Nem múlt. Haveromék mesélték, hogy pár éve a könnyen lefektetett erdélyi magyar kislányt hazainduláskor alig bírták lekoptatni és megértetni vele, hogy Őt bizony nem hozzák át...
De az is igaz, hogy kezipoggyasznal nehez is a megengedetten belul maradni. Laptop+kamera+lencsek esetleg egy konyv hozza es maris megvan a 8 kilo. Ezeket a dolgokat meg nem rakja az ember a borondjebe ha szuksege van meg ra.
egyébként én is csak bámulni szoktam néha azt, hogy mi mndent engednek fel az utastérbe kézipogyászként. Sőt, ha elmésza samsonite boltba, ott a kerekes "kézipogyász" bőröndök nem préselhetőek bele abba a kis dobozkába, ami a repülőtereken van. Sajnos én naívan cm -re pontosan akkora kézipogyász bőröndöt vettem, mint ami az előírás, aztán megtapasztaltam, hogy abba a bizonyos dobozka jó pár cm-el nagyobb. Ja és rengetegen simán felvisznek 13-14 kg-os kézipogyászt a gépre, nem pampognak miatta. Emiatt rutinosak 35-40 kg-nyi cuccal simán tudnak repülni anélkül, hogy túlsúlypénzt fizettetnének vele.
Szerintem nem az a baj, hogy sokan ugyeskedni akarnak a tulsullyal, hanem az, hogy erre a legitarsasag nem figyel annyira oda.
Persze, a gep elmegy igyis-ugyis. Mert a suly akkor is suly, ha kifizeted a kulonbseget.
A Gulf Air jol csinalta amikor Indiaba mentem. A gep foleg indiaival volt tele, akik hoztak a 20 kilos kezipoggyaszokat. Ezeket a gep ajtajan belepve az utaskiserok mar le is rakadtak veluk a foldre majd ment minden a poggyaszterbe. Ezekert a csomagokert ugyan nem fizettek ezek az emberek, de tobb esely volt arra, hogy a "kalaptartoban" senki nem pakol a gepemre es kameramra egy jo nehez taskat.
Egyebkent a Gulf Air-en 40 kg-ot lehet vinni ezert is nem ertettem, hogy minek barmit is a gepre vinni.
A sulytullepes szerintem csak a pakolas modszeressegenek kerdese. Mentem mar ugy honapokra kulfoldre munka ugyben (oltony, ingek kotelezo), hogy nem leptem tul a sulyhatart. Ebben magyar konyv is volt, de DVD es VHS nem (csak visszafele:-). Es azt hozza teszem, hogy foleg Emirates-el repultem ekkor, ahol 20 kg a hatar. Persze, az elso utanom en is rendesen tulleptem a hatart, de miutan rajon az ember, hogy a fele cucc nem is annyira fontos, szpen megtanulja hogy lehet hatekonyan pakolni.
hajszárítót eddig 1x vittem magammal utazásra, egy áprilisi raftingtúrára...
tavaly a 16napos USA turnénkon az első 4 nap nekem hivatalos kosztümös program volt, és úgysem léptük át a súlyhatárt, összesen volt 2 bőröndünk odaútban, visszafelé pedig 3.
lehet, nem emlékszem már, 2002-ben repültem tengerentúlra. Nem volt túlsúlyom visszafele sem :)
A 20 kg-ot viszont elég kevésnek tartom : 10-12 napi váltás ruha + a legalapabb személyes cuccok simán nyomnak 10-12 kg-ot még egy könnyű hátizsákban is. És ebben nicsen benne ébreszőóra, mobiltöltő, hajszárító, illetve különféle alkalmi öltözékek (pl. öltöny, bulizós cucc, szörfruha stb.). Ja és egy normális repülőbörönd simán nyom 2-3 kg-ot.
Nyilván, ha csak egy hétre utazol el, akkor nem hiányzik a magyar zene, a magyar regény meg ilyesmik. Hosszabb idő esetén viszont igen.
Egyébként jót mulatok magamban, amikor felidézem azt a sztorit, amikor Daytona Beachen álltam a dugóban az autóval, mellettem a fekák hallgattak valami nekik való zenét, én pedig bömböltettem letekert ablak mellett a Bikini CD-t a "Nyaljuk a fagylaltot", meg a "Very Happy" -t. :) Végülis feltekertem az ablakot, mert nem akartam konflikutsba keveredni a helyiekkel az eltérő zenei stílusunkat illetően.
Elmész innen hónapokra, és nem viszel egy magyar nyelven írdott regényt, néhány CD-t magyar slágerekkel Bingo! Ez a lényeg! Mi a fenének utaznék a világ másik végére, ha ott egy szobában ülnék és magyar slágereket hallgatnék egy magyar könyv olvasása közben? Egyébként még sosem volt utazás közben időm olvasásra, mert inkább naplót írok, ha már semmi egyébre nincs lehetőségem... Itthon kell zenét hallgatni, olvasni, filmet nézni. Szerintem.
Én egy fél évnél hosszabb világkörüli utazásra sem vittem annyi cuccot, hogy bárhol gond lett volna a súllyal, pedig volt nálam fotóscucc is (állvánnyal), és több, mint száz tekercs filmet lőttem el. Sőt hoztam haza néhány öklömnyi követ is innen-onnan. :-) Részletek itt: PEL.HU/Utazás
Érdekes ez a túlsúly probléma. Ha időben megjelentem a check-in-nél soha nem foglalkoztak avval hogy esetleg túl vagyok-e a határon. Ellenben a bejelentkezési idő vége felé már megjegyzik, és macerálnak. Persze akkor is mindent megold egy a pult alatt odanyújtott 10 dolláros. :-)
hát igen, lehet így is. Elmész innen hónapokra, és nem viszel egy magyar nyelven írdott regényt, néhány CD-t magyar slágerekkel, nem fényképezel...néhány ruhán meg egy szál fokefén kívül gyakorlatilag semmit sem viszel magaddal - ekkor beleférsz a súlyhatárba.
Még sosem léptem át az engedélyezett súlyhatárt, akkor sem, mikor 3 hétre Jakartába mentünk, akkor sem, amikor hónapokra Kuvaitba költöztünk, sőt akkor sem, mikor a kuvaiti reptéren az alkalmazott a lábával nyomta a szalagot, hogy többet mutasson :-)
na jó, ez így már valóban nem az, amit én írok. De azt azért te sem gondolod, hogy valaki azért bunkó, mert túlsúlya van? Az ügyeskedéssel kapcsolatban pedig? Sokba kerül a túlsúly, nyilvánvalóan meg kell próbálni ügyeskedni.
Én legutóbb Korfura repóltem chartergéppel, és vittem magammal a szörfömet. a hátizsákomat leszámítva 40 kg volt a bőrönd + a szörf, szerencsére nem fizettettek velem túlsúlyt. Mondjuk ha sokat kötözködtek volna, akkor szívesen megmutattam volna a nőnek, hogy a cuccom kézipoggyász.:) Illetve saját magam is megméredzkedtem volna - 50 kg -vagyok. :)
Ja egyékbént a 20 kg? Ha nem csak 1 hétre utazol, akkor a cuccod többnyire többet nyom.
Nos, a hölgy nem arra kért, hogy a 15 kiló túlsúlyát vállaljam át(mellesleg az is pofátlanságnak tartom, hogy az engedélyezett súly csaknem kétszeresét akarja valaki felvinni arra számítva, hogy megsajnálják!Én mindig lemérem a csomagokat és még sosem volt túlsúlyos). Kifejezetten arra kért, becsekkolásnál álljak szorosan melléje, hogy eltakarjam a csomagjait, mivel nem is akarta feladni, hanem kézipoggyászként felvinni. Az nem is zavarta, hogy nem egyedül voltam és volt saját csomagunk!
A különbéség ami nagyon is lényeges, abban rejlik, hogy ha pl. a te bőröndöd 8 kg, a melletted álló vadidegen bőrödndje pedig 32 kg, akkor a te 8 kg -os bőröndödre a TE nevedet ragasztják, a vadidegen ember 32 kg-os bőröndjére pedig a VADIDEGEN nevét. A TE repülőjegyedre viszont azt írják, hogy a TE feladott csomagjaidnak összsúlya 20 kg, a VADIDEGEN feladott bőröndjének a összúlya 20 kg.
Egyébként ha a bőröndöd súlya mondjuk 22 kg, akkor arra simán ráragasztják a nevedet, de a repülőjegyedre 20 kg-ot írnak rá, és többnyire nem fizettetnek veled túlsúlyt. A következő utasnak pedig, akinek csak 18 kg-os a bőröndje, arra gyakran automatikusan ráírják 20 kg-ot. 8 kg-os bőröndre az alkalmazott hölgy nem írhatja rá automatikusan a 20 kg-ot, ezért kéri a beleegyezésedet. Ha valaki túlsúlyt akar veled átvállaltatni, akkor arra kér, hogy a pultnál ebbe egyezzél bele.
Az efféle kérést két ok miatt szoktak visszautasítani:
- neked csak kézipogyászod van, sietsz, és nem szándékozol csomagot feladni. A becheckolást pedig az automatánál szándékozod intézni.
- egy repülővel mentek, de te még utána átszállsz.
Engem is kértek ilyen szívességre, és én sem vállaltam át egy vadidegen csomagját, az ember nem tudhatja, hogy mit van benne, az illetőnek nem tetszett,de nem érdekelt
Engem az alabbi eset razott meg a kozelmultban: hamburgi repter, Malevos chek in pult, kozepkoru magyar hazaspar egy ranezesre kiszakadt hazank lanyaval. Magyarorszagi feleseg mielott a pulthoz lepne, megjegyzi jo hangosan, hogy fogadjunk, hogy nem tud magyarul (marmint a hamburgi repter alkalmazottja, aki a pultban ul). Haaat, valoban nem tudott... Es diadalittasan korbenezett... Szegeny nemet kislany probalkozott nemetul, majd angolul kommunikalni vele, de csak es kizarolag magyarul valaszoltak neki.
"három csomagja van, mert csak a bőröndöt akarja feladni, a többiben törékeny holmi van. Később kiderült,inkább azért aggódott,mert a bőrönd kicsivel több volt 20 kilónál, a sporttáska meg 15-nél.Sértődöttnek látszott, amiért nem vállaltam magamra a csomagját..."
szerintem ez teljesen természetes kérés - persze ilyenkor nem a csomagot kell átvállaltatni, hanem csak a súlytöbbletet. Rengetegen utaznak ugyanis csak kézipoggyásszal, akiknek a nevére a 10-15 kg túlsúlyt szerencsével rá lehet iratni.
-Malmői reptér, koppenhágai busz, 4 fős magyar társaság sok csomaggal odaér a buszmegállóba, az egyik nő felkiabál a svéd sofőrnek magyarul: betehetjük a csomagokat a busz oldalába?
-Ugyanott visszafelé: magyar középkorú nő jól megtömött hátizsákkal, bőrönddel, sporttáskával.Arra akart megkérni, becsekkolásnál álljak szorosan mellé, hogy ne vegyék észre, hogy három csomagja van, mert csak a bőröndöt akarja feladni, a többiben törékeny holmi van. Később kiderült,inkább azért aggódott,mert a bőrönd kicsivel több volt 20 kilónál, a sporttáska meg 15-nél.Sértődöttnek látszott, amiért nem vállaltam magamra a csomagját...