Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Visszavonom, amit írtam: a Jobbik nem 87, hanem 171 szavazatot kapott Kartalon. Szakadjak meg, ha értem, miért kellett a valasztas.hu-nak az előbbi, 87-es számot (és nem a 171-et) írnia. Én onnan vettem át, a hülye fejemmel. Így a Jobbik, azaz Koncz Balázs 9.86 százalékot kapott a kartali polgármester-választáson, és a harmadik helyen végzett, ami mindjárt más. Ez a 171 szavazat a 4 712 szavazó 3.63 százaléka, a legutóbbi EP-választás részvétele szerint ugyancsak 10 százalékot hoz ki Kartalon. Persze, ehhez az kell, hogy nyáron Koncz Balázs szavazói automatikusan átszavazzanak a listán a Jobbikra.
Vezérem, ne csináld már! A Jobbik Kartalon nem kapott tíz százalékot! A 87 szavazat osztva 1 735 érvényes szavazattal, az 5.27 százalék! A részvétel meg alig 40 százalék volt. Ha meg a 87-et elosztod a 4 712 választóval, az két százalék alatt van. Ennyit mond a Sanda is! És mivel most a Fityesz és a Szoci nem indult Kartalon, akkor nulla százalékon állnak?
Egy ilyen községben ha csak a rokonaid, szomszédaid, közeli ismerőseid szavaznak rád, az is alapból már x%. Nevetséges az egész, hogy messzebb ne menjünk a "KDNP-s" (!! muhaha!) jelölt másfélszer annyi szavazatot kapott, 15%-ot (hú és ha és há!!). Most akkor kezdjük el számonkérni a gonosz közvéleménykutatóktól, hogy miért titkolják el a KDNP legalább 12%-os támogatottságát!
Hát ez jó. Legközelebb én is elindulok egy falusi időközi polgármesterválasztáson mondjuk a Lila Párt színeiben, majd másnap kijelentem, hogy "a Lila Párt legalább 7%-on áll országosan".
Inkább a január 11-i eredményre koncentrálnék. A MIÉP 98-ban és 2002-ben is messze az országos átlagát meghaladva szerepelt (mint általában a budapesti kerületekben), a jelöltjük 8,2% ill. 7,6%-ot ért el. Ez utóbbi alkalommal ugye országosan nem lett meg az 5% sem... És most ugye időközi választás lesz, ami nyilvánvalóan mindig a "körön kívüli" pártoknak kedvez, nem részletezném.
Szóval én inkább megfordítom: ha a Jobbik gyatrán szerepel januárban (mondjuk 5% alatt), akkor az egyértelműen a közvéleménykutatások <1-2%-ával vágna egybe.
Az első fordulóban senki se fog nyerni, mert 40% alatt lesz a részvétel, a másodikban függ a visszalépésektől, meg leginkább attól, hogy sikerül-e 25%-nyi ebert újra összetrombitálni.
Még próbálkozik Szabó István Pál (Társadalmi Igazságosság Pártja) is, Balogh Béla pedig a Magyarországért Párt színeiben, de ő úgy tudom, már visszalépett. A többit én sem tudom.
Egyébként szerintem a MIÉP-nek és Tomcatnek utolsó héten még sikerülni fog a gyűjtés, mert a MIÉP-nek december 1-jén már 500 megvolt, Tomcatot pedig több lelkes aktivista segíti még.
Hát, egyelőre Tomcat el van süllyedve a kuruc.info bombabiztos anyagától, amely az egyik szerkesztőjének szexuális életét részletezi. Nem hiszem, hogy a szelvényekkel foglalkozik. Előbb kidobta a szerkesztőt, majd utána leírták: nincs rá bizonyíték, hogy az adott személy valóban azonosítható a labancok által leírtakkal.
Toller 98 óta könnyedén nyer Pécs-Kertvárosban, aligha hiszem, hogy ott egészségesen kikapott volna, még a legrosszabb szocihelyzetben is. Azzal együtt, hogy azt mondta a pécsi sajtónak: a Fidesz bekaphatja, és ezt meg is írhatjátok.