Az ucsó gondolatoddal még egyet is lehetne érteni.
viszont itt jön a de...
de beleolvastam a hivatkozott link szövegébe. kicsit fáradt vagyok már hozzá, inkább pihent aggyal kellene végigolvasni (már ha bírnám egyáltalán). De egy biztos kicsit nagyra és hihetetlenre sikeredett a körítés. vannak ilyen meg olyan kölcsönhatások ezek több száz éves megállítások, akár bizonythatók is lennének de így ez sok. nekem azonnal tele lett vele puttonyom. azt mondanám rá hogy ne etessük egymást ezzel a maszlaggal. egyetértek azzal aki azt mondja, hogy elhisszük azon tudományosan kimutatott megállapításokat, amit mérhető módszerekkel lehet jól körülhatárolhatóan igazolni vagy cáfolni.
de addig és most a véleményem az hogy búlvárosra sikeredett ez egész. én megfelelő komolysággal kezelem.
Engem nem erdekel, hogy mit mondanak a biodinamikusok... engem az erdekel, hogy pusztan azert ne dobjon senki felre semmit mert a biodinamikusok _is_ ayt mondjak.
A vegyszerhasznalat korlatozasa es a kornyezetbarat technologiak preferalasa alapveto ertek. Ezeket nem hiszem, hogy meg kene kerdojelezni vagy ki kellene gunyolni.
Az amiről te írsz az nem biodinamizmus, hanem a környezettudatos és korrekt szőlészkedés-borászkodás alapvetése.
Nem újdonság, hogy a valódi értékekre ránőnek a vásári kardnyelők és tűzköpők...de nem szabadna hagynunk, hogy amiatt a valódi értékeket leamortizálja bárki.
Nézd csak meg... a terroir borászkodás és a kézműves technológiák lassan szitokszavak lesznek azért mert néhány cég marketingcélokra használta ezeket az amúgy fajsúlyos fogalmakat. Át kellene látni a szitán és nem hagyni a fontos dolgokat elértéktelenedni.
Én meg azt gondolom, hogy tisztességesebb lett volna a "biodinamikusoktól", ha azt mondják: hölgyeim és uraim, szeretnénk előállítani egy olyan bort, amelyet kb. 100 évvel ezelőtt ihatott az akkori kor embere. Egyszerűen azért, mert véleményünk szerint a vegyszeres gazdálkodás nem kívánatos ízeket ad a bornak. Szerintünk a régi fajták újratelepítésével, azok alacsony hozamú termesztésével, természetrombolás nélkül olyan bort lehet csinálni, amilyet a nagyüzemben nem, és olyan fajtaválasztékot lehet kínálni, amelyből sokkal több ember megtalálhatja a kedvére valót, mintha csak az uniformizált világfajták közül választhatna. A kézi munkát meg kell fizetni, de cserébe valami egyedit, authentikusat, és hagyományosat tudunk kínálni.
Ez korrekt beszéd lett volna. De az, hogy a szőlőtaposás során az emberi energia rezgésektől a szőlő sokkal szívesebben adja a levét, meg hogy szűrt napfényben olajosabban érik a bor, és egyéb hasonló marhaságokkal traktálni a vevőt - egész egyszerűen arcátlanság.
Mindenesetre úgy érzem, hogy amolyan ellenkampány indult be a környezettudatos gazdálkodás... Egy kicsit mintha azt érezném, hogy aki bioszőlőt akar organikusan termelni az is le van húzva a sámánkodás szintjére.... szinte várom, hogy ahogy a terroir trend ellen felbuzdulva a szupermarketek varga féle borpótlói felé fordultak nagy lelkesen az ország sokszáz tényleg egyedi és tiszta bort (bár kis tételben) termelő pincészetének felgfedezése helyett ugyanúgy hamarosan az egekbe lesznek dícsérve a pétisót raklapszámra a soro közé öntő, a szőlőnövényt hetente vegyszerbe abáló pincészetek... mondván, nehogymán azok a divatrajongó biodinamikusoknak legyen igaza.
Majd hiszek benne, ha megjelenik egy tudományos publikáció, tényekkel, adatokkal alátámasztva az állításaikat, de addig nem több egy harrypotteres hókuszpókusznál
Érdekes cikk... egyszer érdemes lenne _komoly_ beszélgetést kezdeményezni a dolog valódi értékeiről és a környezettudatos gazdálkodásról. Mert félek, hogy ezeket a divatos jelszavakat csak marketingcélokra használják a legtöbben.
Hát ez elég sovány napszám lehetett, ráadásul még a csirkét is nektek kellett adni hozzá, mint az egyszeri embernek, aki hirdetést ad föl: "Rántottcsirke elfogyasztásához társat keresek. Csirkét a társ hozzon!" Majd tegyél föl képet, ha kivirágoztatok!
Ha jól akarsz mulatni, olvasd el ezt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9023221&la=77329688
35724
De komolyan, erröl a napszámról még beszélni kellene. De annyira rohantál:-(
Az az izé, amit a metszés napszámjaként kaptam, nagyon finom volt, a feleségem hollandi mártással csinálta meg, rostonsült csirkemellel. A lila héját le kellett venni, az kesernyés volt egy cseppet. Egy kisebb gumót meg elültettünk, hátha tudunk termeszteni belőle.
Tényleg szép lett!:-)Ezúton is hálásan köszönöm a radikális fiatalítókúrát, amit véghezvittél a szölöben! Most jöttem haza, azért van idöm írni; tegnap még egy 12 órás müszak keretében elástam többek között: 1 Pölöskei Muskotályt, 1 Kozma Pálnét, 1 chaslaist 1 narancsizüt (ennek csak ennyi a neve, kiváncsiságból vettem egyet belöle). Érdekelne, hogy mi a szölöültetés helyes technikája. Én a következöképp jártam el: àstam 1 akkora gödröt, hogy majdnem bele tudtam állni (na, ez túlzás, de akkorát, hogy az oltvány nyakig eltünt benne), de akkora azért nem volt, hogy alatta a gyökerei is még szépen függölegesen eférjenek, ezért azokat 2-3 cm-vel megrövidítve körberendeztem körülötte, mert ahhoz meg nem volt elég széles sem, hogy vízszintesen sugárirányban elférjenek. Nos, a gödör cca 60x35 cm-es volt. Ebbe marhatrágya és komposzt keveréket tettem és ráöntöttem egy vödör vizet. Aztán rádöntöttem az eredeti, alapból erösen agyagos földet és lábbal megtapostam, majd még 1 kevés földet szórtam rá, de alapjában véve kis "tányér" közepén figyel kifele az oltvány nyaka, amiben a víz össze tud gyülni. Aztán visszavágtam a vesszöt kb4-5 szemre vagy 10 cm-re, majd sorsára hagytam. Estére rájött az esö.
Ez a kép valószínűleg valami olasz borvidéken készülhetett, egyszer néztem egy filmet ilyenekről a Spektrumon. Sírt-rítt egy olasz borosgazda, hogy alig találnak ültetésre alkalmas földet a sziklák között (ez látszik a képen is), de azért "szerencsére" meg tudják oldani. Bizarr támrendszereket építenek, hogy a szőlő olyan helyre fusson, ahol hozzá is lehet férni.
Aztán ezekből lesznek az olcsó, gyenge minőségű olasz borok, amikkel tele van a Tesco meg a Lidl & Schwarz. Ez kb. ugyanolyan, mintha Magyarországon 2-3 ember kezében lenne az egész Szent György-hegy, akik nagyüzemi gazdálkodást folytatnának, és még a bazaltorgonák közé is szőlőt ültetnének, ha találnának egy ásónyomnyi földet. Velünk sokkal jobb adottságú szőlőket kivágatnak, merthogy nagy az Európai Uniós borfelesleg, ők meg, ha rajtuk múlna, még az Alpok tetejét is beültetnék. Előbb szüreteltetnének ipari alpinistákkal a kecskelegeltetésre is alkalmatlan szirteken, mintsem kivágnának egy tőkét. Mi meg izzadunk, hogy megfizethető áron jó minőségű bort tudjunk készíteni. Több ismerősöm jelezte már, hogy nagyon sajnálja a magyar borászokat, de neki csak a küldöldire van pénze.