Keresés

Részletes keresés

Amphenol Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4047
Sziasztok !

OFF ( kicsit )

A hócipőm tele van ezekkel a kategóriákkal ...

A ma , simán boltokban kapható szerek ( III. kat. ) hatásossága gyakorlatilag
a csalánléével egyezik meg .... ( esetleg gyengébb annál )

Pl.

Ha valaki az öszi + tavaszi brutális rezes , kénes , olajos lemosást elmulasztja
esélye sincs a monilia , tafrina ellen .... ( szomorú tapasztalatom ... az őszi
elmaradt a tavaszit lemosta a többnapos eső , utána meg már nem mertem
ismételni )

Dettó ez van szőlőben is , ami hatásos azt mind vagy kivonják a forgalomból ,
vagy "felsőbb" kategóriába tolják ... eljutottunk odáig , hogy a rovarölők
kimélik a rovarokat ...

Ezzel az embereknél azt érik el , hogy a kedvük elmegy a kiskertektől .

Aki megy mégis szereti a kertet az meg "kölcsön zöldkönyvvel" jár vásárolni .
Mert ugye egy kiskertből soha sem térül meg ...

ON

Öröm a szőlőbe menni :

Gyönyörűen hajt a Magyarországon betiltott , de az unió több régi országában
engedélyezett Othello szőlőm ... a több éve elkezdett tőkecseréim most kezdenek
eredménybe fordulni ...

AMp

AMp
Előzmény: Akka81 (4046)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4046

Ha mindez megvalósul, az a mezőgazdasági termelés összeomlását fogja jelenteni. Bizonyos hatóanyagok eltűnése így is nagy problémákat okoz, és fog is még okozni a jövőben. Be kellene fejezni az ámokfutást végre. Az illetékeseknek pedig tényleg oda kell hatnia, különben tényleg nem lesz mezőgazdasági termelés. Remélem nem ez a cél...

Üdv

Előzmény: Atis44 (4045)
Atis44 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4045
Bocs!

Rossz linket tettem be!
http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@334@@663213377
Előzmény: Atis44 (4044)
Atis44 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4044
Sziasztok!

http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@334@@137055983

Ezen az oldalon felsorolják, hogy mely hatóanyag csoportokat érint, (lehet hogy véglegesen,) majd az új Eu-s rendelet, mely 2011-12 körül léphet életbe.
Akka81 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 4043

Erről még nem láttam határozatot, de azért már készülök beszerezni amíg még lehet majd. Mindenesetre azért remélem még van egy kis idő, s nem oly' hirtelenséggel kapjuk meg a határozatot, mint a kaptánnál.

Üdv

Előzmény: Chess (4042)
Chess Creative Commons License 2008.04.20 0 0 4042
A Shavitot használók azonban jó ha tudják csak lisztharmat ellen tartalmaz felszívódó hatóanyagot. A peronoszpóra ellenni része az folpet. A folpet anyagúak mosttól kezdve I. kategóriások, így elvileg a Shavit is oda kerül.
Előzmény: Amphenol (4038)
Péter - Masszőr Creative Commons License 2008.04.19 0 0 4041
Csemege szöllőből mit javadsoltok, ha nem szeretnék permetezni?
adamh Creative Commons License 2008.04.18 0 0 4040
Sziasztok!

Köszönöm szépen a jó és még jobb tanácsokat!!
Ahogy néztem, a következőkre jutottam:
A többsége a vegyszereknek csak lisztharmatra jó, peronoszpórára más anyag kell (a kénesek mind).
A direkttermőket (jobb a békesség elven) nem szabad kénessel permetezni.
A kén helyettesítésre Karathane jó, de az is csak lisztharmat ellen.
Két általános, talán beszerezhető (II kategória) szert találtam, a Shavit-ot (olcsóbb) és az Eclair-t (drágább).
Ha van valakinek még hozzátenni valója, ne kíméljen! :)

Viszont kérdés: nem tudjátok, hogy szombat d.e. hol tudnék venni Bp-en (lehetőleg budán) Shavit-ot? A rábeszélő képességgel nem lesz gond, csak nem tudok olyan gazdaboltot, aki árul ilyet és ezt szombaton sem hagyja abba :)

Előre is kösz!

Adam
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 4039
Az az igazság, hogy én ezt nagyon gyerekfejjel hallottam nagyapámtól, mindig azt mondogatta hogy gálic meg kén, ennyi maradt meg az emlékeimben
A tévedés jogát fenntartom
Amphenol Creative Commons License 2008.04.16 0 0 4038
Én pár éve leégettem kénnel az othellómat .

Utána tudtam meg "öreg" szöllészektől , hogy othellónak a kén TILOS !

Ajánlom mindenfajta szőlőre a Shavit -ot . Igaz II. kategóriás , de
a Biblia után szabadon :

Aki keres az talál , aki kér annak adatik :-)

Virágzáskor is használható , jobb éveben 3-4 permetezés még a
"nemes" szőlőknek is elég ...

AMp
Előzmény: Törölt nick (4034)
Jani71 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 4037
Nagyon változó. Az "éppen csak kibújt a barkából"-tól a "már négy levél eltávolodott a szártól és látszik a virágkezdemény"-ig minden van. A legfejlettebb a Baku és a Néró.
Előzmény: szaki_pali (4030)
fefe73 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4036
szia Adamh!
Nekem 400 tő kordonos szőlőm van ebből 110 othello.Ugyanúgy kezelem mint a többit annyi a kompromisszum,hogy nem használok kénes szert mert leperzseli az othello lombozatát.A karathane nem kénes de kénpótló hatású régi típusú de nagyon bevállt szer.Kb 6-7 éve használom és nagyon jó bár virágzástól beiktatok helyette 3 permetezés felszívódó szert lisztharmat ellen.Az othello tényleg ellenálló fajta a perenoszpórával szemben de a lisztharmat ugyanúgy elviheti mint a többit.Ez saját tapasztalat :(
Jó munkát,legyen benne örömöd ha már rajtad maradt mint szamáron a fül:)
Én is így kezdtem...és nagyon szeretem csinálni.
Előzmény: adamh (4027)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4035

A Cabrio Top-ban lévő piraklostrobin azért felszívódik, még ha van is ami nála jobban. A metiram viszont ami még benne van, az valóban nem.

Üdv

Előzmény: RAMBO (4026)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4034
Persze, ha nagy töménységben és/vagy melegben kapja.
A nagyfaternak volt régen Othelloja, és mindig rézgáliccal, meg nememlékszemmilyen kénnel permetzte a szőlőt, az összeset egyszerre és persze hogy kapott az Othello is.
Semmi baja nem volt.
Előzmény: RAMBO (4032)
RAMBO Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4033
Nem!

Most voltam lenn hétvégén, még csak most kezdi bontani a rügyeit a muskotály, a rizling meg sehol sincs, csak barkásodik!!!!

Ez nagyon meglepett, 2-3 cm-es hajtásokra számítottam.
RAMBO Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4032
Mintha a direkttermők nem komálnák a kenet....izé, ként.
Előzmény: Törölt nick (4029)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4031
Soroljam? :)
A Dunagyöngyének már 6 cm átmérőjű levelei vannak, a Biankán és az Alettán is 2-3 centis hajtások vannak, a többin kb a fele.
szaki_pali Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4030
Hali!

nálatok hogy áll a szőlő hajtása? tülekedik már?
Előzmény: Törölt nick (4029)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4029
Az Othello szőlőt minek permetezni? Ahogy emlékszem, igencsak ellenálló fajta.
De ha nagyon akarod, majd a nyáron szórd le párszor Rézkénnel.
Előzmény: adamh (4025)
RAMBO Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4028
OK, rászánom magam egy permetezési terv készítésére, aztán közzéteszem a blogomban. (Meg itt).
Előzmény: adamh (4027)
adamh Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4027
Szia Rambo!

Köszönöm szépen a gyors választ!!
Azt írod, hogy a kénest el lehet hagyni, ha úgysem bírja, és mással sem kell kezelni. Ezek szerint nem valós veszély a mostani gomba?
Abban tudsz esetleg segíteni, hogy milyen vegyszereket érdemes választani? Mert szinte 0-tól végtelenig terjed az áruk, de mindre ugyanaz van írva: ezt vagy azt irtja...
A 10 naponkéntit melyik szerrel legpraktikusabb?

Köszi!

Adam
Előzmény: RAMBO (4026)
RAMBO Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4026
A kénes lemosás lényege, hoyg a kén gátolja a lisztharmat csírázását, és ritkítja az atkákat. Tehát ha ez nem mehet (a direkttermők nem bírják) akkor el lehet hagyni.

A Cabrio Top kontakt gombaölő (azaz nem szívdik fel a szőlőbe), elméletileg kiválthatja a kénes lemosást - én nem csinálnám.

Rezes permetet akkor kell használni, ha perenoszpóra veszély van (esetleg botritis), azaz nedves idő, és a hőmérséklet 20C fok körüli. Ez is kontakt szer, csak akkor hat, ha a levélen van éppen, amikor esik az eső.

Olajos lemosót akkor használnak, ha az atkákat és egyéb rovarkártevőket meg akarják fojtani. Jobban tapad a szőlőtőkére, és az ízeltlábúak vagy petéik belefulladnak.

Átlagosan 10 naponta a tenyészidő közepén (május-július vége) augusztus első hete (általában) az utolsó KONTAKT permetezés, ez már nem lehet felszívódó semmiképpen. Ilyenkor a nehézfémtartalmú szereket kell előnyben részesíteni.

Előzmény: adamh (4025)
adamh Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4025
Sziasztok!

Lenne egy-két kérdésem (tudom, olvassak vissza, de már visszaolvastam :), de cserébe adok helyzetjelentést is:
Othello szőlő van, kb 30 tőke, s idén rám szakadt a művelése. A metszés meg volt, de a lemosóval elkéstem, már bolyhosodik az összes.
A kérdéseim a következők ennek fényében:

-Ha nem használhatok kénes lemosót (több helyen is írják, hogy az Othello ezt nem bírja), akkor mit? Cabrio Top? Egy másik helyen azt találtam, hogy kén helyett lehet a Karathane LC vagy FN 57, de ezek már "elavult" termékek, nem találtam a frissebb változatukat.

-Kell-e használnom valamikor rezes (pl bordóilé) permetet, vagy valamilyen összetett elég végig (pl a fenti termék)?

-Kell-e valamikor olajos lemosót használni?

-Milyen sűrűn kell permetezzem?

Előre is köszi!!

Adam
Zalancelot Creative Commons License 2008.04.13 0 0 4024

Szépen megindultak a hajtások.
Az elmúlt évi állapotokhoz képest egy kicsit késésban vannak ugyan, de sok éves átlaghoz viszonyítva már inkább előrébb tartanak.

Zalancelot Creative Commons License 2008.04.13 0 0 4023
A 2 dolog nem zárja ki egymást.
Az igazi művész improvizációi koherens kompozícióvá állnak össze.
A zenében ráadásul úgy marad az egész, ahogy elhangzik, míg a borok még utána is érnek (akár össze).
:-))
Előzmény: BZoltan (4019)
szaki_pali Creative Commons License 2008.04.09 0 0 4022
aziziben van valami ami kicsit visszatetsző.
Előzmény: lalá (4021)
lalá Creative Commons License 2008.04.09 0 0 4021
-Bizony, hogy egyénektől fűggő! Ezért szép és érdekes. Mint a műkorcsolya vagy a torna ahol szintén pontoznak.
-A C. sauvignont említed. Nem vagy vele egyedül. Sokan nem szeretik az illatos vöröset. Én kedvelem. Viszont a Hárslevelűt arról ismertem fel valamikor, hogy az illatától, zamatától felállt a szőr a karomon. Szóval a Hárslevelű sztenderdemben ez a tapasztalat is benne van. (hihi)
Előzmény: szaki_pali (4018)
lalá Creative Commons License 2008.04.09 0 0 4020
-Elértetted. Csak magamról beszélek. A küvé standard összehozása ott és akkor, az az improvizáció.
Előzmény: BZoltan (4019)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.09 0 0 4019
szerintem a küvéborok nem impromizációk, hanem kompozícók. De igazad van, hogy ha egy zenekarban egy hangszeren hamisan játszanak akkor abból már nem lesz harmónikus muzsika :)
Előzmény: lalá (4017)
szaki_pali Creative Commons License 2008.04.09 0 0 4018
nem kötekszem csak ez már erősen egyén függő.

speckó nekem az utóbbi időben a c. savignon nem gyerebe. azt ha annak jellegzetessége visszaköszön már nem is "aranyos" az a borocska. (de az én szavam nem mértékadó én csak amatőr volnék) :-)))
Előzmény: lalá (4017)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!