Ez a BBCH-skála egy jó dolog. Alapvetően a fenológiai státuszon alapszik, és azért ma már itthon is egyre többet használják, bár a vegyszermennyiség változtatása még nem igazán van meg.
A szőlő (de gyümölcs, zöldség) szer dózisok megállapítása nem minden országban azonos módon történik. Nálunk a l, kg/ha a hivatalos tekintet nélkül a növények méretére. Másutt pl. Ausztria figyelembe veszik, hogy pl a szőlő felülete egészen más májusban mint juliusban. A Quadris Max, ott Universalis a neve, más dózisban kerül megadásra fejlettés szerint (http://www.syngenta-agro.at/syngenta_infos/pdf_dateien/wein08/Weinbau_Ratgeber_Internet.pdf) hát azt hiszem aki ezt megakarja néni annak copyni kell a linket) májusban mint júli elején. A fejlettségi állapot számokban fejezik ki (bbch, amelyhez itt jó képanyag is tartozik:http://www.syngenta-agro.at/syngenta_infos/pdf_dateien/wein05/wachstumsstadien.pdf. Az engedélyezést jó lenne elvinni ez irányba, mert nyilván nem ugyanazt kívánja az 1 éves mint 10 éves szőlő vagy éppen májusi vagy az augusztusi.
Én ezt az értéket kevésnek tartom. Nem 25ml/10 l-re gondoltál. Mert 2l/ha javasolnak ahogy én tudom ezt 800-1000 l közötti vízzel fujnak ki. Ebből én arra következtettem hogy kb 20ml/10 l. Valamint pont most terveztem az idei költségvetést és 1ml Quadris Max 8,06 ft be kerül ezt ha felszorzom 2,5 tel akkor 20,15 ft- de kerül 10 l vegyszer. Ez tök jó lenne ha 100l víz csak 201,5 ft be kerülne, de sajnos 100 l vízhez a Tihovit is többekerül nem hogy a Quadris Max. De ha esetleg tévedek akkor szóljatok le.
Azért nemcsak szakmérnök vehet I. kategóriást szert. Azt hiszemó , hogy újabban akinek van egy zöldkönyve, és kap egy vényt szakmérnöktől már szintén megveheti az I.-est is, de csak saját területére használhatja, azaz nem szolgáltathat vele. Azzal a sok tasakos kaptánnal lesz majd inkább gond, mert mindhez papírt kell írogatni.
Szerintem amíg a szakmérnök megveheti, akkor el is fogja adni annak, aki eddig is használta. Erre gondoltama feketézéssel. Az EU-ban mi a fenével védekeznek (pl. folpet helyett)?
Egyébként sztem jóval kisebb töménységben kellett volna árusítani, mert az, hogy 10 liter vízhez mérek 2,5 ml-t, az kissé vicces.
A legkevésbé sem volt szándékomban. :-) Ezért voltak a :-)-k.
Nem akartam túl hosszúra nyújtani, ezért nem írtam a rügypattanás-dolgot, és természetesen az is eszembe jutott, amit írtál, hogy nyilván a vesszők állapota dönti el, hogy meddig lehet lemosózni. De mivel kizárólag a kérdező tudhatja, hogy nála milyen a rügy, ezért neki kell a végső döntést meghoznia (ha elkésett, arra pedig már megkapta a megoldást :-), ami nekem is jól jött, annak ellenére, hogy mint írtam, már túl vagyok a lemosózáson; jó ilyeneket tudni).
De hogy valódi választ is írjak, ezért volt a második sor.
Csupán az általam látott rügyekből indultam ki a válaszadáskor (nyilván nálatok is van még olyan vessző, amin a rügyek nem mutatnak semmit, mint nálam, ugyanakkor viszont van olyan is, amin már majdnem látszanak a levelek).
Szóval ha még időszerű, akkor hajrá, ha már nem, akkor pedig az ajánlott módszer szerint később.
(Csak nagyon halkan, szerényen és zárójelesen: én is tettem ám fel egy kérdést. :-) Hadd tanuljak!)
Hát, a záróvizsga többet ér mint a szigorlat, ha zv-d lenne, az már egy fél I. kat :))) Szig. az bizti van, NV-Szolgálaték meg tudják mondani index alapján ha megvan :) (Én Nv. szigorlatra kaptam a II.-est még annak idején) De szerintem dipl. alapján is, meg kell kérdezni.
Egészen addig biozunk majd, amíg visszakapjuk az 1t/ha búza termésátlagot, aztán majd nézhetjük mennyi kenyér lesz abból :) De gyüminél is így van ez, jön a csökkenő termésátlag (meg a rosszabb minőség). Változik az éghajlat, jönnek az új kártevők (Eu-s dolgok miatt is - a határok nélküli Európa hátrányai is ugye), mi meg szépen visszatérünk a rézhez (amíg, -lévén általános sejtméreg- valamelyik EU-s bürokrata nem szúrja ki) meg a kénhez, meg van még a csalánlé meg a ráolvasásos varázsigék... Csúzlival fogunk nehézbombázóra lőni; a hatékonyságot mindenki ítélje meg maga.
Hogy érted ezt a feketézős dolgot? Az a baj, hogy az átsorolt szerek jó részénél maga az átsorolás is csak ideiglenes dolog, egy idő után véglegesen meg fognak szűnni, és akkor már I. kat.-ban se lesznek. Szerintem nem feketézők leszünk, hanem vagy varázslók (tudod mint a Terminátor - már se feje, se keze se lába, de még csakazértis kapaszkodik, és próbálkozik - nekünk meg nem lesznek eszközök a kezünkben, de azért még próbálkozunk :)) vagy munkanélküliek. Mert vagy egyszerűen nem lesz, aki igénybe vegye a hivatásos növényvédelem szolgáltatásait, vagy mert nem fogunk neki tudni mit mondani, legfeljebb azt, hogy "hmm, volt ez meg ez, csak az EU betiltotta"... Én speciel inkább most ezektől tartok.
Cromwell is megmondta, hogy "Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport" S ha nem lesz puskapor?
Ja, és még egy. A folpetnél a szokásos nyalánkságok (emlős-madár veszély) mellett a vizsgálat fő oka a földigilisztákra gyakorolt lehetséges(!) hatás. Imádom az ilyet :)
ucsó gondolatoddal kapcsolatban én inkább máshogy fogalmaznék.
Már nem tudjuk felvenni a versenyt. (bár kukorica fronton rendesen besz@rtak tőlünk mert ki akarták csinálni egy gondolattal a magyar parasztot.) Akkor amikor a nagyüzemi gazdálkodást szétverték akkor szüntették meg ezt a lehetőséget (magánosítás célzattal). Vagy szándékosan kellett megszüntetni nehogy legyen konkurencia. Nincs nagyüzemi gazdálkodásunk, nincs feldolgozó iparunk (konzerv, hús, cukor) lassan mindenből behozatalra szorulunk.
Fene tudja melyik variációnak kellett bekövetkeznie. Ne is politizáljunk az nem vezet sehová, úgysem mi irányítunk.
Rügypattanás után meg tilos, mert elégeti a hajtásokat.
Ha nem lemosóztál, akkor amikor akkorák a hajtások, mint a hüvelykujjad, permetezd le Thiovittal, jó alaposan. Az is elegendő, mert a rügyben áttelelt lisztharmat spórákat nem engedni csírázni, és az atkákat is gyéríti.
Itt állok az agrármérnöki diplomámmal, és (talán) jogosult vagyok a II. kategóriára (vállalat gazdasági szakirányon végeztem, tehát lehet, hogy csak záróvizsgát tettem növényvédelemből, és nem szigorlatot - fene se emlékszik már rá). Szerintem a tipikus szőlőművelő a TSZ traktorosból lett gazda, akiknek szinte biztosan nincs még ilyen végzettsége se.
Karathane, Quadris, Rubigan - gyakorlatilag erre alapult a kisgazdaságok növényvédelmi technológiája. Hamarosan visszatérünk az elemi kénnel és rézgáliccal történő védekezéshez - mi leszünk a legbiogazdálkodóbb ország.
Ki fogad velem abban, hogy növ.véd. szakmérnökökből lesznek a következő évek legnagyobb feketézői?
Nagy lelkesedéssel várnám a területi alapon osztott szabadon elkölthető agrártámogatást ami valszeg a foglalkoztatottságot javítaná. Ugyanígy az agrárfoglalkoztatást egyéb úton-módon támogató támogatási rendszereket is örömmel látnék, a mostani elsősorban műszaki beruházást és modernizálást finanszírozó támogatásokkal szemben amik elsősorban a városi szolgáltatószektort és a műszaki eszközök kereskedőit, importőreit támogatja nem pedig a kézimunkát igénylő hagyományos és nagy minőséget termelni képes kisgazdaságokat.
Persze lehet, hogy a kormányzat a nagygazdaságokkal akarja felvenni az EU-s piacon a harcot... pedig szerintem ez veszett ügy. Nagygazdaságokkal jobbat és olcsóbbat nem tudunk termelni mint a franciák, spanyolok, olaszok vagy németek. Viszont vannak régi és jó dolgaink amiket csak hagyományos módon tudunk termelni.
A támogatási rendszer átalakítása is mintha ilyen vonalak mentén zajlott volna.(még most is folyik az iszapbirkózás?)
folyik hát! nézd meg menyit kap egy eus, meg mennyit a magyar paraszt! aztán versenyezzünk egymással teljes esélyegyenlőséggel. egy igaz, az eu óta azért többet kapnak a gazdák mint annak előtte.
Erről szól a történet. Hogyan nyírjuk ki a konkurencia egy részét a törvénykezés által. Magyarországon kívül nem sok helyen van ilyen elaprózott szőlőbirtok rendszer, ahol az évszázados tapasztalatokat átadva művelik a kistermelők a szőleiket. Elég, ha szigorítják a hatékony vegyszerek hozzáférhetőségét, (a nagygazdaságokat ez úgy sem érinti), máris hullik a férgese. A támogatási rendszer átalakítása is mintha ilyen vonalak mentén zajlott volna.(még most is folyik az iszapbirkózás?)
Illetve a vegyszerekre visszatérve a Quadris Maxot is át fogják minősíteni I. kategoriába "a folpet hatóanyag EU-s besorolása miatt várhatóan I. forgalmi kategóriába kerül"-syngenta oldaláról. Annak ellenére hogy II. kategoriás nekem mindig kiadták. Én még utoljára fogok venni egyet. Meg voltam vele elégedve.
A Rubigan I. kat. lett, tehát nem zöld könyv kell hozzá, hanem felsőfokú végzettség. Egyébként tavaly aug. 15-ig át kellett volna cimkézni a készleteket, ha a bolt nem tette meg, az az ő sara lesz, ha jön egy ellenőrzés...
Egyébként a Rubigan I. kat. engedélye is csak idén június 30-ig érvényes, a felhasználása pedig az I. kat.-ban is csak jövő év június 30-ig engedélyezett. Van ugyan egy olyan lehetőség, hogy az EU meghosszabbíthatja ezt az időpontot, de erre nincs nagy esély.
Az I. kat.-hoz valóban szakképzettség kell. Az lehet szakmérnöki, de jó a növényorvosi, agrárkémikus agrármérnöki diploma is, ezeket alapból elfogadják.
Az egyetemi agrármérnöki (tehát okl.) diplomával már más a helyzet, ez csak akkor jó, ha növényvédelem volt a szakirány (betétlap!). Ugyanez van a környgazd. agráros végzettségnél, és az okl. kertészmérnököknél is. (nv. záróvizsga!)
Egyébként az I. kat maga alapból növényvédelmi záróvizsgához van kötve (az meg a szakhoz kapcsolódó abszolutóriumhoz persze), ami jelenleg növterm. és integrált növényvédelem (meg vállgazd.) (meg áteny is lehet ha valakivnek olyan a szakja). Ha nem szakirányú volt az (egyetemi) agrármérnöki dipl., akkor jöhet a szakmérnöki. (vagy pl. ha nem agrármérnöki volt hanem pl. erdészet, de akkor is csak és kizárólag az egyetemi jó!) Meg még van ilyen hogy PhD akinek nem nv-s dipl. van de a PhD abból volt stb. De azokat sosem értettem igazán :)
I. kat jogosultsága van még pl. a növvéd üzemmérnököknek is.
A II. kat-hoz a tanfolyam csak egy lehetőség. A növényvédelmi egyetemi vagy főiskolai szigorlat (nem zv.) II. kat-ot ér, ezért van az, hogy a II. kat jár az agrármérnököknek, mert kellett hogy tegyenek nv. szigorlatot. Ezenkívül még ott vannak a méregraktár-kezelői végzettségűek, a növterm-növvéd technikusok stb.
A III. kat. ugye nem kell engedély.
Hangsúlyozandó, hogy a fentiek a saját célú felhasználásra vonatkoznak, a szolgáltatási tevékenység etőől eltér.
Az erejét nem veszti el.Akkor lehet gáz,ha fagy jön,akkor a nedvvel elfagynak a rügyek,a vesszők.egyes csemegeszőlőket szokás későn metszeni,mert nem lehet látni,hogy mely rügyek termők és későn fagykár is lehet és így még lehet termést "kreálni"
Köszönöm a sok hozzászólást a metszési témához, én is márciusban szeretem befejezni a metszést és a lekötést, de Sándor nap előtt nem kezdek bele a metszésbe (na jó, márc. 15-i hétvégén már igen, főleg, ha hármas, vagy négyesünnep).
Nekem is az rémlik, hogy hüvlykujjnyi hajtás is lehet a szőlőn április közepe felé, és nekem nagyon gázosnak tűnik, hogy olyan későn metsszünk. A nagyapámék azt mondták, hogy a nedvkeringés beindulása előtt jó befejezni ezt a munkát - ők úgy tartották, hogy a szőlő elveszti erejét a kifolyó nedvvel. Tud valaki erről valami pontosabbat?
Ebben tényleg van valami -legalábbis növényvédelmi okokból, mert a nedvedző szőlőn könnyebben terjednek az szár megbetegedései (ESCA és társai).
Én most hétvégén befejeztem mindent, a szőlő barkásodik, és nagyon szépen megindult a leve. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én meg szoktam kóstolni a levét - finomabb, mint a legtisztább ásványvíz.
Mivel eddig nagy megelégedéssel használtam a Rubigant, és valaki szólt itt a topikon, hogy meg fog változni a szer besorolása, aki akar még ilyent, vegye meg időben, hát már akkor beszereztem. Most csak azért mentem be két boltba is, mert felvetődött a minap ennek a szernek a besorolása. Gondoltam, nem kerül semmibe, beugrom, megkérdezem, aztán megosztom a hivatalos álláspontot itt a topikon azokkal, akik nem tudják tutira.
De lépjünk! Ma elkészítettem a huzalfeszítőket, és felraktam az első adagot (vesszőtartó huzalpárokra, a kartartóhoz "bolti" menetest használok, nagyon jó, csak drága egy kicsit, legalábbis ahhoz képest, hogy ezt a mait előállítottam kb. 25-30 ft-ból és legalább olyan jó; csak ezt elég körülményes lett volna a kartartóhoz használni, ezért döntöttem a menetes mellett).