Keresés

Részletes keresés

Venyerin Creative Commons License 2013.03.30 0 0 14242

Tetszik a bácsi sorozata, bár nekem kicsit soka filmek elején a gép forgatás zenére, és kevés a kép meg a sztori...

Örömmel tapasztaltam, hogy két kedves masinámról (Yashica Lynx 5000E és Altix V) is csinált egy-egy rövidfilmet.

A leicás képeken a sok fehér petty a redőnycsere előjele? :)

Előzmény: bmwr12 (14239)
D-zoli Creative Commons License 2013.03.30 0 0 14241

Nem semmi videó...

Köszönet a linkért!

bmwr12 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 14240

Ja, igen: 1:06 percnél kezdődik az izgalom.

bmwr12 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 14239

Ezen a videón is látni ahogyan töltik a filmet egy Leica-ba érdekes egyszerűséggel. Ám azt nem értem hogyan szerelte le az obit csak úgy...... az utcán, ennél a típusnál ?

Leica I - My Photographic Time Tunnel - YouTube

D-zoli Creative Commons License 2013.03.28 0 0 14238

Szervusz!

Örülök, hogy sikerült!

Gratulálok hozzá!!!

Előzmény: pistik100d (14237)
pistik100d Creative Commons License 2013.03.28 0 0 14237

Szia Zoli!

Mégegyszer nagyon köszönöm az igazán önzetlen baráti segítséget. Elég szokatlanul a gép neve nélkül lett feltéve az aukciós oldalra a termék,  segítséged nélkül soha nem találtam volna meg.

Így viszont most van egy hiánytalan Fotobox kezelésim amit már három éve keresek:):):) Egyszer már majdnem sikerült vennem, de annak a fele hiányzott ezért vissza küldtem...

Üdv, István

Előzmény: D-zoli (14185)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14236

A FED ár/értékben elég jó... :)

Előzmény: majmokbolygoja (14235)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14235
Ma az opticam-ben láttam Leicákat félmillió körül. Azért annyival nem tud jobbat, mint a 8900fts Fed2 gépem:)
Előzmény: Venyerin (14231)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14234
Hát, nem a műszeripar volt a bajuk a németekkel:)
Egyébként péntekre kész a gépem, csak kiszáradt, megcsinálják és jó lesz.
Előzmény: Venyerin (14233)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14233

Vicces amúgy, hogy a szövetséges hadműveleteket csupa német géppel fotózta... :)

Előzmény: majmokbolygoja (14229)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14232

Természetesen nem Biotart akartam írni, hanem Biogont...

Előzmény: Venyerin (14231)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14231

Azt az objektívet a Biogon olcsó alternatívájának tervezték, az is lett. Leginkább a vignettálása szembetűnő, de egyebekben sem az a szint, mint a Biotar. Nem hülye a Zeiss, vigyáztak rá, hogy a drágábbat akard. :) Persze ettől még használható, Zeissék egy szint alá nem mentek be.

Az a fura egyébként, hogy a mai árukban messze nincs meg az a difi, ami szerintem a teljesítményük alapján reális lenne. Vélhetően azért, mert a 35-ös Planar nagyon nem fogyott anno, következésképp most ritkaság... Érdekes dolog ez a régiségpiac, na.

Előzmény: rakodó (14230)
rakodó Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14230

Pedig auditokon megtanultam, hogy eldöntendő kérdéseket nem teszünk fel :)

Milyen különbségre utaltál?

Előzmény: Venyerin (14228)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14229

Többfélét használt, mikor meghalt, akkor a Contax II és egy Nikon volt nála. Normandiában, Omaha beachen a Contax II vel szállt partra, azzal készítette azt a 11 képet, de este visszatérvén a partra már rolleiflexezett is. A második világháború alatt úgytudom a Contax II és a Rolleiflex volt a két fő gépe, aztán jött a képbe a Nikon. Nyilván én egy lelkes amatőr vagyok, nem egy olyan gép elég lesz, még akkor is, ha mellette használt 12 másik fajtát.

A Market Gardennél rolleiflex volt a kezében, bastogneban mind a kettő. Fene tudja már. Én egy Contax II vel boldog lennék egy életre.

Előzmény: foveon (14227)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14228

Igen.

Előzmény: rakodó (14226)
foveon Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14227

ugy tom ez csak felig igaz, tobb fele gepet hasznalt, mindig mast, mindig olyat amit korszerunek gondolt.

latod salgado is mar digit canon dslr-el jar...

Előzmény: majmokbolygoja (14225)
rakodó Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14226

Nem :)

Utalsz itt a gyújtótávon és a lencserendszeren kívül más különbségre?

Előzmény: Venyerin (14223)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14225
Nekem Capa màniából adódóan jön a Contax:)
Előzmény: foveon (14224)
foveon Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14224

mondjuk en a leica-ra eskuszom (m-sorozat) ahhoz van minden, legendahoz meg filinghez ketseg se ferhet, igaz dragabb, de ki lehet fogni jo aron is, akar hibasat is (persze ha ert hozza az ember) es hat egyszer kell megvenni utana orok darab. az is biztos hogy nem azert vesz ilyet valaki mert ezred mp az autofokusz meg 200 ponton mer fenyt hanem a filingert es a tudatert hogy egy olyan valamit tart a kezeben aminek van tortenete, eloelete es elmeny vele a fotozas, stb-stb ezek mar szinte kozhelyek. nyilvan van egy olympus om-nek is filingje de az megiscsak mas;)

sztem az alapdolgokat ami a technika hasznalatahoz kell azt erdemes fejbol vagni, erzesbol, ezert jo (jobb) egy konyv mint a net. szepen ossze van gyujtve minden tematikusan abrakkal elmagyarazva. ha nem erdekel a filmhivas akkor azt atugrod, de hogy mitol lesz helyes az expo, vagy hogyan erhetsz el megfelelo hatast azt azert erdemes ismerni. kompozicio egy dolog abban nem foglalok allast, az egy szubjektiv dolog de a technikat erdemes alaposan kiismerni.

a nettel az a baj hogy rengeteg fals info van, vagy csak felinfo, vagy csak akkor lelsz ra ha tudod mit keress. egy ket regebbi antikvar fotos alapkonyv par szaz ft es az alapokhoz boven eleg. fotovilag.hu-n voltak cikkek de nem tom mennyire osszeszedett, en meg mindig azt mondom egy konyv jobb es jobban is megmarad az abbol olvasott tartalom mint egy webes gyorsoslvasas eredmenye (pl natgeonak vannak jo alap konyvei, pl a fekete feher az nagyon jo).

Előzmény: majmokbolygoja (14220)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14223

Azért nem pont ugyanaz a kettő... :)

Előzmény: rakodó (14221)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14222

Én azt néztem, hogy jól működő II-IIa gépekez lehet kapni 3-400 dollár körül Ebayen, de Nyugat-európában, ha az ember felkeres ilyen szaküzleteket, akkor olcsóbban is ki lehet fogni. Az én barátom 80e Ft körül vette itthon, egy használt fényképező boltban. 

Előzmény: rakodó (14221)
rakodó Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14221

A IIa esetében el lehet lenni planar 35millis nagylátóval. Ez jó a II-re és a IIa-ra is.

Más kérdés, hogy ez se sokkal gyakoribb vagy olcsóbb..

Előzmény: Venyerin (14218)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14220

Hát ezeket rajka majd össze az ember az agyában idővel, hogy mikor mit kell nézni:)

Előzmény: Venyerin (14217)
majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14219

Jaj hát nagyon szépen köszönöm ezt a sok hasznos dolgot, amit írtatok nekem reggelre! Komolyan mondom. Én utána érdeklődtem, hogy hányas záridővel kell vakuzni egy ismrősömnél, aki gyakorlott(abb) régi gépekkel, és ő javasolta a 60-at, az már az én hülyeségem, hogy nem néztem után, hogy a Fed 2 gépnek mennyi az optimális. Gondoltam, hogy veszek fotós könyvet, de igazából ezeket az interneten meg lehet találni, vannak jó anyagok, (és fórumok), és idővel az ember ezeket azért összerakja az agyában. A fotós könyvekkel, meg általában az ilyen szakkönyvekkel az a baj, hogy a benne lévő infók jórésze olyannak van kitalálva, aki még nem láztott fényképezőt, soha nem fényképezett. Fények, világítás, kompozíció, téma, rengeteg ilyen jellegű technikai dolog, távolságok, mélységélesség stb stb, amire nekem nincs szükségem, (nem akarok pld előhívni nagyítani stb). Nekem viszonylag szűkös területen, de ott igen hiányos a tudásom, és ez a teljesen analóg gépek működése és "számrendszere". Szakmámból eredően több, mint 20 éve dolgozom, forgatásokon, fotózásokon, komoly fotóutómunkát csinálok, ráadásul kreatív vezető vagyok, úgyhogy a szögek, kompozíciók, fények, ellenfenyek, gegenk, spotok, távolságok rendszeres témáim az operatőrökkel, fotósokkal, sőt néha brutális digitális gépeket kezelek, de ennek az a szörnyű következménye, hogy az ember nincs tisztában az analóg fotózás alapjaival, és ez szégyenérzetet okoz. Az egész analóg fotózás innen indult, hogy olyan társadságban vagyok, akik vizuális művészetekben, fotó, film, grafika dolgoznak, és elkezdett vonzani minket az, hogy mejünk vissza ehhez a régi és nagyon szép dolgohoz, és a fejünkben lévő vizuális tapasztalatot hozzuk össze ezekekkel a régi és időtlen gépekkel, és nevetünk egymás bénázásán, de tudjuk, hogy előbb utóbb jo dolgok fognak belőle születni. Hát én most jelenleg itt tartok, a "vegyünk vakut és azzal is fotózzunk" is ennek a része. Persze rámegy néhány kép, dehát ez a tanulópénz:) 

A Contax géppel meg az a helyzet, hogy annak van egy misztikája. Nem csak azért kell, mert ezt tudja, vagy azt tudja, mert akkor az ember vennek valami mást, hanem azért, mert egy legendás gép, és én hiszek abban, hogyha az ember kezében valami régi klasszikus darab van, amit nagy nevek is használtak, akkor ebből a szellemiségből talán valami ráragad azokra a képekre is, amit én csinálok. Ez nyilván nem egy racionális dolog, és van, aki hisz ebben, van aki nem. De én azt gondolom, hogy a távmérős oldtimereknek pont ez a lényege, és nm a tökéletes kép, vagy a gép sokrétű szolgáltatása. Akkor venne valaki egy pár évtizedes, high tech filmes gépet. Az ilyen 50-60 éves gépeknél nem a képminőség és a szolgáltatás számítm - szerintem -, hanem az atmoszféra, amit lát rajta keresztül az ember, és a végén a tudat, hogy egy ilyennel készítetted. Azért vettem egy Fed 2-őt, mert ezen a dolog alapjit ki lehet kísérletezni és tapasztalni, azán majd jönnek sorba a gépek:) Nyilván aktuális pénztárca függő is a dolog.

Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14218

"Nyár elején úgyis veszek egy Contax II/IIa gépet, úgyhogy addig kell, hogy kitartson."

Az se egy egyszerűbb élet, a II-nek egyáltalán nincs még vakuszinkronja, a IIa-nak már van, cserébe viszont nem jó rá a legtöbb Biogon, olyt pedig egy Contax tulaj előbb-utóbb akarni szokott....

Előzmény: majmokbolygoja (14202)
Venyerin Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14217

A váz leírását nézd, ne a vakuét! :)

Ebben pl. a 25. oldalon van a lényeg:

http://mattsclassiccameras.com/images/FED-2_manual.pdf

Szóval helyes a dörgés: 1/30 s vagy hosszabb idő kell a Fednek a vakuhoz.

Előzmény: majmokbolygoja (14214)
foveon Creative Commons License 2013.03.26 0 0 14216

lenyeg hogy a rendonyzar ahogy a neviben van ket redonybol all. ezek egymast kovetve szaladnak, kozottuk van egy res amin keresztul fenyt kap a film. van egy kituntetett zarido amikor a res pont akkora mint a kepkocka merete. ha ennel rovidebb a szinkron akkor nincs olyan idopillanat amikor a film teljes teruletet egyszerre vilagitana meg a bejovo feny (itt tortenetesen a vaku). mivel a vaku nagyon rovidet villan (ezered mp-es idot) igy meg egyik redony meg takarja a filmet. ha ennel a kituntetett zaridonel hosszabat valasztasz az nem gond mert ki tudja vilagitani a teljes feluletet. persze ekkor jon mas, a kornyezeti feny is bejatszik az expoba (pl derito villantasnal), szoval van sok dolog ami nem olyan trivialis. a legtobb regi redonyos gepen a vakuszinkron 1/30 korul van (esetleg 1/50 v 1/60, modern gepeken 1/125 vagy meg rovidebb).

raadasul az altalad tobbszor emlegetett contax gepek meg trukosebbek mert ott nem csak a res szelessege hanem a redony futasi ideje is valtozo. amugy miert pont contaxot akarsz? vagy csak ruszki contax kopit (kiev)? a contax eleg bonyolult, meg ezek az egyszerubb gepek se mindig birjak az idok telleset de a contax zarja az hirhedten sok alkatreszbol all...

foveon Creative Commons License 2013.03.25 0 0 14215

nem a villano a mervado hanem a gep vakuszinkron ideje.

sztem kene valami alap fotos konvet megbongeszned mert sok olyan dolog van ami ezek utan nem okozna gondot, igy meg csak elrontod a filmeket (ami zsebre megy).

majmokbolygoja Creative Commons License 2013.03.25 0 0 14214

Itt a manualja:

http://www.cameramanuals.org/flashes_meters/national_pe-3066g.pdf

A 10. oldalon van egy áblázat erről, de ott elméletileg az 1/60at is ebbe írja, és a 30 at is, de lehet, hogy tényleg 30 kell hozzá. Ha valami okosságot megtudsz ebből a doksiból, nagyon hálás lennék. Én auto modban használtam, a manuális modot egyelőre nem próbáltam még megfejteni.

Köszönöm a tanácsot!

Előzmény: foveon (14213)
foveon Creative Commons License 2013.03.25 0 0 14213

1/60 az tul gyors, betakart a redonyzar. nezd meg a doksijat, 1/30 v 1/25 a leggyorsabb hasznalhato zarido.

Előzmény: majmokbolygoja (14210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!