Azt hiszem, megmaradok a szabadföldi vetésnél, egyszerűbbnek tűnik. Sokszor láttam azt én is, hogy a később vetett lehagyja a korábbit - más okok miatt, amelyek többet számíthatnak adott esetben, mint a vetési idő.
Lehet, ki tudja, hogy nem csak a növekedést, hanem a betegségekre való fogékonyságot is alapvetően a trágya (komposzt) minősége határozza meg. Eddig bármit próbáltam, közel nem jutottam a szomszédom hatalmas terméséhez, pl. uborka, permetezés nélkül, az enyém viszont bármivel permetezem, beteg (az ő magjából van pedig), és alig terem. Ő tyúktrágyás-komposztot használ, a legtöbb zöldség őrült sebesen nő tőle, aránylag egészésgesek és rengeteget teremnek. Nálam pl. a paprikának egy idő után elfogy a nitrogénje, bármennyi trágyát tettem alája, sárgul, és pótolni kell... aztán megint elfogy...Dehát tyúkom az nincs.
Tavaly vettem 3 féle paradicsompalántát, sima piros hagyományosat, piros és sárga koktélparadicsomot. Tavaly pár gyümölcsöt hoztak csak, viszont tavasszal a kertben magról rengeteg növény hajtott. Próbáltam sorba átültetni, ami erősebb volt azt hagytam a helyén...így most 2 támasztja a rózsalugast is. A kertben /ami egyébként egy falat 8x8-as kert/ elég rossz a föld, kavicsos, agyagos.
Viszont most rengeteg paradicsom van rajtuk, szinte roskadásig tele vannak, most kezdenek szinesedni.
Olvasom hogy le kellett volna vágnom az alsó leveleket...na eddig ez kimaradt, nem nagyon értek hozzá.
Olvasok a kétszeri permetezésről is, azt rutinszerűen kell csinálni vagy csak akkor ha beteg a növény? Mi ellen, és mivel?
Én nem látok gondot se a paradicsomon, sem a leveleken.
nem tudom mire gondolsz? Van csemege uborka receptem, és télre való kovászos is, meg nagyon finom csalamádé, ha érdekel megirom mailbe, mert a többiek esetleg rossznéven veszi ha bele rondítok a topikba.
Amikor a szobában 22 fok van az ablakon ha besüt a nap érezhetően melegebb van az üveg mögött, hogy pontosan hány fok nehéz lenne pontosan megmondani. Függ a napsugár erejétől és a beesési szögtől de amikor a legmelegebb lehet talán 26-28 fok is. Éjszaka viszont hidegebb van az ablakban, ezért vettem bejjebb egy asztalra.
Fajtától is függ milyen hamar érik, nekem egy törpeparadicsomon pirosodtak az első szemek talán jun 25 után, jul 1 után már ehető piros szinűek, a többi 4-5 nappal később. Aztán ahogy bejöttek a nagy melegek rohamosan érni kezdett mind.
Ezekszerint én több mint 30 nappal korábban vetettem és kb 20 nappal korábban érett mint a tiéd.
Én idén még egyáltalán nem permeteztem. Eddig száraz idő volt, nem jeletkezett a paradicsomvész, a krumpli is egészséges. Hogy most az esős idő után mi lesz, majd meglátjuk. Attól fögg, meddig fog tartani.
Igen, én is megfigyeltem, hogy az Ökörszív az egyik legérzékenyebb fajta a betegségekre. Ráadásul rosszul porzódnak a virágai, keveset terem. Viszont szép a termése, szóval jövőre is termesztem majd.
Lekopogom, idén eddig elkerült a paradicsomvész, pedig csak 2-szer permeteztem!
Mindkettőt negyedelem hosszában, levét, magját kiszedem, bár ennek a fajtának nem sok van.
Gépnek a tálcájára teszem, azt csak cserélgetni kell szárítás közben, hogy egyformán száradjanak.
Napon szárításhoz kicsit sózom a legyek ellen, és vastagabb pamutra, cérnára tűvel felfűzöm. lehet tüllel fedett tálcára is tenni, de ott nem járja át úgy a levegő.
A San marzanót nyersen forróvízbe mártva pár másodpercig, levehető a héja, majd üvegbe rakva kifőzött paradicsomlével öntjük fel. A levet pici sóval, cukorral és bazsalikommal érdemes ízesíteni.
Én igyekeztem minden nap, de megvallom többször a föld vizessége döntötte el, pl ma sem kaptak, mert még nagyon nedves volt a föld. De úgy tűnik elégedettek, ha ez beválik nekik mindig így fogom őket csinálni. Tényleg szépek lettek... És finom is, tegnap megettük ezt a kettőt :D Szívem szakadt meg de nagyon kíváncsi voltam, a héja kicsit vastag, de az íze nagyon jó volt. És egyébként manó létükre jó nagy parik 60-65grammos volt az a kettő az 50-60grammos leíráshoz képest.
Nagyon szép,ügyes vagy!:)) Nekem is van 2 ládában,nincs ilyen szép mint neked.Naponta kell locsolni a ládákat és bevallom 1-1 nap kimarad.Olyankor azonnal kókadnak.
Egyetértek.Nekem itthon 60 tő van,de naponta több ezret gondozok.:)) Bőven elég ez is.Egyébként befőztem róla a napokban 15 üveget és 20 lecsót,ez csak az alsó kötés.Az ökörszív hatalmasra nőtt,bár úgy látom ez fogékony legjobban a nyavalyákra.A San Marzano most már tuti féldeterminált,ebből csinálni kellene aszalt parit,kutakodok éppen receptért.
Rengeteg a koktélpari,ezeket nem lehet esetleg eltenni éretten üvegbe egybe és olajjal feltölteni?Nem vízzel szeretném.
(sajna a lepkék nem tűntek el,hernyók is vannak,így ma irtás lesz)
A mai napon leszedtem az eslő illetve első kettő piros paradicsomot az erkélyen termesztett palántákról. Életemben először sikerült egy növényt úgy megóvni, hogy ne öntözzem túl, vagy ne száradjon ki és az hogy még ehető termése is van külön nagy élmény számomra.
Köszönetet kell mondjak mindenkinek aki itt segítséget nyújt a többieknek, akik megosztják a tapasztalataikat, úgy érzem nélkületek már többször is elbuktam volna kezdve az elejétől. És egy kis kép anyag arról ami nagyban a ti érdemetek is!
1000 tövön megterem egy teherautónyi paradicsom, nekem ami 80 tőről lejön azzal sem tudok mit kezdeni. Mindíg megfogadom hogy kevesebbet palántázok, csak hát ez van nálam is hogy több fajta van, ebből is néhányat, abból is néhányat és mire megszámolom megint sok van.
Évekig megműveletlen volt a kert nagy része és csak egy kis zöldségágyás volt. Most beültettük az egészet... Van vagy 35 fajta pari. Némelyikből csak 2-3 tő, némelyikből van 100 is. Szeretnék elrakni paradicsomlevet, az évekig eláll. Aztán adok a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek. Meg persze esszük is folyamatosan.
Nekem van vagy 1000 tövem, ezt egyenként pikírozni meg hurcipálni, phű.... Inkább teremjenek pár héttel később. Nálunk egyébként ezen a héten felment a paradicsom ára vagy 20-30%-al, nem tudjátok miért van ez? Alig volt a piacon. Nonszensz, mert most kezd el érni mindenfelé.
Száznál többel már tényleg macerás. Nekünk 100 körül szokott lenni, ez a mienk és még egy másik családé, nagyjából fele-fele. 3 tálcán hurcolászom, ez nekem még megéri.
Február első felében szoktam vetni, mi is esszük már egy ideje.
Én kihagyni akarván a pikírozást és kikerülni a nemcsírázó magok helyfoglalását, nedves papíron kezdem a csíráztatást. Amelyik kidugja a gyökerét, megy a kétdecis pohárba, a pohár meg tálcára az ablakba. Ezzel eddig nincs is gond, legalábbis úgy 100 darabig. Viszont a jobb palántaföldben annyira megnőttek egy hónap alatt, hogy széjjelebb kellett volna rakni a poharat, hogy ne csak nyúljanak - akkor viszont dőltek volna mindenfelé. És ugye össze is vannak nőve, ezért is nehéz szétbontani őket, ráadásul az ablakban lévő hely sem korlátlan. Ez már macerás, ha meg így kéne őket ki-be hordani levegőhöz szoktatni, az kifejezetten nyűgös lenne.
Nekem nem tünik különösebb kínlódásnak a palántagondozás a lakásban, 3 db 40 centis virágládába vetettük a magokat palántaföldbe, egyikbe a paradicsomokat, másikba a paprikákat, harmadikba virágokat. A különböző fajtákat feljegyeztük hova vetettük a ládán belül és fogpiszkálókkal megjelöltük a kis ágyásokat. Naponta egyszer öntöttünk vizet alájuk a tálcába és nappalra az ablakba tettük, éjszakára beljebb vettük egy asztalra. Amikor ritkítottam átültettem a kihúzgáltak közül a fejlettebbeket tejesdobozokba kerti földbe, ezek lettek a legszebbek. Egyszer megpermeteztem az egész állományt Ridomil Gold MZ-vel, nehogy beüssön valami betegség. Február legvégén vetettük és az első paradicsomokat ápr elején ültettem ki. Nekem bevált, jövőre is így csinálom.
Van egy csomó olyan tényező, ami nagyon be tud kavarni és összehasonlíthatatlanná teszi a különböző vetésidőket.
Például, ahogy idén rájöttem, nagyon sokat számít, milyen palántaföldet használok. Jó földben 30-40 nap alatt (tasakszáraz magoktól) virágzó, hatvan centis palánták lehetnek. Ha március közepe előtt vetnék, ebben az esetben csak kínlódás lenne a további palántagondozás a lakásban.
Vagy kiültetve, így nyár közepén az érésen a napos hely, terhelés (kacsolások megléte/nem megléte) sokat tud siettetni-hátráltatni.
Magam részéről nem lesz több vetés március 10 előtt.
Én terítettem rájuk fóliát a májusi fagyok idején és nem is fagyott el csak 3-4 darab ami kimaradt valahogy a fóliázásból.(egy nappal korábban jött a fagy mint ahogy a meteorológia jelezte és amikor éjjel láttam hogy fagy van holdvilágnál terítettem rájuk a fóliát) Az elfagyott tövek újra hajtottak és szépen behozták a többit, most már nem lehetne megmondani melyik volt.
Persze, hogy megéri korán vetni annak, aki tapasztalt, vagy ügyes kezdő. De ügyetlen kezdőknek (pl. nekem:) jobb később vetni. A korai vetéseim 60%-át elvittea palántadőlés, mert túllocsoltam őket. Pedig tudtam, hogy nem szabad. Tipikus túlszeretés.
Ez nem igaz. lelkesnek kell lenni és találékonynak. Én nem értek hozzá, idén másodszor vetettem, a januári vetésről egy hónapja eszünk, a márciusi most kezd zsendülni. Az előny tehát nem 2 hónap, csak egy, de az az egy is nagyon sokat jelent. A mostani állapot képei nem mérvadóak mert akár csak én úgy gondolom Zsebi is eszi egy hónapja, tehát azok nem látszanak a képeken. Ha nem szedtük volna le akkor tele lenne túlérett paradicsomokkal a tő és egész másképp látszana a különbség.
Tehát: ha valaki korán akar enni és elég találékony hogy jó helyet találjon a palántáknak, akkor igenis megéri korán vetni. Ja, és én úgy eszem ezeket a paradicsomokat hogy májusban szinte teljesen elfagytak. Ha akkor húztam volna rá egy fóliát.............
Szerintem igazából csak annak érdemes a korai vetéssel kínlódni, aki nagyon ért hozzá és a kezdeti előnyt a későbbiekben is meg tudja őrizni. Mert annak nem sok értelme van, hogy januártól-februártól sok energiát fordít az ember a növényekre (hurcipálás, megvilágítás stb.), aztán később ugyanott tart, mint az, aki 2 hónappal később vetett.
Habár itt nem is annyira a koraiságról és a gyakorlati haszonról, előnyről van szó, hanem arról, hogy a kertészkedni szerető ember már decemberben tűkön ül, hogy mikor vethet már.