" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Valóban, az 1 éves lotusra oltottak sokkal szerényebben nőnek. 20-30 centisek. Talán érdemesebb tovább nevelni az alanyt mert az eredése is jobb úgy és 1 év alatt koronás oltványod lehet. Ugyan messze van egymástól a mini kivi és a datolyaszilva, de valóban jó erőben van a talaj mert az Ananasnaya tőle pár méterre vagy 15 négyzetmétert fed le és tökéletesen egészséges. Mellette a Weiki is....szóval nem tudom. Amióta megvan ezt csinálja, fajtajelleg lenne? :D
Köszi dg46! Ezért szeretem ezt a fórumot, mindig van valami amit csak itt tudhat meg az ember. Sajnos elég szerény irodalom van a jujuba oltásáról még a neten is. Jövőre mindenképpen zacskózom majd. Te is Gyula! :)
Jbori: Én kálium túlsúlyos fertivel nyomom, de nem számít semmit. Savanyítani is szoktam citromsavas vízzel, de az se hat rá. A többi mini kivim meg mellette tápozás nélkül gyönyörű. Kapott már alginitet is, az se ért el eredményt. Ez a beporzás jó kérdés, mert nekem mindkét fajtám porozza a Weiki. Van Jumbóm is de az még nem virágzott. Gyulának az van elvileg, ő neki nem tudom milyen porzója van hozzá. Igazából sok más lehetőség nincs, lehet más gondja van mint a férfiú kiléte. :)
Nem hiszem,hogy lehetne így szaporítani, soha nem is olvastam róla. Gyökérsarjról viszont jól szaporodik. persze ehhez az kell, hogy a gyökere is nemes gyümölcsű legyen. Ha elvágjuk a gyökeret körbeásással. nagyon sok sarj jön elő.
A jujubát lehet légbujtással szaporítani? Szembe szomszédnál van egy fa, nem szeretik, mindig ott megy tönkre. Bár én sem rajongok érte, de ha tudnék róla szaporítani, egyel több különlegességem lenne. Persze én fogyasztanám. :)
A jujuba oltások nem maradnak meg zacskózás nélkül. Én addig hagyom rajta, amíg jó erős hajtások indulnak meg. A túl korán levesszük amikor még csak kezd fakadni, akkor is hajlamos a beszáradásra. 4-5 hét is eltelik az oltástól mire ilyen állapotba jut.
Nekem eleinte volt ilyen a Ken's rednek és Jumbonak vett nagyáruházi kivi.
Adtam nekik Volldüngert, és rendbejöttek, jó nagyok lettek. Kaptak még sok tőzeget is.
Azt mondták hogy beporozzák egymást, de nem volt termés. Aztán vettem egy Weiki párt tavaly. Azok hatalmasat nőttek, és idén sok minikivim van, de a régi kettőből csak az egyiken. Gondoltam én hogy nem olyan egyszerű a minikivik szerelmi élete. Mindig csak azt írják róluk, hogy porzó kell, meg hogy egy porzó 4-5 tőhöz jó, de mégse mindegy hogy melyikhez?
Nem voltak szégenlősek, mikor a cinebulli árát megszabták, de legalább valóban annyira nagyon jó a fagytűrése ? Gondolom erről még kevés a tapasztalat. Ha több éves alanyra oltasz, akkor lehet elérni ilyen szép növekedést a Nikitánál, mert egyébként a fejlődése elég lassú. A kivinek nem tudom mi baja, ha ennyire szépek a datolyaszilvák, akkor jól el van látva a talaj tápanyaggal. Meglehet próbálni jövőre kihajtástól zöldítő lomtrágyával több alkalommal a levéltrágyázást.
Valakinek volt már ilyen a mini kivije? Eléggé szomorú látvány, főleg h 4 méterre van tőle egy fiú és kicsit arrébb egy ananasnaya is, de mindkettő szép, erőteljes növény.
Ananasnaya
Ken's red.....ezt minden évben eljátssza velem. Teremni is terem, bár most idén nagyon keveset. Az érdekes h az új hajtások egészségesek, illetve a gyümölcsök is. Én kálium hiányra tippeltem eddig, de most csak egyre rosszabb, hiába adom neki a káliumot. Szomjasnak se szomjas.
Idei nikita gift. Ha szerencsém van és beérnek akkor már idén koronás oltványok lesznek.
Cinebulli. 60 centinél jár és kénytelen voltam leszedni a termést kezdeményét is mert nem akarta eldobni semmi áron. Mindeközben a 120 centisnek vett dmkertes cinebulli 40 centinél jár 7500 forintért. :) Soha többet kertészeti növényt....
Na én meg csak Langot oltottam, Nostranoból magamnak már nem maradt. Akkor nem a vesszővel volt a gond, lehet tényleg csak hosszú volt a vessző és nem zacskóztam be...és igy kiszáradt. Te zacsiztad?
Nekem 3ból egy jujuba oltásom se sikerült, nem tudom mit ronthattam el, angol nyelvest ajánlanak ehhez is. Amit meg itteni fórumosnak küldtem vesszőt, az meg megeredt, igaz ő használt egy kis iba hormont is. Szerintem eleve gyengén ered, illetve lehet túl nagy izközű vesszőket szedtem meg...jövőre küldök újat.
Nálam is félárnyékban vannak és roskadásig van mindig. Igaz most elég apró lett, locsolni kellett volna. Régen is kevés volt rajta? Mert különben elég idős tő a tied és ha nem metszed akkor elöregednek a termőrészek mint a ribizlinél.
Ne irigykedjél, mert attól rosszul érzed magad és semmi nem lesz jobb tőle. :) Neked is van már.
Látnád az ágai hogy be vannak már rakódva virágrügyekkel!
Nekem meg Prima nincsen, arra vágyom. Tavasszal vetem a magját mert kapok idén 1 gyümölcsöt Bogarásztól cserébe az én Overliese-m -ért, de ki tudja mit produkál majd a magonc, mire a hamut is maunak mondom. Jó lenne egy oltvány ami legalább 1-2 éven belül teremne.
Én pont jobban szeretem fél éretten, amikor még olyan zöldalmás jellegű. Éretten nem annyira jó, akkor már inkább aszalom. Egyébként ha tudsz akkor csináld szellősebbre ahol van, mert nálam nem penészedik ha megreped, viszont nagy előny aszalásnál, mert nem kell bevagdosni. Én bevallom meg sem mosom őket, hanem úgy ahogy leszedtem a fáról mennek be a sütőbe fél napra 50 fokra és bőven eltartható tavaszig. Tovább nem tudom mennyi ideig mert sosem marad annál tovább, igazi téli csemege. :)
Az én fámon tavaly tizenvalahány virágrügyet számoltam, de csak a duzzadásig jutottak el. Egy sem nyílott ki, lepotyogtak. Ennek a szép termésnek nagyon örülök, Úgy néz ki az Overleese jól kötődik és nem is szórja. Már a kóstolás napját várom. :)
Még az a szerencse hogy nem szedtem le belőle. valaki azt írta hogy megritkítja, vagy meg kell ritkítani? Én meg erre egyet kis korában ki is törtem egy nagyobb csokorból. Aztán megsajnáltam, és azt mondtam nem bánom ha kisebb szemek lesznek ha sok van 1 csokorban, meghagyom. :)
Remélem elsőre nem lesz a fa megerőltetve. A Sunflower a 6 szemével biztos nem. :)
Nálam a bokraimon annyi van hogy az ágai roskadásig tele vannak. a földön van szinte mind, pedig a tavasszal az alsó ágait levágtam,hogy mindezt elkerüljem.
Egyetlen hátrányának azt mondanám,hogy nem egyszerre érik minden szem.
köszi, akkor nem kérek tőle, ha nem tudja eldönetni török fajta, vagy csak törökországból való :) :(
fajta megnevezés nélkül már nem veszek semmit, mert nem éri meg a gondozást, várakozási időt a bizonytalan eredetű csemete.
sőt, ha elvileg megmondják a fajtát is, akkor sem tuti a tuti, most jártam így, a kajszifórumon leírtam,
hogy Tsunami kajszi helyett valami mást kaptam... mivel a Tsunami extra korai fajta (jún. eleje), de ez én fámon még zöldek a termések... miközben a másik korai, a Spring blush már leérett, el is felejtettük...
de azért köszönöm a nyomozást-segítséget jujuba ügyben.
én csak a tapasztalatomat írtam le, miszerint a 15 db terméssel együtt (konténerben)
vett LANG a következő éveben, egymaga kiültetve nem termett. és utána évben sem.
erről számolt be Miklós is (dmkert.hu :) hogy a 2 jujuba jól termett egymás mellett, de amikor eladták mellőle a párját, már csak pár szem lett rajta...
a jujuba öntermékeny, de úgy látszik, egyede váltogatja, mennyire...
(az emberek között is van aki pontensebb, van aki nem... :)
most hasonló történt, a málnafa nem öntermékeny, de mégis van rajta termés (succesful is így járt), miközben a fiú nem is virágzott még.
ezért javasoltam, ha nem terme a jujuba (és nem tudjuk az okot kideríteni),
kell egy másik fajtát ültetni mellé, megoldhatja a gondot.
persze sok minden más gond is lehet, talán leggyakoribb az, hogy magonc (keskenyebbek a levelei a a "nemes" oltványnál). így vagy nem terem, vagy csak sokára, nem jó termést...