Szépen megindultak a hajtások. Az elmúlt évi állapotokhoz képest egy kicsit késésban vannak ugyan, de sok éves átlaghoz viszonyítva már inkább előrébb tartanak.
A 2 dolog nem zárja ki egymást. Az igazi művész improvizációi koherens kompozícióvá állnak össze. A zenében ráadásul úgy marad az egész, ahogy elhangzik, míg a borok még utána is érnek (akár össze). :-))
-Bizony, hogy egyénektől fűggő! Ezért szép és érdekes. Mint a műkorcsolya vagy a torna ahol szintén pontoznak. -A C. sauvignont említed. Nem vagy vele egyedül. Sokan nem szeretik az illatos vöröset. Én kedvelem. Viszont a Hárslevelűt arról ismertem fel valamikor, hogy az illatától, zamatától felállt a szőr a karomon. Szóval a Hárslevelű sztenderdemben ez a tapasztalat is benne van. (hihi)
szerintem a küvéborok nem impromizációk, hanem kompozícók. De igazad van, hogy ha egy zenekarban egy hangszeren hamisan játszanak akkor abból már nem lesz harmónikus muzsika :)
speckó nekem az utóbbi időben a c. savignon nem gyerebe. azt ha annak jellegzetessége visszaköszön már nem is "aranyos" az a borocska. (de az én szavam nem mértékadó én csak amatőr volnék) :-)))
-A küvé borok sztenderdjét két-három "alap-standardból" próbálom összehozni. Ez ugyebár improvizáció, de az tud improvizálni aki az alapművet is jól el tudja trombitálni. (hihi)
-Nem is a csúcsbort kell leírni. Az emberben kell kialakulnia egy általános képnek a fajtáról, amely több bor kóstolása, bírálata után, a tapasztalatokból áll össze. Azután a versenyen ennél lehetnek jobb és talán kevésbé jó borok is. Például: egy '07. évi bornál ne tolakodjanak a érett, másodlagos zamatok a friss jelleg elé.
Bástya elvtárs meg várja ki a sorát. Ha eljön az ideje majd lelövik. (hihi)
nem is tudom ki volt aki sérelmezte, hogy nincs egzakt módon (nem is nagyon lehet az igaz) leírva, hogy milyennek kell lennie a csúcsbornak. nomármost rá vagyunk bízva a "vegyész érzelmű" zsűri kénye -kedvére.
már ott tartunk hogy "Bástya elvtárs egy sz@r, Bástya elvtársat már le sem akarják lőni?!" hagyományos technológia lehet szép is okos is de a zsűrinek nem fűlik a foga rá.
Nálunk ma; 113 tétel 23 arany; köztük a Rajnaim. Viszont a Cirfandlim stílusa nem fekszik a zsűrinek (bronz) mig az előző egy technológiai bor felhasználva a modern borászkodás lehetőségeit és ebből eredő frissességet, a másik viszont tradicionális fahordós, hókuszpókuszok, fajélesztős zamatok nélküli bor amit a vegyész érzelmű zsűri kevésbé értékelt.
Sziasztok! Melyek az előnyei és a hátrányai az egyes függönynek és a moser müvelésnek? 2006 őszén ültettem biankát,homokon van de nem messze nádas van ,víz van rendesen.A szőlő szépen megfogta,a vesszők jó erősek voltak mikor visszametszettem.
Minden kételkedő figyelmébe ajánlanám a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 2007. Július 16. napján kelt, 02.5/1942/1/2007. számú határozatát, melynek tárgya a Rubigan 12 EC gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének módosítása. Ennek értelmében a szert 2007.06.30.-i hatállyal minden kultúrából visszavonták, az üvegházi uborka kivételével. Ugyanezen határozat módosította a forgalmazási kategóriát I.-esre. Szintén ez a határozat tartalmaz egy türelmi időt is, ami a felhasználásra (tehát csakis a felhasználásra, nem az eladásra!!!) vonatkozik. Vagyis, aki tavaly június 30-ig még vett Rubigant (amíg III. kat. volt), az idén június 30-ig még felhasználhatja (nem megveheti!!!) a szert a régi feltételekkel.
Ez a határozat rendelkezik arról is, hogy ez a módosított engedély is csak idén június 30-ig érvényes. Forgalomban a szer még dec. 31.-ig lesz, addig még lehet venni (de csak I.-kat-ban!!!), 2009. június 30-ig még fel lehet használni az I.-kat-ra vett Rubigan-t.
És még egy picit idézek is a fennt említett határozatból: "Az ügyfél köteles a forgalomban maradó tételeken a megváltozott feltételeket átcímkézéssel, vagy öntapadó kivitelű kiegészítő címkével a csomagolóeszközön feltüntetni legkésőbb 2007. augusztus 15-ig [...]"
Megváltozott feltétel ugye pl. a forgalmazási kategória.
Többen már túl vagytok rajta, nálunk szombaton jött el a megmérettetés napja. Szakavatott, jó "nyelvérzékkel" bíró zsüri előtt (elnök: dr. Bussay László) a zweigelt borom aranyérmes lett, az olaszrizlinget pedig ezüstre mínősítették. 137 mintából 20 aranyérmet osztottak, sok ezüstérem mellett.
Hegyközségünkben (illetve csak volt hegyközségünkben -> több hegyközséget törvényileg az idén összevontak) hagyománya van már a bormínősítésnek, ennek hatása egyaránt megmutatkozik a borok évről-évre javuló minőségében, a gazdák szemléletének változásában és egy emeltebb borkúltura (fokozatos) meghonosodásában. Nálunk a minősített bor még nem elsődlegesen kereskedelmi szempont (bár nyilvánvalóan ilyen hatása is van), hanem inkább személyes presztízs, önbecsülés, önmegmérettetés kérdése, visszajelzés az aktuális szőlőművelési, borkészítési és kezelési koncepcióról, valamint az éves munka eredményéről. "Ha megkínálnak egy borral és még jóízűen innál belőle, akkor az a bor megérdemel már egy oklevelet" - ez az itteni borversenyek szlogenje. A "gugolós borokat" már a mínősítés napja előtt kiszűrik, így azok mínősítésre sem kerülnek, illetve ez lesz a mínősítésük.
A Topas szabadforgalmú (épp' ma kérdeztem, mondjuk ugyanebben a boltban mondták szintén ma, hogy a Rubigan is szabadforgalmú, pedig ezt már a múltkor kitárgyaltuk itt a topikon {Akka81, 3970, a boltos is mondta a jún. 30-at}, amit meg is említettem a boltosnak, ő meg erre azt mondta, hogy a főnöke nemrég beszélt valami mérnökkel, akitől az imént írt infót kapta...).