Hogy őszinte legyek, nem tudom hogy mennyi a szav ideje! Én egy teljesen átlátszó ásványvizes pet palackban tároltam sötétben 1 hónapig, majd megittuk. Annyi a lényeg hogy fertőtlenítős vízzel kiöblíted, majd hagyod kiszáradni vagy kicsorogni belőle... igyekeztem elsőnek felbontani mindig, jó erősen lezárva nem szelelt egyszer sem, csak az élesztős ízvilága zavart ami felfutott bontás után az aljáról!
Nagy valószínűséggel szelel valahol a vödröd annyi "baj" lehet, ezért nem megy a kotyogó. A kép alapján erjed ez szépen, türelem ne nyitogasd(ha már kinyitottad szúrós, csípős széndioxid szagnak kellett, hogy megcsapjon). Esetleg mérj egy fajsúlyt ha van rá lehetőség.
Csutortokon elso sorunket probaltuk megfozni a garazsban de ugy tunik vmi nem stimmel. Batyammal megrendeltuk a szukseges kelleket es egy ipa sorfozo csomagot ami tartalmaz minden hozzavalot a sor elkeszitesehez. Mindent a videok es leiras alapjan csinaltunk, esetleg a visszahutese a sorlenek nem tortent olyan gyorsan de igyekeztunk :D. Elesztot kb. 25 celsius fokos lehez adtuk hozza, elkevertuk es lezartok a muanyag vodorben kotyogoval a tetejen. A garazsban hagytuk es masnap reggel mentunk ranezni, hogy elindult-e az erjedes. Meg sem mozdult a kotyogo, annak tudtuk be, hogy tul hideg volt este a garazsban es nem indultak be az erjedesi folyamatok. Mar a hazban van azota, szobahomersekleten. Kepen mellekelem a jelenlegi allapotot. Ez igy normalis ennyi ido elteltevel?
Petpalacknál ügyelni kell hogy ne menjen sok élesztő az üvegbe, mondjuk én mindig a végét engedtem palackba, amikor már elfogyott a sörös üveg... cserébe nyitáskor az alján lévő leülepedett élesztő mindig felszelelt a co2-től, elnyomva a lőré eredeti ízvilágát... mondjuk így is megittuk :D másnak is volt hasonló, vagy én basztam el mindig valamit?
A sörnél a nyomást is figyelembe kell venni. Ezért a celofán és a dugó ugrott. Hacsak nem használsz a dugóhoz pezsgős dugó kosarat. Ha az üveg átlátszó, akkor az uv fénytől is óvni kell. Különben szkunkosodik. A legjobb a barna csatos vagy koronazáras üveg. Azaz sörösüveg. Rövid távon a petpalack is jó. Különösen a sörösök. Megint csak a szín és az extra oxigénzáró réteg miatt.
Ha megfelelően sterilizálod, lehetőleg tiszta helyen tartod a hordót simán végig lehet vinni benne az erjesztést, én 2x próbáltam eddig bejött! Sajnos légmentesen lezárni lehetetlen, én kotyogót raktam a tetejére anno, persze nem kotyogott mivel szelel kifelé a cucc rendesen!! Légmentes lezáráshoz csak pattintó fedeles vödröt vegyetek, mondjuk 42l -s verzióban nem hiszem hogy elérhető!
Valaki nem tud esetleg komló dugványt, gyökérdarabot ültetéshez?
Most nem anyagiaskodni akarok, nem azon a néhány ezer forinton múlik a dolog de, van egy nagy csomó üresen álló literes és 0.75l-es nagyszájú csavaros üvegem (gyümölcs leveket, paradicsomlét szoktunk bele tölteni).
Ezekben az üvegekbe milyen lehet a sört lefejteni? Itt is le kellene celofánozni mint ha leveket akarnék tartani benne ( nem kicsit hülyén nézne ki).
A 16 nk az kemény víznek számít? A vizmuvek.hu osztályozása szerint 8-18 nk között középkemény a víz, ugyanez a kategória a maviz.org szerint 14 és 21 nk között van, megjegyezve, hogy a háztartási gépek gyártói 16 nk fölött már kemény vízről beszélnek.
Ha előző nap felforralod a vizet, akkor másnapra kicsapódik a változó keménység egy része. (Ez persze visszaoldódik, ha elkevered.) Szóval csővel szippantsd ki a kioldódott cuccot, vagy merd le a tetejéről a kellő mennyiségű vizet.
Lehet kapni egyes boltokban RO vizet, de kezdőknek azt nem ajánlanám, mert az élesztőnek szüksége van bizonyos menyiségű ásványi anyagra.
Olasznál lehet kapni sörfőző csomagokat. Én is azzal kezdtem. Annyit tanácsod adnék ahhoz, hogy több máslóvizet melegíts, és forralás előtt mérd le, hogy megvan-e a 18 litered. Ha több vizet forralnál el, akkor hígítsd vissza felforralt és visszahűtött vizzel.
Sziasztok, első söröm főzésére készülök, milyen receptet javasoltok első nekifutásra? Alapvetően kemény víz van nálunk, 16 nk a Vízmű szerint, van olyan recept/sörtípus, amihez ezt is használhatnám kezelés nélkül? Ha nincs ilyen, milyen kezelés szükséges, amit én is elvégezhetek házilag? Több helyen olvastam, hogy pl a magas komlótartalmú sörök gyengébb vizet igényelnek, ez fedi a valóságot? Gyakorlott sörfőzők válaszát várom, és köszönöm előre is!
Jó pár fajtát kipróbáltam, amit kaptam a boltokban, áruházakban (Auchan, Metro, Interspar, ...).
Az eddigi tapasztalat:
- Komló nélkülit nem találtam a boltokban.
- A barna sörök is keserűek, ha nem is annyira, mint a világosak.
- A búzasör viszont egy elfogadható alternatíva, főleg a barna fajták:
- Erdinger Dunkel,
- Valentins Hefeweissbier Dunkel
Van még többféle barna búza, de ezeket sikerült beszereznem.
Az Ale típusok sem váltak be, pedig a belgától az írig próbáltam párat.
A Paulaner búzasör alkoholmentes változatát viszont nem ajánlom senkinek, mert büdös és rosszízű, mintha tényleg mosogatólé lenne. Gyanús is volt, hogy fele annyiba került, mint az alkoholos változat.
Legalább olyan fontos, hogy a cefre megfelelő pH értékét beállítsd, mint a víz összetétele. A cefre pH értékét a felhasznált víz és maláta összetétele határozza meg. AZ IPA sörökhöz hagyományosan Burton-on-Trent-i vizet használtak,ennek összetétele nagyjából: kalcium (270-300 ppm), magnézium (25-60 ppm), nátrium (30-55 ppm), bikarbonát (200-320 ppm), szulfát (600-800 ppm) és klorid (25-35ppm). Én hasonló összetételű vizet használnék, és a bikarbonát értéket csökkenteném annyira, hogy a pH érték megfelelő legyen. A lényeg, hogy a szulfát mennyisége magas legyen, ez támogatja a keserű ízt.
A komlóforralás végén kb. 5 percnél vagy az erjesztés negyedik napja után. A narancshéjból kb. 10 gr, gyömbért nem használtam. A fűszereket teaként is hozzá lehet adni, így az ízeket meg lehet kóstolni. A túlfűszerezés elnyomhatja a sör ízét. Csillagánizs, szegfűszeg, kardamon nagyon erős ízűek, óvatosan kell velük bánni.
Kezdéshez a Sőrfőzés otthon, egyszerűen c. könyv jól végig követi a sörkészítést. Első főzéskor csapvíz / nem ajánlott a forrás vagy kútvíz/. Később lehet próbálkozni RO víz használatával, melyet a sör típusának megfelelően után kell sózni, esetleg a csapvizet lágyítani vele. Először fontosabb a sörfőzés folyamatának és az eszközök használatának megismerése. Ma nagyon elterjedt az egylépcsős, infúziós cefrézés, de búzamaláta, pelyhek, nyers gabonák esetén ajánlott a több lépcsős. Érdemes kísérletezni mindkettővel és a dekokciós eljárással / pl. barna söröknél / is.