Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Üdv. Mindenkinek.!!! modell13(1234)kersi a kétállásos fth-at. Neki kell a kép.Nekem nincs kép róluk,holott mindkettöt töviröl-hegyire ismerem. Egyébként kössz.
Ne szomorkodj! Gondolj bele van egy 5x10m-es padlás helységed, a falak mentén körbe futó pályával két vágánnyal: ez kapásból 60 m vágányanyag és még másról nem is beszéltünk (váltók, állomási vágányok, terep, stb)... Nem hiába, tele van árnyoldalakkal a vasútmodellezés. :-)))
Sziasztok!Készített már valaki téli tájat a terepasztalán?Lehet,hogy fordult elő már ilyen hozzászólás,de hosszú lenne végigolvasni,megtalálni...Több gyártónak is van hozzá való anyaga,ennyit tudok.Mennyire babra munka ezekkel dolgozni?Vagy valakinek van-e valamilyen technikai előképzettsége.
sziasztok!Lenne egy kerdesem:terepasztalomra szeretnek felsovezeteket tenni,de dilemaban vagyok.a lenyeg az,hogy van-e valami szabvany a magassagara?mehano mozdony van a terveimben. udvozlet gery
Az év elején kezdtem neki igazán az asztalom építésének. A pálya tervei 3 évig érlelődtek, mire összeállt a végleges elgondolás. Az asztal alapanyagául én is az OSB lapot választottam és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Az első szakasz már két és fél éve elkészült, de vetemedésnek, nemkívánt deformációnak semmi nyoma. Így az asztal többi részét (8x3x4m) is ebből az anyagból építem.
Ma utanajartam a dolognak es leirom, amit kideritettem, hatha mas is talal benne szamara uj informaciot.
Felteszek egy uj kepet. Minden, ami a kepen lathato, Marklin. A bal oldalon egy regi oszlop es a hozza tartozo felsovezetek, meg nyugatnemet gyartmanyok (az oszlop legalabbis biztosan). A jobb oldalon az uj tipusu Marklin oszlop a hozzaillo felsovezetekkel. A ketto tehat sajnos nem kompatibilis egymassal.
Ami felulrol nyulik be a kepbe, az az uj tipusu felsovezeteknek a regi oszlophoz passzolo vege. Nekem tehat veletlenul sikerult a regi es uj tipus kozotti athidalo elemeket vennem (mint amilyen sinben pl az U-I profil atmenet). Ezert lepodtem meg, hogy a vezetekeim egyik vege ugy nez ki, mint a kep tetejen levo, a masik pedig mint a jobb oldali...
Hiba valóban van. Ezeket nem is fogod tudni összepasszintani. A régebbi merklin, a filigránsabb pedig Viessmann, ha jól látom (ami közeli kapcsolatban áll a merklinnel). Ha egy diorámát tervezel, pláne, ha nem túl nagyot, jobban megéri lecserélni a régi rendszert, mert a Viessmann szebb (legalábbis szerintem). Egy 4 cm-es diorámán kétvágányos nyílt vonalnál sem tudok 6 oszlopnál többet elképzelni(egymással szemben 3-3), a valóságban még ennél is jóóóval ritkábban vannak az oszlopok. Kellemes építgetést!
Ha nem megfelelően tároljuk vagy nem jó a merevítés akkor bármelyik anyag meg tud görbülni, kellő merevítéssel szinte bármelyik alkalmas terepasztalnak. Csak értelemszerűen a vékonyabb lemezeknek több merevítést kell tenni.
Szerintem az OSB lap 6-8 mm tökéletes. Tetőlécből kell alá keret és jó lesz.
Nem értem ezt a vetemedés gondot. Ez biztos nem fog deformálódni, én nem tapasztaltam.
A korábbi asztalom 4-5 mm vastag farostlemezből! volt tetőléc kerettel, az is bellt semmi gond nem volt vele.
Az új asztal 2 db 150x150 cm-es 8 mm vastag OSB lapból van kerettel és középen 1 db merevítéssel, tökéletes. Az asztalra épített valamennyi cucc szerintem összesen nem nyom többet mint 10-15 kg, az is eloszlik az asztalon.
Egy kis segitseget szeretnek kerni. Egyeseknek mindenkeppen banalisnak tunhet a problemam, es bizonyara az is, de meg nem vagyok eleg gyakorlott ahhoz, hogy ennel osszetettebb problekkal szembesuljek. Magyarul kezdo vagyok. :)
Tehat, elso lepeskent egy majdani diorama fele gondoltam "gyonyorkodom" kicsit egy csupasz deszkaban, amire felerositek ugy 40 centi sint es kb ugyanennyi felsovezeteket (es atmenetileg ezen nezegetnem egyik-masik villamos jarmuvemet). Elobbibol eleg sokat hasznaltam mar, utobbi soha nem volt meg a kezemben.
Szert tettem viszonylag olcson egy nagyobb keszlet regi Marklin felsovezetek-tarto oszlopra, majd elrobogtam a legkozelebbi modellboltba, hogy vegyek hozza szinten Marklin vezeteket - ha azonos a gyarto, talan nem okoz majd gondot gyakorlat nelkul osszekalapalni oket.
Es megis. :) A legrovidebb vezeteket vettem, hogy egysegnyi hosszon minel tobb oszlop ferjen el, 70143-as cikkszammal. A vezetek ket vege kulonbozik, es ez okozza nekem a fejfajast. Tudom, hogy a Marklin regi vezetekei maskepp neztek ki, de korulneztem a neten, es azt latom, hogy olyan oszlopokat, amilyenek nekem vannak, tovabbra is lehet kapni ujkent (legfeljebb annyi kulonbseggel, hogy ezek mar nem "Made in Western Germany"). Magyarul elvileg kompatibilisek.
Mindezek alapjan az a gyanum, hogy a hiba az en keszulekemben van, valoszinuleg barki mas egy-kettore ossze tudna allitani a rendszert... :)
Ehhez kernek egy cseppnyi segitseget, mert hiaba vadasztam egesz este a neten, nem talaltam kepet/leirast, ami segithetne.
Elore is koszonom, ha valaki szan nehany percet a megoldasra!
Ha sikerul, csatolok egy kepet is.
A bal oldali vezetek-vegzodes az, amivel nem tudok mit kezdeni...