Én is kíváncsi vagyok. Nagyon szereti azt a helyet ahová ültették, mert néha hatalmas leveleket hoz. Úgy 5 vagy 6 évvel ezeleőtt nagyon csapadékos volt a nyár,(de jó is lenne idén is sok csapadék, de csak abból a rendes áztatós fajtából, nem a teniszlabdányi jegesből) és a banán olyan elemében volt, mint még soha. Akkor láttam először. A levelei hatamasok voltak. Úgy 2 méteresek, és az a szélesség. Azóta sem láttam olyan szépnek, mint akkor volt, hiába locsolják. Most drukkolok, hogy beérjen a termés, azt olvasták, hogy úgy 3 hónap kell neki. Még van 2 hónap, aztán szeptemberben majd meglátjuk. Legfeljebb zölden szüretelnek, és majd utóérleleik.
Az enyém is májusban érkezett,és őszig szép nagyra megnőlt.Ha úgy igazából megindul,akkor hetente hoz majd egy levelet.Az éjszakai lehülések nem tesznek neki jót,nehezebben nőlnek a levelek.De hát őszig még van ideje nőlni.
A nemrégiben kiültetett banánom nagyon szépen beindult. Föld, és nagyon sok érett marhatrágya keverékébe tettem. NAgyon szereti ezt a közeget úgy látom, és minden nap meglocsolom. Voltam múlthéten az ismerősömnél, akitől kaptam. Virágzik a banánja, már a kis banánok is látszanak.
Kérdzete mit tegyen vele. Mondtam neki, hogy mindenképp permetezze be gombaölővel a virágzatot. Mások azt tanácsolták neki, hogy húzzon majd zacskót a banánokra, hogy védve legxenek a víztől.
1. kép: A kép mára elavult, de frisebb képem nincs. Már a3 teljes levelet kihozott, és a 4.-et félig. (Mikor kiültettem minden levelét le kellett vágni, mert a tél folyamán elszáradtak, ugyanis őt még bent teleltettem, mert későn kaptam, és nem akartam már késő ősszel elültetni. Idén pedíg lesz ideje megerősödni. A képen elég sárgás, életben sokkal zöldebb.
2-3. kép: a mamája, aki most virázik(bocsi, telefonos képek)
Szépen nő. Ezt ugye tavaly rendelted a Starkl-tól? Én idén rendeltem, kb. egy hónapja érkezett de azóta kb. fél levélnyit nőt...nem tudom mikor kezd el beindulni.
Szerintem a Pennys inkább szobai banán.A levelei alapján én legalábbis erre a következtetésre jutottam.Nem hiszem,hogy télálló lenne.Én is láttam,hogy lesz a Lidl-ben,de ez is bentinek néz ki.Persze a kép nem jelent semmit,akár télálló banánfa is lehet.Mindenesetre megnézem én is.
Én is tavaly kezdtem a banán nevelést.Fogalmam sem volt róla,hogy milyen sok fajta banán létezik.Azóta már magról is ültettem banánt.Most várom,hogy keljenek.
Ha visszanézted a hsz-eimet,akkor láthattad,hogy az enyém tavaly ilyenkor kb.20cm-es volt,és,hogy mekkorára nőlt őszig.Szóval,nagyon hamar megindúl,és ha megindúlt,akkor hetente hoz majd egy levelet.
Teljesen véletlenül akadtam egy musa basjoo-ra, amit meg is vettem. Az lenne a kérdésem, hogy most, kiültetés után várható-e hogy gyorsan fejlődésnek indul? Kb. mekkorára nő meg 1 szezon alatt? Most kb 30 cm.
Szia!Én a banánok földjébe tőzeget is szoktam keverni.Nem raktam soha tiszta virágföldbe.Ültetésnél,csak olyan mélységre ültettem,mint ahogy a cserépben volt.
Köszönöm a biztatást Ticket Mouse!Tegnap megfogtam a még meglévő barna és fonnyadt leveleket és úgy ahogy volt a kezemben is maradt.Ezek után már tényleg úgy gondoltam nincs veszteni való és elkezdtem megkeresni a gyökérzetét hogy lássam kirohadt e.Rövid keresgélés után meg is találtam de rohadásnak semmi nyomát nem találtam,viszont a levelek tövénél jól látható volt hogy valami elrágta.A még megmaradt kis satnya gyökeret vissza tettem a földbe hátha meggondolja magát és elkezd hajtani.Viszont a mai nap majd ha tehetem ki kellesz vennem még egyszer és a virágföld helyett teszek sima kerti földet ahogy javasoltad hátha észhez tér.
Szia! Nekem a virágföldbe ültetett banánjaim elpusztultak. Azóta csak kint vannak a kertben, napos helyen, vizet, tápanyagot bőven kapnak és hajtanak ezerrel. Tavasszal kiültettem az elpusztulófélben lévő kis banánomat, azóta a szára is letörött, a kutyák félig kiásták, de mégis hajt. Talán, ha átültetnéd máshova a kertben és nem virágföldbe.... Szóval, ne add fel!
Nem vagyok tapasztalt kertész, de... a következőket gondolom: 1. ha levéltetű van, akkor gyakran van hangya is, de ha hangya van, az szerintem még nem jelenti azt, hogy levéltetű is van - lehet a hangya valami más miatt. 2. a levél száradásának vagy tucat más oka is lehet, nem feltétlenül tetvek. Szóval szerintem amíg magukat a levéltetveket nem látod, addig ne permetezz ellenük. Ha látod őket, én a helyedben akkor is először csak lemosnám slaggal, aztán ha visszajönnek, jöhet a permet - kertészeti boltban megmondják, mit használj.