Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Jogos! A fénykép régebbi. Azóta már szórakoztam vele. Másik dolog a fényképező is torzítja (vagy inkább máshogy érzékeli) a fényerősség különbséget. Mint írtam elég sokat időztem a fényerősség beállítással. Most ép füstölőkkel játszom, kevesebb sikerrel. Ma tört ki a nyári szünet, hátha több időm lesz rá. (Tanár vagyok)
Ami nekem alapból nem tetszik az asztalomon: Az árnyékok. Alap épületvilágítással borzasztóan hatnak. Időigényes kijavítani. Fóliával, felragasztgatott tükrökkel megoldható. Nekem legjobban tetsző megoldás: LED (nagyobb teljesítményű) Alulról felfelé. Felül a plafonon lefóliázva.
Ami tetszik és még mojolok vele: Kis lámpák a teraszokon, előterekbe. Nehéz szépen megcsinálni, de mutatósak. Kapható világító apróságok: Telefonfülke stb... (Veismannak vannak ilyenek) Több fokozatban kapcsolható világítás. (Hangulattól függően.) Külső fényerő szabályozás alapfénynek. Épületek aminek látszik a belső felépítése. (Nekem az állomás és a sörgyár)
Üdv! Én a maszkot még ki egészítettem(vagyis rá ragasztottam) alu fóliát. Főleg a felső részére ahol a tető van. Ennek még jobb a maszkoló hatása másrészt viszonylag szépen szórja a fényt. Valahogy nekem jobban hasonlít a valóságos helyzethez. NE 555 IC-vel könnyű független időzítőket csinálni. Szerintem nem éri meg a strapát. Én az állomásom egyik irodaszárnyában van villódzó neonhoz hasonlító "effekt". Mások azt mondják igen valószerű. Én már unom, megzavarja az idillemet. Amivel viszont szerintem megéri játszani a különböző fényforrások keverése. Attól kicsit változatosabb az asztal. (Citromsárga led, sárga powerled, fehér led több színhőmérsékletben)
A perverzebbek még helyiségenként kapcsolgatják is a lámpákat. Pl. időnként fel/lekapcsolják a WC-ben, konyhában, nagyon éjszaka meg mindenki aludni megy stb. :-)
Hát a belülről átvilágított házfal pont olyan mint a belülről átvilágított mozdony...... Sőt még az is furcsán néz ki ha az amúgy kimaszkolt házban minden ablak világít. Életszerűtlen hogy mindenki otthon van és még egyszerre is világítanak.
Ha nem az új magyar "üvegbetonból" van a ház, akkor szerintem sem néz ki valami jól, ha világít a fal:-)))
Bele kell tenni. Az nem valami élethű, ha úgy néz ki egy ház, hogy a szobába bevitték, és fel is kapcsolták a kispesti Bozsik Stadion egyik világító oszlopának összes lámpáját.
Tudom, hogy ott megvan, de én tv-n szeretem nézni. Ezenkívül gyűjtöm is ezeket a videókat. Azt tudom, hogy egyenként le lehet tölteni, de próbáltam ezt kikerülni, és leegyszerűsíteni a dolgokat.
Szia! Én ezt használom egy ideje.Majdnem mindent leszed,bár utána össze kell formatálni öket.Ehhez Format Factory progit használok Pulcsi1 http://www.web-video-downloader.com/
Én mindegyik házamba beleraktam eddig a maszkot, sőt sokszor még kevés az alap maszk, mert így is kiszűrődik valahol a fény. Szerintem nem mutat jól ha átvilágít a műanyag. Ha kívülről is meg akarod világítani én inkább utcai lámpákat, reflektorokat, stb. használnák erre a célra. Persze ez csak az én véleményem, te döntésed :)
Mi a véleményetek a modellépületek papírmaszkolásáról? Ha beleteszem, jócskán visszafogja a benne lévő lámpa fényerejét, az ablakokon szűrődik ki némi pilács.
Ha nem teszem bele, akkor az egész épület határozottan szebb lesz, az egész épület ki lesz világítva, bár így kevésbé valóságos. (Esetleg a környezeti fények, így tükröződhetnek vissza az épületről. Pld. egy templom esetén olyan mintha kis reflektorokkal lenne körbe-körbe megvilágítva.
Én most hajlanék arra, hogy kivegyem a papírmaszkokat...
Szeretnék egy füves részbe egy kb. 25-30 cm hosszú és 1-1,5 cm széles kis patakot készíteni. Inkább imitációkét. Hogyan fogjak neki. Tud valaki tanácsot adni? Köszönettel: herkules52@gmail.com
Még egy kérdés nálam jártasabb terepasztalos kollégákhoz (mert ugye más amikor konkrétan csinálom az asztalt, mint amikor csak gondolkodom és tervezgetem):
Az úgy jó sorrend, ha
először bevágom és "felületkezelem" a hungarocellt nitrohígítóval, fűrésszel, stb.
utána beragasztom a végleges helyükre Palma Fa Expresszel, tipikusan fához
és amikor már le van borítva az egész asztal a szükséges helyeken és be is van borítva, akkor állok neki csemperagasztóval pamacsolni, hogy sziklásabbnak tűnjön
még a freiwald 4D-sound rendszere is érdekes lehet: Freiwald
Az USB az 5VDC-t ad ki, a töltés megoldható külső USB elosztóval, vagy 8db USB aljzat ra5V-ot rákötésével. Szerintem ezek működnek akkor is ha rá van kötve a PC-re.