Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Egyébként nem tudom, hogyan számolod a szükséges kapacitást? Szerintem van benne túlzás, legalábbis, ha az én elvárásaimat nézem.
Legfeljebb akkor igaz, ha közben tényleg valami multimédiát nézel, vagy valami izmos játékkal izzasztod.
Maga a GPS program nem veszi túlzottan igénybe a hardvert. A GPU és a CPU is nagyságrendekkel a kapacitása alatt lesz. Ezért ha nem számolok az előbb írt tapasztalatommal, akkor is azt mondanám, hogy 5-6 óra használat egy 1280x800-as felbontású 7-8"-os kijelzővel nem túlzott elvárás 4000 mAh-val.
Legutóbb egy kölcsön Samsung Tab 3 7,0 lite-al voltam Rómában. Nagyjából napi 4 óra üzemidőt kellett tudnia, vidáman bírta bekapcsolt GPS-el. Útközben navigációval, egy egy nevezetességnél az előkészített pdf file felolvasásával. Napi 8 óra kutyagolás és városnézés éppen elég, aminek max 50%-ában kell működnie. Egyszer sem kerültem kényszerhelyzetbe, hogy takarékoskodni kellett volna.
Ha ennél a már öregecske konstrukciónál jobbat veszek, akkor nem gondolom hogy kisebb lenne az üzemidő. Végül is a 3600 mAh is minimum 4000 mAh-ra nő, nem csak a hardver izmosodik.
Ha a GPS működik, akkor ne számíts 2 óránál többre a 4000 mAh belső akkuval. Egész napra kell 10 000 mAh külső akku. De az itt berakott pakkok nagyon drágák. Nem vállalsz túl nagy rizikót, ha az eBay-en vagy a DX-en veszel. Utóbbin vettem 6000-ért 12 000 mAh napelemest.
A tabletet gyalogos üzemmódban fogom használni többnyire (na jó talán néha kocsiban, de abban inkább az okostelefon a használható méret). Kvázi mint idegenvezetőt. Az előre itthon eltervezett napi programokat előre feltöltöm útvonaltervvel, aztán ezt GPS-el támogatva teljesítem. Utálok máshoz (másokhoz) alkalmazkodni, ez a magyarázata.
Az útvonal látványosságait SD kártyán tárolom, a navigáció program a belső memóriában. Ez térképekkel sem foglal többet 4GB-nál. Minek tölteném rá Franciaországot, ha éppen Rómában, vagy Athénban vagyok?
Egyébként az akkukapacitás fontos, de nem perdöntő szempont a tablet kiválasztásánál. Esténként a szállodában tudom tölteni, de ha minden kötél szakadna ez is jó megoldás:
A kütyüt valóban fogom másra használni, polgári életemben és munkában a legvalószerűtlenebb pillanatokban hozzá kell férnem távoli hozzáféréssel másik számítógépekhez. Eddig notebook-ot használtam, de egy kis 7-8"-os tablet sokkal kényelmesebb lenne.
Pl. a kártyarà a pendrájvról tudom legegyszerübben felrakni a műsort, térképet, ebookot. És még sok minden használja az OTG protokollt. Pl. én szoktam - távol a hazától:-) - a tableten szövegszerkeszteni. Ehhez kell egy igazi klaviatura, egy igazi egér, meg a pendrájv. Ezekkel nincs is gond. De ha sokáig tart az irodalmi tevékenység, arra kevés lehet a 2-3 óra. Nekem külön tápfesz csatlakozóm van, de aki nem figyel a vásárlásnál, az később fog koppanni.
Nem csak navigációra szoktak tabletet használni, és senkinek nem fogja megfeküdni a gyomrát a nem közismert információ, amit bátorkodtam közreadni.
Én semmi ilyesmit nem mondtam, mindenkinek magának kell eldönteni, mi a fontos. Te mondtad, hogy számoljuk ki a 3D helyigényét.
Én mindössze azt mondtam, hogy aki MOST vesz új tabletet, nézze meg, hogy hány lyuk van a popóján, nehogy később érje kellemetlen meglepetés, pl. amikor az európai túrát letudva a tableten akarja megnézni az utivideókat.
Ja, az jó. Lehet nincs is. Amúgy manapság 8-16 gigás, de inkább nagyobb kártyákkal rohangálnak, arra ezek szerint fér gazdagon, de nyilván mindjárt kitalálod, hogy milyen fontos ez a 3D épület és hiába megyünk csak a sarokig, rá kell tenni az egész kontinenst.
Miért kellene nekem 6fele figyelni. Én vezetek, előre nézek, az asszony időnként mond valamit az aktuáls látnivalórol, Moha bácsi meg időnként megszólal, hogy 58 km után majd balra kell fordulni:-)
A 3D képes térképről nem sokat tudok, mert nekem ugye nincs (nem lehet:-) androidos iGO-m, az ingyenes MapFactorban ilyen úri huncutságok nincsenek. A WinCE-s iGo-ra a magyar, román, szlovák 3D épületes térkép kb. 3GB volt, Ausztria már nem fért rá a 4 gigás kártyára.
Háttérben futást megpróbálhatom, de ismét hülyeség az egész és nem tudunk 6 felé figyelni, vagy nem is kell. De inkább ezt a 3D térképeset mondjad, hogy melyik program, mert érdekel. Az is tök jó, hogy már a világot idekavartuk, asszony olvassa a saját telefonján, vagy este a szálláson, de ne így útközben, aztán vita lezárva, vagy mehet amere lát.
Mióta a hosszabbító kábelt feltalálták, nem gond hátraadni a tabletet a gyereknek:-)
Engem inkább az érdekelne, hogy androidos kütyün meg lehet-e csinálni, amit WinMobil PDA-n igen, hogy miközben az előtérben pl. az utikönyvet olvassa fel az asszony, a háttérben futó navigációs program hangja hallatszodjon, ha éppen van valami mondanivalója. Azt már a programba kellene beleírni, hogy elő is ugorjon a háttérből.
"de még egy 3D épületekkel megtüzdelt Nyugat-Európa térkép sem fér el egykönnyen a belső SD kártyán"
Ez mekkora, és milyen lehetőség van rá? Manapság olcsó a nagy kártya, csak ha navigáció elöl van, akkor hátul nem néznek filmet és egyszerűbb a gyereknek egy 20ezer pénzes gagyi tabletet venni, amit bátrabban tönkretehet és legfeljebb lesz felelős, ha nem tölti fel :-)
Viszont ez a 3D épületes térkép érdekelne, mert én sokkal favágóbb módszereket alkalmazok (viszont 15 nyaralás lényegi cucca belefért 250 megabyteba)
Azt nem mondta a kérdező, hogy sohasem akarja a most vásárolt kütyüt másra használní, CSAK NAVIGÁCIÓRA. Ezért figyelmeztettem.
Amúgy hosszú triviális (párszáz km egy autópályán) úton szoktak olyat is csinálni, hogy a gyerekek filmet néznek:-)
De az is felmerült, hogy jól felkészül az útra, látnivalók, "útikönyv", de még egy 3D épületekkel megtüzdelt Nyugat-Európa térkép sem fér el egykönnyen a belső SD kártyán. Ha nincs OTG lehetőség, akkor legalább a kártyaméretnél fel kell készülni a problémára. De ehhez tudni kell róla.
Nem kell. Sőt, civil embernek amúgy sem kell, max. ha ilyen sületlenségeket szeretne, hogy majd közben a rá dugott pendriveról játszik mp3akat és nézeget képeket. Kár volt az OTG-s történetet belekavarni. Van droidos kütyüm, ami onnan nyal fel licenszet egy speciális penről, vagy kvázi hardverkulcsot kell beadni, ilyesmik, esetleg ha kinyírtuk ezzel lehet hegeszteni...
Nincs mindenütt szájbarágósan megmagyarázva. A "powersupply" a főcímben van, a korlátozás meg az apróbetüs specifikációban, ha benne van egyáltalán. Most már én is tudom a harmadik HUB megvásárlása után, mert megnéztem a microUSB bekötését és rájöttem, hogy nincs megoldás.
De itt nem a szerecsenmosdatás a fő probléma, hanem hogy a tabletek egyrészén és valószínüleg az összes telefonon fennáll, hogy nincs külön tápfesz bemenet. Vagyis a kütyü gyártójának kellene tudatosítani a vevőben már a vásárlás előtt, hogy mit veszíthet a "költségkímélő" megoldással. Az OTG lehetőségei ugyanis ott vannak az öndicséretben, de hogy ez kizárja az egyidejű külső tápról táplálást, az már nincs :-(
Nem a HUB 500-1500 forintos áráról van szó, hanem a 30-40 ezer forintos eszköz használhatóságáról.
Az előre megtervezett úttal kapcsolatban olvass vissza pár napot, elég részletesen ki van tárgyalva.
De az eddig tárgyalt, minden típusnál lényegében azonosan működő lehetőségeken túl vannak sokkal komolyabb megnézni valók. Lehetőleg ne vegyél olyan tabletet, ahol nincs külön tápfesz bevezetés, csak egy szál microUSB. Megszívhatod, mert ha külső tápot használsz (ami egész napos utazásnál sanszos), elvész az OTG, azaz a külső adathordozó (pendrájv, kártyaolvasó), külső egér, klaviatúra csatlakozási lehetősége.
Korszakos felfedezésem mindenkinek, aki tabletben, okostelefonban gondolkodik: a csak egy microUSB csatlakozóval rendelkező tabletekhez, telefonokhez fillérekért kínálnak 2-3-4 ágú USB-HUBokat, legtöbbször tápegység csatlakozást is ígérve. Ez egy ordas hazugság. A mikroUSB bekötésében a normál 4pólusú USBhez képest van egy 5. láb, amit földelve vagy nem földelve válik el, hogy az adott csatlakozó, kábel töltő/szinkronkábel vagy OTG periféria csatoló. (Másként kezeli a tablet.) Mivel vagy egyik vagy másik lehetőség áll rendelkezésre (jobb hubokon van átkapcsoló), nem lehet egy időben kivülről tölteni vagy OTG perifériákat csatlakoztatni ugyanarra a microUSB csatlakozóaljra :-(
Röviden, mert aludni kellene. Az A-GPS segíti a GPSt a magára találásban, tehát sohasem árt. De hosszabb utazás ideje melett a kúlónbség elenyésző. A Glonassz nem segítí TAPASZTALATOM SZERINT a poziciófogást, nem keverednek az amcsikkal. Ha összejönne a min. 3 orosz úgy, hogy a 3 amcsi meg nem (ami valószínűtlen), akkor együtt adnának poziciót, de 2 amcsi 2 orosz nemfog pozicionálni. Pegelvikeg kellene, a protokoll kózós.
Segítségeteket kérném... GPS témában kérnék egy kis kioktatást.
Tabletet szeretnék választani. A fő kiválasztási szempontok:
- egy nagyobb kabátzsebben vagy kisebb táskában elférjen (7-8"),
- lehetőleg IPS kijelző hogy látni is lehessen,
- legalább 1280 x 800-as felbontás,
- 3G (Csak Magyarországon internetkapcsolat miatt: Teamviewer),
- hosszú üzemidő (minimum 4000 mAh akku kapacitás),
- és az abszolút peremfeltétel GPS!
A GPS azért fontos, mert viszonylag rendszeresen utazom úgy külföldre rövidebb időre, amikor a programot előre megtervezem (látnivalók, szállás, helyi utazás). Ilyenkor a tabletet a program, meglátogatni szándékozott nevezetességek előre letöltött adatainak tárolására használom és a helyi tájékozódáshoz a GPS navigációként is (IGO Primo).
Nagyjából három versenyző maradt versenyben. A specifikációk GPS-re vonatkozó adatai esetében elbizonytalanodtam.
Az egyiknél annyit ír: GPS van.
A másiknál: GPS (A-GPS támogatással).
A harmadiknál: GPS (A-GPS, Glonass).
A harmadik jelen esetben egy Samsung eszköz, ami csábító, csak hát drágább és nem IPS. A telefonom ilyen, tudom, hogy piszok gyorsan pozicionál.
A sima GPS-es régebbi (kb. 5 éves) autós GPS-em sima GPS és elég lassan pozicionál, olykor 10 perc is kell, másik véglet az egy perc. Átlag 4-5 perc.
Mit jelent az A-GPS, Mit jelent az A-GPS támogatás? Mennyivel gyorsítja a pozicionálást a Glonass (tudom, hogy ezek az orosz műholdak)?
Előre is köszi a segítséget és nézzétek el, hogy láma kérdést tettem fel!
Mire számíthatok a második esetben? Az eszközt külföldön használnám,
Köztespontokkal (10-20 darabot szoktak engedni a gps-ben levő programok) leragaszthatod a tervezett utvonaladat a térkép pontjaihoz, de két ilyen csomópont között a program a saját feje után fog tervezni, néha igen fura kurflikkal, amik nem lennének benne, ha teljesen szabadon tervezhetne. Ezért kell minimális mértéken megkótni a gps kezét, csak azokkal a pontokkal, ahol biztosan meg akarsz fordulni, pl. látnivaló, lekötótt szálláshely.
"És a végrehajtásban úgyis a a GPS által tervezett útvonal játszik." Épp ez a kérdésem, hogy nincs-e olyan, amelyik pontosan az általam előre kiválasztott útvonalat követi?
Amügy a kérdésed inkább autós felhasználást sugall. Elvileg megvan az útvonal átvitel lehetősége külön GPS-be, de felesleges. Az autós GPS-ekben legalább olyan jó útvonaltervező van, mint a Googleben. És a végrehajtásban úgyis a a GPS által tervezett útvonal játszik.
A Googleban célszerű megismerkedni az útvonallal, ha nem a legrövidebb úton akarsz menni, köztespontokat kitalálni. Azután az utvonalat a kezdeti és végponttal meg a köztespontokkal együtt át kell vinni a GPS útvonaltervezőjébe, majd az kitalálja a részleteket. Köztespontokat kell pl. hasznáni, ha több napra tervezed az utat, amit fel kell bontani azt napi adagokra.
Valaki tudna segíteni egy teljesen amatőr felhasználónak?
Életem első GPS-ét szeretném megvásárolni, és az érdekelne, hogy tudja-e valamelyik azt, hogy összekötöm pc-vel, és a google maps-on általam meghatározott egyedi útvonalat lementi és azt fogja használni majd az úton?