Keresés

Részletes keresés

novalusz Creative Commons License 2020.06.03 0 0 25286

Sziasztok, elnézést az amatőr kérdésért, de ez ugye rügy, nem alien?

Közben megválaszolom egy előző kérdésem: nálam kb egyszerre virágzik most a vadszőlő és a szoloskertek királynője. Nem erre fogom alapozni a jóslást. 

van_Persil Creative Commons License 2020.06.03 0 0 25285

Ha elverte: azonnal (24 órán belül) rézzel, lehetöleg rézhidroxiddal (pl. champion, curzate super, vegesol er, vegesol eres), ha 24 óráb belül nem tudsz menni, akkor már hagyd, viszont a következö kezelésnél mindenképp felszívódó+kontakt szert használj lisztharmat és peronoszpóra ellen is, peronoszra ilyen a curzate super, vagy a ridomil gold mindkét változata, lisztharmatra a topas+kén pl., arra ügyelj, hogy ha a 24 órán túl vagy, de még nem zajlott le a virágzás, akkor rézzel lehetöleg ne permetezz, de a legjobb, ha virágzásban egyáltalán nem permetezel. Ebben az esös, meleg idöben a peronoszpóra hamar támadni fog, a lisztharmatnak elég a reggeli harmat is.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (25284)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2020.06.03 -4 0 25284

Az imént vonult el egy nagy zivatar és hozott jeget rendesen. Még nem tudom mennyire verte el a szőlőt.

Milyen szerrel permetezzem és mikor?

Eddig egyszer szortam dithane+thiovit komboval.

IsKol Creative Commons License 2020.06.03 0 0 25283

85 nm2 tető felületről :-)

Előzmény: szervezkedő (25282)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.02 0 0 25282

400liter???

A kútfúrás nálunk is parkoló pályára került! :-)))

Ha a zalát spriccentetted, akkor szerintem az nagyon betalál. Este vettem észre hogy nálunk a szélső sorban már vannak fürtök amelyek már nagyon készülődnek!!!! Sajna én ma nem tudtam permetezni. Holnap reggel megpróbálom a napi menetrend szerint érkező zuhi előtt.

Hatalmas fürtök vannak...

Előzmény: IsKol (25279)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.02 0 0 25281

Fogalmam sincs. Több állat is termel mézharmatot, már ha az "izéd" az, mert képet nem mutattál.

Előzmény: parditka (25280)
parditka Creative Commons License 2020.06.02 0 0 25280

Hi! Kösz a választ, de még valami. Szabad szemmel semmiféle állatkát nem találtam. Viszont van egy bokor fügém is a szőlő tőke közelében és azon ugyan ezt a ragacsos bevonatot találtam állatkák nálkül. Lehet, hogy valamiféle mikroszkópikus lények lehetnek? Üdv. Parditka

Előzmény: van_Persil (25257)
IsKol Creative Commons License 2020.06.02 0 0 25279

Megtörtént a premier az sr 430-cal.

Tavaly Júliustól egy kölcsön sr 340-nel permeteztem addig akkumulátorosat használtam.

Szóval ilyen hajtásállapotnál még nem "szórtam".

Ennél a modellnél - kicsiny hazánkban - nem elérhető a fix gáz amivel a levegő mennyiséget lehet olyan állásban tartani amit szeretnél, ellenben lehet reteszelni 1/3 és 2/3 állásban és így kicsit több permetlé fogyott mint számoltam/terveztem, viszont a 2/3-os állásban átfújt a másik sorra is ;-) 

Ennek csak kis lombfelületnél van jelentősége, később úgyis "ami a csövön kifér" lesz.

A (qrva)magas művelésű ültetvényben ahol 130 cm-en vannak a karok, a hajtások meg a "felhőszint" alatt, na ott kijött a nem pontosan beállított kezelő fogantyú nehézsége :-), néha 2 kézzel kellett fogni a fúvócsövet de ez azóta orvosolva vagyon...

És azóta sikerült újabb 400 l esővizet gyűjteni tehát a vízlágyítás még mindig nem aktuális.

Előzmény: IsKol (25207)
zsorsz Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25278

Köszönöm! Megnyugtattál:)

Előzmény: Falusi1 (25277)
Falusi1 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25277

Túléli.

Előzmény: zsorsz (25267)
zsorsz Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25276

Laca,Szervezkedő, köszi a biztatást! 

Remélem az időjárás is besegít!

laca5 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25275

Esélye van, persze, de egy kiültetés sikerességére soha nincs garancia. Elég sok a levél, ha volt sok gyökere és kap elég vizet akkor túléli. Takarnám valamivel az alját.

Előzmény: Silvan (25270)
szervezkedő Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25274

A szőlő egy nagy túlélő! Olvashatod sokan mennyi őrültséget megtesznek vele, és túléli. Ha más nem, ez adjon mindig reményt!

:-))))

...de biztosan gyorsan ki fog derülni, megmarad e?!?!

:-))))

Előzmény: zsorsz (25273)
zsorsz Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25273

Gondolod hogy ez egyedi eset, csak az Én bal f...ságom és senki mással nem fordulhatott elő, Aki leírná a tapasztalatait?

Előzmény: Silvan (25270)
szervezkedő Creative Commons License 2020.05.31 -3 0 25272

A csemegés topicban, nemzeti oltóbajnokságot tartanak sokan. Mindenre mindent, ész nélkül a jelszó.

Minden előzetes terv nélkül, a telepítésre megrendelt oltványok átvétele előtti napon felmerült egy lehetőség, egy ismeretlen fajta vásárlására is. A táblámon a 60as években, szakszerűtlen módon elvégzett tereprendezés történtek. Emiatt van egy kb 60-70m nagyságú kör ahol szemmel láthatóan hiányzik a termő réteg, amit a laboreredmények és a növények állapota is megmutat. Erre mindezt megfejeltem egy érzékenyebb alanyból és/vagy érzékenyebb nemesből készített oltvány telépítésével, ahol a fagyást követően nagyon szép magnézium hiány jele léptek fel. A lombtrágyázás úgy gondolom tüneti kezelés, de meglátjuk segít e?!?!

Arra nagyon látványos demonstrációt adott a családunk tagjainak (akiknek zéró mgi végzettsége van) hogy bizony a szaporító anyag rendelése, kiválasztása stb. komoly dolog!!!!

szervezkedő Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25271

ÉdesjóIstenem....

Tavaly olyan frankón összeállítottad a permetezési menetrendet, mindenki által elérhető III-as szerekkel. Ha valaki nem szeretne az egészbe túlzottan sok tudományt belevinni, annak egy tökéletes mankó lehetne, szerintem.

A héten olyan buzi idö volt nálunk hogy vagy azért nem tudtam permetezni mert a prognózis esőt mutatott, vagy azért mert a munkahelyemen dolgoztam, vagy azért mert tényleg esett is. 

Talán szerdán viharos szélben megpermeteztem kis hátival az új telepítés egy részét. A szél szó szerint forgatta a leveleket, mintha megrendeltem volna! :-)))) Így tökéletesen jutott a levelfonakra is. Kb 15liter/fél hektár/1óra volt a teljesítmény, amivel.így mindent összevetve, teljesen meg voltam elégedve.

Előzmény: van_Persil (25261)
Silvan Creative Commons License 2020.05.31 0 0 25270

Ne haragudj, jóslással ebben a fórumban nem foglalkoznak!

Előzmény: zsorsz (25267)
van_Persil Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25269

"A rézoxiklorid növeli a növényi bőrszövet ellenálló képességét is."

Ez magyarra lefordítva: parásítja, megkeményíti a börszövetet, ami a növény bizonyos fejlödési idöszakában elönyös, de van, amikor hátrányos. Elönyös, ha már nem kell növekednie, mert a megkeményedett börszöveten nehezebben jutnak át a kórokozók, ha egyáltalán, de hátrányos, ha még zsenge az a börszövet, mert még növekedni fog.

Előzmény: molnartam (25262)
laca5 Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25268

És szerinted a területi képviselő mondhatna mást, mint a cég hivatalos álláspontja? Ne röhögtess. Alig várom.

Előzmény: csoxi (25265)
zsorsz Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25267

Ennek a kis Romulusnak a földlabdája valahogy szétesett.Így aztán úgy lett elültetve mint egy szabad gyökerű.

Jól beiszapoltam.Van esélye a túlélésre?

van_Persil Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25266

Ráadásul a syngenta az a cég, akik minden szerüket mindig blokkban ajánlják. A nem hozzáértö termelök mellett a syngenta ragaszkodása a blokk-kezeléshez strobilurinok esetén akkor, amikor már tudvalevö dolog volt a hatóanyaggal szembeni kezdödö rezisztencia, és minden más cég gyak. megtiltotta a blokkban alkalmazást, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a strobilurinok jelenleg olyan hatástalanok.

Előzmény: laca5 (25263)
csoxi Creative Commons License 2020.05.30 0 1 25265

Minden estre írtam a területi képviselőnek. Ha választ kapok közzéteszem!

Előzmény: csoxi (25264)
csoxi Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25264

Szia,

Jogos a felvetés!

Ez a saját csomagolás zacskójára volt ragasztva, itt a teljes mellékelt dokumentum.

laca5 Creative Commons License 2020.05.30 0 2 25263

Nehogy azt gondold, hogy a Syngenta téved, ők pontosan ezt akarták leírni.

Pont a gazdabolt leírásai nem frissülnek automatikusan, például sok esetben az ÉVI-t kevesebbnek tüntetik fel. (ha jól szűrtem le, az utóbbi időben az ÖSSZES mankoceb hatóanyagot szőlőre megemelték 56 napra! legalábbis a csomagoláson meg a gyártói honlapokon már ilyen számok szerepelnek)

Vissza a lényegre: olvastam már több helyen is (borászati weboldalon legutóbb) ahol a védekezésre aktuális javaslatokat adtak, hogy a permetezésre javasolt szerek végén ott volt a réztartalmú is, de kiemelték, hogy elsősorban rézmentes szert válasszunk, és mintegy másodlagos lehetőségként ha más nincs, akkor végszükség esetén lehet réz. (mert a semminél még akkor is jobb - ez az én kiegészítésem)

http://www.bacchusbortarsasag.hu/novenyvedelem-20110525

"Védekezésre mindenképpen felszívódó+kontakt kombinációkat ajánlok. Mivel a virágzás előtt vagyunk, elsősorban rézmentes kombinációkat helyezzük előtérbe,de a rezes kombinációk sem okozhatnak problémát ha megfelelően használjuk azokat.
Peronoszpóra ellen megfelelő pl.: Ridomil Gold MZ, Sereno, Acrobat MZ vagy rezes kombinációk közül: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG
lisztharmat ellen: kén (Thiovit, Kumulus)+ Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo"

Mindenesetre ti döntsétek el, hogy kire hallgattok. Én annyit tudok hozzátenni/elmondani, hogy tavaly (tudatlanságból? véletlenül? nem volt más? már nem emlékszem) én is R.G. Plust (rezet) használtam virágzás előtt, és utána elég sok lett a kötődési problémám. Akkor azt hittem, hogy a rossz időjárás, meg biztos peronosz, ami lehetett is akár, de a mostani eszemmel inkább a rézoxikloridra gyanakszom. Ezt már valószínűleg soha nem fogom megtudni, mert én még egyszer ezzel nem kisérletezek.  

molnartam Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25262

Itt valami félreértés lehet. A általad beollózott leírást én ma a Ridomil Gold MZ csomagolásán olvastam (ma fújtam vele a szőlőt, nálam még nem virágzik). 

Bár a Syngenta (gondolom ez a forgalmazó cég) honlapján tényleg az általad beollózott szöveg van, én a gazdabolt.hu-n a következőt olvasom: 

Ridomil Gold PLUS: 

Penoroszpórafélék ellen csak tiszta, aktív hatóanyaggal. A Ridomil Gold Plus a felszívódó mefenoxam és kontakt rézoxi-klorid hatóanyagai révén külső és belső védelmet nyújt a növénynek a betegségek ellen. A mefenoxam a permetezést követően 30 perc múlva felszívódik és a növényben csúcsirányba szállítódik, ezáltal védi az új hajtásokat is. A kontakt hatású rézoxiklorid a levél felületén marad és ott gátolja a gombaspórák csírázását. A rézoxiklorid növeli a növényi bőrszövet ellenálló képességét is. Hatóanyag tartalom Veszélyjel Forg. kat. M.V.I. 2,5 % mefenoxam 40 % rézoxiklorid N (környezeti veszély), Xn (ártalmas). Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Méhveszélyesség: nem jelölésköteles. III. Hatásspektrum és dózis Kultúra Kártevő Dózis, kijuttatási időpont É.V.I. szőlő peronoszpóra 3,5-4,0 kg/ha, a Ridomil Gold Plus-t a virágzás végétől javasoljuk 10-14 naponként 2-3 alkalommal. 21 nap szója, borsó, őszi felszedésű hagyma 4,0 kg/ha 30 nap komló (szárított) 4,0-6,0 kg/ha 14 nap dísznövények 0,2 %-os töménységben burgonya Dózisa 4,0 kg/ha. A sorzáródásig kontakt készítménnyel védekezzünk (pl. réz), ami védelmet nyújt a korai fertőzések ellen. A sorzáródástól indítsuk a Ridomil Gold Plus-os kezelést. 2-3 alkalommal, blokkszerűen juttassuk ki a Rdomil Gold Plus-t 8-12 naponként. Csapadékos időben 8 napos permetezési fordulókat tartsunk. A Ridomil Gold Plus blokk után záró permetezésre Altima-t javasolunk, kiváló gumó fitoftóra elleni hatékonysága miatt, ami a burgonya tárolhatóságát nagymértékben javítja. 21 nap paradicsom 4 kg/ha adagban. A fertőzésveszélyes időpontban 2-3 kezelést javasolunk 8-12 napos permetezési fordulóval. Réztartalma miatt hatékony a baktériumos megbetegedések ellen is. 7 nap AKG program besorolás: -Agrár-környezetgazdálkodási célprogramokban használható. kiszerelés: 0,5 kg, 5 kg eltarthatóság: 3 év mvi: 0 nap; sz?l? peronoszpóra 3,5-4 kg/ha, 21 nap; komló peronoszpóra 4-6 kg/ha, 14 nap; szója, borsó peronoszpóra 4 kg/ha, 21 nap; hagyma peronoszpóra 4 kg/ha, 14 nap; paradicsom fitoftóra 4 kg/ha, 7 nap; burgonya burgonyavész 4 kg/ha, 21 nap

Felvetődik a kérdés, hogy a gyártó honlapján tévednek (gondolom most ez a helyzet), vagy sem. 

Beteszem a Ridomil Gold MZ-t is (Syngenta honlapja): 

Egy tenyészidőszakban max. háromszor használható fel. Kijuttatás időpontja: a szőlőperonoszpóra korai fertőzése ellen a szer használata megelőző jelleggel, virágzás előtt, fővirágzásban és kötődéskor ajánlott. Az első kezelést általában 40-60 cm-es hajtáshossz elérésekor, a másodikat és harmadikat pedig a fertőzési nyomástól függően 10-14 naponként, egy blokkban kell elvégezni. A további, fürtperonoszpóra elleni védekezéshez más, kontakt készítményt kell alkalmazni. Szőlőoltvány és -dugvány iskolában a szer felhasználása nem javasolt.Kezelések közötti min. időtartam: 10 nap

Mindenesetre, ha leírás amit küldtél az a csomagoláson található leírás, akkor az elég aggasztó, bár az is, hogy a honlapjukon is azt írják...

van_Persil Creative Commons License 2020.05.30 0 0 25261

Csak gratulálni tudok hozzá. A réztartalmú szerek kötődés előtti kijuttatásáról a tényeken alapuló véleményem elég sokszor leírtam A puha bőrszövetet károsíthatja, akár csak a virágzatot. Kötődésig célszerűbb kerülni a réztartalmú szerek használatát, vagy ha nincs más, akkor réz-hidroxidot (champion, vegesol er ill. eres etc) használni. Pont azért csinálták a rézpótlókat, hogy az általam leírt hibáját a réznek ki tudják küszöbölni. (Metiram, mankoceb etc)

Előzmény: csoxi (25260)
csoxi Creative Commons License 2020.05.30 0 1 25260

Üdv.:

A Ridomil Gold rezes, és a gyártó ebben az időszakban ajánlja:

Előzmény: van_Persil (25255)
laca5 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 25259

*hajóágyú=hajtásvégek

Előzmény: laca5 (25258)
laca5 Creative Commons License 2020.05.28 0 0 25258

Küldjék róla fényképet? Csak hogy láss ilyet is :-D idén van sajnos. De nagy kárt nem okoz, mert a szőlő gyorsabban nő mint más növény, így "utaznak" a tetvek a hajtás végén. Maximális adag káliszappannal próbálkoztam ellenük még most, de úgy tűnik, nem ártott nekik eleget (más növényen bevált) valószínűleg pont azért, mert a hajóágyúéit nehéz jól megönteni lével. A fekete típusú szereti a szőlőt, ami a rózsán és az almán, körtén is lakik. 

Beazonosításra legjobb a hangya, ha mászkálnak a hajóágyúdon, akkor tetű is van.  

Előzmény: van_Persil (25257)
van_Persil Creative Commons License 2020.05.28 0 0 25257

mézharmatot (ha tényleg az) állatok termelnek, legtöbbször a levéltetvek, bár én még sosem láttam szölön levéltetüt. Ha megnézed a levelek fonákját, és ott állatkákat találsz, akkor olyan szerrel, ami engedélyezett szölöben ÉS levéltetvek ellen, permetezz, de nem a szölö vagy a szölö aljnövényzete (pl. gazok, gyep) virágzásákor, védendö a beporzó rovarokat.

A szölö levele maga nem szabad, hogy bármilyen ragacsos anyagot kibocsásson, ez gyak. fizikailag lehetetlen a kiválasztó szervek/levélen elhelyezkedö nektáriumok hiányában.

Előzmény: parditka (25256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!