Bevallom, igazán nem értem, hogy miért cikizitek állandóan ezt a szerencsétlen Dottot. Tény, hogy nem egy Adonisz, de azért valamit mégiscsak tud a snookerről: tavalyelőtt döntőt játszott és kikapott, idén pedig maratoni csatában - jópár ellenfél legyőzése után - nyert. Három éven belül két VB-döntő, ebből egy győzelem, nem rossz. Ezek után szerintem mégsem lehet azt mondani, hogy nem ért a játékhoz, vagy amit a Kurucz mondott, hogy sem Dott, sem Ebdon nem lesz többet döntős. Figyelembe véve az egész VB alatt nyújtott kommentátori teljesítményét, azt hiszem, Kurucznak sikerült Havas Henrik szintjére süllyednie.
Lehet szeretni vagy nem szeretni ezeket a játékosokat, de azt mondani, hogy csak úgy, véletlenül kerültek a döntőbe, teljesen megalapozatlan.
Sajnos nem láttam a döntőt, de elhiszem, hogy lassú és unalmas volt. Ne felejtsétek el azonban, hogy a tét is hatalmas! Egyik játékos sem tudja, életében hányszor adatik meg az a kivételes lehetőség, hogy
döntös legyen. Ha pedig már eljutott odáig, akkor nyilvánvalóan nem akarja elkapkodni és nagyon óvatosan fog játszani. Meg legyünk őszinték, egyikük sem rakéta, úgy máskülönben sem.
Én sem értek egyet azzal, hogy időlimitet vezessenek be. Ez tényleg megölné a snookert, s egy-két ilyen döntő vagy játékos miatt nem szabad, hogy olyan szabályokat hozzanak, melyek egysíkúvá tennék a játékot.
már csak azért is neki drukkoltam, mert annyit gyalázták, (és mert sajnáltam 2 éve, amikor tökesélytelenként rugaszkodott neki és 5-0-ról elbukta) És még ha igaz is, hogy lassan és kimérten és 0 kockázattal játszottak mindketten, szép sem volt mindig ez a játék, de el kell ismerni, hogy eredményes. Amúgy sem hiszem sokakkal ellentétben, hogy csak szerencsével meg a betokosodott szabályok segítségével el lehet jutni egy vb-döntőig.
A tévékommentátoroknak pedig valóban nem az a dolguk, hogy 13 órán keresztül fanyalogjanak, nem azért fizetik őket. Oda se figyeltek, egy-két szép távoli alatt teljesen másról csevegtek. Bár egy Knézi "szélsőségesen elfogult" Jenő mellett az ember örüljön minden változatosságnak...
Kár, hogy Ronnie ilyen pojáca, egyébként szerethető lenne, mert tényleg szépen játsza a játékot... Elődöntőben puszikat dobni a kamerának, aztán meg úgy játszani, mint akinek most jött meg...
Alighanem legalább 30 évre visszamenőleg a leggyengébb színvonalú döntő volt ez, persze ez csak tipp, de nagy eséllyel mégis igaz lehet.
Viszont valahogy a végére mégiscsak kapott valamiféle monumentalitást, valami döntő feelinget.
De bármilyen sz*r és bármilyen lassú is volt, sosem fogok egyetérteni sem time limitekkel, sem bármi féle egyéb gyorsítással. A snooker annyira gazdag és sokszínű játék, hogy egyenesen bűn lenne félbe hasítani, és azt mondani, hogy ezentűl csak a sorozatlövők rúghatnak labdába. Igen, ebben a játékban benne van 1 ilyen hihetetlenül színvonaltalan vb döntő is, de azért lássuk be, hogy túléljük, ha 30 évenként van 1 ilyen. Másrészről viszont az időlimittel a nagyon színvonalas, és hosszadalmas tactical playt is kiírtanánk, ami az egyik fő eleme a játéknak, és csak az nem szereti nézni, aki nem szereti igazán a snookert. Nem kéretik félreérteni: nem a nívótlan bénázáshegyeket féltem, hanem a dolog taktikai mélységeit, amik kipusztulnának 1 ilyen szabállyal. Időlimittel azt érnénk el, hogy a játék ugyan gyorsabb lenne, de sokkal több szar lökés mellett, mert a kapkodás csak csökkentené a színvonalat. Ez rendben van 1 premier league-ban, ami nem ranking event, de a "komoly" versenyeken én nagyon nem látnám szívesen.
Ami azt illeti Dottnak helyén volt a szíve a végén, de sajnos a győzelmi mámora számomra nagyon visszataszító volt, de ez persze magánvélemény. A jövő szezonban nagyon nagy lesz az arca, és pillanatnyilag úgy érzem, emberileg nem érett meg arra, hogy viselje a vb cím felelősségét. Igaz, hogy Murphy is kicsit többet gondol magáról úgy általában, mégis összehasonlíthatatlanul nagyobb (nem csak fizikailag) úriembernek tűnik. Bocs ha valaki nem ért egyet velem, de szerintem ez ennek a játéknak betonbiztos alapjának kéne, hogy legyen.
Par ora tomeny unalmat :-). Valamennyire erdekel a snooker, de inkabb csak bizonyos jatekosok: Hendry, White, Davis, inkabb a regi nagyok. O'Sullivan nagyon nem jon be sokakkal ellentetben. Nem a snooker tudasaval van a bajom, hanem az egyeb tulajdonsagaival. Ilyen rossz snookert regen lattam, ket lassu, gyenge jatekos amikor osszecsap ... Egy gyors jatekos ellen ez jo taktika lehet, de ha 2 ilyen osszecsap, akkor ez mar allokepessegi sport lesz. 10 orat vegig jatszani azert nem kis fizikai teljesitmeny, ezzel lehet indokolni a sok hibat. De ki miatt is lett ilyen hosszu ez a donto? Csak a 2 jatekos miatt. A 2. sessionban dolt el, ha az utolso sessiont egalban kezdik, szerintem Ebdon nyer siman. Igy a felzarkozas teljesen kikeszitette, volt sok szerencseje, ami 15-13 -nal elfogyott. Ha azt a golyot nem hibazza el, akkor nem tudni mi van, igy viszont osszezuhant, elvesztette a magabiztossagat, es megint hibazott. Ekkor mar porig volt alazva Dott, innen egy kozepes jatekos kikesziti. Persze 9 ora mar a labukban, kezukben, es foleg a fejukben volt, nem is lehet elvarni szep jatekot.
Ez a meccs szerintem elindit valamit. En egy olyan szabalyt hoznek, hogy 15-15 perce van 1 jatekosnak 1 frameban. Ha lejart az ideje, akkor vesztett. Esetleg 10 lokesenkent kap 1 percet, vagy ilesmi. TV szempontjabol nagyon rossz volt, mert ki az a hulye, aki 2 -ig nezi ezt? De a magyar kommentator is igyekezett elvenni a nezok kedvet, ami nem epp emelte a kedvemet. Hogy lehet olyat mondani, hogy hideg elelem, meg ilyesmi. Lehet, hogy nem tetszik a jatek, de ezt nem kellene a nezoknek tudnia. Kovetitsen ugy, mintha 100 meteres sikfutas donto lenne.
Borzalmas volt ez a döntő, főleg Dott bénázása az utolsó session-ben. 3-4 framen keresztül egy jó lökése sem volt (lukon álló pirosat kihagyni!) és ez az ember lesz egy évig a világbajnok és kapja meg a címmel járó kiváltságokat. Murphy legalább úgy-ahogy élt is vele az elmúlt idényben, Dott szerintem totál beégés lesz.
Mit mondjak. Belenéztem a döntőbe, és persze a feleségem is belepillantot. Egyszer csak megszólal, hogy milyen unalmas már. De ez még nem a hosszú framenél volt, mert utána jött a szünet. Közben Pokoli lecke a másik adón. Reklám. Visszakapcs. Ronnie tavalyelötti döntője. Feleségem újra. Ja én erre emlékeztem amikor mindent elraknak, mint a gép. Ennyit a döntőről, és nem többet!
Valóban nagy volt a küzdelem, de azért ez a leírás kissé elfedi azt, hogy ez a session is meglehetősen alacsony színvonalú volt - az utolsó frameben olyan bakiparádét rendeztek, hogy ihaj :), a long pottingjuk mindkettőnek jócskán 60% alatti,pot success 90 alatti, szóval ez nagyon messze volt attól, amit az ember elvárna egy vb döntőtől, nem tudom, volt-e már világbajnok valaki ilyen játékkal (persze a modern érában)
Az nagyon érdekes volt viszont, hogy Dott már lélekben elbukta ezt a meccset, de a végén mégis Ebdon volt a gyengébb mentálisan. Kimerítette valószínűleg a felzárkózás, 16-14-nél elfogyott, a breaknél pozíciós hibák, aztán már a pottok és a safetyk se jöttek tőle.
Szeritnem ebben az utolso sessionben minden benne volt ami a snookerben benne van. (Na jo, a maximum break kivetelevel.) Nagyon erdemes volt vegignezni.
Holnap gondolom joparan raneznek az eredmenyre, bolintanak hogy ja, papirforma, oszt nem is tudjak mit vesztettek.
Dott mat teljesen ki volt keszulve (16:14-nel), az utolso loveseivel csak a feher golyora jelentett zsakveszelyt (harom fault), Ebdon zsinorban nyert 9-rol es 60 ponttal all 0-val szemben. Es akkor egyszercsak megrazza magat es megcsinalja a total clearence-et. Mikor mar senki nem fogadott volna 3 egymasutanira sem.
Es innen mint a Sullivan-Williams meccs... Ebdon hatalmasat kuzdott, de itt mar nem tudta a dzsint visszagyomoszolni a palackba. Meg par fordulat, Dott elkuszik a frameballig, KIHAGYJA, aztan kergetozes, es Ebdon egy kritikus pillanatban elveszti a fejet, az utolso pirossal lyukra megy safe helyett es az a beesestol 2 mm-re all meg. Dott pedig mar nem tudja meg egyszer eloadni hogy ilyenkor beejtes helyett a pirosat kiuti mig a feher a szembelevo zsebbe esik mint egy oraval korabban, hanem pot, majd meg 4-5 kovetkezo golyo es mar csak a keznyujtas meg a pezsgo.
Annyira faraszto ez a lassuzas. 27-29 mp. koruliek voltak az atlagos lovesidok. (szemben mondjuk a Ronnie fele 17-tel.) A fremek meg azert voltak hosszuak mert millio safetyt lottek. Aztan meg olyan allas jott ki, amibol mar a joisten se tudott breket gyartani. Amikor hosszabb szunet volt a loveshez volt is min gondolkodni.
Jimmy és Matthew egyértelműen más dimenzió, mint akár Murphy, Dottnál meg pláne, legalábbis tehetség terén, de inkonzisztensek és mondjuk ki, lúzerek. Sajnos.
A fanyalgók azért fanyalognak, mert rossz snookert láttak, nem azért, mert xy nincs itt (persze feltételezzük, hogy xy jobb snookert játszana, ez igaz). És a fanyalgásnak sajnos kézzel fogható alapja van, csökken a rankingek száma, kevesebb a pénz a sportban, mert rosszabb a nézettség, mert túl sok az ilyen meccs, mint ez a döntő is volt pl.
Az időlimites dolog egyébként szerintem sem teljesen fair, de ha egy sportág fenn akar maradni, akkor néha szakítania kell a hagyományokkal, szóba jött az olaszországi foci vb, meg lehet nézni, mennyi szabály megváltozott (a lesektől kezdve a hazaadásig), amihez sokáig nem mertek hozzányúlni,de szükséges volt, pedig nem mindenki örült neki.
Csak aztan nehogy az uj dakoval meg kevesbe menjen Ronnie-nak, mert akkor kenytelen kinyomozni hol lakik a kissrac...:) Ezt a dontot meg ugyanugy nem tudom hova tenni, mint a tavalyit:( Vegignezek az utobbi nehany jonehany ev vilagbajnokain, ugy latom csak olyanok nyertek meg, akik tenyleg megerdemeltek, igazan nagy jatekosok. Node Murphy es Dott? Meg ranking gyozelmuk sem volt. Olyan, mintha Ferrarik, Porschek es Lamborghinik koze betennenk egy Trabantot es egy Wartburgot:)