Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1224
Ha nem megfelelően tároljuk vagy nem jó a merevítés akkor bármelyik anyag meg tud görbülni, kellő merevítéssel szinte bármelyik alkalmas terepasztalnak. Csak értelemszerűen a vékonyabb lemezeknek több merevítést kell tenni.
SchefferJ Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1223
Szerintem az alulról merevített OSB-lap a legjobb az asztalnak. Az asztalon a szintekhez pedig a 6mm-os rétegelt lemez jött be nekem legjobban.
Előzmény: bogipet72 (1219)
H0 Dani Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1222

Szerintem az OSB lap 6-8 mm tökéletes. Tetőlécből kell alá keret és jó lesz.

Nem értem ezt a vetemedés gondot. Ez biztos nem fog deformálódni, én nem tapasztaltam.

A korábbi asztalom 4-5 mm vastag farostlemezből! volt tetőléc kerettel, az is bellt semmi gond nem volt vele. 

Az új asztal 2 db 150x150 cm-es 8 mm vastag OSB lapból van kerettel és középen 1 db merevítéssel, tökéletes. Az asztalra épített valamennyi cucc szerintem összesen nem nyom többet mint 10-15 kg, az is eloszlik az asztalon.

jeve84 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1221

No, majd most...

jeve84 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1220

Tiszteletem az Uraknak!

Egy kis segitseget szeretnek kerni. Egyeseknek mindenkeppen banalisnak tunhet a problemam, es bizonyara az is, de meg nem vagyok eleg gyakorlott ahhoz, hogy ennel osszetettebb problekkal szembesuljek. Magyarul kezdo vagyok. :)

Tehat, elso lepeskent egy majdani diorama fele gondoltam "gyonyorkodom" kicsit egy csupasz deszkaban, amire felerositek ugy 40 centi sint es kb ugyanennyi felsovezeteket (es atmenetileg ezen nezegetnem egyik-masik villamos jarmuvemet). Elobbibol eleg sokat hasznaltam mar, utobbi soha nem volt meg a kezemben.

Szert tettem viszonylag olcson egy nagyobb keszlet regi Marklin felsovezetek-tarto oszlopra, majd elrobogtam a legkozelebbi modellboltba, hogy vegyek hozza szinten Marklin vezeteket - ha azonos a gyarto, talan nem okoz majd gondot gyakorlat nelkul osszekalapalni oket.

Es megis. :) A legrovidebb vezeteket vettem, hogy egysegnyi hosszon minel tobb oszlop ferjen el, 70143-as cikkszammal. A vezetek ket vege kulonbozik, es ez okozza nekem a fejfajast. Tudom, hogy a Marklin regi vezetekei maskepp neztek ki, de korulneztem a neten, es azt latom, hogy olyan oszlopokat, amilyenek nekem vannak, tovabbra is lehet kapni ujkent (legfeljebb annyi kulonbseggel, hogy ezek mar nem "Made in Western Germany"). Magyarul elvileg kompatibilisek.

Mindezek alapjan az a gyanum, hogy a hiba az en keszulekemben van, valoszinuleg barki mas egy-kettore ossze tudna allitani a rendszert... :)

Ehhez kernek egy cseppnyi segitseget, mert hiaba vadasztam egesz este a neten, nem talaltam kepet/leirast, ami segithetne.

Elore is koszonom, ha valaki szan nehany percet a megoldasra!

Ha sikerul, csatolok egy kepet is.

A bal oldali vezetek-vegzodes az, amivel nem tudok mit kezdeni...

bogipet72 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1219
Nekem 8-as, 10-es volt a terveimbe, de most hozzájuthatnék 6-oshoz 600ft/nm áron. Így elbizonytalanodtam.
Előzmény: SchefferJ (1217)
gery yu Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1218
Sziasztok!
en is sokat gondolkodtam az alapanyagon,es vegulis a QSB -lap melett dontottem.(hasonlo mint az osb)9 milimeter vastag,es keresztiranyban 40 centinkent megerositve,hosziranyban szinten,50X25 os lecekkel, csavarozva es enyvezve.Eddig jol viselkedik de majd kesobb meglatjuk.Ja es relativ konnyu es massziv az asztalolm.
udv!
Előzmény: rizibácsi (1212)
SchefferJ Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1217
A 6-os színtelen a legolcsóbb ha jól tudom. Viszont elég merev...
Előzmény: bogipet72 (1216)
bogipet72 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1216
Sziasztok!
6-os rétegelt lemezt tudnék olcsón szerezni a terepasztal lapjához, de félek, hogy ez egy kicsit vékony lenne. Szerintetek melyik az ideális vastagság?
rizibácsi Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1215
Szia burgeri!
Eladtam a teljes modellvasutamat. A kereszt és a hosszmerevítők fenyőlécből csapolva, a sarkokon 2mm-es alumínium lemezből háromszög (a két befogó 150 mm-es lehet) alak felcsavarozva a keretre. A keret léceihez a rögzítést lécből készült kockával , hasábbal, csavarozva csináld! A hasábok magasság méretei az emelkedés miatt változók, azaz növekvők
Remélem tudtam segíteni. Ha mégsem: 06 20 236 8275
Szia Rizmajer
Előzmény: burgeri (1214)
burgeri Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1214
Nem tudnád egy képen megmutatni, hogy néz ki az asztalodon? Főleg a lécek találkozási pontjáról, ha lehet. Köszi!
kisfaludy1 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1213

Így rendben ,meggyőztél ! :-)

Nálam bevált a rétegelt lemez is.

Van aki egész lapnak használja a bútorlapot és nem merevíti ki, na annak vetemedik, főleg ha az egyik oldalát jól megkenegeti faragasztóval.

Így persze nehéz is. Én erre a verzióra gondoltam.

Üdv.: Kisfaludy Zsolt

rizibácsi Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1212
Szia kisfaludy!
" a bútorlap vetemedik", Hát minden szekrényajtótok és szekrény oldalak is el vannak vetemedve? A konyhaszekrény hány év után vetemedik? Pedig ott még pára is van bőven. Ellen példa: senkinek nem jutott eszébe ping-pong asztalt , verseny asztali-labdarúgó asztalt furnérból csinálni, sunyi anyag. A rétegek egymásra merőlegesen vannak egymásra enyvezve, csavarodik!! A súly: van egy puhafa léckeret, és csak a sín alá teszünk forgácslapot(13mm) - 20X40 léccel alatta merevítve, a többi hungarocell, hát azon mi a nehéz? Végül én nem is Téged győzködnélek, mert a Tiedét már úgysem fogod átalakítani. Ne is tedd, csak az új pályát építőknek, és a szegelni akaróknak próbáltam, az igaz, hogy kérés nélkül, segíteni.
Szia Rizmajer József.
Előzmény: kisfaludy1 (1187)
tomcat#01 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1211
A 1156-os hozzászólásomnál vagy egy fotó.
Előzmény: gery yu (1210)
gery yu Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1210
esetleg valami fenykeped lenne?tampontnak ez eleges nemszeretnem tulzasbe vinni a toltes szelesseget
Előzmény: tomcat#01 (1209)
tomcat#01 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1209
Nekem egy 250 grammos csomag 2 méter sínhez volt elég. Perzse függ attól, hgy milyen vastagon és szélesen rakod.
Előzmény: gery yu (1208)
gery yu Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1208
hello mindenkinek!
Lenne egy kerdesem.terepasztalt epitek es a gondom a kovetkezo:van-e valakinek otlete,hogy kb mennyi szoroanyagot,vagyis kavicsot vegyek?vagy hogy atlag a vasarolhato csomagolas kb mennyi sinhez elegendo?en a roco szorokavicsot szeretnem hasznalni
róbertke Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1207
Ő az: http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_K-11 Na de hogy mi köze a "Terepasztal építéshez"??? :-))
Előzmény: marslakó (1206)
marslakó Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1206
Írtam ilyet, hogy rétegelt parafa???

Biztos, csak nyelvbotlás, de amúgy létezik - borosdugó formában! :-)

Hungarocell - most, alátét nélkül sem túl hangos az asztal, de majd teszek kísérletet a hungarocellel. Ha nem hangos, marad. Olcsó és már van!

Nem baj, ga nem fogja meg a szeget - úgyis a átütöm a rétegeltbe! :-)

Mi az a K11?? :-DD
Előzmény: C50 4509 (1205)
C50 4509 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1205
"Mi lenne, ha odaszegelném a parafán/hungarocellen keresztül a síneket a rétegelt lemezhez, de egyúttal le is ragasztóznám. És mikor a ragacs megszáradt és kellően tartja a síneket, a szegeket kiszedném?"

Igen ezt így kell csinálni!

De nem értem hogy jön a képbe a hungarocell? Az nem tarja meg a szeget, csavart és szerintem csak erősíti a hangot.

Milyen a rétegelt parafalemez?

Nem kel ezt a kérdést agyonbonyolítani. Valamennyi hangja mindig lesz a pályának. Rétegelt lemez, rajta parafa, azon a vágány. Leszögel, kavicságyaz, leragaszt, szegkihúz. De vigyázz, a szegeket ne nyomd be teljesen, mert nem tudod majd kihúzni, roncsolódik a talpfa! A K11 elég erős, megtartja a flexet is...

Ha halk pályát szeretnél keress alá valami szivacsos kavicságyazat utánzatot. Az halk, de legalább nem szép... :-((

Ui: A babátok is hamar megnő, és nem zavarja majd, ha vonatozol a nappaliban... :-)) Sőt!
Előzmény: marslakó (1179)
kisfaludy1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1204

Nekem nem jó a rajzszeg. A terepasztalt állítva tárolom a fal mellett, és a felén még mindig nincs kész az ágyazat. A rajzszeggel már rég lepotyogott volna hurcibálástól.

A parafát is a csavarozott sin préselte fel ragasztás után, így még véletlenül sem szárad hullámosra.

Persze többféle módszer is jó lehet, mindenkinek más jön be.

Előzmény: baktairrrr (1203)
baktairrrr Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1203
A vágány rögzítéséhez (ideiglenesen is) egy picit erős a csavar. Elég a rajzszög is, és pontosabb is, ha a keresztaljakon lévő lukakba szútod (már amelyiken van). Én a síneket és minden mást rétegelt lemezre rögzítettem (alá ment 2 mm parafa), utána jött az ágyazat. Betonkemény, de késsel roncsolásmentesen felszedhető ("kis" ügyességgel :) )
Előzmény: kisfaludy1 (1201)
M61-001 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1202
"Viszont most már annyi mindenféle ellentétes infót kaptam, hogy muszáj lesz kísérleti szakaszokat készítenem és magamnak kitapasztalnom, hogy szegelés, ragasztás, vagy mi a legjobb megoldás..."

A habarcsozás úgy is megy Neked, azt még a többiek kifelejtették...:-)))
Előzmény: marslakó (1195)
kisfaludy1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1201

Na valahogy így gondoltam.

(A csavar még bent van, várja hogy kiszedjem.)

Előzmény: kisfaludy1 (1200)
kisfaludy1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1200

:-)

A csavar nyugodtan leérhet a rétegelt lemezig, sőt le is kell így biztos, hogy masszívan rögzíti a vágányt az alaphoz amíg az ágyazat ragasztója megköt.

Utánna a csavarokat kiszedjük mert ronda nagy bumszlik, és azokat a talpfaközöket is feltöltjük ragasztóval és kaviccsal ahol a csavarok voltak.

Előzmény: BoGar (1198)
FNmodell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1199

Sziasztok!

a kavicsozásnál már ajánlották a paksinuti oldalát énis aszt ajánlom mert ott mindent lépésről lépésre leír... de a másik modszer is nagyon jó... !!

pár képet is rakok nem a témához de azért megosztom...meg csináltam egy ien beton keritést arrolis egy kép ...:)

üdv:FN

BoGar Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1198
És a parafába tekert csavar még véletlenül se érjen le a rétegelt lemezig, mert akkor adtunk a ..nak egy pofont. A csavar ugyanis átvinné a rezgést a rétegelt lemezre, magyarán továbbra is olyan lenne a hangja, mint ha nem is raktunk volna hangszigetelést.
Előzmény: kisfaludy1 (1196)
BaTTka 1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1197
Ha gondolod meglátogathatsz. Van pár diorámám, amelyeken a vágányt simán a ragasztós ágyazat tartja. Nem könnyű letépni:-) Ha az alaphoz hozzáköt (márpedig a parafához hozzá fog ) akkor nagyon fogja.
kisfaludy1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 1196

Csavarozd le a talpfákat a  rétegelt lemezre ragasztott parafacsíkra ( a parafa csikokat én szikével trapézosra vágtam), majd jöhet az ágyazat. Feltöltöd a talpfákat higitott faragasztóval majd rászórod a kavicsot.

(ha meg van kenve ragasztóval a töltés oldala könnyebben megáll rajta a kavics, mintha fordítva csinálod)

Amikor megszáradt (baromi erős lesz) kiveszed a csavarokat és azokat a talpfa közöket is lekavicsozod.

Csak hogy legyen még egy verziód a kisérlethez. :-)))

marslakó Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1195
Kedves rizibácsi!

Köszönöm tanácsaidat. Nos, a rétegelt lemez szükséges alapnak, hogy ne vetemedjen. Majd előfúrom, ha kell. Ezen kívül van egy "szegbelövő" eszközöm, ha kell. De nem fogok feltétlenül szegelni, ha nem szükséges, épp ezért kérdezősködtem is éppen itt.

Viszont most már annyi mindenféle ellentétes infót kaptam, hogy muszáj lesz kísérleti szakaszokat készítenem és magamnak kitapasztalnom, hogy szegelés, ragasztás, vagy mi a legjobb megoldás...
Előzmény: rizibácsi (1186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!