Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3964
Az I. kategóriához asszem növényvédelmi szakmérnöki szükséges.
A II. kategóriához kell a zöld könyv, aminek a feltétele egy szakirányú gyorstalpaló+vizsga(egyébként bagatell). A III. kategória szabadforgalmú, bárki megveheti.
A boltokról meg annyit, hogy a legtöbb helyen simán odaadják bárkinek a II. kategóriás szereket.
A rubigan tavaly még szabadforgalmú volt, tehát ha a boltos egy kissé le van maradva, árulhatja idén is így, de majd rájön, ha kap egy ellenőrzést
Előzmény: Jani71 (3963)
Jani71 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3963

Lehet, hogy jobban el kellene mélyednem a kategóriák rejtelmében? :-)

Mindenesetre úgy emlékszem, hogy zöld könyvet mondtak. Az viszont tuti biztos, hogy a másik mezőgazdasági boltban szabadforgalmúnak titulálták...

Hát itt tartunk ahhoz képest, hogy (elvileg) csak megfelelő képesítéssel vehetnék ilyen szert...

Előzmény: Törölt nick (3962)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3962
A Rubigant átsorolták az I. kategóriába, tehát zöld könnyvel nem, csak megfelelő szakképesítéssel rendelkezők használhatják. Elvileg.
A zöld könyvvel II. kategóriás szerek használhatók.
Előzmény: Jani71 (3956)
atrego Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3961
igen   ,ráadásul ezek valóban déli fajták....
taormina1 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3960
Ezt azért nem merném kijelenteni, inkább így: én nem találtam. Általában pedig azért elég ügyesen szoktam keresni, a fél forumnak én intézem a növényrendeléseit, és eddig legtöbbször sikerrel jártam, de ezúttal nam. Szerintem csakugyan az lehet az ok, hogy Németországban kevéssé fejlett a szölötermesztés, és csak bizonyos, korlátozott számú faj él meg egyáltalán.
Előzmény: atrego (3959)
atrego Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3959
egyiket sem?
taormina1 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3958
Bocs, úgy látom, Németország nem tartozik a szölötermelö nagyhatalmak közé...úgy tünik, nem forgalmazzák ezeket a fajtákat.
Előzmény: atrego (3884)
Jani71 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3957

Ja, ezt elfelejtettem: a metszéssel kapcsolatban én azt szoktam figyelembe venni, hogy lehetőleg a barkásodás ellőtt fejezzem be.

Ha a húsvétból indulunk ki, azzal csak az a baj, hogy ha jól tudom, ennek az időpontját minden évben az előtte levő telihold ideje határozza meg (vagyis tk. pogány ünnepen alapul, de ez már vallási téma, ne menjünk bele), ez pedig időben eléggé "szétszórt", tehát nem biztos, hogy erre kellene alapozni a metszést.

Más téma, hogy minél későbbre halogatom a dolgot, annál biztosabban belemetszek a nedvkeringés megindulásába, az meg nem tudom, mennyire tesz jót, de nincsenek jó tapasztalataim (általában igyekszem a metszlap dőlésszögével ezt ellensúlyozni, amennyire lehet,).

Magyarán én ha lehet, a nedvkeringés beindulása és a barkásodás előtt szoktam metszeni, minél későbbi időpontban.

Előzmény: Törölt nick (3955)
Jani71 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3956

Tegnap megkérdeztem, a Rubigan elvileg zöld könyves, de adnak, ha kérek, könyv nélkül is (a másik boltban meg azt mondták, hogy szabadforgalmú.....).

Csak mellékesen: a BI-58 sem szabadforgalmú, de eddig mégis megkaptam, ha kértem...

Előzmény: atrego (3908)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3955
A metszés gyakorlatilag lombhullástól rügypattanásig végezhető, akár télen is, ha valaki bevállalja a fagyveszéllyel járó rizikót. A szakirodalomban nincs tudomásom arról, hogy valahol említve lenne a metszés optimális időpontja. Az öregek szerint mire elfogy a húsvéti sonka, a metszeni valónak is el kell fogyni. Vagyis az idén mostanában. Nekem is ez a véleményem, a metszést rügypattanásig el kell végezni és ha ezt nézzük, néhány szőlőfajtának már barkásodnak a rügyei. Ugyanakkor ismert a zöldre metszés fogalma is.
Ferig Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3954

Ez a kép tavaly április 14.-én készült (Olaszrizling). Persze nem tudom milyen lenne metszetlenül, de ha ilyen állapotban kellene elkezdeni metszeni, valószínűleg csak nagyon óvatosan, lassan, vagy csak nagy kárral menne. Szálvesszőre metszeni, meg se merném próbálni. Csapra talán.

Előzmény: RAMBO (3949)
Zalancelot Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3953
Ha a tavalyi indulást vesszük alapul, akkor már jócskán leveles lehet mire befejezed!
:-)))

Nézz tavalyi képeket 2091-től felfelé és rájössz, hogy a május elseje igen csak kései időpont.
Előzmény: kata 03 (3950)
Zalancelot Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3952
Sajna még nekem is 1/3-a hátra van.
Még kevés olyan veszőt találni, amelyikben megindult a nedvkeringés.
Ha a népi bölcseletre hagyatkoznánk, akkor mostanság kellene a metszést végezni, hiszen rövidesen a boroskorsóba hullhatna a barackvirág.
És ha barack virág, úgy tünik a kajszi nem teljesen esett áldozatol a hónak és a lehülésnek, bár nem egyértelműen lehet még megállapítani mennyi a kár.
Ami azt illeti, február végén sokkal kellemesebb időben lehetett metszeni, hiszen volt nap, mikor ingújban is lehetett lenni, míg a március eléggé goromba volt.

Ha az saját bejáratú véleményemre vagytok kíváncsiak, akkor azt mondom, aki egy hétvégén képes megmetszeni a birtokát, az március előtt ne álljon neki, de akinek hetekbe tellik , ha az idő engedi nyugodtan, akár februárban is.
Előzmény: szaki_pali (3951)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3951
Az én tézisem az, hogy nem telepítettem szőlőt fagyzugos helyre így a kései fagyok nem érintenek.

2000 év óta én is rajzolom illetve manapság már fényképezem a szőlő hajtását. Április 24-re eddig javarészt kint volt. Én speckó nem veszélyeztetem a hajtásokat a kései metszéssel. Akkor binyonyára letörném a zsenge hajtást. Ergó korábban metszem. Már majnem készen vagyok a szőlővel csupán a kötözésem van hátra.

De hallottam már olyat is, hogy akinek nagyobb területe van az nekilát februárban.
Előzmény: RAMBO (3949)
kata 03 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3950

Én mindig május elsejére szoktam a befejezést időziteni.

Szinte csak áprilisban kezdem a metszést, próbálom késleltetni a fakadást.

A tézis az ,hogy a tavaly május elsejei fagyot igy viszonylag jól megusztam.

Előzmény: RAMBO (3949)
RAMBO Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3949
Uraim, tegnap hallottam egy tézist, amelyről várom a véleményeteket: a metszést elegendő befejezni április közepére.

Hozzászólásaitokat köszönöm.
lalá Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3948
-Sok, sok verseny statisztikájából azt lehet látni, hogy az aranyérmes borok aránya mindíg belül van a 30%-on. Ez ebből származik. Én eddig a 35 év alatt egyszer találkoztam azzal, hogy feljebb kellett vinni a ponthatárt. Azzal meg hogy lejjebb - mert ilyen is volt - talán kétszer. De ez nagyon régen volt (hihi)
Előzmény: szaki_pali (3947)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3947
biztos így van, sőt így is kell lennie.

csak még mindíg nem fér a kis hülye fejembe, hogy a feltételmódosítás jogát miért kell kikötni.
Előzmény: lalá (3946)
lalá Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3946
-Ez a tipikus hülye tanár. A borversenyen pedig a meglévő értékeket kell keresni és díjazni nem pedig azt, hogy hogyan lehet buktatni. Az a bor amelyik jól szerepel a hegyközségi borversenyen, az megállja a helyét a borvidékin, az nem vall szégyent a régióban sem és eljut az országosra is sőt nemzetközire is.
Előzmény: szaki_pali (3940)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3945
egyetértünk!

többek közt ezért nem járok manapság borversenyre! A témát csak feldobtam reggel mert kiváncsi voltam a véleményetekre.
Előzmény: BZoltan (3943)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3944
voltam én is, tom mivel jár.

erre írtam azt, hogy költségek meg az a nyamvadt oklevél ára legyen a nevezési díjban. ha nem elég jöjjenek a sponzorok. De legalább adjanak egy papírt hogy az idei bírálaton az 1887-es évjáratú satuja nagyaranyban részesült. oszt ennyi. tehát a bor önmagában ennyit tud. ettől még lesz rangsor mert a pontok egy rangsort fognak alkotni.

ezek után viszont a ponthatárokon, pontokon már ne tessenek változtatni.
Előzmény: lalá (3942)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3943
én mondjuk viszolygok mindenféle ilyen bizottságosditól... egyetértek tf1 olvtárssal, hogy legyen a a "bíráló" az aki megissza a bort
Előzmény: szaki_pali (3939)
lalá Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3942
-Sajnos nem tudom értelmesebben elmondani. (hihi)
A verseny költsége nem csak a díjakat jelenti. Megfelelő hely, kellemes környezet, meghirdetés, szervezés, minták begyüjtése, tárolása, besorolása, bírálók felkérése, polgármester, képviselők, tisztségviselők, VIP, segítők, felszolgálók betanítása, eligazítása, kitűzők, parkolás, termek berendezése, pohár, gyertya, bírálólap, sajt, kifli, alma, reggeli, közös ebéd a mintaadókkal, adminisztráció, TV, rádió ésatöbbi...
Előzmény: szaki_pali (3937)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3941
mégegyszer visszaolvastam

BOCS azt hiszem félreértettelek!
Előzmény: lalá (3936)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3940
Mindannyian voltunk iskolások mit szoltatok volna ahhoz, ha a tanár felemelné a ponthatárokat csak azért mert túl sok volt a jó jegy. Többet kéne buktatni jelszóval!
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3939
Ez igaz amit írtál, de a bírálat során ugye többen ülnek az asztalnál. Az is igaz hogy egyedileg pontoznak, de azért meg szokták beszélni. Ezzel semmi bajom nem lenne. csak azzal hogy kialakítottak egy pontot és amikor a díjak átadására kerül a sor akkor újragondolják azt amit már egyszer meggondoltak, megbeszéltek.
Előzmény: BZoltan (3935)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3938
én meg ezzel nem értek egyet.

ha túlságosan sok lenne a nevezési díj akkor jönnek a sponzorok. megoldható minden. De ha van egy korrekt bora valakinek és csak az idei évben azért nem kap díjat mert sokan kapnának akkor legközelebb elgondolkodik rajta, hogy akar-e menni.

nem is beszélve arról a körülményről, hogy a következő évben gyengébb bora van akkor meg nyomnák neki a díjat? elveszíti az egész az objektivitását, hitelességét.
Előzmény: lalá (3936)
szaki_pali Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3937
Ez majdnem rendben is lenne.

Csakhogy a paraszt azért nem érzi benne jól magát mert menet közben átverik mint azt a bizonyost a palánkon. Ja, vágjon hozzá jó képet, meg fizessen is érte!

Elmegy a versenyre ami inkább egy olyan megmérettetésnek kellene lennie, hogy hol is van a helye a mindenségben. Rendben legyen így de a szabályokat fektessük le előre és aszerint bíráljunk.

Az nem szabály, hogy menetközben változtatjuk a szabályt! Ilyet az oviban játszanak, nem ér a nevem mert új helyzet adódótt. Nevetséges. Nehogy ez legyen a követendő zsinórmérték. Azért emelni a ponthatárokon, hogy kevesebben kapjanak díjazást, észbontó!

Ha a syngenta lettt emlegetve és a díjak sora. ebben az esetben ha van pl 30 díj amit ők állnak akkor ne borversenyt hirdessenek, hanem rangsort. állapítsák meg az első 30 rangú bort (100 mintából) és máris rendben van a dolog. De nem ám kihirdetünk egy feltételt aztán addig változtatunk rajta amíg nekünk tetszik.
Előzmény: lalá (3934)
lalá Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3936
-Nem értek vele egyet. A hegyközségeknek erre kell, hogy legyen. Természetesen egy 3000ha szőlőterületű másként szervez mint egy kisebb. A nevezési díj pedig ugye a rizikó.
Előzmény: szaki_pali (3933)
BZoltan Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3935
"azt kellene alkalmazni, hogy van egy megálmodott fajtajelleg stb (baráti körben álombornak nevezzük) a beküldött minta mennyire közelíti meg ezt a szintet."

Mondjuk ez az egyik ok, hogy nem szeretem a borversenyeket... Egyszer elküldünk egy egész korrekt olaszrizlinget egy laborba és az érzékszervi vizsga alapján a "szakértő" azt írta, hogy nem fajtajelleges a színe, merthogy a bornak zöldnek kellett volna lennie. Na mondtam is magamban, hogy minek is kéne ződnek lenni inkább :)

Szóval ez a fajtajelleges dolog akkor jó, ha valaki ad egy legalább hellyel-közzel egzakt leírást a fajtajellegről. Mert mondjuk sokért nem adnám, ha frankón tudnám végre például a juhfark fajtajellegét... mert általában ezzel is addig jutnak a bátrak, hogy az illata az olyan tiszta borillat :) Gondolom a színe meg borszínű és az íze is borízű :)
Előzmény: szaki_pali (3932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!