viszek akkor egy 2m-es jack-jack stereot meg egy 3m körüli áramzsinórt.
ahogy hallom, még a meterológusok is napfényes időt mondanak szerdára, eső nélkül!
Dzsekket javallok, meg 220-at :-) AZ Allsound és a 2101-es laci eleve jackbemenetes.
A csöves lacira meg forrasztok egy dzsekkaljzatrátétet, ill az A100/B3-aknak van vonalbemenete az A0-28 előerőlködőn. Oda is beküldhetjük a jelet. Szinte minden variáció kihozható.
Ezenkívül épp nálam van a csapatom két Pívíí hangfala, erőlködője, keverője. Csakhogy a műlezlit is kínvallatásnak tehessük ki. Lényeges, mert nem lehet mindig igazi forgattyú.
(Egyébként az igazi lezli csak a zenésznek, saját füle kenegetésére, esetleg a közelben tartózkodóknak lényeges. A kihangosított jel végülis egy sztereó vonaljelként megy a mikrofonokból ki a cuccra. A közönségnek így szinte mindegy. Az nem, hogy mennyire jó a szimuláció/hangzás :-)
A háttérben Jimmy McGriff orgonál egy ugyanolyan A100-on. Elöl meg a "zenész legjobb barátja :-)"
Rendben, szólj ha OK. Számom: 06/30-443-07-15. Nem tudja valaki, hogy elővételben vidéken (Szegeden) lehet-e kapni jegyet? Már csak azért, mert éccsanyámnak is kén'.
A VK-k jók, könnyűek. Sok extra effekt, dinamikus hang, egymanuálos, egy regisztercsoport.
Az új CX3 jó, vastag hang, két regisztercsoport, egymanuálos, határozottan nehezebb és szabványos fedélzete van. Drágább is.
Viszont Rhoda és a többiek kétmanuáloson játszanak: tényleg kell a két manuál, de csak otthonra szerintem a láb sem árt.
A DB5 ára a CX körül van, hangra B3 és kétmanuálos, plusz egyéb extrákat tartalmaz. A felülete szinte 1/1 az igazinak. És egyszerű eszközökkel, elég olcsón kiépíthető a későbbiekben komplett B3-má. (pedál, láb, pad) Van eladó.
Ahogy írtam, 20-21-én összeeresztjük ezeket nálam, hogy csak saját fülünknek, ujjunknak higgyünk. Koncert után vagy csütörtök reggel gyere el te is. Részletek alább. Üdv, Zs
A DB5-el kapcsolatban Tehtube kolléga majd felvilágít, de ha a CX-3 érdekel és eljössz Miskolcra, rendelkezésedre áll egy próba erejéig :) Ráadásul egy ismerősöm boltjában akár az XK-2, VK-8 és a CX-3 fej-fej melletti összehasonlítására is van mód...
Üdv mindenkinek
Pár napja sikerült rábukkanom erre a szuper hammondos fórumra és mondhatom nagyon sok hasznos infót sikerült összeszednem ahogy belenézegettem a korábbi szóváltásokba.
Engem is már jó régen megcsapott a hammond hangzás szele, ami Rhoda Scott két magyarországi LP-jének volt köszönhető anno.....Sajnos még nem rendelkezem egy igazi origi hammond orgonával. Egyelőre megelégednék egy digi klónnal mivel bérházban lakom és az nem igazán való oda a maga könnyed pár száz kilójával no meg az egyedi hangjával:)
Sokáig volt egy jó öreg Vermonám de már régen eladtam, azóta nem is nagyon jártam hangszer közelben. Viszont egyre inkább hiányzik és ezért szeretnék venni majd egy utánzatot.
Még csak VK8-at próbáltam de a CX3 is szimpatikus a vélemények alapján, persze meggyőzőbb minden ha ki is lehet próbálni.
A DB5-ről még nem hallottam de amit tehtube írt róla az teljesen elvitt abba az irányba hogy utána is nézzek kutassak a neten.
Ezért szeretném megkérdezni ,hogy honnan lehet beszerezni ezt a kűlsőre igen igényes hangszert.
Köszi
Semmi gond, csak korlátozott a férőhelyem. (anyukádat illetően írtam :-)
Ne féltse a cimbora a hasát, a környéken minden szintű tápláléxerzés biztosított. Gondolom valami olcsó, kiadós gyrostálra gondol. De lehet hogy én is, hacsak nem lesz más elfoglaltságom. (az A100-am hazahozása onnan)
Tényleg nehéz egy hangszert, hangzást szavakkal ecsetelni. Megmutatva viszont egyből minden egyszerű lesz. Mindenesetre egy akármilyen szintinél is egyszerűbb.
"Ez nem koncert lesz hanem szakmai vizslatás, teszt." A Joey koncertre gondoltam:) Szerintem én csak ott tudok találkozni veletek, mert sajnos nem lesz 5 db B3-asom, amit elvihetnék megvizslatni:( max 1táska+hálózsák. Viktor! Hát azonnal rá is buknék a jegyedre, amint 100%, hogy nem kell. Értesíts, ha biztos. Üdv VLE
Mégegy fontosság: A 3. cimbória tőlünk Miskolcról még nagyon képlékeny hogy jön-e. Igazából a jegyének meg nem léte is idegesíti.
(ezen azonban Laurens haverja lehet hogy tudna segíteni és akkor a helyszínen vehetne elővételi árban barátunk jegyet. Kérnélek Laurens, ha nem nagy probléma, egyeztessetek már egymással, megadnám a srác nevét és számát - mellesleg lehet hogy némi buzdítással elvehetnéd a kedvét az otthonmaradástól :) szóval,Vadász Gyula 0620-535-2879)
Ami még aggasztja barátunkat (és én is jó kérdésnek tartom) hogy a fél napi kocsikázás után, meg a Joey által mentálisan végbevitt kalóriaégetés ürügyén, a hajó vagy környéke c. terepen hogy van lehetőség némi táplálékbeviteli harcálláspont elfoglalására??? (nem mintha én nem bíznék a kolbászos zsemléimben, de ha a pajtásunk úrizálni akarna... szóval? éjjeli gyrosos vagy hasonlók?
(na ennyi elég is, mivel már ez erősen nem fórum téma :) )
EVB3 persze hogy lesz, sőt, kaptok cdt belőle! (akinek kell hozzon CD-Rt, mert csak 1 példányban viszem)
Ellenben az EVB3 nem fut stand-alone mint a B4-es, tehát fel kell hozzá lőnni a Logic Audio progit is, mert ebbe van benne (egész kb. 60-70MB és a Cubase SX mellett hasít rendesen, ha nem jobban=fullos seqencer/audiorecorder stbstbstb program, az utolsó még pcre készült verziója!)
Amit viszont nem tudok vinni az a Bryan Lee Cd, Laurenstől ezúton elnézést!, de "ami késik az nem siet", tehát később az is meglesz, csak a csávó akié, most nincs idehaza. A Jonny Heartsman Cd viszont megy, csak ahhoz borítót kell majd kajtatni.
Egyébként anyámmal ma kimosattam a hálózsákom, de gyanítom hogy a hajnalba nyúló nagy Hammond mániában nem sokat fogom használni! :))
Ugy nez, ki hogy egy jobaratom sajnos nem tud jonni csaladi okok miatt a koncertre, igy egy jegyem valszeg eladosorba kerul! 3900pengo me, eloveteli az ara! Szoljatok ha kell....meg nem 100% de lehetseges!
B3 forever!!!:-)
mi Djuice-al (+ EMU + CX-3) mindenképpen megyünk, a harmadik srác (szintén zenész) még nem tudott jegyet szerezni, de ma délután kiderül, hogy jön-e (azonnal szólok). Ha a hangszereket letettük nálad, nálunk még lesz 1-2 hely a kocsiban, tehát tudunk vinni valakit.
Üdv, valószínűleg tele leszünk, mert ha jönnek Miskolcról, Kecskemétről, Sopronból, Szegedről azért nem nehéz megtölteni a lenti 2 helyiségemet. Egyik a "kékszőnyeges" dolgozó, a másik a szintén szobaízű garázs. Kettő közt a fürdőszoba. Ez nem koncert lesz hanem szakmai vizslatás, teszt. Elsősorban Hammondosokat várok, ill. zenészeket.
A koncertre páran kocsival megyünk, biztos lesz még egypár szabad hely.
Tömegközlekedés: (piros metró) Moszkva térről az 56 villamossal 5. megálló, Budagyöngye, onnan föl a Napos útnak nevezett lépcsőn végig és majdnem szemben a XII. ker. Virányos út 24/c a B-3 street végén. Bíszrísztrít.
Előtte itt mindenki lecuccolhat.
Kocsival a Kútvölgyi kórház előtt kell elmenni a Kútvölgyi úton a körszálló után föl a hegyre.
Várnám a konkrét visszajelzéseket ki jönne, mert úgy készülök én is.
Azt szeretném megérdeklődni, hogy a Joey koncert után az A38-tól melyik tömegközlekedési eszköz(ökk)el juthatok el Hozzád? Ugyanis se kocsim, se jogsim (még), tehát busz, troli, villamos, hév, metró, repülő, stb.
Még 1 kérdés. Eljöhetne-e anyukám is Hozzád az afterpartira? Ő is ott lesz a koncerten, mert nagyon szereti többek között a jazzt (Hammondosat:). Természetesen hálózsák, stb biztosítva. Ha nem megoldható, szólj nyugodtan. A koncerten úgyis személyesen beszélhetünk.
Ez szep hozzaszolas volt!:-) Gratula, igy mar remeljuk erteni is fogjak legtobben, vagy ha nem akkor eloben jovo szerdan!
Nemcsak szakerto Tehtube, hanem programozo is, nekem a preset drotokat Ő programozta egyeni sajatos hangokra adott helyeken! Abbol a hangbeallitaselhelyezesbol is ketto lehet az orszagban:-)
Nos, kezdem inkább a végén. Lehet hogy közreműködök a lebonyolításban. A szintjét még nem tudom. Remélem hogy a túloldalt leszek.
Ok, részletezem.
A spinet a kishammond. Két eltolt 3,5 oktávos billentyűzet, egy oktáv lábpedál, beépített hang.
A console (általában) a nagyhammond. 2×5 oktáv, 2 oktáv lábbassz. Az A100-ak, B3, C3, (RT3, D100 több, M3 kevesebb)
Nos az ABC-k a nagyhammondok a kompromisszummentesek.
Ezeknek baloldalt vannak fordított színű billentyűzetük. Ezek nem billentyűk. Ha az egyiket lenyomjuk, a másik lenyomott visszaugrik, arettál. Ez a fekete oktáv a pre-set vagyis preset, a hangszínváltó kapcsolórendszer. A jobboldali (C) a nullázó. C#->A-ig a kilenc húzóregisztert lehet hátul egy mátrixpanelen szimulálni. Van billentyűnként 9 drót és hogy mennyire magasra vagy mélyre csavarozzuk be, azzal állítjuk be a 9 regiszter állását. Látható hogy fönt van írva a preset kapcsolóbillentyű neve, alatta meg 9 érték. 0-8 -ig a rgiszter kihúzásának megfelelője. SZóval ha kissé macerásan is, de programozható. A drótok szine meg a regiszterek kódja, p.l 8', 4'...
A kis zsákban a plusz csavarok vannak, hiszen ha egy kihúzási érték több regiszternek is jó, akkor azok a blankolt drótvégek egy csavar alá kerülnek.
A két utolsó regiszterkapcsoló, vagyis a B és H viszont nem ide vonatkozik.
Mint jól látható két kilences húzóregisztercsoport van manuálonként. A fölső (swell) a baloldaliak, a láb középen, az alsók, meg a maradék.
A B regiszterváltó a baloldalit, míg a H kapcsolóbillentyű a jobboldali regisztercsoportot hozza élesbe a manuálhoz illően. Ez a kettő tehát bármikor tetszés szerint beállítható és egy kapcsolással azonnal hozzáférhető, sőt látjuk és módosíthatjuk is azt bármikor. Ez a zseniális benne. Ezen sajátosság miatt, -mert 2 beállítás általában elég- nem is nagyon használják a többi fixet. Erre a kettőre adtam meg alább a legtöbbször használt beállítási értékeket. Gyakorisága a zenékben (amiket hallgatni szoktunk), 90-95%
Itt egy A100 képe, de az oldalelemétől eltekintve =B3, C3.
Jól kivehetők remélem a kapcsolók.
Baloldalt 3 van. Az első egy halk/hangos váltó. Soft/normal. Nemcsak hangerőt, hanem finomabb, tompább hangzást is eredményez a soft.
A következő kettő a fölső és alsó manuálra külön-külön rákapcsolható vibrátó.
A tekerőgomb a vibrátó fajtája. Háromféle egyre erősebb vibrátó (nyávog mély-magas), ill ugyanennyi chorusvibrátó. Itt csak a mély pulzál, a magason szinte nincs változás. Ebből is a c-3 értéktől sikít állatul a Hammond.
Utána a két készlet fölülre. A percussion csak a jobboldalihoz szól.
Utána a két lábbassz, de az egyenként 4-4 regiszterállást jelent.
Utána az alsó namuál regiszterei.
Jobboldalt a percussion. Az első a ki/be, majd halk/hangos, majd rövid/hosszú lecsengés, és a végén oktáv=second/kvint=third percussion hangfekvés váltó.
A percussion némítja a legfölső 1'-as regisztert.
Fölötte a két kapcsolóból az első az indítómotoré. Ezt nyomni kell, míg fel nem pörgeti a rendszert. (kb 3-5mp), utána a másik ujjunkkal rákapcsolni a főmotort és ha az felvette a normál forgási értéket (3-5mp), akkor a startmotor elengedhető.
Ezek nagyon egyszerű és ettől zseniális dolgok. Gyakorlatilag még az 55 utáni B3 is a '30-as évek technikája. Olyan jól találták ki, mintha az ufók hozták volna el az űrodüsszeiás megalit mellé.
Azthiszem a többit inkább személyesen. A házam alsó szintjén orgonák, szállás, minden lesz, kár lenne sietni.
Kb 8-10 ember férne el vízszintesen. Fürdőszoba adott. Mindenkit szívesen látok, de kérem hozzatok valami szivacsot, hálózsákot magatoknak. Meg ha hanxert is tudtok. Ezeket mind koncert előtt lerakhatjátok nálam, kényelmesen megnézzük Joeyt és jöhet az őrület.
Szerintem ez a fórum a Hammond irodalom. Nincs más, meg a könyv.
Ja, próbálok kamerázni, hátha. Csak 90p-et bír a D8 aksija.
Full tibia, csak az egész oktáv regiszterek. 16+8+4+2+1
Szerintem érdemes az utóbbi 2-3 évet lementeni, tényleg sok infó található volt vala. Legalább annyi mint abban a könyvben, ha nem több.
Had kérdezzem már meg hogy mik azok a spec. kifejezések hogy: SWELL, meg hogy SPINET? Tudom, lehet hogy volt már szó róluk, de had ne lapozgassak már 1000 oldalakat ezen a fórumon érte. Jól meghízott ugyanis. :) (arra viszont már gondoltam hogy írok a webmaiszternek és elkérem txtben a hozzászólásokat, aztán egy zord téli napon nekiállok és kigyűjtöm az érdemi információkat, kinyomtatom, beköttetem, átolvasom 6szor, megtanulom, eltöprengek, elámélkodok, elcsodálkozok, majd örökségül az esetlegesen leendő utódaimra hagyatékozom, FELTÉVE! ha Hammond pártiak lesznek! :D )
A 4 állandó beállítás a feketékre akkor a drawbarokkal macerálható vagy ezek a behuzalozottak? (bocs hogy ilyen alapvetőeket kérdezek, de ezeket "szégyenszemre" még nem tudom Hammond fanatikus létemre, ellenben régóta meg akartam kérdeni ;) )
Aztán: jelent-e meg magyarul valami Hammond irodalom, vagy egyedül ez a "Beauty in B" szól róla? (ha csak ez van akkor még egy ok a sok felett, hogy angolból is elkezdjek "gyúrni" :) ) Ja! Azt se értem, mi az hogy "tibia" (max. "Tibi a... boros pinecébe" ugrik be :) ) Meg ha esetleg vki azt tudja hogy hogy ejtik, mondják, írják amit '-vel rövidítenek, mint: 8' 16' stb. (azt azér vágom hogy ezek a drawbarok, vagyis az azzal szabályzott harmonikusok)
Tehtube! Egyébként honnan az infó, hogy Joey rendeli Pesten a Hammondot? Azt hittem hozattatja a sajátját, vagy valami EU lerakatból megdobja a cég egy nyúbíszrível, ha már annyira reklámoltatják vele. Meg kéne akkor érdeklődni hogy válalja-e a koncert előtti gyorstalpalót és villámtalálkozót! (meg hogy engedi-e magát kandikamerázni)
Szerintem nincsenek csodák a presetekben. Van 5-6 alapbeállítás, a nagyok gyakorlatilag nem használnak többet. Hallani is, de a Beauty in B könyvben is benne vannak ezek a "titkok".
Kb 4 állandó beállítás van, amelyet koncert közben változtathatnak, de nem nagyon. Azért négy, mert fölülre is 2 (a H és B fekete online preset bill.) , meg alulra is 2 drawbarkészlet áll rendelkezésre. A többi fix áthuzalozásával nem bajlódtak. (én igen:-)
Általában nem szoktak koncertre Hammondot vinni, hanem a helyszínen bérelnek, mert sokkal olcsóbb. Na ezért lényeges ez a négy live preset az utazó művésznek. Így volt Jimmy Smithnél is, és így lesz Joey-nél is. A,B,C-t kért két lezlivel.
A swell B: 888888888, H: 888(8)00008, P+s+f+3., c-3
A B full-t szokták variálni blockra: 800008888, ill full tibiára: 808808008 és egyebekre
A great B: 007600000, H: 858000000, (c-3)
A B az balkéz harmónia, a H harmónia egy oktávval feljebb, egyben balkézbasszus és egyben a variálhatóbb
És egy jó hagyományos falaci, melynél hab a tortán ha csöves is.
Egyéb klónoknál gyakran előfordul hogy a fönti beállítások nem mindig hozzák a kívánt eredményt. Ekkor kell kínlódni mindenféle trükközéssel hogy mégiscsak valamilyen hasonló hangzást ki tudjunk csikarni az eszközből és ekkor jönnek a titkok, misztikumok. Én is végigjártam a pótlások trükkjeit Weltmeister To200/5-tel, Ensoniq SQ2-vel, Korg O5-tel, ESI 32-vel, VK7-tel. Az első szinte trükkmentes klón a DB5-öm.
A Pari régi dolog. Igen ritka. Anconában gyártották, ahol az európai lezlik (Solton, Allsound, Echolette,...) mechanikáit.
Volt két típus. A P100-nak megfelelő Attack spinet és egy nagynak megfelelő K61N.
Azt én sem tudom hogy hogy elektromechanikus, de az. Attól, hogy elektromechanikus viszont, a hangjára még nincs garancia. Hammondban is az X-ek, H-k, T-k, R-ek nem úgy szólnak ahogy lelki füleinkkel hallani szeretnénk. Az L, E, M-ek egyre jobban közelítenek az ABC-khez.
Az olasz nagy Hammondos nép. Élén Defrancesco-k, Monaco, Paglia és nagyon sokan mások. Meg nagy hanxergyártók. A Viscount/Oberheim DB/OB5 is eddig a legjobb klón, de rajtuk kívül még két mai drawbaros orgonagyár müxik. Wersi/BlueChip, Orla.
Csatolva egy fórum erről a csodaszerről. Érdekes dolgok vannak benne. Csak átfutottam de ilyeneket olvastam mint a "plastic" hangkerék vagy fogaskerék (mondjuk nem mindegy mert a műanyag nem mágnesezhető.hmmm.)
Meg hogy túl közel vannak egymáshoz a hangkerekek és nagy az áthallás...stb