A kanyonos útnál temészetesen mindent ott lehet hagyni a kocsiban. Ha jól emlékszem, mi csak a vizet vittük magunkkal. Egyébként ha jól emlékszem, a kanyon végignézése nem volt túl sok idő, talán olyan 1,5 óra. (De az 50 fokban azért ez is épp elég! :-)
Sajnos Ras-Mohamed-en és Tiran-on is hajóval voltunk, úgyhogy a buszos útról nem tudok semmit mondani. Viszont az tuti, hogy mind a kettő gyönyörű volt!
Most értem haza, a repüléssel, szállással, OTP Travellel, idegenvezetővel nem volt semmi gond, de néhány dolog:
1: Ha valaki quadozni megy, nehogy megvegye a videót, mert egy nézhetetlen SZAR! (Legalább 500-szor lett rávéve valami) 2: Vigyázzatok a szállodai törölközőkre, mert mire kiértünk a reggeliből, valaki elvett egyet és 9 dollárba került. 3: Érdemes legalább 60 eurót félretenni egy esetleges gyógykezelésre (ami kb abból áll, hogy a szálloda orvosa megméri a lázad és vérnyomásod, meghallgatja a panaszt és felír 3 gyógyszert...) 4: Ne próbáljatok betegségből lábadozva felmászni a Mózes hegyre :)
Lehet menni hajóval is a Ras Mohamed-re, de mivel sokan nem bírják a hajót indítanak buszos túrákat is. Természetesen Egyiptom-ban mindent el lehet intézni, tehát a taxit is.
A látnivalók: Mindegy, hogy Tiran-ra mentek ki, vagy Ras Mohamedre hajóval, gyönyörű. Mi mindegyiknél voltunk többször is, de én személy szerint nem tudnék különbséget tenni a kettő között. Így a választás a tietek.
Köszönöm a válaszokat. Egyre nagyobb kedvem van a a kanyoni kiránduláshoz.
Nem is magunk miatt aggódom, hanem egy baráti házaspár miatt. Ha jól értettem,
van arra lehetőség, hogy aki nem tudja vállalni a kanyoni gyalogtúrát, az ott maradhat terepjárón és bevárja a túrázókat. Már csak azért is érdekel, mert akkor a terepjáron lehet hagyni a cuccokat, mivel ez a program megy tovább (Nuwei. Blue Hole, Dahab). Gondolok itt a sznoris cuccra, meg ami ezzel jár. Vagy lehet, nem jól gondolom?!
Lehet, hogy bugyuta kérdésnek tűnik, hogy a Ras-Mohamed busszal vagy hajóval,de valaki írta, hogy sok olyat lehet látni busszal, amit hajóról nem. Ras-Mohamedet semmiképpen nem hagyjuk ki, csak úgy gondoltuk, hogy mivel közel van, oda nem szervezetten , hanem busszal vagy taxival megyünk, befizetjüka belépőjegyet és a partról indulva bedugjuk a fejünket és látjuk a csodát. Lehet, hogy nem így van?! Hajóról lehet csak élvezni azt a sok szépet, amiről itt mindenki beszél? Terveink szerint, ha az intro merülés jól sikerül, akkor Tiran szigetre mennénk hajóval merü-
léssel összekötve. Ezek tervek, lehet változtatni, ezért is hálás vagyok minden infó-ért, amit a topikban adtok.
Egy aranyos történet, hogy milyen hatással tud lenni a Vörös-tenger. Barátnőm most először volt a Vörös -tenger mellett. Nagyon sok helyen járt a világban,
de mindig ragaszkogott a homokos tengerparthoz, ugyanis rettentően félt a víztől.
csak térdig érő vízbe mert bele menni. Na a Vörös tenger halai úgy megbabonázták, hogy a félelméről megfeledkezve (persze felügyelettel) már azon vette magát észre, hogy a feje benne van vízben . Most úszásoktatásra jár 40 éves fejjel és nagyon jól halad, októberben megy Hurghadára, hogy megmutassa a halaknak az úszástudományát.
Nem vitának szántam vagy versenynek a két város között, de az utóbbi beírások alapján Sharmról sok negatívumom jön le. Olyanok is, melyek H-n ( ott ráadásul 1 hónap alatt annyi beírás van mint itt összesen ) egyáltalán nem merülnek föl. Ezek elsősorban a szolgáltatásokkal, a hozzáállásokkal, a kiszolgálás minőségével kapcsolatosak. A várost és a tenger vagy korallokat vagy akár a környezetet, afakultatív lehetőségeket összevetni egyébként is bizarr dolog, mivelhogy ez földrajzi fekvés, elhelyezkedés kérdése, melyre szubjektíven nehéz lenni hatni. PL. nyílvánvaló, hogy Luxor megközelíthetősége kapcsán, melyik a kedvezőbb hely minthogy az is, hogy hol található a legnagyobb és/vagy legszebb korallzátony a Vörös-tengerben. Ugyanakkor a többi tényező már mérhető és véleményes és talán a most hazatérők véleménye hitelesebb is.
Mi már voltunk Hurghadán és Sharm el Sheik-en is. Szerintünk Sharm sokkal tutibb! A város maga sokkal szebb és hangulatosabb, a tenger pedig egyszerűen fantasztikus!
Nem hiszem, hogy a szállodák között lehetne különbséget tenni aszerint , hogy azok melyik városban vannak! Szerintem Hurghadán ugyanúgy van olyan, ami gázos!
Szerintem azért nem olyan vészes az a kanyon. Velünk volt egy 7 éves kislány és ő is teljesen simán megcsinálta.
Van a kanyonban három olyan rész, ahol tényleg kicsit nehezebb átjutni (pl. át kell mászni a lyukon), de ezt leszámítva a terep szerintem nem vészes. Az egyetlen, ami tényleg nagyon húzós, az a kanyonból kivezető út, ami tényleg keskeny és meredek, és ehhez még hozzájön az 50 fok. Szóval szerintem nem szabad kihagyni. Mi helyi idorával mentünk és így sokkal olcsóbb volt.
Intro merülés: A Kartago tavaly kapcsolatban állt egy magyar búvár fiúval (talán Mecséri Attila), aki eleve eljött az eligazító beszélgetésre, és lehetett vele intro merülésre menni. Szerintem ha a helyi idegenvezetőt megkérdezed ez ügyben, akkor bizotosan tud mondani embereket!
Ras Mohamed: szerintem a hajó a tuti! Gyönyörű halakat lehet látni!
Szia Ekasa !
Szines kanyon: valóban nem szabad(na) kihagyni, valóban megerőltető! Januárban voltam, akkor csak 30 C fok volt. Most olyan 50 körül lehet. Voltak akik eljöttek és mikor meglátták hova kell lemenni, a terepjárónál maradtak, idősebbek, fiatalabbak egyaránt. Masszív cipő fontos, mászni kell, ugrálni sziklákról, egy helyen pedig a smirglihez hasonlatos sziklában egy lyukon keresztül lefelé csúszni. Első látásra azt hittem bele sem férek a lyukba, pedig "csak" 70 kg vagyok, végül nálam testesebbek is átfértek rajta. A végén a teprepjárókhoz nagyon keskeny, nagyon meredek sziklaösvényen kell egy teknőből felmászni, melynek egyik oldala a tátongó mélység. Itt nagyon nem mindegy hova és hogyan lépsz!
Senki kedvét nem akarom elvenni, de sajnos az idegenvezetők nem készítik fel kellően az utasokat (gondolom nem véletlenül!!) , így csak ott derül ki, mire is fizettél ki 75 dollárt, ami ugye kidobott pénz, ha mégsem mész le a kanyonba. Hozzáteszem még a terepjáró sem olyan amilyenek itthon száguldoznak. Teljesen zárt, alig lehet kilátni belőle, a menetiránnyal egy vonalban a két oldalán alacsony fapadok vannak, úgy ülsz, mintha guggolnál. Érdemes a vezető mögé ülni, ott kevésbé ráz :-))
Ha mindezt bevállalod, óriási élményben lesz részed !!!
Ras Mohadmed: most voltam júliusban hajóval, csak ajánlani tudom. Nagyszerű út volt!
Hát egyelőre ennyi!
Szép nyarat: Marczipán
Érdekes. A hurghadai topikon gyakorlatilag nincs panasz a kajára, max. az jön le, hogy a főételek unalmassá válnak egy idő után. Bár egyéb dolgokban ( hotel, kiszolgálás, part, stbb... ) is nagyságrendekkel pozitívabb a megítélés H-ról.
Nem először voltam ám Egyiptomban:) Eddig nem volt ilyen étkezéses probléma. A társaság másik fele a Grand Azure-ban lakott, ott sem volt gond. A hajón kifejezetten jókat ettünk. Máskor is, most is.
Utazási irodát kérdezzétek meg, nekik tudniuk kell, én sajnos nem tudom.
Szia! Valamilyen egyiptomi sajátosság ez, hogy nem tudnak főzni, mert én is ezt tapasztaltam és itt a fórumon is nagyon sok hozzászólásban panaszkodtak a kajára.
A sütemények viszont nagyon finomak voltak.
Mi a jövőhéten megyünk a Nubian Village Hotelbe, ami a Radisson mellett van. Nem láttad véletlenül, hogy ott milyen a part?
Régen a chartergépeken nem szóltak a túlsúlyért, de úgylátszik mostmár a Malév is bekeményített.
Kipróbáltunk egy újabb szállodát Sharmban: 5* "Radisson SAS"-t.
Előny:
Életemben nem volt még ekkora szállodai szobám.
Kulturáltan működő légkondi.
Nagyon szép, ápolt kert.
Csönd.
Búvároknak: Tiran pont szemben van:)
Hátrány:
Naama Baytől nagyon messze (reptér túloldalán). Idő. Pénz.
Szálloda bankautomatája sose muxik.
Szállodai kaja ehetetlen - értsd húsféle nincs megfőzve/megsütve sose, rizs v kopog v csicsog, főtt krumpli harsog. Szégyenszemre volt olyan nap, amikor vajaskenyeret vacsoráztunk.
Egyik finom vacsora után másnap az egész társaság fosott. Sorry.
Hogy az egyiptomi öt perc náluk 1 óra (ami miatt az egész reptéri busz ránk vár, mert még mindig nem hozták le a csomagjainkat), az egy bosszantó dolog, de ha arcba hazudnak, azt nem szeretem.
Takarító- és egyéb kinti személyzet udvarias, az éttermiek egy része már kissé hanyag, a porta-recepció bunkó. Sorry.
Aki a tengerpartot is használná, hátrány lehet, hogy a tengerbe csak a mólón lehet bemenni, az viszont vagy 5 m magas.
Ennek ellenére a Lighthouse jóvoltából nagyon finomakat merültünk, így az út jól sikerült, búvárok és kisérők is jól érezték magukat.
És ha a Csaba el tudja érni, hogy a Malév felismerje végre, hogy hiába elég a 20 kg egy heti ruhának, a búvárcucc már tuti nem fér bele a súlyhatárba - az maga lenne a kánaán. Én még örültem, hogy végre nem 30 kiló volt a búvárcucc hanem csak 25, aztán a reptéren drága Malév fizettetett. Szívesebben mennénk OTP-vel mint Kartagoval, valahogy kényelmesebb, simább volt...
A rendszerünkbe és a katalógusunkba sincsen feltéve az október 27.-i indulás. JElenleg egy 102 fős gép közlekedik SSH-ba. Ezt a kapacitást egy búvár társulat vásárolta meg tőlunk (Lighthouse). Ők kérték hónapokkal ezelőtt a hosszabbítást. Mivel az igény nagy (hogy most a Best törölte a charterét), ezért szeretnénk a gépet nagyobbra (180 fős) cserélni. A Malév még nem tudta megoldani, de dolgoznak rajta. A lányok a pultban és a helyfoglalásban nem tudják a hátterét. Ő csak azt mondja amit a gépen lát. Szerintem (70%), hogy lesz még helyünk. NYugodtan érdeklődj a 297-1900-as számon. Véleményem szerint augusztus végére lesz válasz.
Szia Csaba! (OTP-TRAVEL-HELP) Csak azt szeretném kérdezni, hogy a 2006.évben ti nem szerveztek nílusi-hajóutat hurghadai hoszabbítással? Jövőre nagyon érdekelne. Köszi
Ez érdekes. A neten az árlistában az utolsó indulási nap. okt. 20-ra van kiirva.
A múlt héten hivtalak titeket, hogy mit tudnak az őszi szünetről, erre azt az infót kaptam, hogy még nincs döntés, de ha lesz rá igény , akkor esetleg meghosszabítják a járatokat. Most meg azt mondod, hogy az okt. 27-i járatotok már tele van:-)
Esetleg ha tudod, hogy mikor lehet még erre az indulásra foglalni, kérlek jelezd.
Kaja: fullra terített svédasztal, sokfajta érdekes kaja, de a harmadik nap után nagyon unalmas, és iztelen érzése lett a főételeknek, magyarul ez a funkció nem jött be, de a sütemények minden nap kb 10-15 fajta azok nagyon ott vannak, , a levesek is királyak. A medence feletti étteremben van napközben hot-dog meg hamburger az viszont nagyon ízlett, a krumpliért fizetni kellet(15), de az két embernek is elég.
A szálloda szerintem nagyon szép, mindennap takarították, voltak apróbb hiányosságok, meg nem kell egy európaihoz hasonlítani, de nekem nagyon tetszett, szóval szerintem nem fogtok csalódni.
Part: 5 perc séta nem vészes, 50 m-en keresztül bokáig érő víz (apálykor még addig sem) utána hirtelen mélyűl, önfeledt fördőzésre, labdázásra, tökéletesen alkalmatlan, kisgyerekek sem élvezik szerintem. De, a halakat nézni, a felszínen búvárkodni tökéletes, voltunk Ras Mohamednél, ez a part is volt olyan szép. Vízalatti gépet vegyetek a szálloda elötti srácnál, és Ő elő is hívja 2 óra alatt tökéletes minőségben max 1500 ft-ért, aztán megvenni a következőt és vissza a partra
Más szállodával kapcsolatban sajna nincsenek élményeim, de ez szerintem nagyon jó választás.
Fakultatív mindenképp féláron a helyi irodákban, maszk pipa kötelező.
Az idegenvezetönek szoltam hogy akár elöre is fizetek hogy jó szobát kapjak. Ő mondta hogy nézemm meg és utána szoljak. Persze egy tüzfalszerüségre nézett az első szobám. Lementem a recepcióra már nem volt ott az idegenvezető. Ahogy elintéztem a szobát már jöttek a többi utsok is ott áldigáltak hogy mit tegyenek.
Igaz hogy van 2 stég de az csak 50 métert megy be olyan mint halotnak a csok.
Kajánál a föételekkel van baj szerintem és ezt nem csak én mondtam ott igen rosszúl készitik. Persze a salátákkal igen jól fel lehet turbozni és éhen azért senki se fog maradni.
A mellete lévő száloda a Laguna Vista is 5*, besétáltunk hát le is esett az álunk rendesen. (alapból oda akartam menni de az King toursal van csak az OTP meg kényelmesebb volt. Az 139e lett volna. Mostmár bánom hogy nem fizetem ki a külömbséget, mindegy jövöre már tudom hova megyek)
Semmi akadálya a szállásfoglalásnak. Kérlek lépj velünk kapcsolatba a 297-1900-as számon. Itt az információs központ fog jelentkezni, vagy a legjobb ha elküldöd az igényeidet mailben. Ha a nevünkre kattintasz akkor ott a küld és már küldheted is. Maximum 48 órán belül tudunk komplett árajánlatot adni.
A légitársaságok dolgozóinak is szoktunk csak szállást foglalni és nincsen vele semmi gond, ugyanúgy fognak kezelni, mintha a charterrel érkeztél volna.
Már majdnem telesírtam egy 100-as papírzsebkendőt, hogy csőd szélén tántorgó, utasokat "szponzoráló" nagy irodák kapcsán, amikor felsejlett előttem, hogy amíg a helyi alvállalkozóknak 10-12% jutalékot lehet fizetni az eladott utak után, addig azért nagy gubanc nem lehet.
Pesze lehet féllábasan nézni a dolgot, de az nem biztos, hogy korrekt. Hiszen ugyanakkor sok jól fizető mellékbevétel is keletkezik, mint pl. a vízum már-már tisztességtelen haszonnal történő értékesítése. Vagy a biztosítási jutalékok. Hozadékos és az általános költségeket már nem gerjesztő bevétellel jár a fakultatív programok bonyolítása, persze ehhez azért jól is kell ténykedni, mert nyílván a helyi konkurrencia nagy, de mindig vannak kezdő utazók. A legkisebb költségrezdülés pedig sokszor azonnali díjemelést vagy pótdíjat hoz, pl. kerozin. Az útlemondás.... A közeli robbantás kapcsán eléggé friss infók vannak arra, hogy kinek is van ezen kockázata !!! Szerencsére az árfolyam nem gyengül, mert bár az erősödést nem vettük észre, de úgy érzem, egy nagyobb Ft gyengülés vagy USD előretörés látványos hivatkozási alap lenne az irodáknak az emelésre.
Persze ezek lehet, hogy még mindig korrektebb dolgok mint pl. a KT trükkjei, ahol kinn derül ki néha, hogy az olcsó a drága ( pl. a KT-soknak 2xszer annyi volt a széf bérlet ugyanabban a hotelben, nyílvánvaló, hogy a kedvezményt inkább magukra hárították át ! )
Sajnos a hajók 1-2 kivétellel nem rendelkeznek megfelelő víztisztító berendezéssel. Tudnod kell, hogy a hajón található vizet a Nílusból nyerik. A hajók többségének egy egységes (legtöbbje elavult és koszos) szűrője van. Egy-két hajó van, mely dupla szűrős, ezen kisebb a fertőzés veszély. Én csak javasoltam, hogy ne nagyon egyetek, de ahogy gondolod. A hajókat nem lehet parti szállodákkal összehasonlítani. Hiba csillog villog, ha a Nílus vizével főznek!
Ne szedjetek itthon még semmit. A legjobb és leghatásosabb, ha az érkezéstől kezdve, minden étkezés előtt isztok egy kis alkoholt és lefekvés előtt is javaslom. Ennél jobb megelőző intézkedést nem lehet csinálni! J
A mi járatunk október 27-én indul és November 03-án jön haza, de jelenleg telt házas. Dolgozunk a gépcserén és elképzelhető, hogy a típuscsere után lehetőségünk lesz még értékesíteni rá helyeket.