Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ivett, a letört és ledugott paeonia-k, megindultak, mi lesz így télen? Ezek szerin tlehet gyökere? Egyenlőre nem csináltam velük semmit, levéllel akarom takarni.
Nekem a fűvészkertes pasi azt mondta, hogy télire egy kis komposzttal takarják a tövüket. Az biztos nem árt neki. Tavaszra meg belemosódik a földjébe legalább. Én mást nem tudok mondani, mert az enyémek mind cserépben vannak, és az előző télen a fűtetlen garázsban voltak.
szia! én a helyedben lennék visszavágnám a peoniát , friss ültetés kevés gyökér, nehogy beleszakadjon a szerencsétlen, kb 50-60 % levágnám az ágaknak .
Nem járok arra, talán ha 2x voltam életemben, a Gyáninál.
Magvetésből biztos nem olyan lesz, mint amiből vetetted, met ezek hibridek. Viszont nagyon szépek lehetnek, extrém esetben ha van 100 csemetéd, lehet 100 különböző növényed. A vad fajok magjából viszont fajazonos növény kel.
Amiket raktam fel képeket tavasszal, annak egy része is magról kelt, vannak benne tömvetelttől szimpláig minden.
Azt mondják, hogy a magvetésnél nem biztos, hogy ugyanolyan lesz a virágja az új növénynek, mint az anya növénynek, mert nem biztos a porzó eredete, meg azt is, hogy nem lesz olyan nagy a virágja. De láttunk már itt a fórumon olyan növényt, ami valószínű magról kelt, és elég nagy volt a virágja. Amúgy sajnos nem is mindegyik növény érlel magot. :-(( Egy eszméletlen nagy virágú, ( túlzás nélkül mondhatom, vagy 25-30 cm-es virágai voltak) hatalmas bokron csak üres magtokokat találtunk. :-(( Az oltott növény már akár a következő évben virágozhat, ha az oltóvesszőn volt bimbókezdemény, a magról vetett csak 3-5, vagy akár 7 év múlva fog virágozni. Egyébként csináltam 14 db oltványt is lactiflora gyökérre. 11 naposak és még mindegyik él. :-)) Persze ki tudja hányan lesznek még életben a 4-6-ik héten? Állítólag ha minden pöpecül történt, akkor is csak 50%-os az oltási eredmény. :-(
Én úgy hallottam, hogy valamilyen okból pünkösdi rózsára oltják, nyilván a földalatti részek ellenállósága miatt. de akkor a magvetésnél mi lesz, még ha ki is kelne esetleg?
A magvetéssel kapcsolatos, valószínű nekem szól. Én akartam magvetéssel próbálkozni. Már van is magom, Tibitől kaptam, és már folyik is a nagy kísérlet. Mivel a magok csak 1-3 év alatt, nagy nehezen kelnek, ha kelnek egyáltalán, ezért egy a neten talált hőmérséklet váltogatós módszerrel próbálkozom. Most éppen "nyaralnak" és ha minden jól megy, gyökérképződés után mennek "telelni" a hűtőszekrénybe. Persze ez a módszer sem egy petúniavirágoztató gyorsaságú. Tavaszra minden kiderül. ( vagy előbb, ha berohadna :-(( )
Sose szoktam így elragadtatni magam, de a tavasz Petöf-hídi vásáron beszereztem egy gyönyörü aranysárga példányt. Egyetlen szép nagy egészséges ága van. Elültettem mindenféle jóba, még mulcsot is kapott a tetejére, így a gondos ápolásnak köszönhetöen most egytele szép nagy egészséges ága van. mikor kezdjek aggódni? Nálatok milyen gyorsan fejlödik?
Kedves Mindenki! Lett valakinek magja a peóniáján? Nagyon szeretnék megpróbálkozni a magvetéssel. :-)) Ha valaki tudna küldeni, biztos meg tudnánk egyezni. Előre is köszönöm!
Mi ültetttük, és életszerűbbnek tűnik, hiszen attól a kifejlett gyökérzet még ott van, amire oltod... Aztán télire érdemes úgy átültetni, hogy az oltás helye föld alá menjen, nehogy kifagyjon - vagy fagymentes helyen átteleltetni, ami még jobb.
Köszi! Az oltott növényt el kell ültetni földbe? Mert ahol én olvastam róla, ott azt írták, hogy nedves papírba, vagy mohába kell csomagolni, zacsiba rakni valami meleg helyre 4-6 hétre, és utána kell elültetni komposztba úgy, hogy az oltás a földbe kerüljön.
Oltáshoz talpmelegben kell őket flakon alatt (kupakot levéve) tartani, kecskeláb-ékeléssel próbálkozz, nagyon éles oltókéssel, és a rézdrótot ne felejtsd el.
Amikor a magtokok már megbarnultak és kinyílnak, akkor lehet szedni őket, augusztus vége, szept eleje legjobb emlékeim szerint.
Tudja valaki, hogy mikorra érnek meg a magok? Találtam egy jó kis maglelőhelyet, csak úgy tűnt még nem érettek a magok. Amúgy meg úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a gyökérre oltással. Próbálta már valaki, és milyen sikerrel? Elviekben augusztus és szeptemberben kellene csinálni.