Keresés

Részletes keresés

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.19 0 0 43197

Valóban, az 1 éves lotusra oltottak sokkal szerényebben nőnek. 20-30 centisek. Talán érdemesebb tovább nevelni az alanyt mert az eredése is jobb úgy és 1 év alatt koronás oltványod lehet. Ugyan  messze van egymástól a mini kivi és a datolyaszilva, de valóban jó erőben van a talaj mert az Ananasnaya tőle pár méterre vagy 15 négyzetmétert fed le és tökéletesen egészséges. Mellette a Weiki is....szóval nem tudom. Amióta megvan ezt csinálja, fajtajelleg lenne? :D

Köszi dg46! Ezért szeretem ezt a fórumot, mindig van valami amit csak itt tudhat meg az ember. Sajnos elég szerény irodalom van a jujuba oltásáról még a neten is. Jövőre mindenképpen zacskózom majd. Te is Gyula! :)

Jbori: Én kálium túlsúlyos fertivel nyomom, de nem számít semmit. Savanyítani is szoktam citromsavas vízzel, de az se hat rá. A többi mini kivim meg mellette tápozás nélkül gyönyörű. Kapott már alginitet is, az se ért el eredményt.
Ez a beporzás jó kérdés, mert nekem mindkét fajtám porozza a Weiki. Van Jumbóm is de az még nem virágzott. Gyulának az van elvileg, ő neki nem tudom milyen porzója van hozzá. Igazából sok más lehetőség nincs, lehet más gondja van mint a férfiú kiléte. :)

Előzmény: 123János (43190)
55judit Creative Commons License 2018.06.19 0 0 43196

Köszönöm. Nem tudom milyen a gyökere, így nem is kérek tőle.

Előzmény: dg46 (43195)
dg46 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 43195

Nem hiszem,hogy lehetne így szaporítani, soha nem is olvastam róla. Gyökérsarjról viszont jól szaporodik. persze ehhez az kell, hogy a gyökere is nemes gyümölcsű legyen. Ha elvágjuk a gyökeret körbeásással. nagyon sok sarj jön elő.

Előzmény: 55judit (43194)
55judit Creative Commons License 2018.06.19 0 0 43194

A jujubát lehet légbujtással szaporítani? Szembe szomszédnál van egy fa, nem szeretik, mindig ott megy tönkre. Bár én sem rajongok érte, de ha tudnék róla szaporítani, egyel több különlegességem lenne. Persze én fogyasztanám. :)

Előzmény: dg46 (43193)
dg46 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 43193

A jujuba oltások nem maradnak meg zacskózás nélkül. Én addig hagyom rajta, amíg jó erős hajtások indulnak meg. A túl korán levesszük amikor még csak kezd fakadni, akkor is hajlamos a beszáradásra. 4-5 hét is eltelik az oltástól mire ilyen állapotba jut.

Előzmény: Gyula20 (43191)
Jbori Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43192

Nekem eleinte volt ilyen a Ken's rednek és Jumbonak vett nagyáruházi kivi.

Adtam nekik Volldüngert, és rendbejöttek, jó nagyok lettek. Kaptak még sok tőzeget is.

Azt mondták hogy beporozzák egymást, de nem volt termés. Aztán vettem egy Weiki párt tavaly. Azok hatalmasat nőttek, és idén sok minikivim van, de a régi kettőből csak az egyiken. Gondoltam én hogy nem olyan egyszerű a minikivik szerelmi élete. Mindig csak azt írják róluk, hogy porzó kell, meg hogy egy porzó 4-5 tőhöz jó, de mégse mindegy hogy melyikhez?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43189)
Gyula20 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43191

Vagy két hétig volt rajtuk zacskó , kicsit kilyukasztva , hogy azért kicsit levegőzőn.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43188)
123János Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43190

Nem voltak szégenlősek, mikor a  cinebulli árát megszabták, de legalább valóban annyira nagyon jó a fagytűrése ? Gondolom erről még kevés a tapasztalat. Ha több éves alanyra oltasz, akkor lehet elérni ilyen szép növekedést a Nikitánál, mert egyébként a fejlődése elég lassú. A kivinek nem tudom mi baja, ha ennyire szépek a datolyaszilvák, akkor jól el van látva a talaj tápanyaggal. Meglehet próbálni jövőre kihajtástól zöldítő lomtrágyával több alkalommal a levéltrágyázást.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43189)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43189

Valakinek volt már ilyen a mini kivije? Eléggé szomorú látvány, főleg h 4 méterre van tőle egy fiú és kicsit arrébb egy ananasnaya is, de mindkettő szép, erőteljes növény.

Ananasnaya

Ken's red.....ezt minden évben eljátssza velem. Teremni is terem, bár most idén nagyon keveset. Az érdekes h az új hajtások egészségesek, illetve a gyümölcsök is. Én kálium hiányra tippeltem eddig, de most csak egyre rosszabb, hiába adom neki a káliumot. Szomjasnak se szomjas.

Idei nikita gift. Ha szerencsém van és beérnek akkor már idén koronás oltványok lesznek.

Cinebulli. 60 centinél jár és kénytelen voltam leszedni a termést kezdeményét is mert nem akarta eldobni semmi áron. Mindeközben a 120 centisnek vett dmkertes cinebulli 40 centinél jár 7500 forintért. :) Soha többet kertészeti növényt....

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43188

Na én meg csak Langot oltottam, Nostranoból magamnak már nem maradt. Akkor nem a vesszővel volt a gond, lehet tényleg csak hosszú volt a vessző és nem zacskóztam be...és igy kiszáradt. Te zacsiztad?

Előzmény: Gyula20 (43187)
Gyula20 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43187

Nálam megmaradt egy Tiger és 2db. Lang , de a Nostranókból egy sem maradt meg.

Angol nyelvessel készítettem az oltásokat.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43186)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43186

Nekem 3ból egy jujuba oltásom se sikerült, nem tudom mit ronthattam el, angol nyelvest ajánlanak ehhez is. Amit meg itteni fórumosnak küldtem vesszőt, az meg megeredt, igaz ő használt egy kis iba hormont is. 
Szerintem eleve gyengén ered, illetve lehet túl nagy izközű vesszőket szedtem meg...jövőre küldök újat.

Előzmény: Gyula20 (43183)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.18 0 0 43185

Nálam is félárnyékban vannak és roskadásig van mindig. Igaz most elég apró lett, locsolni kellett volna.
Régen is kevés volt rajta? Mert különben elég idős tő a tied és ha nem metszed akkor elöregednek a termőrészek mint a ribizlinél. 

Előzmény: marmande (43181)
Gizellamama Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43184

Majd lefotózom őket.

Előzmény: marmande (43182)
Gyula20 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43183

Még van egy kis múlt évi jujuba .

Vagy két éve építettem egy külső , napmelegítős aszalót , mindent abban aszalunk.

/ ha van napsütés /

Sajnos a jujuba oltásaim elég szerényen sikerültek , hétből három .

Az egyik kapott fajtát nem is sikerült továbbvinni.

marmande Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43182

Tudnál fotókat mutatni a jostádról?

Előzmény: Gizellamama (43171)
marmande Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43181

Nálam a jostán itt-ott van csak pár szem. Pedig másfél méteres, szép, egészséges bokrok, kb. 6-8 évesek.

Igaz félárnyékban vannak és metszeni se szoktam őket. Talán ez lehet a baj?

55judit Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43180

Ne irigykedjél, mert attól rosszul érzed magad és semmi nem lesz jobb tőle. :) Neked is van már.

Látnád az ágai hogy be vannak már rakódva virágrügyekkel!

Nekem meg Prima nincsen, arra vágyom. Tavasszal vetem a magját mert kapok idén 1 gyümölcsöt Bogarásztól cserébe az én Overliese-m -ért, de ki tudja mit produkál majd a magonc, mire a hamut is maunak mondom. Jó lenne egy oltvány ami legalább 1-2 éven belül teremne.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43178)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43179

Én pont jobban szeretem fél éretten, amikor még olyan zöldalmás jellegű. Éretten nem annyira jó, akkor már inkább aszalom. Egyébként ha tudsz akkor csináld szellősebbre ahol van, mert nálam nem penészedik ha megreped, viszont nagy előny aszalásnál, mert nem kell bevagdosni. Én bevallom meg sem mosom őket, hanem úgy ahogy leszedtem a fáról mennek be a sütőbe fél napra 50 fokra és bőven eltartható tavaszig. Tovább nem tudom mennyi ideig mert sosem marad annál tovább, igazi téli csemege. :)

Előzmény: diospyros (43160)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43178

Csak nem "sunflower" fajtád van neked is? :)

Tényleg csodás a fád Judit! Irigykedem rendesen! :) Szerencsére tavaly oltottam 3 Overleeset is. :)

Előzmény: Gizellamama (43176)
55judit Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43177

Az én fámon tavaly tizenvalahány virágrügyet számoltam, de csak a duzzadásig jutottak el. Egy sem nyílott ki, lepotyogtak. Ennek a szép termésnek nagyon örülök, Úgy néz ki az Overleese jól kötődik és nem is szórja. Már a kóstolás napját várom. :)

Előzmény: Gizellamama (43176)
Gizellamama Creative Commons License 2018.06.17 0 0 43176

Gyönyörűen nőnek!

Az én fámon még csak virág volt idén 200 nál is több, de szép lassan elfogyott róla a kis kezdemény.

Remélem jövőre már megkóstolhatom.

Előzmény: 55judit (43173)
55judit Creative Commons License 2018.06.16 0 0 43175

Köszönöm szépen, én is annak tartom.

Még az a szerencse hogy nem szedtem le belőle. valaki azt írta hogy megritkítja, vagy meg kell ritkítani? Én meg erre egyet kis korában ki is törtem egy nagyobb csokorból. Aztán megsajnáltam, és azt mondtam nem bánom ha kisebb szemek lesznek ha sok van 1 csokorban, meghagyom. :)

Remélem elsőre nem lesz a fa megerőltetve. A Sunflower a 6 szemével biztos nem. :)

Előzmény: 123János (43174)
123János Creative Commons License 2018.06.16 0 0 43174

Nagyon szépek, egy csoda.

Előzmény: 55judit (43173)
55judit Creative Commons License 2018.06.16 0 0 43173

Ugye milyen gyönyörűséges? van a kis fán 32 db. 1 egész kicsike, de a többi szépen nő. :)

CBNora Creative Commons License 2018.06.15 0 0 43172

Én nem befőzésre tartom, hanem frissen esszük, így előny, hogy nem egyszerre érik.

Minden évben elajándékozok egy csomó bokrot, mert ahol csak leér (és ez tényleg elkerülhetetlen), hamar legyökerezik.

Gizellamama Creative Commons License 2018.06.14 0 0 43171

Hát én ezt megcáfolnám.

Nálam a bokraimon annyi van hogy az ágai roskadásig tele vannak. a földön van szinte mind, pedig a tavasszal az alsó ágait levágtam,hogy mindezt elkerüljem.

Egyetlen hátrányának azt mondanám,hogy nem egyszerre érik minden szem.

Rengeteg bokrom van ,könnyen lehet szaporítani.

Előzmény: marmande (43168)
diospyros Creative Commons License 2018.06.14 0 0 43170

köszi, akkor nem kérek tőle, ha nem tudja eldönetni török fajta, vagy csak törökországból való :) :(

fajta megnevezés nélkül már nem veszek semmit, mert nem éri meg a gondozást, várakozási időt a bizonytalan eredetű csemete.

sőt, ha elvileg megmondják a fajtát is, akkor sem tuti a tuti, most jártam így, a kajszifórumon leírtam,

hogy Tsunami kajszi helyett valami mást kaptam... mivel a Tsunami extra korai fajta (jún. eleje), de ez én fámon még zöldek a termések... miközben a másik korai, a Spring blush már leérett, el is felejtettük...

de azért köszönöm a nyomozást-segítséget jujuba ügyben.

Előzmény: Shjgdglgupz (43165)
diospyros Creative Commons License 2018.06.14 0 0 43169

én csak a tapasztalatomat írtam le, miszerint a 15 db terméssel együtt (konténerben)

vett LANG a következő éveben, egymaga kiültetve nem termett. és utána évben sem.

erről számolt be Miklós is (dmkert.hu :) hogy a 2 jujuba jól termett egymás mellett, de amikor eladták mellőle a párját, már csak pár szem lett rajta...

a jujuba öntermékeny, de úgy látszik, egyede váltogatja, mennyire...

(az emberek között is van aki pontensebb, van aki nem... :)

most hasonló történt, a málnafa nem öntermékeny, de mégis van rajta termés (succesful is így járt), miközben a fiú nem is virágzott még.

ezért javasoltam, ha nem terme a jujuba (és nem tudjuk az okot kideríteni),

kell egy másik fajtát ültetni mellé, megoldhatja a gondot.

persze sok minden más gond is lehet, talán leggyakoribb az, hogy magonc (keskenyebbek a levelei a a "nemes" oltványnál). így vagy nem terem, vagy csak sokára, nem jó termést...

Előzmény: Gyula20 (43167)
marmande Creative Commons License 2018.06.14 0 0 43168

Sziasztok!

Nemsokára érik a josta. De sosem látok a piacon. Hol lehet josta gyümölcsöt kapni és kb. mennyi a kilónkénti ára?

Gondolom jó drága, mert a josta kifejezetten keveset terem..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!