Vagy - bár ebben a topikban ez szentségtörés, habár mostanában egyre többször ez a konklúzió - el lehet indulni a japán vonalon, ahol az imént megnevezett ársávban már bőven találni nem csak jó és igényes, de akár ikonikussá vált darabokat is, amelyek minden igényt kielégítenek. Sőt, igazából az a vicc, hogy mondjuk egy lassan 50 éve folyamatosan tömegyártott japán werk (pl. Miyota 8200) is simán tudja hozni a napi +/- 1-2 sec pontosságot (persze rendesen beállítva), mindezt szervizelés nélkül 10-15 évig, szervizeléssel meg szinte végtelenségig, szóval APT előrejelzése tűnik reálisnak, miszerint a svájciak elengedték az alsó szegmens kezét, már csak "kapudrognak" és a laikusok számára (tipikus kulcsszavak: születésnap, házassági évforduló, nyugdíjba vonulás, érettségi, diplomaosztó) tartják a megfizethető árú, de kérdéses beltartalmú automatákat.
Annyiban csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy érdemes elmerülni a vintage világban. Emberi áron kapsz "mindennapi", de akár ritka darabokat is. Az igazi "buli" a piacozás, ahol kitúrod a halom aljáról olcsó áron, leszervizelteted (a többségnél emberi áron van a szerviz), és van egy szuper 50-60-70 éves órád.
Azonban, amennyiben a tömör acél, a zafír üveg és a hajszálpontosság fontos Neked, akkor itt is zsebbe kell nyúlni.
Gyakorlatilag vagy veszel olcsó(bb) régi órát, vagy veszel drága (millió+ Ft) luxusterméket. a 100-300 eFt közti (svájci) órákra a te szempontodból nézve, költeni értelmetlen.
Nem létezik olyan mechanikus szerkezet, ami folyamatos működés és viszonylag jelentősebb igénybevétel mellett évtizedeken át hibátlanul működne - bármiféle karbantartás nélkül. Valójában még egy ajtózárat sem tudsz 30-40 év mozdítatlanul porosodás után kinyitni általában, a több száz/ezer év után a kincseskamrát gombnyomásra kinyitó titkos áttételek is csak a filmekben létezne - a valóságban hozni kell ilyenkor mindig a csákányt meg a dinamitot... :-)))
A gond ott van, hogy a karóra, pláne a mechanikus karóra mostanra elveszítette a korábbi szerepét, és napi használatú szükséges időmérő-használati eszközből luxus-presztízs-tárggyá vált. Írtunk erről itt már sokat - 50-60 évvel ezelőtt senki sem tudott tartós, pontosnak mondható, megbízható órát (ami akkor értelemszerűen mechanikus volt) nagyon olcsón gyártani - de azért olyan nagyon drágák sem voltak ezek, mint amilyenné mostanra váltak. Példálóztam korábban már vele, hogy a 60-as években egy olcsó kisautó áráért kb: 10db Rolex Oystert lehetett kapni - ma meg a legolcsóbb kisautóknál drágább már egy ilyen óra...
Egyszerűen azért, mert át lett az egész pozicionálva egyértelműen a luxus-szegmensbe - ennyi. És igen, ez sajnos azt jelenti, hogy azért már szemmel láthatónak mondható (1-2-300 ezres) összegekért sem kapsz egyediséget, még feltétlenül kimagasló minőséget sem - ugyanakkor meg nagyon magas használati értékű, és eléggé tartós (jó pár évet kiszolgálni képes) tömegárut meg fillérekért megkaphatsz. Racionalitást tehát innentől már kár keresni, ez luxusipar, a több milliós órákat nem azért veszi, aki veszi, mert az tényleg "annyival jobb" - hanem egészen más megfontolásokból.
Nem véletlen, hogy a technológia, a különlegességek iránt érdeklődő-lelkesedő gyűjtők inkább a vintage órák felé fordulnak - ott sokszor teljesen emberi árakon lehet olyan csemegéket találni - amit az új kollekciók között vagy egyáltalán nem, vagy kimondhatatlan-értelmezhetetlen árakon.
Igen, abban igazad van, hogy a napi 100 az nem egy nagy ár, viszont az automatának/mechanikusnak pont az lenne a lényege, hogy életed végéig elkísér és még az unokád is megörökli. Én legalábbis így látom, de persze ízlések és pofonok.
Ha levennéd a G10-ről a felső takaró fémlemezt, rögtön jóval kevésbé tűnne különbözőnek... A G10 egyébként egyszerűbb, sokkal több műanyag elemet tartalmaz, a csapágykövek száma is kisebb - de ettől függetlenül a másik sem igazán szerelhető-javítható werk, és az alkatrész-utánpótlása meg egyiknek sem biztosított.
Megjegyzem - ez a kvarc vonal a svájci iparnak olyan nagyon nem megy jól, mint a marketing sugallja. Drágán állítanak elő az olcsóbb japán-rizses werkekhez képest tényleg fölöslegesen "kidolgozott" (sok kő, szép fém mechanika) werkeket - amelyeknek utána a tartóssága és megbízhatósága sajnálatosan jóval alatta marad az említett olcsó rizseseknek. Az elektronikákat például, nagyon úgy tűnik, máig nem tudják tartós, megbízható kivitelben gyártani.
Eldobható automatát venni meg nincs értelme, szerintem.
Attól függ, honnan nézzük. Ha veszel mondjuk egy 200 ezer forintos automata svájci karórát, és az elmegy öt évet az első szervizig amit nem csináltatsz meg hanem kidobod az órát, akkor napi 110 forintodba került a buli. Napi egy darab százas meg mindig akad, akinél meg nem, ott úgyis az órakérdés az utolsó probléma.
Köszönöm a válaszaid, nagyon hasznos és informatív!
Ezt álmomban sem gondoltam volna, hogy egy Omegát vagy hasonlót is kidobnak. Nem jó irányba halad a világ.
Nézegettem automatákat is, de eltántorított az ötévente ötvenezres szervizköltség és az hogy a legtöbben, amit megengedhetnék magamnak és tetszik is, C07.xxx szerkezet van, amiről nem olvastam jókat. Eldobható automatát venni meg nincs értelme, szerintem.
Az ETA 251.264 a G10-hez hasonló nívójú szerkezet, és igazándiból tényleg azt lehet mondani, hogy ezeknél a későbbi javíthatóságot felejtsd el. Eleve - beállító-tengelyen kívül - külön alkatrész nem is szokott lenni hozzájuk, nem is rendelhető, külön rendelési számok sincsenek, csak a komplett szerkezet. A gyári 30-40 dolláros árak mellett a koncepció már régen az, hogy ezeknél semmiféle javítás sem lehet gazdaságos, egyszerűbb kicserélni a komplett szerkezetet, így a javítási háttér megteremtésével már nem is foglalkoztak.
A gond az, hogy később, évtizedek múlva már valószínűleg komplett szerkezet sem lesz (a G10 is lassan kifut végleg), és ilyenkor vagy sikerül egy használt, de működőképes donor órát találni - vagy javíthatatlanok lesznek.
Ezek nem mechanikus órák, ezeket eleve nem az örökkévalóságnak szánták. Sajnos még akkor sem, ha egy kimondottan drága kivitelről, egy komolyabb kvarc Omegáról, Breitlingről, Cartierről is van szó - akkor is az a koncepció, hogy használod maximum 15-20 évig, aztán kuka.
Az ebayon 12-15 ezerért szállítással együtt is kapsz teljesen új, kapszulás szerkezetet hozzá - csak arra kell figyelni, hogy a G10 egy család, eltérésekkel, tehát a pontosan megfelelő verziószámút kell venni. Néha olcsóbban is ki lehet fogni, én már vettem cca.7500-nak megfelelő összegért is. Aztán át kell szerelni a számlapot-mutatókat - nem egy órás csúcsfeladat, a szerkezet árához hasonló összegért biztosan megoldják.
Van egy Tissot kvarcórám, G10-es szerkezettel. 11 év után úgy tűnik, hogy lassan feladja a szolgálatot, a legutóbbi elem egy évet sem bírt ki, úgy, hogy nem használom a stoppert sem.
A szervizben azt mondták, ez nem javítható, új szerkezet kell bele, olyan 60 ezer forintra számítsak. Tényleg ilyen drága egy szerkezet? Az óra 75 ezer körül volt újonnan, boltban.
Nem szeretném ezt a hibát újra elkövetni, de nem értek a szerkezetekhez. Nagyon tetszik most egy Certina DS-2 amiben az internet szerint ETA 251.264 „mechaquartz” szerkezet van.
Ez egy komoly szerkezet? Úgy értem javítható lesz és bírja „életem végéig”?
Ez a "mechaquartz" jó, jól bírja? A mechanikus részét ugyanúgy karban kell tartani ötévente, mint egy mechanikus óránál?
Vagy a kvarcórákat alapból nem lehet javítani, alkatrészt cserélni bennük, ezt felejtsem el?
Gondolkodom, hogy így hagyom, elvégre a régebbi Seiko búvárnomnál is kibírom, hogy nem húzom koronáról, a visszaküldés menete meg nem túl ügyfélbarát (postát oda nekem kell állom, egy névleges szervizdíjat is kell fizetni kb 30 ojró) szóval nem biztos, hogy megéri a hercehurcát.
Érdeklődnék, hogy az ETA C07.xxx Powermatic szériával kapcsolatban van-e már itt a topikon szerviztapasztalat? Szvsz koruknál fogva mostanában válnak az első darabok szervizéretté, érdekelne hogy mennyire macerás az ETA "microstella" utólagos állítása.
Tudja valaki, hogy konkrétan mi okozhatja a hibajalenséget 2824-nél (Glycine Combat), hogy felhúzás közben egyszercsak "elszáll" a csúszókuplung és elkezd kattogni a korona?
Garis az óra, de holland vásárlás és nem tudom érdemes-e postázgatnom ide-oda, vagy itthon javíttassam meg.
Sziasztok, a Duxot markáról mig lehet tudni? A neten nem sok infó érhető el. Ez is egy a sok kicsi manufaktúra közül, akik beálltak a földbe a kvarcválság idején? Vagy olyan "fiktiv" brand, mint a lucerne? FHF werk van benne. Köszi
Hihihi...Nem adom el, bár sejtettem, hogy nincs értéke, Svájci órám még úgy sincs, csak offtopikba valók, a külseje marad úgy ahogy van, azóta is pontosan jár, holnap megy karbantartásra.