Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4075
Tulajodnképpen igen... természetesen annak függvényében, hogy ezt az átállást mennyire okosan és ütemezve hajtjuk végre.
Előzmény: Akka81 (4074)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4074

Szóval akkor összefoglalva (és a búzánál maradva): szerintetek ha nem használjuk a nemesítés eredményeit, nem használunk műtrágyákat, sem növényvédő szereket, akkor az így megtermett gabona mennyiség és minőség (beltartalmi értékek stb.) elengendő lesz ahhoz, hogy megfelelő legyen az élelmezés (élelmiszer-ellátás), miközben változik az éghajlat, új kártevők jönnek, nő a népesség, és csökken a megművelhető földterület? Háát...

Üdv

AzHofi Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4073
Az nem is búzából készül, hanem kenyérporból. A ,,pék'' vizet ad hozzá, és beteszi a sütőbe :-)
Előzmény: Akka81 (4072)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4072

Akkor jobb kenyérre :-)

Abban azért gondolom egyetértünk, hogy mai búzából őrölt lisztből is lehet sokkal jobb kenyeret sütni annál, mint amiket a boltban kapni. Hiszen nincsenek benne E-adalékok meg térfogatnövelő szer meg mittudoménmi :-)

Üdv

Előzmény: Zalancelot (4067)
AzHofi Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4071
Sziasztok. Verandára szeretnék szőlőt felfuttatni, valami nagy ovális szemű édeset. Nem akarom a lányságomat is vele tölteni, csak hogy nyáron kis árnyékot adjon, ősszel pedig pár fürt szőlőt. Milyen fajtát ajánlotok, és hogyan érdemes tartani, hogy jól is érezze magát, de ne is kelljen többezer mérnökórát rákölteni? :-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4070
OFF
Egy 30 hektós és egy 13 hektós fahordó eladó, kifogástalan állapotúak, töltőképesek(most is tele vannak)
ON
BZoltan Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4069
"Nem lehet nem észre venni, hogy a növényvédő szerek folyamatos kivonása mögött is ez a lobbi állhat."

Logikai bukfenc... ha észre lehet venni akko rnem állhat, hanem áll. Ha pedig csak áll_HAT_ akkor nem lehet észrevenni.
Na akkor most melyik.

A vegyszermentességet promótáló természettudatosan gondolkodók számára a GMO az maga lucifer :) Szerintem komolytalan azt gondolni, hogy bármi közük lenne egymáshoz.

A GMO mögött pont az áll, hogy gyakorlatilag gatya a termőföld nagy része és szenved minden vacak betegségben a gyönge ellenállásúvá vegyszerezett mezőgazdaság és a hagyományos pétisó-gyomirtó-rovarölő-védővegyszer kombináció már nem elég eredményes.

Lassan rá lehetne jönni arra amire a szőlészek már rájöttek, hogy büntetlenül és hatalas minőségi kompromisszumok kötése nélkül nem lehet mennyiségi növelést és évjáratfüggetlen minőséget produkálni.
Előzmény: Zalancelot (4066)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4068
Ez a 60-70 millió eg ynagyon hasból szám lehet... Indiában, Kínában és más fejlődő országokban sokszázmillió ember szenved az alultápláltságtól.
Ugyanakkor Európa és Észak-Amerika szenved a túltápláltságtól és lassan megfullad a saját szemetében annyira pazarló életmódot folytat.
Előzmény: Chess (4065)
Zalancelot Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4067
A jó kenyérre nehezen.
A mostani fajtahibridek képesek ugyan- egyéb körülmények együtt állása mellett sokat teremni,- de egy lényeges momentumot ne felejtsünk el megjegyezni.
A mai fajtahibridekből őrölt búzaliszt vagy 25-30%-át az emberek többségének a szervezete képtelen megemészteni.
Mint afféle ballaszt anyag kiürül a szervezetből.
A teljesen emészthető búzák mára szinte eltüntek, vagy csak néhányuk maradt meg, mint a tönköly.
Előzmény: Akka81 (4057)
Zalancelot Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4066
Lehet, hogy nem szándékosan, de kimondtad a kulcs szót.
GMO!!!

Nem lehet nem észre venni, hogy a növényvédő szerek folyamatos kivonása mögött is ez a lobbi állhat.
Ha nem tudod másképp megvédeni a kultúrnövényeidet, majd csak ráfanyarodsz valamilyen genetikailag módosított klónjára, amelyik ellenálló.
Bár ne lenne igazam!

Előzmény: Chess (4065)
Chess Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4065
Hát nem tipikus szőlő téma de érdekes. :-) Azt mondják az a gond, hogy évente 60-70 millió emberrel kell többet jóllakatni. Művelésbe nem tudnak már sokkal több földet bevonni. Így marad az egységnyi területről többet lehozni.
Én bízom a nemesítőkben, no nem annyira a GMO módszerben, már nemcsak az Othello állja a betegségeket hanem egész sor új szőlőfajta akad.
Előzmény: BZoltan (4064)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4064
Szerintem a búza minőségét is befolyásolja a föld minősége és a növényvédelmi módszerek vegyszeressége
Előzmény: Akka81 (4062)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4063

Nekem is... Sajnos... :(

Üdv

Előzmény: lalá (4059)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4062

A feledhetetlen Hofi Géza szavaival élve "hát Én kérem nem vagyok egy péktípus, de..." de hidd el, hogy a mai búzából azért lehetne jó kenyeret sütni, ha meglenne az akarat (meg más) hozzá :-)

Üdv

Előzmény: BZoltan (4060)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4061

Hát igen, nem lesz más választás ha megvalósul ez a terv :-( Környezettudatosabbnak kell lenni, de itt is az arany középutat kellene választani, a drasztikusság sehova sem vezet.

Üdv

Előzmény: BZoltan (4058)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4060
"A kenyér nem attól lesz olyan amilyen, hogy műtrágyát meg növvédszert használok a búzában az alapanyag megtermeléséhez, hanem a mindenféle belekevert kutyulék miatt, amit a kenyér gyártásakor használnak fel."

Hát mivel a bor-szőlő viszonylatban ez nagyon nem igaz így én a búza-kenyér viszonylatban is szkeptikus vagyok.
Előzmény: Akka81 (4057)
lalá Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4059
-Valami oknál fogva eszembe jutott a Sahel-övezet...
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4058
Nem lehet ilyen radikálisan átállni a környezetbarát és környezettudatos módszerekre, de hosszú távon megoldható és megéri.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy nincs más választás...
Előzmény: Akka81 (4056)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4057

Vissza lehetne térni a jó kenyérre úgy is, hogy maradnak azok a termésátlagok, amik most, meg marad a mostani termelési rendszer. A kenyér nem attól lesz olyan amilyen, hogy műtrágyát meg növvédszert használok a búzában az alapanyag megtermeléséhez, hanem a mindenféle belekevert kutyulék miatt, amit a kenyér gyártásakor használnak fel.

A kevesebb cal-fogyasztás valóban nem lenne tragédia, de sztem itt már nemcsak erről van szó. Ahogy írtam is ha 100%-ot elvisz a monilia, akkor nem lesz meggy meg más hasonló se a boltban. S nemcsak kevesebb lesz, hanem nem is lesz. A kevesebb búza stb. lehet olyan kevés, hogy hiányt okozzon...

Üdv

Előzmény: BZoltan (4055)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4056

Ebben is van valami, de: szerinted ha Én most elvetek egy Mindszentpusztait, nem adok neki műtrágyát se növényvédőszert, akkor abból milyen termés lesz? Csak nehogy az legyen a vége, hogy ha már visszafogjuk magunkat se lesz elég élelmiszer... Ha nem használok semmit pl. a monilia ellen, elviszi az egészet, aztán huss a jó meggynek meg a többinek. Az már nem pusztán alacsonyabb hozamot jelent...

Mindenesetre nem akarok agrármunkanélküli se lenni, mert valakiknek jobb híján játszhatnékuk támadt a növvédszerekkel meg egyebekkel...

Üdv

Előzmény: BZoltan (4054)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4055
"Lesz biokukorica meg biobúza. Csak aztán ne tessék sírni ha termett 1 tonna hektáronként, és nem lesz kenyér a boltban..."

Kenyér lesz...csak drágább lesz a kilója mint annak a ganajnak amit most kenyér néven árulnak... és lehet, hogy nem fogják az emberek kidobni az enyhén megszikkadt kenyeret, hanem akár szárazon is felszelik és megeszik, mert az legalább a fogaknak és így az emésztésnek jót tesz. Nameg az is lehet, hogy ha drágább lenne az élelmiszer akkor nem kétszer annyi kCal-t zabálna a sok amúgyis elhízott gazdag európai, hanem kevesebbet.

Valahogy nem érezném ezeket tragédiának :)
Előzmény: Akka81 (4050)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4054
Maradjunk annyiban, hogy a jelenlegi nagyüzemi termelési modellben lenne alacsonyabb a hozam azokkal a klónokkal amiket erre az ipari módszerre neveltek ki.

Ha lépésenként és óvatosan elkezdenénk visszatérni a kisebb gazdaságok irányába és visszafognánk a felesleges zabálást és pazarlást akkor nemcsak a vidéki agrármunkanélküliséget hanem a nyugati típusú társadalmak tömeges elhízását és pazarló életmódját szüntetnénk meg.
Előzmény: Akka81 (4052)
lalá Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4053
-És meg még jönnek a törökök is...(hihi)
Előzmény: zmrzlina (4051)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4052

Ez igaz, de gondolj bele pl. ugyanebbe a búza vagy épp a gyümölcsök esetében. Így is nagy a küzdelem a kártevőkkel-kórokozókkal, ha mindent kivonnak, s senkinek sem lesz mivel hatékonyan védekeznie, az már nagy problémát jelent. És nemcsak a termelő, vagy a termelő megélhetése szempontjából. Hiszen ha mindent kivonnak (mint ahogy az a Bayer-es cikk írja), akkor mindenkinél minimum jelentős termésátlag-csökkenés, ill. terméskiesés következik be; ha ez tömeges (mert ugye senki nem tud hatékonyan védekezni), akkor jóval kevesebb lesz a termés... és azt hiszem nem is kell folytatnom, a többit el lehet képzelni.

Üdv

Előzmény: BZoltan (4049)
zmrzlina Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4051
A kistermelöknek a katicák is szurkolnak. Olvastam egy cikkett, hogy Észak-Amerikában és Nyugat-Európában is terjed egy ázsiai katica fajta. Ennek az ártatlan jószágnak az a hibája, hogy a fürtökbe bújva akar áttelelni és a nagyüzemi feldolgozás során összezúzott példányai rémesen fanyar ízt adnak a bornak.
Előzmény: BZoltan (4049)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4050

Szerintem nem off.

Az sem jó irányú folyamat, hogy a szabadforgalmú kategóriákból tünnek el a szerek. Viszont még ennél is rosszabb a szerek-hatóanyagok teljes eltűnése, amikor már egy kategóriában sem lesznek megtalálhatók. Ha ez a trend folytatódik, lassan tényleg csak a csalánlé marad. S nemcsak a kiskertekben lesz baj, hanem a nagy termelőknél is. Sokszor írtam már, de azért még egyszer: nem hiszem, hogy napjaink mg. problémáira (csökkenő terület, növekvő népesség, új kártevők-kórokozók stb.) a csalánleves-nehasználjunkműtrágyát-leanemesítettnövényekkel technika lenne a válasz. Mert ez már nemcsak arról szól, hogy lesz-e kiskert, vagyhogy lesz-e munkája a termelőknek. Hanem arról is, hogy lesz-e gyümölcs, szőlő vagy épp búza elég.

Mindig azt mondom: nem kell pl. a kukoricában beltenyésztett hibrideket használni; tessék nyugodtan visszatérni a szabadelvirágzású fajtákra. Nem kell műtrágyázni, nem kell védekezni a kukoricabogár ellen stb. Tessék megcsinálni! Igen, meg lehet. Lesz biokukorica meg biobúza. Csak aztán ne tessék sírni ha termett 1 tonna hektáronként, és nem lesz kenyér a boltban...

De visszatérve: igazad van abban, hogy ez sokak kedvét elveheti a kiskertektől, meg egyáltalán a termeléstől. Ezért írtam hogy remélem nem ez a cél. Mindenesetre bízom abban, hogy az illetékesek képesek felelősen dönteni; mert ha a tervek megvalósulnak, komoly bajban lesz a mezőgazdasági termelés...

Üdv

Előzmény: Amphenol (4047)
BZoltan Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4049
Szerintem pont a hobbistáknak van a legjobb esélye a környezetkímélő módszerek rizikó nélkül való bevezetésére. Hiszen nem a megélhetésük múlik a dolgon, hanem a hobbijuk.
Nekünk a szőlőben az alsóbb sorok körül van például paradicsom és más hasonló kertinövény. Soha semmilyen kezelést nem kapnak...de a legjobb paradicsom (még ha kevés is és pici is) amit enni szoktam azt onnan szedem :)
Előzmény: Amphenol (4047)
cippur Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4048

Szia!

A szomszédom szőlőjének a zöme Othello, kb. 3-szor permetezi 1 évben, eléggé igénytelen, ellenálló fajta. Hogy mit használ, és lemosózik-e, nem tudom. Mégis van mit szüretelnie.

Előzmény: adamh (4025)
Amphenol Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4047
Sziasztok !

OFF ( kicsit )

A hócipőm tele van ezekkel a kategóriákkal ...

A ma , simán boltokban kapható szerek ( III. kat. ) hatásossága gyakorlatilag
a csalánléével egyezik meg .... ( esetleg gyengébb annál )

Pl.

Ha valaki az öszi + tavaszi brutális rezes , kénes , olajos lemosást elmulasztja
esélye sincs a monilia , tafrina ellen .... ( szomorú tapasztalatom ... az őszi
elmaradt a tavaszit lemosta a többnapos eső , utána meg már nem mertem
ismételni )

Dettó ez van szőlőben is , ami hatásos azt mind vagy kivonják a forgalomból ,
vagy "felsőbb" kategóriába tolják ... eljutottunk odáig , hogy a rovarölők
kimélik a rovarokat ...

Ezzel az embereknél azt érik el , hogy a kedvük elmegy a kiskertektől .

Aki megy mégis szereti a kertet az meg "kölcsön zöldkönyvvel" jár vásárolni .
Mert ugye egy kiskertből soha sem térül meg ...

ON

Öröm a szőlőbe menni :

Gyönyörűen hajt a Magyarországon betiltott , de az unió több régi országában
engedélyezett Othello szőlőm ... a több éve elkezdett tőkecseréim most kezdenek
eredménybe fordulni ...

AMp

AMp
Előzmény: Akka81 (4046)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4046

Ha mindez megvalósul, az a mezőgazdasági termelés összeomlását fogja jelenteni. Bizonyos hatóanyagok eltűnése így is nagy problémákat okoz, és fog is még okozni a jövőben. Be kellene fejezni az ámokfutást végre. Az illetékeseknek pedig tényleg oda kell hatnia, különben tényleg nem lesz mezőgazdasági termelés. Remélem nem ez a cél...

Üdv

Előzmény: Atis44 (4045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!