-Nem is a csúcsbort kell leírni. Az emberben kell kialakulnia egy általános képnek a fajtáról, amely több bor kóstolása, bírálata után, a tapasztalatokból áll össze. Azután a versenyen ennél lehetnek jobb és talán kevésbé jó borok is. Például: egy '07. évi bornál ne tolakodjanak a érett, másodlagos zamatok a friss jelleg elé.
Bástya elvtárs meg várja ki a sorát. Ha eljön az ideje majd lelövik. (hihi)
nem is tudom ki volt aki sérelmezte, hogy nincs egzakt módon (nem is nagyon lehet az igaz) leírva, hogy milyennek kell lennie a csúcsbornak. nomármost rá vagyunk bízva a "vegyész érzelmű" zsűri kénye -kedvére.
már ott tartunk hogy "Bástya elvtárs egy sz@r, Bástya elvtársat már le sem akarják lőni?!" hagyományos technológia lehet szép is okos is de a zsűrinek nem fűlik a foga rá.
Nálunk ma; 113 tétel 23 arany; köztük a Rajnaim. Viszont a Cirfandlim stílusa nem fekszik a zsűrinek (bronz) mig az előző egy technológiai bor felhasználva a modern borászkodás lehetőségeit és ebből eredő frissességet, a másik viszont tradicionális fahordós, hókuszpókuszok, fajélesztős zamatok nélküli bor amit a vegyész érzelmű zsűri kevésbé értékelt.
Sziasztok! Melyek az előnyei és a hátrányai az egyes függönynek és a moser müvelésnek? 2006 őszén ültettem biankát,homokon van de nem messze nádas van ,víz van rendesen.A szőlő szépen megfogta,a vesszők jó erősek voltak mikor visszametszettem.
Minden kételkedő figyelmébe ajánlanám a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 2007. Július 16. napján kelt, 02.5/1942/1/2007. számú határozatát, melynek tárgya a Rubigan 12 EC gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének módosítása. Ennek értelmében a szert 2007.06.30.-i hatállyal minden kultúrából visszavonták, az üvegházi uborka kivételével. Ugyanezen határozat módosította a forgalmazási kategóriát I.-esre. Szintén ez a határozat tartalmaz egy türelmi időt is, ami a felhasználásra (tehát csakis a felhasználásra, nem az eladásra!!!) vonatkozik. Vagyis, aki tavaly június 30-ig még vett Rubigant (amíg III. kat. volt), az idén június 30-ig még felhasználhatja (nem megveheti!!!) a szert a régi feltételekkel.
Ez a határozat rendelkezik arról is, hogy ez a módosított engedély is csak idén június 30-ig érvényes. Forgalomban a szer még dec. 31.-ig lesz, addig még lehet venni (de csak I.-kat-ban!!!), 2009. június 30-ig még fel lehet használni az I.-kat-ra vett Rubigan-t.
És még egy picit idézek is a fennt említett határozatból: "Az ügyfél köteles a forgalomban maradó tételeken a megváltozott feltételeket átcímkézéssel, vagy öntapadó kivitelű kiegészítő címkével a csomagolóeszközön feltüntetni legkésőbb 2007. augusztus 15-ig [...]"
Megváltozott feltétel ugye pl. a forgalmazási kategória.
Többen már túl vagytok rajta, nálunk szombaton jött el a megmérettetés napja. Szakavatott, jó "nyelvérzékkel" bíró zsüri előtt (elnök: dr. Bussay László) a zweigelt borom aranyérmes lett, az olaszrizlinget pedig ezüstre mínősítették. 137 mintából 20 aranyérmet osztottak, sok ezüstérem mellett.
Hegyközségünkben (illetve csak volt hegyközségünkben -> több hegyközséget törvényileg az idén összevontak) hagyománya van már a bormínősítésnek, ennek hatása egyaránt megmutatkozik a borok évről-évre javuló minőségében, a gazdák szemléletének változásában és egy emeltebb borkúltura (fokozatos) meghonosodásában. Nálunk a minősített bor még nem elsődlegesen kereskedelmi szempont (bár nyilvánvalóan ilyen hatása is van), hanem inkább személyes presztízs, önbecsülés, önmegmérettetés kérdése, visszajelzés az aktuális szőlőművelési, borkészítési és kezelési koncepcióról, valamint az éves munka eredményéről. "Ha megkínálnak egy borral és még jóízűen innál belőle, akkor az a bor megérdemel már egy oklevelet" - ez az itteni borversenyek szlogenje. A "gugolós borokat" már a mínősítés napja előtt kiszűrik, így azok mínősítésre sem kerülnek, illetve ez lesz a mínősítésük.
A Topas szabadforgalmú (épp' ma kérdeztem, mondjuk ugyanebben a boltban mondták szintén ma, hogy a Rubigan is szabadforgalmú, pedig ezt már a múltkor kitárgyaltuk itt a topikon {Akka81, 3970, a boltos is mondta a jún. 30-at}, amit meg is említettem a boltosnak, ő meg erre azt mondta, hogy a főnöke nemrég beszélt valami mérnökkel, akitől az imént írt infót kapta...).
Ez a BBCH-skála egy jó dolog. Alapvetően a fenológiai státuszon alapszik, és azért ma már itthon is egyre többet használják, bár a vegyszermennyiség változtatása még nem igazán van meg.
A szőlő (de gyümölcs, zöldség) szer dózisok megállapítása nem minden országban azonos módon történik. Nálunk a l, kg/ha a hivatalos tekintet nélkül a növények méretére. Másutt pl. Ausztria figyelembe veszik, hogy pl a szőlő felülete egészen más májusban mint juliusban. A Quadris Max, ott Universalis a neve, más dózisban kerül megadásra fejlettés szerint (http://www.syngenta-agro.at/syngenta_infos/pdf_dateien/wein08/Weinbau_Ratgeber_Internet.pdf) hát azt hiszem aki ezt megakarja néni annak copyni kell a linket) májusban mint júli elején. A fejlettségi állapot számokban fejezik ki (bbch, amelyhez itt jó képanyag is tartozik:http://www.syngenta-agro.at/syngenta_infos/pdf_dateien/wein05/wachstumsstadien.pdf. Az engedélyezést jó lenne elvinni ez irányba, mert nyilván nem ugyanazt kívánja az 1 éves mint 10 éves szőlő vagy éppen májusi vagy az augusztusi.
Én ezt az értéket kevésnek tartom. Nem 25ml/10 l-re gondoltál. Mert 2l/ha javasolnak ahogy én tudom ezt 800-1000 l közötti vízzel fujnak ki. Ebből én arra következtettem hogy kb 20ml/10 l. Valamint pont most terveztem az idei költségvetést és 1ml Quadris Max 8,06 ft be kerül ezt ha felszorzom 2,5 tel akkor 20,15 ft- de kerül 10 l vegyszer. Ez tök jó lenne ha 100l víz csak 201,5 ft be kerülne, de sajnos 100 l vízhez a Tihovit is többekerül nem hogy a Quadris Max. De ha esetleg tévedek akkor szóljatok le.
Azért nemcsak szakmérnök vehet I. kategóriást szert. Azt hiszemó , hogy újabban akinek van egy zöldkönyve, és kap egy vényt szakmérnöktől már szintén megveheti az I.-est is, de csak saját területére használhatja, azaz nem szolgáltathat vele. Azzal a sok tasakos kaptánnal lesz majd inkább gond, mert mindhez papírt kell írogatni.
Szerintem amíg a szakmérnök megveheti, akkor el is fogja adni annak, aki eddig is használta. Erre gondoltama feketézéssel. Az EU-ban mi a fenével védekeznek (pl. folpet helyett)?
Egyébként sztem jóval kisebb töménységben kellett volna árusítani, mert az, hogy 10 liter vízhez mérek 2,5 ml-t, az kissé vicces.