Ha meg a kihajtott vesszőket túl hamar vágja vissza, nem fog beérni. De ezzel is csak rövid távon lehet kezdeni valamit.
Ha húzza is az időt a nem metszéssel, egy idő után nem tudja kézben tartani. Nekem a dugvány vesszőn több fáradalmat okozott a rügy eltávolítása mint a metszés.
Mikor a kordonkart neveltem, akkor is a vesszőkről szedtem a rügyeket, de mellék rügyek mindig hajtottak kifele. Szóval én még azon az elven vagyok, hogy ez hosszú távon nem termel minőségi szőlőt, de egy idő után már szinte szőlőt se...
"DE kérdem én, hogy az évente felgyülemlő vessző mennyiséggel mit akar kezdeni a gazda? Többe kerül a támrendszer ami ezt elbírja, mint a metszésre fordított költségek..."
Ha láttad, akkor az is látnod kellett, egy körkörösen forgó kefével, a felső részét átdözsölik, hogy ne legyen annyi hajtás! Abban igaza van a mókusnak, ha minden évben visszametszik a tőkét, akkor a tőkének sokkal több a munkája, mert visszakell termelnie a hajtásokat, és azzal is kevesebb lehet a termés!
Hogy nem metszettem ? Hát az első tiz évben nem volt a tulajdonomban az a földdarab, majd sokáig azt hittem mérgező. De valahogy esztétikai okok miatt meghagytam. Olyan megtűrt növény volt. Majd úgy 4 -5 éve megkóstoltam és lám nem patkoltam el. Itt vagyok. 2 tő, olyan bőséges a termés, hogy már tavalyelőtt is befőztem. Úgy szept. elejétől okt. közepéig terem.
Ezen a régi filmen 10.16-nál az ékoltás sokkal egyszerűbb. Nem vág ki ék alakot--mint ahogy én 14-ben próbáltam--nem is sikerült!!, csak ferdén bevágja s az ék alakú nemest ide tolja
Ha azt akarod hogy minden évben egyenlően teremjen és ne szakadjon össze a lugasod támrendszere, akkor érdemes metszeni. Én is olvastam a metszés nélküli szőlőzést. DE kérdem én, hogy az évente felgyülemlő vessző mennyiséggel mit akar kezdeni a gazda? Többe kerül a támrendszer ami ezt elbírja, mint a metszésre fordított költségek... Ezt mondom annak fényében, hogy a szomszéd tavaly nem metszett izabella szőlőjét idén metszeni akartam, de kegyetlen kuszaság volt, ellentétben a tavaly már piszkálgatott tőkékkel. Szóval oké hogy egy idő után a szőlő kontrollálja magát, de évente akkor is képződik vessző aminek súlya van és ha fel is kopaszodik a tőke akkor is valahova futni kell a vesszőnek.
De ez csak saját vélemény, biztosan meg lehet oldani támrendszerrel metszés nélkül is úgy hogy ne keljen agyon permetezni meg ne szakadjon össze a támrendszer.
20-25 éve lett telepítve és csak még 5 éve termett először? Jól értelmeztem ???
Ha eddig soha nem metszetted az nagy hiba.
Szaporítása egyszerű. Egy fiatal tavalyi vesszőt levágsz és ledugod a földbe...
Na azért vannak alapszabályok. Rajzolgatások és magyarázkodás helyett inkább linkelek be egy oldalt csak úgy kapásból és már ott is találsz infót a kezdeti lépésekhez.
Megkérnélek - a téli időd kiadja? -, ezt tudnád nekem egy kicsit bővebben leírni, mert a lekötözés még elfért a tudásomban, de a másik kettőhöz bibasz vagyok! :-D
Sajnos szőlő ernyő műveléssel még nem foglalkoztam, nem adhatok tanácsot.
A citromfa asztalkoronával kapcsolatban /bár mifelénk citrom nem nő szabadban/ csak pozitív elképzeléseim vannak, mert szerintem az asztal korona minden olyan fánál alkalmazható ami visszametszésre elágazással reagál. (Módszer : lekötözés, szektoriális kettősmetszés.)
Én nem tartom jó ötletnek az oltó ollót , nincs oltó ollóm de én úgy gondolom hogy oltó késel jobb és hosszabb éket lehet vágni, ami a nagyobb felület miatt könnyebben rögzíthető jobban tartja a nemest nagyobb felületen érintkezik a kambium réteg .