Én olvastam egy olyan leírást amiben a Georgikon 28-nak tulajdonították a legjobb affinitást megelőzve a T5c igaz nem csemegeszőlőnél vizsgálták.Egyébként való igaz hogy a Teleki 5C mondják a legtöbb helyen a legjobbnak!Az alanyok vizsgálatánál nézték a nemes termőképességét,minőségét és a következő eredmény volt:Száraz évben a Georgikon,átlagos évben a Teleki 5C átlagban pedig az SO4 adta a legjobb teljesítményt.Nálam a jól termő Éva SO4 alanyon van,aminek T5C az alanya nem terem fele olyan jól sem.Persze lehet hogy nem alany kérdése,de ki tudja?Egyik kedves topik társunktól most kaptam Georgikont egyre Évát fogok oltani,meglátjuk mi lesz belőle!!!
A Teleki 5C -nek a legjobb az affinitása a csemegeszőlőhöz.Vagyis majdnem minden csemegeszőlő elfogadja alanynak.Van kivétel is.A Mathiász Jánosné muskotály 10-20 évente "lerúgja "magáról az alanyt.Van még egy jó tulajdonsága,azon kívül,hogy jó mésztűrő:a rá oltott nemes egy héttel korábban érik be,mint más alanyoknál.Ez sokat számít a késői érésű fajtáknál.
Úgy néz ki,hogy sikerül beszereznem.Köszönöm a segítségeteket.
Van-e valakinek a birtokában Teleki 5C K 20(E20) alanyszőlő?Esetleg Teleki-Kóber 5BB?Sima,vagy gyökeres.Cserébe a Csemegeszőlő fórumon a szőlőim közül választhat.Csak akkor kell,ha biztosan az a fajta.Leginkább beszerzési forrás érdekelne.
Ha meg a kihajtott vesszőket túl hamar vágja vissza, nem fog beérni. De ezzel is csak rövid távon lehet kezdeni valamit.
Ha húzza is az időt a nem metszéssel, egy idő után nem tudja kézben tartani. Nekem a dugvány vesszőn több fáradalmat okozott a rügy eltávolítása mint a metszés.
Mikor a kordonkart neveltem, akkor is a vesszőkről szedtem a rügyeket, de mellék rügyek mindig hajtottak kifele. Szóval én még azon az elven vagyok, hogy ez hosszú távon nem termel minőségi szőlőt, de egy idő után már szinte szőlőt se...
"DE kérdem én, hogy az évente felgyülemlő vessző mennyiséggel mit akar kezdeni a gazda? Többe kerül a támrendszer ami ezt elbírja, mint a metszésre fordított költségek..."
Ha láttad, akkor az is látnod kellett, egy körkörösen forgó kefével, a felső részét átdözsölik, hogy ne legyen annyi hajtás! Abban igaza van a mókusnak, ha minden évben visszametszik a tőkét, akkor a tőkének sokkal több a munkája, mert visszakell termelnie a hajtásokat, és azzal is kevesebb lehet a termés!