Hogyha belázasodnál, akkor jelentkezz az orvosodnál, mert az beindítja a szülést és ez számíthat, ha császárra készül az orvosod. Ja, és ha köhögsz, akkor szerintem menj orvoshoz, hogy mielőbb elmúljon, mert császár seb + köhögés... hááát... nem ajánlom s.
Ez igen ... lelépett a mama a 10 napos gyerek mellől?
Hát igen... a férjem sokkal inkább volt anyja az 1. gyermekünknek, mint én... Elég nyomi voltam minden téren. Még depressziós is lettem. Furcsa, szülés előtt 2,5 hónappal átestünk egy elég komoly párkapcsolati válságon illetve én éltem meg nagyon intenzíven. Aztán, amikor megszületett a fiúnk, a férjem teljesen megváltozott, szinte a tenyerén hordott én pedig szépen, lassan, csúsztam bele a gödörbe, amiből elég nehezen sikerült kimásznom. De kimásztam és itt vagyok. Tudom, hogy ez a topic nem erről szól elsősorban, de szülés után adódhatnak gubancok...
Ha nem jo a jobb oldalon, gyerek ugyis jelzi, vagy te is rosszul vagy, a szulesznom szerint, fekudjek ugy ahogy jolesik, amig jolesik.
Hajolgatas: szoktam, ket gyerekkel muszaj :) a babanak nem art, inkabb a hat miatt gazos, tehat ha nehezebb dolgot emelsz, jobb leguggolni mint hajolni. Meg tartosan nem, de az nem is esik jol, pl amikor pakolok ki a mosogepbol vagy be a szaritogepbe, altalaban leterdelek hozza, az mar jobb, nem hajolok vagy guggolok mint azelott. De pl a mosogatogephez hajolok, az muszaj. Vagy ahhoz hogy osszeszedjem a nappaliban hagyott jatekokat, stb.
Nekem az exferjem sosem volt hajlando pelenkazni vagy furdetni. A mostani parom viszont egyedul nevelte a lanyat a kicsi 10 napos kora ota (akkor lepett le a kislany anyja), tehat o profi ezekben, de nekem is furcsa lesz atengedni ezeket a dolgokat az biztos. Mindenesetre konnyebb lesz az eletem az tuti, ha o segit majd (emlekszem, hogy anno 7 nappal az epemutetem - nyilt hasi seb - utan mit szenvedtem hogy a kiskadat megtoltsem vizzel es megfurdessem a csecsemot, amikor meg kiegyenesedni sem tudtam.) Szoval mindenkepp jo ha ennyire lelkesek a ferjek es ha megtanulnak ok is ezt-azt.
én azt olvastam, hogy csak a bal oldalon szabad aludni. Na most én rendszeresen a jobb oldalamon ébredek, mert éjjel forgolódom álmomban és ilyenkor mindig megrémülök attól, hogy a gyermekhez esetleg nem áramlik úgy a vér, ahogy kellene.
Illetve Ti szoktatok lehajolni? Ha valamit elejtek, akkor lehajolok és felveszem, mert eléggé izgága ember vagyok és inkább nem várom meg, mig felvszik helyettem mások.
Tanfolyam férfiaknak...
Nem szoktam dicsekedni, de azt el kell mondjam, hogy a férjem előbb tanult meg pelenkázni, mint én. Császáros voltam és a kezdetekben rá hárult ez a feladat, amit annyira tökéletesen csinált, hogy csak néztem. Nagyon sokáig ő volt a kakafelelős, mert a leggyorsabban és leghatékonybban ő tudta a gyereket kipucolni a kakából. Ez biztos azért van, mert mérnökember...
az alvás nekem sem megy... :( már hetek óta. Eddig mindig hason aludtam most nem lehet a pocak miatt. Háton nem tudok, a két oldalamon megy csak ide-oda forgolódom. Már én is készülök az éjszakai nemalvásokra :D
egyébként nem tudtok olyan tanfolyamról, ahol megmutatják a baba érkezése utáni teendőket??? Férjem már teljes rózsaszín varázslatban várja a kiscsaj érkezését és szivesen gyakorolna ha volna valami tanfolyam. Pelusozás, fürdetés, öltöztetését ilyesmi. Mondtam neki, hogy nem kell izgulnia - a kórházban az alap dolgokat meg fogják mutatni, ha neki nem is nekem 100% és természetesen én csak örülök neki, ha őt is érdekli és az első héten besegít majd, aztán majd fokozatosan beleszokik itthon mit hogyan kell... de végül is ha volna valami előkészítő, megérne egy-két alkalmat... főleg hogy nemsokára tényleg érkezik a pici. Dokim szerint kb. egy héttel előbb érkezik majd :)) kezd kinyílni a méhszájam. Végül is jöhet amikor csak akar, készen állunk a fogadására :D
en miota tenyleg van hasam, a szoptatosparnaval alszom, ez igy kenyelmes, oldalt fekudve a "felso" labam ala teszem. persze igy is forgolodok, megebredek, de ez a terhesseggel jar, en ugy fogom fel, hogy keszulok a gyakori ejszakai ebredesekre :)
Ti egyébként hogy alszatok éjjel? Lassan már minden mozdulatomra megébredek, mert valahogy nem érzem kényelmesen magamat sehogy sem. Háton elvileg nem lehet aludni, hason nem megy, marad oldalt, de az átfordulás kezd egyre időigényesebbé válni, és valamelyik kezem mindig alattam van, ami persze elzsibbad. Van valami jó pózotok? :)
Szia Cunka! Én karácsonykor küzködtem ezekkel, torokfájásra homeogene 9 szopogatós tabletta, 2 vagy 3 db-tól a torokfájás el is múlt. Maradt a nátha, ami mellé összeszedtem egy jó kis hörghurutot is. A náthára hársfa és/vagy csipkebogyó teát igyál, én felváltva ittam őket, ha esetleg köhögnél, stodal szirup.
tudtok valamijo gyogymodot?esetleg milyen homeobogyokat lehet szedni?ezek recept nélkül kaphatok?
jo lenne hamar meggyogyulnom,mert 2111 a méhszájam,egy hete,és a dokimszerint bármikor megindulhat a szülés,de két hét alatt biztos.ugy nézz ki császárral,mert faros a bébi.
attol is fugg, mennyirol indulsz, ha tulsulyos vagy, 9 kg az egesz terhesseg alatt, ha normalis, 12 kg, es ha vekony, 15 kg-ot kellene felszedni. En 6 honal +4 kg-nal jarok, a dokim ezzel elegedett, na de en 83 kg-rol indultam, tehat eleve tulsulyos vagyok, nem is kicsit :( szerintem a +6 epp idealis, azt mondjak a felet a harmadik harmadban szeded fel, igy a 12-nek a fele pont jo.
szerintem a 6kg 6hó teljesen jó, én is pont annyit híztam. Most már csak 3-4 hét van hátra, és most vagyok 15kg-nál. Általában azt mondják 12kg-ig szuper vagy, én egy kicsit ezzel a pár kilóval túlléptem és most nagyon odafigyelek hogy már ne szedjek fel többet. Nem mindegy mennyit kell utána leadni. Nekem baráti körben élő példa van a szemem előtt, hogy 30kg is fel lehet szedni (azt tegyük hozzá, hogy nem 150cm a csaj hanem 185) de akkor is jobb ha a normál 7-12 kg körül marad az ember :)) nekem legalábbis ezt mondták.
Első babámat várom, ezért még nincs tapasztalatom, hogy nekem mennyi az ideális. Voltunk ma szülőpozíciós kismama jógán - nagyon szuper volt mindenkinek ajánlom. És ott a jóga oktató csaj is azt mondta, hogy a 7-15kg az ideális, és legkönnyebben leadható, persze alkati kérdés is hogy ki mennyit hízik, és nem árt szoptatás után odafigyelni, meg tornázni. De már nem áll a "kettő helyett kell enni" mondás.
Noncsi, ne izgulj, biztos, hogy minden rendben lesz.
Többiek: szerintetek 6 kg hízás a 6 hónap végén sok vagy kevés?
53-ról indultam és 59-nél tartok most.
Babácska nagyon édes, voltunk mezei ultrahangon és tátogott meg kalimpált a kis kezével és most már biztos, hogy lány. Csak az nem biztos, hogy Nadin lesz a neve, egyszerűen nem tudom megszokni.
Illetve jó hír, hogy zárlat ide vagy oda (nem tudom mi lesz áprilisban), a dokim azt mondta, hogy a férjem bejöhet a szülésre és ott is maradhat.
Hát Allia, én itt errefelé nemigen tudok válogatni a kórházak közül, max ha utazok 30 vagy 60 km-t. Bár még így is lehet hamarabb odaérnék mint Pesten pl egy csúcsforgalomban. Viszont jó ötletet adtál, úgy néz ki van itt ismerős szülésznő, ő aranyos és biztosan segít. :) Eddig úgy áll a dolog, hogy nem lesz kicsi babó, de én sem vagyok kicsi, remélem elkerülöm mindenféle más szempontból is a császárt. Eddig egy epeműtétem volt, nagyon nincsenek a műtétről jó emlékeim.
Viszont aki megteheti, és nem lakik túl messze a határtól, érdemes kilépnie Ausztirába egy-két dolgot vásárolni. Mi ma mentünk ki - mint szinte mindig a legvacakabb időben :) - és szinte minden rucit megvettünk a babócának amire gondoltunk. Nem csak olcsóbb, hanem a minősége is teljesen más mint itthon. Babakocsit még megérte volna, de az pont nem kell, de gyermekbútorokért nem érdemes kinézni. Írtó aranyosak azok a kis rucik, nagyon örülök nekik.
Gratula sway, remélem majd az én eredményem is jó lesz, valamiért én tartok tőle, pedig még sosem volt gondom a cukrommal. Én a 27.héten megyek majd.
Igen, megvan, öt egész valamennyi és állítólag 1,5 órával a lötty elfogyasztása után ez rendben lévőnek tűnik. De az orvosom is azt mondta, hogy jobb lett volna 1 órával a vévétel előtt meginni. Nem tudom, hogy miért számít annyira az a fél-1 óra...
Noncsi, a kórházba viendő holmikról kérdezd meg a kórházat, mindenhol más a szokás. Van, ahol a babának kell ruha, van, ahol pelenkát is adnak - nem magán klinikák. A császár szükségessége változó, nyilván volt az ismerőseid között mind az ötre indikáció: téraránytalanság, előző császár, faros vagy haránt baba, magas vérnyomás, tágulási vagy fájási elégtelenség... mindig lehet okot találni. Javaslom, hogy olvasgasd a http://indexesbabak.uw.hu/ szüléstörténetek rovatát, még kórházra is válogathatsz.
Magyarország sajna nagyon anyagias, és nagyon függ az érdeketől. Én bankban dolgozom, és ha egy doktor vagy egy assisztensnő jött be hozzám, utána esetleg a rendelőben a savanyúságból desszert lett. Csak ilyenkor már más az ember érzete, nem tudom nálunk miért esik az emberek nehezére egy idegennel is normálisan viselkedni. Ahogy így olvaslak titeket és hallok mindenfelöl mindenfélét, nagyon sok mostanság a császár. Ez jobb megoldás mint a rendes szülés? A környezetemben 2 re ndes szülés volt és 5 császár. Azt hittem egy műtét több komplikációval járhat. Egyébként mit érdemes bevinni az ember lányának a kórházba ha úgy dönt a babóca hogy ki akar már kukcskálni?
Sway a terheléses cukrodnak megvan már az eredménye?
Vasorrú bAnya gratula, nagyon szép baba, és nagyon kedves a kis arcocskája is. :)
nem tudom, biztosan vannak "elvarázsolt" dokik - bár nem tudom hogy ez kinek mit jelent. Én is privát rendelésre járok az orvos emberszába vesz, tudja a nevem, tudja hogy motorozom, nem kever össze senkivel - mindent készségesen elmond, akár többször is. És mindig megkérdezi hogy van-e valami amit tudni akarok, mert tudja hogy ez lesz az első babám és még nincs szülési tapasztalatom. Meg hogy az utolsó vérvételt egyeztessem az asszisztensével (aki egyébként szülésznő és ő lesz az én szülésznőm is) és nyugodtan menjek be a klinikára és körbevezetnek ott is, hogy milyenek a szobák, ki az anesztes, milyen a szülőszoba, a váró, milyen szülést akarok, mik az alternatívák stb. Persze itt szabott ára van a szülésnek, de szolgáltatást kapsz érte. Nekem pl. nem kell vinnem semmit a kórházba mindent adnak, ahhoz képest, hogy milyen listákat olvastam "a normál" esetekre (tena betét, eldobhatós bugyi, alkohol, vatta, gyereknek ruha, pelus, nekem pizsama vagy hálóing, miegymás) csak azt a ruhát kell bevinni (majd) amiben a picit hazahozzuk.
Amikor "kiálltam" magamért a védőnőnél, mert már 1,5 órája várakoztam és nagyon úntam, én húztam a rövidebbet, mert a védőnő zokon vette azt, hogy reklamálok.
Illetve a dokim privát rendelésén van egy okostojás asszisztens, aki rendre lekezelően viselkedik velem és okoskodik, pedig ez nem a kórház, ahol ez a megszokott hangnem. Nem kevés pénzt hagyok ott és csupán annyi a bűnöm, hogy áltsalában udvarias és kultúrált vagyok, de nem állok le vele jópofizni, mint a többi páciens. Bőven elég nekem az elvarázsolt orvosom.
engem inkabb az a mentalitas zavar ebben, hogy Magyarorszagon a kismamak (es altalaban az emberek) nem mernek magukert kiallni. Az orvosok nem felistennek, a szulesznok es az apoloszemelyzet sem, nem kell toluk rettegni vagy barmi, igenis mondani kell mit akar az ember hogy szeretne, es ha a valasz a hagyjal beken, utanajarni, felettessel beszelni, stb. Amig ez nincs meg, semmi sem fog valtozni. De ez altalanos mentalitas, ugyhogy elhiszem nem konnyu (bar en azelott otthon is ugralos tipus voltam nagyon, bizony utanajartam az erdekeimnek). Amugy a babas forumokon ez nagyon latszik, engem halalra idegesit, ahogy a kismamak az orvosukrol irnak, ilyen olyan professzor UR, meg a doktor UR, a foorvos UR... Eleve minek urazza, a szomszedot is ugy emlegeti, hogy a Kovacs UR a masodikrol? Nem nagyon hiszem. A rangja is teljesen mindegy. Szoval ilyen mentalitas mellett amit az orvos mond, az szent, es nem gondolkozik egy pillanatig sem, fel (nem tudom mitol) es alairja.
mondjuk itt sem megy konnyen az aramlassal szemben uszni, de jobban elfogadjak, pl mikor visszautasitottam az amniot, elegge ledobbentek, de emberkent kezeltek tovabbra is, kommunikaltak es elfogadtak az erveimet meg a dontesemet mindenfele kommentar nelkul. Tudtak hogy ha elkezdenek kommentalni (nem szakmai, hanem szemelyes vonalon, a szakmai ervekrol termeszetesen beszelgettunk), az ugy eleg gyorsan a betegjogvedelmi irodaban kothet ki.
Mondjuk nekem igy kulso szemlelokent ez a benyomasom az egesz helyzetrol, de nagyon erdekelne, hogy ti akik benne vagytok mit gondoltok errol.
Hát igen, a rendszerrel vannak gázok és kell a negatív statisztika is...
Én nagyon sajnálom azokat az első gyermekes anyukákat, akik ilyen és hasonló helyzetbe kerülnek, még akkor is, ha ez főleg a saját naivitásuknak köszönhető. Az eber nem tud eléggé felkészülni. Én sem értettem, hogy miért piszkál a gyermekorvos, miért beszél velem "érdekes" stílusban, hiszen szülés után minden olyan habos-rózsaszínű meseország volt. Neki tré napja volt...
Amúgy jut eszembe, engem is ki akart rakni a gyermekorvos már a 3. napon, pedig császáros voltam és amikor mondtam, hogy a dokim nem engedett haza, húzta a száját.
bAnya: nagyon tündéri a kisfiad :)) Mázli, hogy nem lett gond a heggel, és a kisfiad időben elindult kifelé!
Sway: én is hallottam már ilyet, ismerőst tettek ki szintén a Szt Imréből 48 órán belül, nem volt választott dokija, ő meg simán aláirta amit elétoltak. Mondjuk náluk nem volt gond utána a szopival.
Zalánt anno nekem is mellre tették a szülőszobán, de ott magyarázni nem magyaráztak semmit. Utána meg a gyerekágyas osztályon másnap odajött egy szoptatási tanácsadó, és végig kérdezgetett mindenkit, hogy megy-e, kell-e segitség.
Kérdezés: nagyon sok frissen szült anyukát szerintem simán elbizonytalanit egy bunkóbb válasz vagy egy "hagyjál most békén" pillantás.
Ha annyira tele volt az osztály, akkor még az is lehet, hogy tényleg hazaküldték. De ezt akkor sem a konkrét kórház hibájának tartom, hanem inkább az egész rendszerének. Amikor a legkisebbem született éjjel, csak másnap délutánra kaptam ágyat a gyerekágyon, addig a vajúdóban voltam, és a gyereket sem láttam, mert oda nem hozzák, nekem meg vért akartak adni... szóval felkelni nem tudtam, a wc-ről majdnem leájultam, két szülésznő támogatott.
De az tény, ha valaki nem tud valamit, akkor kérdezni _kell_!!
Reggel megszületett a baba, másnap délután hazaküldték. Ő nem akart magától menni, de a front miatt rengeteg szülés volt és elég nagy volt a káosz. Egyébként 1. babája, tehát tapasztalat nuku. Mire kettőt pislogott, már kirakták. Sőt, szerintem aláíratták vele azt a papírt, hogy saját felelősségére elmehet... de ez már csak az én feltételezésem. Egyszerűen zöld volt szegénykém és nem mert kérdezni. De én is nagyon zöld voltam amikor bementem annó szülni, pedig nagyon sok mindennek utánanéztem.