hozzá sok leírást.
Annyi változott hogy felköltözött az antenna már a garázsra. Kb. 80cm acélcsőhöz bilincselve a (Sirio GPE 27). Még lehet megy majd feljebb, egyenlőre próba.