A ma , simán boltokban kapható szerek ( III. kat. ) hatásossága gyakorlatilag a csalánléével egyezik meg .... ( esetleg gyengébb annál )
Pl.
Ha valaki az öszi + tavaszi brutális rezes , kénes , olajos lemosást elmulasztja esélye sincs a monilia , tafrina ellen .... ( szomorú tapasztalatom ... az őszi elmaradt a tavaszit lemosta a többnapos eső , utána meg már nem mertem ismételni )
Dettó ez van szőlőben is , ami hatásos azt mind vagy kivonják a forgalomból , vagy "felsőbb" kategóriába tolják ... eljutottunk odáig , hogy a rovarölők kimélik a rovarokat ...
Ezzel az embereknél azt érik el , hogy a kedvük elmegy a kiskertektől .
Aki megy mégis szereti a kertet az meg "kölcsön zöldkönyvvel" jár vásárolni . Mert ugye egy kiskertből soha sem térül meg ...
ON
Öröm a szőlőbe menni :
Gyönyörűen hajt a Magyarországon betiltott , de az unió több régi országában engedélyezett Othello szőlőm ... a több éve elkezdett tőkecseréim most kezdenek eredménybe fordulni ...
Ha mindez megvalósul, az a mezőgazdasági termelés összeomlását fogja jelenteni. Bizonyos hatóanyagok eltűnése így is nagy problémákat okoz, és fog is még okozni a jövőben. Be kellene fejezni az ámokfutást végre. Az illetékeseknek pedig tényleg oda kell hatnia, különben tényleg nem lesz mezőgazdasági termelés. Remélem nem ez a cél...
Ezen az oldalon felsorolják, hogy mely hatóanyag csoportokat érint, (lehet hogy véglegesen,) majd az új Eu-s rendelet, mely 2011-12 körül léphet életbe.
Erről még nem láttam határozatot, de azért már készülök beszerezni amíg még lehet majd. Mindenesetre azért remélem még van egy kis idő, s nem oly' hirtelenséggel kapjuk meg a határozatot, mint a kaptánnál.
A Shavitot használók azonban jó ha tudják csak lisztharmat ellen tartalmaz felszívódó hatóanyagot. A peronoszpóra ellenni része az folpet. A folpet anyagúak mosttól kezdve I. kategóriások, így elvileg a Shavit is oda kerül.
Köszönöm szépen a jó és még jobb tanácsokat!! Ahogy néztem, a következőkre jutottam: A többsége a vegyszereknek csak lisztharmatra jó, peronoszpórára más anyag kell (a kénesek mind). A direkttermőket (jobb a békesség elven) nem szabad kénessel permetezni. A kén helyettesítésre Karathane jó, de az is csak lisztharmat ellen. Két általános, talán beszerezhető (II kategória) szert találtam, a Shavit-ot (olcsóbb) és az Eclair-t (drágább). Ha van valakinek még hozzátenni valója, ne kíméljen! :)
Viszont kérdés: nem tudjátok, hogy szombat d.e. hol tudnék venni Bp-en (lehetőleg budán) Shavit-ot? A rábeszélő képességgel nem lesz gond, csak nem tudok olyan gazdaboltot, aki árul ilyet és ezt szombaton sem hagyja abba :)
Az az igazság, hogy én ezt nagyon gyerekfejjel hallottam nagyapámtól, mindig azt mondogatta hogy gálic meg kén, ennyi maradt meg az emlékeimben A tévedés jogát fenntartom
Nagyon változó. Az "éppen csak kibújt a barkából"-tól a "már négy levél eltávolodott a szártól és látszik a virágkezdemény"-ig minden van. A legfejlettebb a Baku és a Néró.
szia Adamh! Nekem 400 tő kordonos szőlőm van ebből 110 othello.Ugyanúgy kezelem mint a többit annyi a kompromisszum,hogy nem használok kénes szert mert leperzseli az othello lombozatát.A karathane nem kénes de kénpótló hatású régi típusú de nagyon bevállt szer.Kb 6-7 éve használom és nagyon jó bár virágzástól beiktatok helyette 3 permetezés felszívódó szert lisztharmat ellen.Az othello tényleg ellenálló fajta a perenoszpórával szemben de a lisztharmat ugyanúgy elviheti mint a többit.Ez saját tapasztalat :( Jó munkát,legyen benne örömöd ha már rajtad maradt mint szamáron a fül:) Én is így kezdtem...és nagyon szeretem csinálni.
Persze, ha nagy töménységben és/vagy melegben kapja. A nagyfaternak volt régen Othelloja, és mindig rézgáliccal, meg nememlékszemmilyen kénnel permetzte a szőlőt, az összeset egyszerre és persze hogy kapott az Othello is. Semmi baja nem volt.
Köszönöm szépen a gyors választ!! Azt írod, hogy a kénest el lehet hagyni, ha úgysem bírja, és mással sem kell kezelni. Ezek szerint nem valós veszély a mostani gomba? Abban tudsz esetleg segíteni, hogy milyen vegyszereket érdemes választani? Mert szinte 0-tól végtelenig terjed az áruk, de mindre ugyanaz van írva: ezt vagy azt irtja... A 10 naponkéntit melyik szerrel legpraktikusabb?
A kénes lemosás lényege, hoyg a kén gátolja a lisztharmat csírázását, és ritkítja az atkákat. Tehát ha ez nem mehet (a direkttermők nem bírják) akkor el lehet hagyni.
A Cabrio Top kontakt gombaölő (azaz nem szívdik fel a szőlőbe), elméletileg kiválthatja a kénes lemosást - én nem csinálnám.
Rezes permetet akkor kell használni, ha perenoszpóra veszély van (esetleg botritis), azaz nedves idő, és a hőmérséklet 20C fok körüli. Ez is kontakt szer, csak akkor hat, ha a levélen van éppen, amikor esik az eső.
Olajos lemosót akkor használnak, ha az atkákat és egyéb rovarkártevőket meg akarják fojtani. Jobban tapad a szőlőtőkére, és az ízeltlábúak vagy petéik belefulladnak.
Átlagosan 10 naponta a tenyészidő közepén (május-július vége) augusztus első hete (általában) az utolsó KONTAKT permetezés, ez már nem lehet felszívódó semmiképpen. Ilyenkor a nehézfémtartalmú szereket kell előnyben részesíteni.
Lenne egy-két kérdésem (tudom, olvassak vissza, de már visszaolvastam :), de cserébe adok helyzetjelentést is: Othello szőlő van, kb 30 tőke, s idén rám szakadt a művelése. A metszés meg volt, de a lemosóval elkéstem, már bolyhosodik az összes. A kérdéseim a következők ennek fényében:
-Ha nem használhatok kénes lemosót (több helyen is írják, hogy az Othello ezt nem bírja), akkor mit? Cabrio Top? Egy másik helyen azt találtam, hogy kén helyett lehet a Karathane LC vagy FN 57, de ezek már "elavult" termékek, nem találtam a frissebb változatukat.
-Kell-e használnom valamikor rezes (pl bordóilé) permetet, vagy valamilyen összetett elég végig (pl a fenti termék)?
Szépen megindultak a hajtások. Az elmúlt évi állapotokhoz képest egy kicsit késésban vannak ugyan, de sok éves átlaghoz viszonyítva már inkább előrébb tartanak.
A 2 dolog nem zárja ki egymást. Az igazi művész improvizációi koherens kompozícióvá állnak össze. A zenében ráadásul úgy marad az egész, ahogy elhangzik, míg a borok még utána is érnek (akár össze). :-))
-Bizony, hogy egyénektől fűggő! Ezért szép és érdekes. Mint a műkorcsolya vagy a torna ahol szintén pontoznak. -A C. sauvignont említed. Nem vagy vele egyedül. Sokan nem szeretik az illatos vöröset. Én kedvelem. Viszont a Hárslevelűt arról ismertem fel valamikor, hogy az illatától, zamatától felállt a szőr a karomon. Szóval a Hárslevelű sztenderdemben ez a tapasztalat is benne van. (hihi)
szerintem a küvéborok nem impromizációk, hanem kompozícók. De igazad van, hogy ha egy zenekarban egy hangszeren hamisan játszanak akkor abból már nem lesz harmónikus muzsika :)
speckó nekem az utóbbi időben a c. savignon nem gyerebe. azt ha annak jellegzetessége visszaköszön már nem is "aranyos" az a borocska. (de az én szavam nem mértékadó én csak amatőr volnék) :-)))