Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3895
Az ucsó gondolatoddal még egyet is lehetne érteni.

viszont itt jön a de...

de beleolvastam a hivatkozott link szövegébe. kicsit fáradt vagyok már hozzá, inkább pihent aggyal kellene végigolvasni (már ha bírnám egyáltalán). De egy biztos kicsit nagyra és hihetetlenre sikeredett a körítés. vannak ilyen meg olyan kölcsönhatások ezek több száz éves megállítások, akár bizonythatók is lennének de így ez sok. nekem azonnal tele lett vele puttonyom. azt mondanám rá hogy ne etessük egymást ezzel a maszlaggal. egyetértek azzal aki azt mondja, hogy elhisszük azon tudományosan kimutatott megállapításokat, amit mérhető módszerekkel lehet jól körülhatárolhatóan igazolni vagy cáfolni.

de addig és most a véleményem az hogy búlvárosra sikeredett ez egész. én megfelelő komolysággal kezelem.
Előzmény: BZoltan (3894)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3894
Engem nem erdekel, hogy mit mondanak a biodinamikusok... engem az erdekel, hogy pusztan azert ne dobjon senki felre semmit mert a biodinamikusok _is_ ayt mondjak.

A vegyszerhasznalat korlatozasa es a kornyezetbarat technologiak preferalasa alapveto ertek. Ezeket nem hiszem, hogy meg kene kerdojelezni vagy ki kellene gunyolni.
Előzmény: Törölt nick (3893)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3893
Mindent elfogadok, amit a biodinamikusok mondanak, de bizonyítsák be!
A marketingdumának meg nem dőlök be.
Előzmény: BZoltan (3890)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3892
Az amiről te írsz az nem biodinamizmus, hanem a környezettudatos és korrekt szőlészkedés-borászkodás alapvetése.

Nem újdonság, hogy a valódi értékekre ránőnek a vásári kardnyelők és tűzköpők...de nem szabadna hagynunk, hogy amiatt a valódi értékeket leamortizálja bárki.

Nézd csak meg... a terroir borászkodás és a kézműves technológiák lassan szitokszavak lesznek azért mert néhány cég marketingcélokra használta ezeket az amúgy fajsúlyos fogalmakat. Át kellene látni a szitán és nem hagyni a fontos dolgokat elértéktelenedni.
Előzmény: RAMBO (3891)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3891
Én meg azt gondolom, hogy tisztességesebb lett volna a "biodinamikusoktól", ha azt mondják: hölgyeim és uraim, szeretnénk előállítani egy olyan bort, amelyet kb. 100 évvel ezelőtt ihatott az akkori kor embere. Egyszerűen azért, mert véleményünk szerint a vegyszeres gazdálkodás nem kívánatos ízeket ad a bornak. Szerintünk a régi fajták újratelepítésével, azok alacsony hozamú termesztésével, természetrombolás nélkül olyan bort lehet csinálni, amilyet a nagyüzemben nem, és olyan fajtaválasztékot lehet kínálni, amelyből sokkal több ember megtalálhatja a kedvére valót, mintha csak az uniformizált világfajták közül választhatna. A kézi munkát meg kell fizetni, de cserébe valami egyedit, authentikusat, és hagyományosat tudunk kínálni.

Ez korrekt beszéd lett volna. De az, hogy a szőlőtaposás során az emberi energia rezgésektől a szőlő sokkal szívesebben adja a levét, meg hogy szűrt napfényben olajosabban érik a bor, és egyéb hasonló marhaságokkal traktálni a vevőt - egész egyszerűen arcátlanság.
BZoltan Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3890
Mindenesetre úgy érzem, hogy amolyan ellenkampány indult be a környezettudatos gazdálkodás... Egy kicsit mintha azt érezném, hogy aki bioszőlőt akar organikusan termelni az is le van húzva a sámánkodás szintjére.... szinte várom, hogy ahogy a terroir trend ellen felbuzdulva a szupermarketek varga féle borpótlói felé fordultak nagy lelkesen az ország sokszáz tényleg egyedi és tiszta bort (bár kis tételben) termelő pincészetének felgfedezése helyett ugyanúgy hamarosan az egekbe lesznek dícsérve a pétisót raklapszámra a soro közé öntő, a szőlőnövényt hetente vegyszerbe abáló pincészetek... mondván, nehogymán azok a divatrajongó biodinamikusoknak legyen igaza.
Előzmény: Törölt nick (3889)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.25 0 0 3889
Majd hiszek benne, ha megjelenik egy tudományos publikáció, tényekkel, adatokkal alátámasztva az állításaikat, de addig nem több egy harrypotteres hókuszpókusznál
Előzmény: RAMBO (3887)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.24 0 0 3888
Érdekes cikk... egyszer érdemes lenne _komoly_ beszélgetést kezdeményezni a dolog valódi értékeiről és a környezettudatos gazdálkodásról. Mert félek, hogy ezeket a divatos jelszavakat csak marketingcélokra használják a legtöbben.
Előzmény: RAMBO (3887)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.24 0 0 3887
Sziasztok! Ezt követtem el a hétvégén lekötözés helyett:

http://alkoholista.blog.hu/2008/03/24/miert_nem_eszik_az_okor_hust
atrego Creative Commons License 2008.03.22 0 0 3886
ha   épp   ott  jársz....:o)
Előzmény: taormina1 (3883)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.22 0 0 3885
Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

atrego Creative Commons License 2008.03.20 0 0 3884
elküldenéd nekem?Narancsízűm  már   van,a   Muscat d Adda   ,a  Crimson  és  a  Thompson  seedless   hiányzik.
taormina1 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 3883
Megnézzem neked Németországban?
Előzmény: atrego (3882)
atrego Creative Commons License 2008.03.20 0 0 3882
Budaörs nekem messze  van...Muscat   d'Adda   kizárt,mert   az   nincs   is   Magyarországon   kereskedelemben
taormina1 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 3881
Narancsízü kapható a budaörsi Safru kertészetben. Nem kizárt, hogy a többi is...
Előzmény: atrego (3880)
atrego Creative Commons License 2008.03.19 0 0 3880

Sziasztok!Valakinek van Crimson seedless ,illetve Thompson  seedless   fajtájú  szőlője?Ezenkívül   még   Narancsízűt  és   Muscat'd Addát  keresek.

Ha   valakinek   van  ,tudna   ezekből  1-2   vesszóőt küldeni?

Cserébe   rengeteg  féle   csemegeszőlő-vesszőt  tudnék küldeni...

lalá Creative Commons License 2008.03.19 0 0 3879
RIP Figula Mihály!
Battaglia Creative Commons License 2008.03.18 0 0 3878
Tud valaki nekem olyan üzletet vagy linket mondani ahol kapható a mézes fehér szőlő?
taormina1 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 3877
Hát ez elég sovány napszám lehetett, ráadásul még a csirkét is nektek kellett adni hozzá, mint az egyszeri embernek, aki hirdetést ad föl: "Rántottcsirke elfogyasztásához társat keresek. Csirkét a társ hozzon!" Majd tegyél föl képet, ha kivirágoztatok!

Ha jól akarsz mulatni, olvasd el ezt:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9023221&la=77329688

35724

De komolyan, erröl a napszámról még beszélni kellene. De annyira rohantál:-(
Előzmény: RAMBO (3876)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.18 0 0 3876
A vesszőt 2 szemre vágd vissza!

Az az izé, amit a metszés napszámjaként kaptam, nagyon finom volt, a feleségem hollandi mártással csinálta meg, rostonsült csirkemellel. A lila héját le kellett venni, az kesernyés volt egy cseppet. Egy kisebb gumót meg elültettünk, hátha tudunk termeszteni belőle.
Előzmény: taormina1 (3875)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 3875
Tényleg szép lett!:-)Ezúton is hálásan köszönöm a radikális fiatalítókúrát, amit véghezvittél a szölöben! Most jöttem haza, azért van idöm írni; tegnap még egy 12 órás müszak keretében elástam többek között: 1 Pölöskei Muskotályt, 1 Kozma Pálnét, 1 chaslaist 1 narancsizüt (ennek csak ennyi a neve, kiváncsiságból vettem egyet belöle).
Érdekelne, hogy mi a szölöültetés helyes technikája. Én a következöképp jártam el:
àstam 1 akkora gödröt, hogy majdnem bele tudtam állni (na, ez túlzás, de akkorát, hogy az oltvány nyakig eltünt benne), de akkora azért nem volt, hogy alatta a gyökerei is még szépen függölegesen eférjenek, ezért azokat 2-3 cm-vel megrövidítve körberendeztem körülötte, mert ahhoz meg nem volt elég széles sem, hogy vízszintesen sugárirányban elférjenek. Nos, a gödör cca 60x35 cm-es volt. Ebbe marhatrágya és komposzt keveréket tettem és ráöntöttem egy vödör vizet. Aztán rádöntöttem az eredeti, alapból erösen agyagos földet és lábbal megtapostam, majd még 1 kevés földet szórtam rá, de alapjában véve kis "tányér" közepén figyel kifele az oltvány nyaka, amiben a víz össze tud gyülni. Aztán visszavágtam a vesszöt kb4-5 szemre vagy 10 cm-re, majd sorsára hagytam. Estére rájött az esö.
Előzmény: RAMBO (3871)
cippur Creative Commons License 2008.03.17 0 0 3874

Sziasztok!

Csak néhány gondolat erről a tartószerkezetről.

Ez a kép valószínűleg valami olasz borvidéken készülhetett, egyszer néztem egy filmet ilyenekről a Spektrumon. Sírt-rítt egy olasz borosgazda, hogy alig találnak ültetésre alkalmas földet a sziklák között (ez látszik a képen is), de azért "szerencsére" meg tudják oldani. Bizarr támrendszereket építenek, hogy a szőlő olyan helyre fusson, ahol hozzá is lehet férni.

Aztán ezekből lesznek az olcsó, gyenge minőségű olasz borok, amikkel tele van a Tesco meg a Lidl & Schwarz. Ez kb. ugyanolyan, mintha Magyarországon 2-3 ember kezében lenne az egész Szent György-hegy, akik nagyüzemi gazdálkodást folytatnának, és még a bazaltorgonák közé is szőlőt ültetnének, ha találnának egy ásónyomnyi földet. Velünk sokkal jobb adottságú szőlőket kivágatnak, merthogy nagy az Európai Uniós borfelesleg, ők meg, ha rajtuk múlna, még az Alpok tetejét is beültetnék. Előbb szüreteltetnének ipari alpinistákkal a kecskelegeltetésre is alkalmatlan szirteken, mintsem kivágnának egy tőkét. Mi meg izzadunk, hogy megfizethető áron jó minőségű bort tudjunk készíteni. Több ismerősöm jelezte már, hogy nagyon sajnálja a magyar borászokat, de neki csak a küldöldire van pénze.

Amúgy esztétikailag tényleg szép.

Előzmény: medvegyu (3771)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.16 0 0 3873
Ja, izomláz van a tenyeremben.
Előzmény: szaki_pali (3872)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.16 0 0 3872
miért nehéz, a fáradságtól remeg a kezed?!
Előzmény: RAMBO (3871)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.16 0 0 3871
Megmetszettem a szőlőt, most még pisilni is nehéz. Szép lett. Két oszlopot cserélni kell.
lalá Creative Commons License 2008.03.16 0 0 3870
Fehérek: Seyve-Villard 5276, 12303, 12309, 12358, 12364, 12375. Ez utóbbi a Zala gyöngye szülője.
Előzmény: lalá (3869)
lalá Creative Commons License 2008.03.16 0 0 3869
Előzmény: zsebpiszok0510 (3868)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 3868
A vllard blanc-ról tudtok valamit?
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 3867
Most olvasom, hogy 117 :D
Előzmény: lalá (3864)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 3866
Úgy tudom, igen, ahogy hallottam, 130-140 minta érkezett be
Mivel nem voltam ott, nem tudok pontos számot.
Előzmény: kata 03 (3863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!