A jelenlegi modern fizika több mint 100 éves. Ma már inkább gátja, mint segítője a tudomány fejlődésnek. Szükség van tehát egy új fizikára. De milyen is lesz ez az új fizika? Erre keressük a választ.
Egy kajakos 5 km-t evez egy tavon egyirányban, majd visszafordul és visszatér a kiindulási helyére. Tegyük fel, hogy 1 óra alatt evezte le a 10 kilométert.
Ha a kajakos ugyanezt megcsinálja egy folyón (amelynek sodrása van), akkor vajon ugyanúgy 1 óra alatt teszi meg föl és le a 10 kilométert? Esetleg több vagy kevesebb idő alatt?
Mit mond a józanész?
Azt mondja a józanész, hogy ugyanúgy 1 óra alatt teszi meg, hiszen amennyit a folyó lefelé segít, annyit akadályoz felfelé.
Mit mond a képlet? Azt, hogy több idő alatt teszi meg a 10 km-t folyón. És ez igaz is.
És mit mond a kajakos? Azt, hogy kevesebb idő alatt teszi meg. És neki is igaza van.
szuperfizikus, a cseik halandzsafizikus föltette neked a kérdést, miért függ az inga lengésideje a gravitációtól, és te válaszoltál (súlyos röhögés)
1. A halandzsafizikus a kérdésével olyan tájékozatlanságot árult el magáról, amivel már általános iskolások is körberöhögik.
2. A "válaszod" annyiból állt, hogy idekopiztad a lengésidő képletét, és a pusztán matematikai értelmezését (tört értéke hogyan függ a nevezőjétől). Tekintve, hogy elemi matematikai lépésekre sem vagy képes - ezt megmutattad az Einstein-féle sebességösszegző képletnél -, még azt is csak a guglival másoltad ide.
A legröhejesebb viszont az, hogy a fizikai szemléleted is annyira csökevényes és diszfunkcionális, hogy az inga lengésidő-gravitáció elemi összefüggésre semmilyen (általános iskolai szintű) fizikai utalást sem tudtál tenni.
"A képleteket megérteni könnyű, amit leírnak vele, azt nehezebb, mert ellentmond a mindennapi tapasztalatnak."
Én nem hiszek abban, hogy a képleteket azért lehet nehezen megérteni, mert ellentmondanak a mindennapi tapasztalatnak. Ha a képletek mögött szavakkal is elmondható fizikai valóság rejlik, akkor megértik az emberek, még akkor is, ha ellentmondanak a mindennapi tapasztalatnak.
"Erre mondják egyesek, hogy ha az így leírt valóság nem felel meg a mindennapi józan észnek, hát akkor annál rosszabb... a valóságnak."
A józanész néha becsapja az embert, de ez nem jelenti azt, (amit manapság tesznek), hogy teljesen kikapcsolják a józanészt a képletek kedvéért.
Mondok egy példát.
Egy kajakos 5 km-t evez egy tavon egyirányban, majd visszafordul és visszatér a kiindulási helyére. Tegyük fel, hogy 1 óra alatt evezte le a 10 kilométert.
Ha a kajakos ugyanezt megcsinálja egy folyón (amelynek sodrása van), akkor vajon ugyanúgy 1 óra alatt teszi meg föl és le a 10 kilométert? Esetleg több vagy kevesebb idő alatt?
Mit mond a józanész?
Azt mondja a józanész, hogy ugyanúgy 1 óra alatt teszi meg, hiszen amennyit a folyó lefelé segít, annyit akadályoz felfelé.
Mit mond a képlet? Azt, hogy több idő alatt teszi meg a 10 km-t folyón. És ez igaz is.
És mit mond a kajakos? Azt, hogy kevesebb idő alatt teszi meg. És neki is igaza van.
Most magad is láthatod, hogy mit jelent ma a fejlődés.
A tanítás révén sikerült elérni a tudós szakembereknek, hogy már nem a fizikai jelenségeket akarják megérteni az emberek, nem a jelenségek okaira kíváncsiak, hanem csak a képlet, a képlet, a képlet.
És amikor az emberek a képletekből akarják megérteni a valóságot, az már a butulás felé viszi őket.
Nem tudom mit szeretnék tudni a jövő fizikájáról. Én úgy kerültem ide, hogy Einsteint beleraktam a könyvembe, de lehet, hogy kiveszem.Én a képleteket szeretném megérteni, de szerintem nagy fába vágtam a fejszét. Eddig úgy láttam, hogy egyszerű törtekkel való számítással meglehet érteni.
Mi egy vadonat új paradicsomot fedeztűnk fel. négyezer dolcsiba kerúlt a lekutatása. A szabadalmat már nem fizettük be mert az huszezer.Úgy tudom ,hogy pár évvel ezelőt más kertekben is kijött. Amúgy sem volt nagy kedvem farmerkodni.
Csak te képzeled azt, hogy mások is olyan nyomorúságosan blöffölgetnek, mint ahogy te szoktál. De jobb ha tudod, nekem sikerült felfedeznem egypár dolgot, úgyhogy egész életemben ezekből éltem, illetve számos szabadalmam hasznosításából. Így maradt elég időm arra, hogy szórakozásból fundamentális fizikával is foglalkozzak.
Végre beismerted, hogy még soha egyetlen "felfedezésedet" se vette komolyan senki. No hát ezért nincs alapod eldönteni azt se, mi érdemleges, és mi nem. A meséiddel csak magadat vigasztalgatod.