Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Én mindenképp összeforrasztanám a helyedben, ha nem akarsz a későbbiekben vezeték szakadást keresgélni, de ha ennyire idegenkedsz ettől a megoldástól akkor szerintem ne szikszalaggal rögzítsd, hanem zsugor csővel fogd egymáshoz és jól melegítsd meg (általában egyszerű hajszárító is jó, csak hosszabb ideig tart)
Ugye ezek a lejátszók egy füldugasszal jönnek. Láttam egy passzív hangszórót a MediaMarktban kb. 700 Ft-ért, de nem vagyok biztos benne, hogy elég erősen meg tudja hajtani.
Aztán ami kissé árnyalja ezt a megoldást, az a USB-s töltés. Vagy lehet "menetközben" is tölteni?
Vettem már egyet ilyen célra. A lejátszással nincs is gond, de nem olyan könnyű válogatni a "számok" között. Legalábbis az olcsóbbakkal nem. Ez megoldja a zaj/szignál lejátszást, de nem oldja meg a rugalmas hangosbemondó funkciót.
Én nem tökölnék kártyákkal, vennék inkább 8db olcsó MP3 lejátszót (ilyet) , a hanganyagot rátölteném és a vezérlőpulton szépen egymás mellé tenném őket feliratozva a gombjait.
Azonban egy dologhoz szivesen használnék számítógépet:
Egy hangszintetizátor program, ami néhány billentyű leütésével előállít egy hangszekvenciát és a terepasztal adott pontján lévő kis hangszórón lejátsza.
Egy templom harangozása, az emberek zsivalya, a város zaja illetve a hangosbemondó üzenetei "...gyorsvonat érkezik a második vágányra, a vágány mellett kérjük vigyázzanak..." szerű mondatok. (Jobb esetben én szeretném összeállítani a mondatot, rosszabbb esetben beégetett mondatokkal dolgozunk...)
1. Az egyik nehézség a hangprogram (ingyenes/olcsó magyar TTS programról nem tudok)
2. A másik nehézség az, hogy a PC/notebook hangkártyája általában egy kimenet van. Tud-e valaki olyan szerkezetet, ami egy bemenetű és sok kimenetű (sok alatt értem, hogy legalább 8)
A Trainmodules.hu-nak van egy hangszórós megoldása amibe 45 mp-nyi hangot tudsz belepakolni és mondjuk 4 vagy 8 bemeneten tudod kiválasztani, hogy mit játsszon le. A 45 mp azonban limitálja a felhasználhatóságot. A statikus témáknál jó (harangozás, tehénbőgés, ipartelep hangja, de a hangosbemondó funkciót nem tudom megoldani.
A másik lehetőség a hangszóróátkapcsoló (ebből én 4 vonalast már találtam, de nekem 8 kéne)
Mindenképpen van egy szint, ami után már számítógéppel jóval egyszerűbb a dolog, mint bárhogy másképp... az a kérdés, hogy az ember el akarja-e érni az automatizáltságnak ezt a fokát... (ez inkább elvi kérdés)
"Elég sokat használok számítógépet ahhoz, hogy a terepasztalba már ne keverjem bele..."
Na egy ideig én is így voltam ezzel. (Jómagam is programozó lévén) :) Azután, amikor elkezdtem összerakni a kis 4000-es sorozatú IC-kből a logikát (a reléket már csak leválasztásra használva), hamar rájöttem, hogy az egész miskulanciát, a több tíz méter drótot, meg a rengeteg IC-t egyszerűbb egy mikrokontrollerbe gyömöszölni. Üzembiztosabb is, meg azért a szoftver még mindig az erősebb oldalam. :) OK, ezzel megvolnánk, gondoltam. A döntés megszületett, már csak a visszajelzést kellett megoldani sok leddel a vágyányábrán meg mindennel. Osztás-szorzás, OK, nem kis munka, nem kevés költséggel, de nem baj!
Azután a szekrény aljából előkerült egy régi picike kis ThinkPad Win95-tel. Mire is lehetne még ezt használni? Van neki RS232-je? (USB még nem volt benne). Kész, vége! A projekt sorsa megpecsételődött. :) A leendő asztalból csak egy RS232 csatlakozó, meg a tápegységek csatlakozói fognak kiállni. Ennyi lett. :)
Ebben igazad van, de én nem akarok képernyőt és billlentyűzetet látni a terepasztalom körül... van egy varázsa annak, ha te kapcsolgatod a váltókat, jelzőket, legalábbis nekem.
Elég sokat használok számítógépet ahhoz, hogy a terepasztalba már ne keverjem bele...
Egy - az én fogalmaim szerinti - normális számítógépes program lehetőséget ad mind az automata üzemre, mind a kézi vezérlésre, és a parancsok kiadhatók kezelőpultról és billentyűzetről vagy egérrel kattintva is.
Elindítom a kilenc külön vonalon induló szerelvényt, aztán hadd menjenek. Ha egy tárolóvágányról el akarok juttatni egy szállítmányt az asztal másik sarkába, akkor kapcsolgatom az érintett vonatokat/váltókat/jelzőket, míg oda nem érek :)
Egyébként, amikor kilenc vonat három szinten dübörög, az elég monumentális látvány és hangzás...
Csak azt nem tudom el se képzelni, hogy ezt gépesítés nélkül hogyan lehet kezelni?
Ha kiállításokon vagyunk a gyerekek állandóan kérdezik: "Az a piros/kék/sárga/zöld... most miért nem megy?" Hát azért, mert ha ketten vagyunk is sok háromnál több vonat mozgását figyelni. Mondjuk az is igaz, hogy mi sem vagyunk már fiatalok, lassulnak a reflexek! :)
Jok a fotok.Sok minden vilagos igy. Azert a 200 kg ot komolyan kell venni.Latszik is a megoldasbol. Akinek nincs eleg helye, kenytelen igy gondolkodni, csak meg a felesegek is bele egyezenek. Talan ez a legnagyobb nehezseg.:)))))
Vannak akik odáig finomítják az számítógépes támogatást, hogy a végén ENTER és megy az egész... erre gondoltam. Bár vasútelektronikához még nem konyítok olyan mértékben, hogy vaskos állást foglaljak pro vagy kontra. Tanulom a dolgot, így minden diskurzus, álláspontra figyelek, mert mindenben van valami igazság...