Az ócska tömegborokról tényleg több ízben le lett véve a szenteltvíz... annak ellenére, hogy a művalékeszen még így is néha körbe van tapsikolva pár borászati őskövület akiket inkább felejteni kellen és nem reklámozni :(
Ugyanakkor én hangsúlyosan különbséget tennék az amúgy jó minőségű de elsősorban technológiás soktízezer palack bort termelő és a tizerez palack alatti hozamú hagyományos technológiát alkalmazó a kézi munkára hagyatkozó gazdaságok között.
A vízválasztó szerintem a kóracél-fahordó, fajélesztő-vadélesztő, gépi szüret-kézi szüret, macerálós mikrooxidáció - fahordós érlelés jellegű különbségek között van.
Hangsúlyozom, hogy az égvilágon semmi bajom nincs a párosítások első tagjait alkalmazókkal...csak nagyon-nagyon keveslem azezen választási lehetőségekkel megmagyarázható stíluskülönbségekről szóló írást és beszélgetést. Természetesen az én létem meghatározza az én tdatomat :) jgy nem kérdés, hogy én melyik utat választom és mi mellett török lándzsát :)
A nagyüzemi borászati munkákat azért nem szedtem szerteszét, mert azt már megtették előttem százan. Ma már nem kell azt mondani, hogy "ne termelj 'ami a csövön kifér' metódussal ócska tömegbort". Aki ebből él, az dönthet: kannás bort csinál (akárhogyan) vagy minőségit (nem nagyüzemi módon).
Szerintem nincsen akkora impaktja ennek az egész biodinamikus borászkodásnak, hogy érdemes legyen beszélni róla. A biodinamikusan termelt borok mennyisége komolytalan még a kézműves technológiával készült környezettudatos borászatok hozama mellett is.
Viszont szerintem a biodinamika ostorozásával sikerült szerintem elbizonytalanítani jópárakat az egész organikus termelés témájában és szerintem rossz irányba tematizáltátok azt a kis közösséget akit ugyanekkora erőfeszítéssel a környezetettudatos gazdálkodás fontosságáról és jelentőségéről is meg lehetett volna győzni.
Örvendek, hogy egy kókler sarlatánságot hirdető "szakirodalmat" ízekre szedtél, de jobban örültem volna ha a sokak által bibliaként forgatott technokrata nagyüzemi módszereket istenítő szakkönyveket szedtet volna szanaszét, mert az is van ugyanakkora hülyeség és annak az impaktfaktora több tucatszor nagyobb nagyságrendben mozog mint az amúgy ártatlan hóbortnak mondható biodinamizmus.
Szerintem még Magyarországon is százával van olyan borosgazda aki tudatosan vagy ösztönösen de környezettudatos borászkodást csinál és a lehetőségeihez képest kerüli a nélkülözhető kemikáliákat valamint a gépesítés helyett kényszerből vagy tudatosan de a vidéki agrármunkanélküliség foglalkoztatását növeli a kézimunka preferálásával/vállalásával. Ebből a sokszáz gazdaságból szerintem pár tucatban még jó bort is csinálnak.
A környezet védelmének fontosságáról és a vidéki foglalkoztatottság jelentőségéről viszont keveset hallani. Pedig gondolj bele... lehet, hogy a biodinamikus gazdálkodók egy ócska humbugnak dőltek be, de az trágyával töltött ökörszarv még mindig kevesebbet árt a földnek mint a szintetikus tápanyagok... ugyanígy kamillafőzet és a csalánpermet is kevesebbet árt a környezetnek mint a vegyszer gyomirtók és permetszerek. Sőt egy őrült biodinamikus jóval több napszámosnak ad kenyeret mint egy géppel szüretelő és géppel kapáló nagygazdaság.
Márpedig ezek a lényegi problémák amikőrl a borfogyasztókat beszéltetni kell... a környezetvédelem és a szőlőmunkás védelme.
Ez az írás a blogomra született. Célja pontosan azoknak a hazugságoknak a pellengérre állítása, amelyeket egyes kóklerek biodinamika címszó alatt adnak el.
A cikkben is leírom, hogy a környezettudatos módszerek rendben vannak.
Ez csak egy érdekesség, hogy mennyi hülyeséggel etetik a népet.
Ami sajnálatos, hogy sokakban nem egyértelmű elhatárolódást, hanem "hááááát azért lehet benne valami" kezdetű óvatos véleményt fakaszt. Szerintem a hülyeség az hülyeség, ezt le kell hántani a környezettudatos vagy bio gazdálkodásról, és ez utóbbiakról érdemes beszélni, a varázslókat meg hagyni kell, hadd hülyítsék a népet.
Ezt értem... lehet najv voltam és azt hittem, hogy a művelt alkesz célja valami olyasmi lenne amivel a fundamentálisan pozitív értékekre hívja fel a figyelmet és az eldugottabb kincsek feltérképezése és a fogyasztók tájékozódásának a segítsége.
így van... viszont én pontosan azt nehezményezem, hogy ha már előkerült a környezetbarát gazdálkodás témája akko rmiért egy vásári kardnyelés hülyeségével foglalkozunk és miért nem a valódi és fontos kérdéssel.
Megannyiszor észrevettem és finoman nehezményeztem is a művelt alkeszon tapasztalt ilyen trendet. Nekem egy kicsit olyan ez mintha együtt néznénk egy maratoni futóverseny közvetítését és a legtöbben csak a sportolók ruhájáról akarna beszélni és nem a sportteljesítményről meg edzésmódszerekről... a felületes szemlélő pedig ezt látva akár azt is gondolhatja, hogy a futásban a ruha a lényeg.
Szóval ha már valaki tasztatúrát ragad akkor miért a hülyeséggel foglalkozik és miért nem a lényegi kérdéssel.
Az ucsó gondolatoddal még egyet is lehetne érteni.
viszont itt jön a de...
de beleolvastam a hivatkozott link szövegébe. kicsit fáradt vagyok már hozzá, inkább pihent aggyal kellene végigolvasni (már ha bírnám egyáltalán). De egy biztos kicsit nagyra és hihetetlenre sikeredett a körítés. vannak ilyen meg olyan kölcsönhatások ezek több száz éves megállítások, akár bizonythatók is lennének de így ez sok. nekem azonnal tele lett vele puttonyom. azt mondanám rá hogy ne etessük egymást ezzel a maszlaggal. egyetértek azzal aki azt mondja, hogy elhisszük azon tudományosan kimutatott megállapításokat, amit mérhető módszerekkel lehet jól körülhatárolhatóan igazolni vagy cáfolni.
de addig és most a véleményem az hogy búlvárosra sikeredett ez egész. én megfelelő komolysággal kezelem.
Engem nem erdekel, hogy mit mondanak a biodinamikusok... engem az erdekel, hogy pusztan azert ne dobjon senki felre semmit mert a biodinamikusok _is_ ayt mondjak.
A vegyszerhasznalat korlatozasa es a kornyezetbarat technologiak preferalasa alapveto ertek. Ezeket nem hiszem, hogy meg kene kerdojelezni vagy ki kellene gunyolni.
Az amiről te írsz az nem biodinamizmus, hanem a környezettudatos és korrekt szőlészkedés-borászkodás alapvetése.
Nem újdonság, hogy a valódi értékekre ránőnek a vásári kardnyelők és tűzköpők...de nem szabadna hagynunk, hogy amiatt a valódi értékeket leamortizálja bárki.
Nézd csak meg... a terroir borászkodás és a kézműves technológiák lassan szitokszavak lesznek azért mert néhány cég marketingcélokra használta ezeket az amúgy fajsúlyos fogalmakat. Át kellene látni a szitán és nem hagyni a fontos dolgokat elértéktelenedni.
Én meg azt gondolom, hogy tisztességesebb lett volna a "biodinamikusoktól", ha azt mondják: hölgyeim és uraim, szeretnénk előállítani egy olyan bort, amelyet kb. 100 évvel ezelőtt ihatott az akkori kor embere. Egyszerűen azért, mert véleményünk szerint a vegyszeres gazdálkodás nem kívánatos ízeket ad a bornak. Szerintünk a régi fajták újratelepítésével, azok alacsony hozamú termesztésével, természetrombolás nélkül olyan bort lehet csinálni, amilyet a nagyüzemben nem, és olyan fajtaválasztékot lehet kínálni, amelyből sokkal több ember megtalálhatja a kedvére valót, mintha csak az uniformizált világfajták közül választhatna. A kézi munkát meg kell fizetni, de cserébe valami egyedit, authentikusat, és hagyományosat tudunk kínálni.
Ez korrekt beszéd lett volna. De az, hogy a szőlőtaposás során az emberi energia rezgésektől a szőlő sokkal szívesebben adja a levét, meg hogy szűrt napfényben olajosabban érik a bor, és egyéb hasonló marhaságokkal traktálni a vevőt - egész egyszerűen arcátlanság.
Mindenesetre úgy érzem, hogy amolyan ellenkampány indult be a környezettudatos gazdálkodás... Egy kicsit mintha azt érezném, hogy aki bioszőlőt akar organikusan termelni az is le van húzva a sámánkodás szintjére.... szinte várom, hogy ahogy a terroir trend ellen felbuzdulva a szupermarketek varga féle borpótlói felé fordultak nagy lelkesen az ország sokszáz tényleg egyedi és tiszta bort (bár kis tételben) termelő pincészetének felgfedezése helyett ugyanúgy hamarosan az egekbe lesznek dícsérve a pétisót raklapszámra a soro közé öntő, a szőlőnövényt hetente vegyszerbe abáló pincészetek... mondván, nehogymán azok a divatrajongó biodinamikusoknak legyen igaza.
Majd hiszek benne, ha megjelenik egy tudományos publikáció, tényekkel, adatokkal alátámasztva az állításaikat, de addig nem több egy harrypotteres hókuszpókusznál
Érdekes cikk... egyszer érdemes lenne _komoly_ beszélgetést kezdeményezni a dolog valódi értékeiről és a környezettudatos gazdálkodásról. Mert félek, hogy ezeket a divatos jelszavakat csak marketingcélokra használják a legtöbben.
Hát ez elég sovány napszám lehetett, ráadásul még a csirkét is nektek kellett adni hozzá, mint az egyszeri embernek, aki hirdetést ad föl: "Rántottcsirke elfogyasztásához társat keresek. Csirkét a társ hozzon!" Majd tegyél föl képet, ha kivirágoztatok!
Ha jól akarsz mulatni, olvasd el ezt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9023221&la=77329688
35724
De komolyan, erröl a napszámról még beszélni kellene. De annyira rohantál:-(
Az az izé, amit a metszés napszámjaként kaptam, nagyon finom volt, a feleségem hollandi mártással csinálta meg, rostonsült csirkemellel. A lila héját le kellett venni, az kesernyés volt egy cseppet. Egy kisebb gumót meg elültettünk, hátha tudunk termeszteni belőle.
Tényleg szép lett!:-)Ezúton is hálásan köszönöm a radikális fiatalítókúrát, amit véghezvittél a szölöben! Most jöttem haza, azért van idöm írni; tegnap még egy 12 órás müszak keretében elástam többek között: 1 Pölöskei Muskotályt, 1 Kozma Pálnét, 1 chaslaist 1 narancsizüt (ennek csak ennyi a neve, kiváncsiságból vettem egyet belöle). Érdekelne, hogy mi a szölöültetés helyes technikája. Én a következöképp jártam el: àstam 1 akkora gödröt, hogy majdnem bele tudtam állni (na, ez túlzás, de akkorát, hogy az oltvány nyakig eltünt benne), de akkora azért nem volt, hogy alatta a gyökerei is még szépen függölegesen eférjenek, ezért azokat 2-3 cm-vel megrövidítve körberendeztem körülötte, mert ahhoz meg nem volt elég széles sem, hogy vízszintesen sugárirányban elférjenek. Nos, a gödör cca 60x35 cm-es volt. Ebbe marhatrágya és komposzt keveréket tettem és ráöntöttem egy vödör vizet. Aztán rádöntöttem az eredeti, alapból erösen agyagos földet és lábbal megtapostam, majd még 1 kevés földet szórtam rá, de alapjában véve kis "tányér" közepén figyel kifele az oltvány nyaka, amiben a víz össze tud gyülni. Aztán visszavágtam a vesszöt kb4-5 szemre vagy 10 cm-re, majd sorsára hagytam. Estére rájött az esö.