Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4197
A Rubigan-nak most nem sok értelme volt. ilyesmit ne csinálj, hogy "csak mert be van keverve" lepermetezel vele mást is.

Ha nincs semmi gondja, akkor nem feltétlenül szükséges permetezni - főleg lemosó után. Ha hólyagosodni kezdene a levele (atkakár), akkor Thiovit Jet-tel permetezd le, miután elvirágzott. Ez segít a lisztharmat első generációjának megfékezésében - ez most ebben a hűvös időben azért valószínűtlen. Ami valószínűbb, az a perenoszpóra, mert sok esőre lehet számítani, így lehet neki pl. rézgálicot adni.
Előzmény: taormina1 (4191)
jacsoj Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4196
Igen, hosszúra hagytad. 1-2 szemre vágd vissza, ezt elég nehéz eldönteni, inkább biztosan legyen meg a 2 szem, és majd ha hajt, 1 hajtást hagyjál, és azt neveld minél magasabbra. Az alany most nem hajt ki, mert nincs neki ott rügy.

Van egy sejtésem, hogy nem jól raktad le az oltványt. Egy mély gödörbe az aljára bármi trágya, komposzt, de műtrágya ne, utána egy kis földréteg, hogy a trágya ne érintkezzen a gyökerekkel. A gyökereket kb.5-8 cm-re frissen le kell vágni, és úgy kell a gödörbe állítani a vesszőt, hogy a gyökerek végei ne felfelé álljanak. Ha nem így volt, akkor majd jövöre így csináld.
A nemes vesszőt 1-2 rügyre le kell metszeni, és úgy kell a gödörbe tenni, hogy az oltás helye ne legyen mélyebben a földszintnél. Félig be kell tölteni porhanyós földdel a gödröt, legalább 5 liter vizet ráönteni. Utána teljesen be kell tölteni, és a végén a kiálló nemes részre földet kell húzni, hogy teljesen betakarja a vesszőt. Amikor megered a vessző, a hajtás majd átnövi ezt a földkupacot, nem engedi addig kiszáradni a vesszőt.

Tehát most vágd vissza 1-2-rügyre, takard be földkupaccal, és majd június elején meglátod mit csináltál.
Előzmény: taormina1 (4194)
Ferig Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4195
Szinte biztos, hogy a nemes rész hajtott ki, mert az alatta lévő "vad" akárhol nem hajthat ám ki, csak ott, ahol a vesszőn rügy van. Tudod! "A türelem rózsát (itt szőlőt) terem". Ha kételkedsz, a viaszréteget finoman eltávolíthatod, amúgy is le fog válni idővel.
Előzmény: taormina1 (4194)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4194
Szia, a beéréssel még nem lehettek problémái; kb 6 hete ültettem.
Lehet, hogy hosszúra hagytam, ha kb 8-10 cm-t, 4-5 szemet hagytam rajtuk?
Nem baj, ha nem a nemes vesszöcske, hanem az alany hajt ki? Nem kellene utóbbit inkább visszaszorítani? Bár annyira a határon hajt, hogy nem tudom megállapítani, kié a hajtás.
Előzmény: jacsoj (4192)
Ferig Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4193

A szőlő kúszónövény, ha szabadon nőhet megy a maga útján, hosszan elkúszik s az első útjába kerülő magasba törő dologra felmászik. Amikor kordont készítünk neki és megmetszük, akkor tulajdonképpen arra késztetjük, hogy az általunk készített kordont használja "mászókának" és lehetőleg úgy használja, ahogyan mi azt szeretnénk. Mi pedig úgy szeretnénk, hogy a hajtások egymástól jól elkülönülők, áttekinthetők, könnyen kezelhetők, lehetőleg függőlegesen felfelé-(lefelé) növők legyenek, mindkét oldalról süsse őket a nap, a szél könnyen átjárja, s a nedvességtől gyorsan megszabadadítsa őket. Erre kellene Neked is törekedni.

Amikor több egymás fölötti szintekben hagysz vízszintes karokat, akkor ez előbb említett célok nem teljesülhetnek, mert a szőlő több szintben is átfedi, takarja egymást, no meg ezzel rendesen elnyújtod a karokat és túlterheled a tőkét. Hidd el, hogy a legalsó karokról függőlegesen felnyúló vesszők bőven be fogják majd futni a 2,5 m magas kordont! Ha mégis lenne így a tőkék között hiányod, úgy új tőkék beültetésével (tőkeköz sűrítésével) ezt ki tudod pótolni.

Nagyon fiatal még a szőlőd, a 4. év az első igazi termő év, most még alakíthatsz rajta.

Valami ehhez hasonlót ajánlok- szüret utáni őszi kép.

Előzmény: J. Kathryn (4188)
jacsoj Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4192
Szerintem a permetezés nem szükséges, hagyni kell nőni a hajtásokat.

Ha a szőlővessződ nem hajt, akkor elfagyott, mert ősszel nem érett be a vessző, és a téli hideget nem bírta, vagy korán elkezdett hajtani és az esetleges tavaszi fagyot nem bírta. Ha a nemes vessző nem fagyott el teljesen, akkor általában az szokott kihajtani, mindenképpen várd meg míg megnő, aztán meglátod.

Ezt is lehet, hogy tavaszi fagykár érte? Várj, ha egészséges a gyökere, valahonnan új hajtást fog növeszteni. Ha kevés lenne a csapadék, akkor a tövéhez egy nagy adag vizet jutassál.

A termőhely klimatikus viszonyaihoz kell a fajtát megválasztani, és arra törekedni, hogy az első(!) évben a vessző növekedése legalább 1-1.5 m legyen.
Előzmény: taormina1 (4191)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4191
Sziasztok, szölöpermetezés mikor esedékes? Lemosót és egy adag Rubigant kapott (épp be volt keverve más miatt) három hete. "Külsérelmi nyomot" nem mutat. Van teendö? Mi ellen? Mivel?
Az egyik kis új szölöm csak az oltás csatlakoztatásánál hajt, a vesszön nem, és a vastag viaszréteg miatt nem tudom megállapítani, hogy a hajtás az új vagy a régi részhez tartozik. Mi legyen vele?
A másik kis új szölö oltásán elhalni látszanak az alig kibújt új hajtások. Ezzel mit csináljak? Lehet, hogy végleg elhasal?
Üdv
tao
jacsoj Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4190
Azt hiszem, tanácstalan vagyok, ugyanis Te nem szőlőt akarsz nevelni, hanem valami díszsövényt:)
Amit jobbra, balra elvezetgetsz, az a kordonkar, és úgy veszem észre, hogy több emelet magasan akarod. A tőkéid elég fiatalok, ha termést akarsz, akkor nem fog növekedni eléggé. Én 10-15 hajtásnál többet nem hagynék meg, és ebből ki kellene választani azt, ami majd a kordonkar lesz, azon nem hagynék fürtöt. A többin is csak óvatosan, hajtásonként egyet, ha elbírja a növekedés.
Zalancelot Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4189
Azt gondolom, nem elsősorban borászati babérokra törsz evvel a töménytelen szőlővel.
Itt a termés korlátozás elsősorban a bor minőségének fokozása érdekében kerül szóba.
Azt feltételezve, hogy apránként a termést elfogysztjátok, én nem javaslom neked az itt emlegetett terméskorlátozást.
Egyetlen szempont vezéreljen, hogy a tőkéket ne terheld túl.
Metszési módtól függetlenűl, egy tőkének, ha jó kondícióban van, elég 12-15 termőrügy. Ezeken képes annyit teremni, amennyit ki is bír érlelni, de ha mégis később a túlterhelés jeleit észlelnéd készőbb is ráérsz a rossz helyre telepedett fürtökből leszórni.
J. Kathryn Creative Commons License 2008.05.04 0 0 4188

Kordon, ha annak számít. 2,5 m magas oszlopok közt van kifeszítve hat párhuzamos huzal. Nem igazán vagyok otthon a szőlész tolvajnyelvben :-) Alul két fő ág van széthajtva két oldalra, kicsit följebb ezekből hagytam egy-egyet. Így a legalsó huzal és alulról a harmadik huzal mentén fekszik vízszintesen a fő ág, amit metszéskor meghagytam. Azt tervezem, hogy jövőre még följebb engedem. Vagyis alulról az ötödik huzalra hagyok megnőni egy-egy ágat mindkét oldalon és ott is végigfektetem jobbra és balra.

A túlnövő ágakat visszacsipegetem és a levélhónaljakból növőket is, még amikor megjelennek. Persze igyekszem elegendő levelet hagyni az asszimilációhoz.

Előzmény: jacsoj (4187)
jacsoj Creative Commons License 2008.05.03 0 0 4187
Milyen művelési módra van a tőke kialakítva?
Előzmény: J. Kathryn (4186)
J. Kathryn Creative Commons License 2008.05.03 0 0 4186
Szőlész barátok! Évek óta olvasgatlak benneteket és volt már, hogy írtam is. Szóval van összesen 12 tőke szőlőm (kéretik nem kuncogni). Négy éve telepítettem őket. Első és második évben csak vegetatív hajtásaik voltak. Tavaly termettek (nem mindegyik) először. Azt olvastam itt nálatok, hogy nem szabad hagyni, hogy sokat teremjenek, így általában véve 2-3 virágzatot hagytam meg minden tőkén. Most valami töméntelen virágzatot viselnek (Nero, Favorit, Afuz Ali, Eszter). Szerintetek ritkítsam vagy hagyjam őket békén? Szép erősek egyébként a növények és nagyon is egészségesek. Szinte zéró permetezéssel boldogan elvannak. Lovaktól származó istállótrágyát és ősszel komposztos takarást kapnak.
Chess Creative Commons License 2008.05.02 0 0 4185
:-)) A Chess az inkább szívogató népség ellen OK, ott is a levéltetvek és liszteskék a specialitása. Persze ami hasznos az megkíméli. :-)
Előzmény: lalá (4184)
lalá Creative Commons License 2008.05.01 0 0 4184
-Figyi! A Chess nem jó! (hihihi)
Előzmény: mixmaster (4182)
Chess Creative Commons License 2008.04.30 0 0 4183
A bor egy más dolog mint a szőlő, habár nehéz különválaszatani. Azt azonban kétlem csak azért mert valakinek "hegyvidéki" szőlője vagyon még jó bora is lesz. Frittmanék borai egyes kategóriákban nem a közepes hegyvidéki hanem a jó és jobb hegyvidéki borokat is megverik, habár itt nem a verés a lényeg.
Náluk persze nem vörösbort kell keresni, hanem rozét és friss fehérborokat.
Előzmény: Törölt nick (4180)
mixmaster Creative Commons License 2008.04.29 0 0 4182

Kössz Chess, és a többiek.

Igy aztán még off sem volt.

A szernek majd utánanézek (a késöbbi rajzások elleni védekezés is fontos?).

Bye

Előzmény: Chess (4179)
szaki_pali Creative Commons License 2008.04.29 0 0 4181
ha tablettást kér, hát' adj neki tablettásat. csak mondd azt, hogy ez egy speckó amcsi kimutathatatlan tabletta, nem okoz fejfájást, nincs káros mellékhatása és egy kicsit húzósabb az ára.

mindent a kedves vevőért! :-))))
Előzmény: Törölt nick (4180)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.29 0 0 4180
Dehogy akarlak én megsérteni, de úgy látom(megint) hogy előnyös helyzetből könnyű beszélni. A te fogyasztóid "csak" annyit várnak el egy borszakírótól hogy magas minőség legyen, és ha eléjük teszed, elismerik és visszamennek a másik palackért. De próbáld ki egyszer, milyen az, mikor nemhogy a borod minőségét, hanem még a tisztességes mivoltát is megkérdőjelezik. Indulj el innen, készíts magas minőséget és fogadtasd is el. Szerintem ezt te és Zoli fel se fogjátok. Azt mondja Köpcös, hogy nem kell az ilyennel törődni. Igen, de mit csinálsz olyankor, ha ezt a saját pincédben kapod? Nem tudom, milyen a te pincéd, az enyém úgy néz ki ahogy a fényképeken, patika tisztaságot várok el magamtól, volt már olyan vendég aki megkérdezte, hogy a cipőt levegye? Most képzeld el, hogy ide beengedsz egy "vevőt", aki megkérdőjelezi a munkádat és 100 forintos kannásbort követel. Nem kér. Követel. És nem lehet neki megmagyarázni, hogy ez nem az a pince, itt olyan nincs, akkor jön a dacos gőg, megjátszott sértődéssel kombinálva, hogy mit verem itt magam, ez is olyan tablettás, mint a többi.
Vagy mit szólsz annak a gelencsér nevű fehérjehalmaznak az ámokfutásához a művalkeszen? Azt hiszem Frittmannékat már nem kell bemutatni. De nem, még az ő boraik "sem érik el egy közepes hegyvidéki bor színvonalát". Inkább nem írok semmit, csúnya lenne.

"kis kézműves pincék tulajai éjt nappallá téve melóznak, szinte kizsigerelik magukat. "
Ezt nekem mondod?
Előzmény: pinotnoir777 (4171)
Chess Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4179
Szia! Próbálkozz a Lufox-al, jó hosszú hatóidejű a felületen de nem felszívódó. Alma sziromhullás után kb. 2 hétre kell használnod 1x majd 1 hét múlva újra, akkor elintézed a molyok első nemzedékét. Jun. 20 tól még 2x kb. 10 nap követéssel és utána már csak a 3. nemzedékkel aug. 10-20 között lehet bajod.
Szőlőre éppúgy igaz, csak ott a az első kezelést a virágzás előtti fürtre kell rátenni, hogy ne legyen off.
Előzmény: mixmaster (4177)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4178

Sziasztok! Quadris Max eltávozik a II.-kat-ból, aki akar és talál még az május 15-ig még vehet(ne). Én is megnézem holnap, hogy lehet-e még kapni.

Üdv

mixmaster Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4177

Almában mennyire vagytok othon?

Tavaly férges lett, és ugyemlékszem mostanában kéne fújni rá valamit (virágzásban nyomtam már rá varasodásra) talán moly ellen?

mixmaster Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4176

A mosás megvolt persze, semmi gond nem látszik, ilyenkor kurvul el az ember ugye, de télleg igazad van, mert pár nap alatt a duplájára nőttek a hajtások, aztán mire látni valami bibit, akkor meg már késő bánat... (holnap leszórom).

Kösszzz

Előzmény: lalá (4174)
Zalancelot Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4175
Figyeld az apró leveleket, hogy találni-e rajt atka szivogatás nyomát.
Bár az enyém kapott lemosót, egyéb permetszert még nem.
Talán a hétvégén. Ilyen kicsi hajtásoknál még minimális a szerigény.
Ha éppen, hogy találsz atkanyomot, akkor az alant említett Thiovit elég lehet, ha rajzást tapasztalsz kellhet spec atkaölő szer, mint pl.:a Flumite, vagy Magus.
(bár az utóbbi II.kategóriás)
Előzmény: mixmaster (4172)
lalá Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4174
Thivit=Thiovit
Előzmény: lalá (4173)
lalá Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4173
-Lemostad? Én már kétszer szórtam Thivit Jet-et.
Előzmény: mixmaster (4172)
mixmaster Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4172

Üdv mindenkinek !

Csak kérdezném hogy ilyentájt mikor 3-4 centisek a hajtások, szerintetek kell-e már atka ellen védekezni, és mivel.

Gondolom más szer talán még nemnagyon kell hozzá.

Köszönöm előre is.

Mixx

pinotnoir777 Creative Commons License 2008.04.27 0 0 4171
Kösz a sértést, egyáltalán nem érzem jogosnak. Mindig azt mondom és írom hogy még nagyon-nagyon messze vagyunk attól hogy elmondhassuk, megközelítettük a földben rejlő lehetőségek határát, jelenleg pedig még csak alsó tagozatosok vagyunk. Sokkkal alaposabb munka és hosszú évek tapasztalata kell ahhoz hogy majd egyszer elégedett lehessek a borainkkal kapcsolatban. Sokszor még azt sem tudom _mit_kellene máshogy vagy jobban csinálni, nemhogy a válaszokat tudnám...

Az elmúlt napok érvelésében ezért is igyekeztem magamtól inkább más, kézműves birtokok példáit leírni, annak érzékeltetésére hogy a valódi minőségi piacon hiány van, a csúcsminőséggel lehet érvényesülni.

Amikor te direktben rákérdeztél hogy hány palackom van és merre gazdálkodok, akkor erre válaszoltam. Erre azt kapom hogy a fejembe száll a siker. Ha meg nem válaszolok akkor bunkó vagyok vagy titkolózok, ugye?

Azt azért hadd tegyem hozzá hogy lehet hogy elsőre segített valamit a borszakírói múltam, viszont Pestről lejárva hétvégenként egy szakadt 20 éves kocsival, napszámosok és tőke nélkül értük mindezt el. Eközben látom hogy a faluban olyan családok gyerekei akik azért szép vagyonokat felhalmoztak a szőlő és gyümölcseladásból az elmúlt évtizedekben, leszarják az egész "minőséget", azt se tudják mi az, és állandóan sírnak hogy "alacsony a szőlő ára", "nem éri meg csinálni". A 10 vagy 50 hektárjukból egy sort is sajnálnak hogy kipróbáljanak valami mást. Érdekes, két kreatív és szorgalmas ember azért ilyen falubeliként is, szinte 0 tőkével, nagyon szép sikereket ért már el.

De biztos megnyugvást és lelki békét okoz a pozitív példák "fejébe szállt a sikerezése".

Rambo, amúgy az első palackokat lehet hogy _PÁR_ ember azért vette meg mert kíváncsi volt rá mit csinál a borszakíró, de második palackot senki nem venne csalódás esetén. De pont ezért kedvelem a laikus, kezdő borfogyasztókat, akik még életükben nem hallottak arról hogy Borbarát, vagy Gusto, csak azt nézik ami a poharukban van.

Inkább a Mátrával kapcsolatban érzem úgy hogy nagy mázlink volt, mert szerintem különleges adottságú dűlőket is rejt, viszont az ültetvényárak nevetségesen alacsonyak voltak a kivágási támogatásig. Sok borvidéken egyharmad hektárnyi szőlőt se lett volna esélyünk szerezni, itt meg sikerült 2 hektárt apránként megszerezni.

Amúgy érdekes azt írod, "másik oldal". Pedig a kis kézműves pincék tulajai éjt nappallá téve melóznak, szinte kizsigerelik magukat. Számomra a másik oldalt a kamuminőséggel kaszálók jelentik. Akinek pár tőkéje van de kíváncsi és nyitott, szereti a földet, azt én "ugyanolyan oldalinak" érzem.

Zárszóként csak annyit írnék: nézzük meg 5 év múlva hogy a Köpcös hová jut. Mert hogy honnan indul, azt gondolom láttad/látod.
Előzmény: Törölt nick (4170)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.27 0 0 4170
Hát igen, a magas ló esete....
Nehéz józanul érvelni, ha a másik oldalnak a fejébe szállt a siker.
Előzmény: RAMBO (4159)
Chess Creative Commons License 2008.04.26 0 0 4169
Így is van. Mostanság terjed egy új titulus a "fenntartható mezőgazdaság". Nem a végtelen termelésnövekedés, hanem egy lehetőleg kisebb költséggel, kisebb inputtal nem túltermelést produlálva és lehetőleg kevés kárt téve a környzetben,kell gazdálkodni. Ennek jegyében maximálták a különböző gazdálkodási proramokban (alap, tanyás, érzékeny természeti területek, integrált) mit szabad vagy inkább tiltott használni szerekből, hányszor, mikortól és mennyi "műgané" mehet egy ha-ra.
Ültetvényeknél a szín besorolás szerint szad vagy nem alkalmazni egyes szereket.
Itt vannak érdekes szituációk, mert pl egy spárga termesztő már csak biomódon védkezhet mert alig maradt szere.
Előzmény: szaki_pali (4157)
szaki_pali Creative Commons License 2008.04.26 0 0 4168
a lényeg kimaradt

rájöttek végre?!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!