Hozzávalók: 25 dkg Fetasajt, 10 dkg bármilyen reszelhető sajt, 1 pohár olaj, 2 pohár tej, 1 csomag élesztő, 2 kávéskanál só, 1/2 csomag sütőpor, kb. 50 dkg liszt
A Fetát apróra összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejet, olajat, belemorzsoljuk az élesztőt és a sót. Apránként kézzel hozzádolgozzuk a lisztet, amibe előzőleg elkevertük a fél csomag sütőport. A kezdetben ragadós masszát jól eldolgozzuk, szükség szerint annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ez kb. 10 perc alatt megvan. Fél órát kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk, és kifliket formázunk a tésztából. Tojássárgával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Az origo-n találtam a receptet, és mikor kipróbáltam, az ismeretségi körömben letaszította a trónról az addig csúcstartó Zitka-féle virslis kiflit :)
Csak az érdekesség kedvéért: van egy fetasajtos kifli-recept, amibe élesztő IS meg sütőpor IS kell. Nagyon finom foszlós tésztája van, lehet, hogy ettől a kombinációtól :)
brokkolirózsákat megpároltam hagymán, oliván, dobtam mellé pár srépakockát, majd borsót és kukoricát is. Ezeket összepároltam, de csak ressre.
2tojássárgát jól kikevertem kevés margarinnak (pontos mértékekre már nem emlékszem) , a fehérjéket pedig habbá vertem.
Egy tálba tettem kb 200gramm lisztet, ment bele fél csg sütőpor, illetve kevés szódabikarbóna. Ebbe kutyultam a párolt zöldségeket, sok reszelt sajtot, a tojássárgát, végül a habot óvatosan belekevertem, h ne törjön.
Élesztősbe semmiképpen ne tegyél szódabikarbónát! Az legfeljebb a sütőporosba kell. De amint már korábban írtam, a sütőpor nagy része is szódabikarbóna. :-)
vegul Elk Joe 3, variacojat csinaltam meg, kb igy volt leirva:
250 g liszt 2 Tk sutopor 1 Tk fahej 3 EK Kakao 3 EK csokidara 250 g vaj 250 g cukor 4 tojas 1 Tk vanilia 125 ml vorosbor
ezzel szemben mar megint nem volt itthon orolt fahej, uh daraltam egeszet, de az lett vagy 2 tk-nyi, sutopor helyett szodabikarbona ment bele, kakao csak instant volt, abbol 3 tk ment bele, es meg egy a nestle csokiporabol (eredetileg kapucsino tetejere volt szanva, ilyen kis szorosdobozos). ja, es csokidara helyett kb 1/3 tabla katica finomra vagdosva. sztem fincsi :-)
Kettőt is találtam a muffin-paradies.de -n. Hevenyészett fordítás következik. :-)
1. Vörösboros-csokis
150 g keserűcsoki (durvára kell lereszelni)
5 tojás 380 g liszt 1 cs. sütőporl 2 kk. fahéj 1 kk. kakaó 300 g vaj
250 g cukor 1 cs. van.cukor 250 ml száraz vörösbor
(szerintem jó bele az édes is, picit kevesebb cukrot tegyél bele.
A tojásfehérje habbá verve kell bele. A többit úgyis tudod... :-)
2. vörösboros - aszaltgyümölcsös muffin
200 g aszalt körte-alma-barack-szilva-őszibarack keverék ¼ l vörösbor 1 tojás 100 g cukor 125 g puha vaj 260 g liszt 1 cs. sütőpor 1 csipet só 1 ek. fahéj
Az aszalt gyümölcsöket meg kell áztatni a borban. A tojás egyben megy bele, nem kell fehérjehab.
van otletetek vorosbor muffincelu felhasznalasara? a mega-muffin-doc-ban csak egy ilyet talaltam, de az muzlis, az meg nalunk annyira nem jon be :-( kaptam egy uveg edes egri vorosbort, annak szannek ilyen veget. nos?
malena, én gondolkodás nélkül kipróbálnám. :-) Megmondom őszintén, porélesztővel nincs sok tapasztalatom, de időnként szoktam normál élesztővel csinálni az amúgy sütőporos muffinokat. Kicsit más lesz, talán foszlósabb, de finom. Nem tudom, a porélesztőnél kell-e keleszteni a tésztát, a rendes élesztővel szoktam egy picit kelni hagyni, de azért nem fél-egy órát, mint pl. egy kalácsnál, vagy buktánál.
nekem "mindegy" a minősége, úgyis teszek bele kapszlit, mert nekem a muffint a kapszli teszi tökéletessé (tudjátok, a kávét a kompletta :) szóval úgyis kijön :) egyébként az egyik nekem is ikeás, és teljesen jól bevált.
Ma én is csináltam meggyes-csokis-mazsolásat, egy másik receptből (bögrés, talán ismeritek), ez elég sok és jó nagyra fel is jött. Szerintetek van még?????Az 1 éves gyerek is zúzza rendesen, csak mutogat rá és ööööööö....:)
Hú, ez nagggggyon-nagggyon szép lett! És ha tudnád, hogy imádom a vargabélest!
Nem lett picit sós a tészta miatt?
Tegnap mai anyáknapi ajándéknak diákcsemegés muflit sütöttem. Egy minikénél többet én nem is bírtam megenni, úgy ég a gyomrom tőle :) Aszaltgyümölcs-áztatónak ugyanis van benne jó féldeci szilvapálinka...
Sziasztok! Ide nézzetek, mit sütöttem ma ebédre: vargabéles muffint. :-)
Köszönet markusjudnak :-), aki kitalálta az ehető kapszlit, mert ebből fejlesztettem tovább. Nagyon finom lett. Dupla rétegben tettem bele a réteslapot alulra, és a tetejére is szabtam pici köröket -szintén duplán. Az ajánlott Dr Ivi márkájú réteslap volt - tökéletes! És eszméletlen finom!!! :-)
Ti rendeltetek már innen? Én szívesen rednelnék, csak van lehetőség postázásra ide Magyaro.-ra. Lehetséges ez a honlap alapján? Nekem erre bejáratott bankkártyám van (csak netese rdeneleésekre használom és csak annyit teszek rá, amennyi jár) szívesen rendelnék másoknak is aztán a postaköltséget elosztjuk. Én vaniliásat és lime-citromosat szeretnék, de nem értek külföldiül :) (csak más nyelvekhez konyítok) melyik a nem szintetikus?