4 napja voltunk Dubrovnyikban és 7 kunás parkolót találtunk, ami sorompós. A sorompónál az autómata kiadja a jegyet, amit a parkoló mellet levő trafikban kell fizetni, ha ki akarsz menni. Lehet fizetni kunával, euróval és szerintem bankkártyával. Trebinjében volt a szállás, 34 km Dubrovnyik belvárosa. Trebinjében a Bingó bevásárló központban reklámozzák a Redbull hídugró világbajnokságot, ami persze Mostarban lessz szeptember közepén. Jó programnak bizonyul, ha valaki ebben az időben látogat a városba. Amúgy most a Peljesac félszigeten vagyunk, de sajnos ez már az utolsó napunk.
No igen. Szófordulatokban gazdag egy nép vagyunk. Kérdeztem egyszer egy szlovákiai magyart, hogy mondják azt, hogy nincs nálam semmi a határon. Mondja erre: zsebenzsebse takzse nyema. Ebből a vámos egyetlen szót sem értett. Hasonló a csak nálunk megértett célzás is : szuveníru nyihuhu nye kukucsku protku. Gondolom ez sem szlovák nyelvi fordulat. ☺Ugye?
Nem baj jó lesz az később is. Mi már lenn vagyunk Blacéban. Pénteken egy csodálatos napot tölöttünk Jajcéban a Plivsko Jezero kempingben és onnan jöttünk tovább. :)
Hogy megkönnyítsem a horvátul / bosnyákul/ nem beszélők dolgát, a ičara szó kötélpályát jelent, míg Boszniában ez uspinjača. Ez utóbbi hegynek felfelé közlekedőt jelent, de ugyanazt használják itt is. Felejtsétek el a lanovkat.
A világért sem akarok nyelvtannáci lenni, vitázni feleslegesen meg pláne nem.
Felénk a Dél-Dunántúlon szinte senki nem ismeri a lanovka szót. Ezt valószínű a Szlovákiába (Csehszlovákiába) kiránduló és síelő pestiek és észak-magyarországiak közt volt általános.
Tudom, hogy a köznyelv változik, de azért azt furcsa volt hallanom Dubrovnikban honfitársainktól... idézem: "Where is lanovka?"
Ha azt írod, hogy felvonó, mindenkinek a lift ugrik be, a ičara-t senki sem ismeri, a lanovkáról mindenki tud, szinte már magyar szóként alkalmazzák a köznyelvben, ami mint tudjuk folyamatosan változik.
Ez egy olyan ízlések és pofonok kérdés. Én talán a Jajca, Jablanica, Mostar, Bijaca, Ploce, Gradac útvonalat választanám. De a Kupres, Livno, Arzano stb is jó.
Ami még mindenképpen érdekel, hogy ha Mostarban szeretnék betolni valami helyi ételt (pl.: burek) akkor azt mivel tudom rendezni, ergo muszáj helyi MK, vagy Euro, esetleg kártya is OK? Továbbá írtátok, hogy Mostarban a parkolás fizetős, ez is mehet euróban?
Vigyetek meleg ruhát, hajnalban, reggel a leheletetek is látszani fog. Napközbem meg nagyon erős naptej kell, mert a kristálytiszta levegőben nagyon erős az UV.