A félig-meddig készülő fordításom alapján elmondhatom, Heras ezt tartja egész pályafutása legkeserűbb emlékének. ( a fordítás hasonló okból akadozik, mint a tied. Sok a munka, kevés a dicsőség)
Az a downhill a végén már nem oszt, nem szoroz az égvilágon semmit. A Jaux Plane egy brutális hegy, aki akar és tud is ott menni, az 10 perceket is kioszthat a riválisoknak. Armstrongnak ezen az egy hegyen akadt csak problémája, és állt meg egyszer úgy igazán a lába, még 2000-ben, Hamilton tologatta fel a hegyre, és a szintén összeomlóban lévő Ullrich is úgy elment mellette, mintha szembe jönne, és nézett is a német, hogy most akkor mi van :)). 2003-at leszámítva ez volt az egyetlen alkalom, amikor Armstrong betlizett Ulléval szemben. Nem semmi ez a hegy... De ezt szerintem jobban tudod nálam :).
Nagy drámák kötődnek ehhez a hegyhez, azt a bizonyos 2000-es Tour szakaszt Virenque nyerte, de csak azért, mert az utolsó kanyarban elesett Heras. A francia nagyon jól ismerte az utat, a bejari nem, ennyin múlott... Pár évvel később meg éppen itt volt Landis nagy feltámadása...
Adná a Jó Isten, hogy valami hasonló drámai szakasz legyen holnap is, a hely szelleme ezt megköveteli!
Még nem tudtam visszanézni a szakaszt, de az eredmények alapján a Francia ellenállás szervezett egy sikeres akciót a nemzetközi elnyomók ellen. :-) Úgy tűnik az összetett menők inkább a holnappal foglalkoztak már.
Ha nem lenne a végén a downhill, azt mondanám, döntő szakasz lesz, de még így is el fognak maradni jó páran.
Levi zöldben pompázott ma, igaz csak kölcsönbe van a trikó Valverdétől. Pedig ha Sanya leadná a sárgát, visszakaphatná ezt, rajta sokkal szebben mutatna, nem? :-)
A mai nap úgy tűnik az eü riportoké. Thom Frei kihagyni kényszerül a Svájci kört, mivel összeszedett valami gyomorvírust. Három napig alig evett és nagyon legyengült. A következő versenye a Ster Electrotour lesz Hollandiában, majd a Svájci bajnokság, és az Osztrák körre szeretne top formában lenni.
Chris Hornerről tegnap csak annyi hír volt, hogy hátproblémák miatt nem indult el, de mára megvan a precíz diagnózis: akut lumbágó. A családban volt már ilyen szóval távol álljon tőlem, hogy szegény Chris fájdalmán humorizáljak, de jó, hogy nem a szakasz közben tört ki rajta, mert egyrészt akkora bukás lett volna belőle, hogy csak na, másrészt a szerelők sarokcsiszolóval operálhatták volna le a bringáról.
És mit ír a szakirodalom a lumbágó megelőzéséről?:
A lumbágó és az isiász megelőzhető: legyünk fittek, edzettek, csökkentsük túlsúlyunkat és mozogjunk sokat.
Szóval ha Chris fitt lenne, és edzett, nem lenne túlsúlyos, és sokat mozogna, akkor nem lenne lumágója. :-))
Critérium du Dauphiné Libéré 3. szakasz, Saint-Paul-en-Jarez (ITT), 31km
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 44.59.78 (41.349 km/h) 2 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.19 3 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 0.20 4 Mikel Astarloza (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.00 5 Maxime Monfort (Bel) Cofidis 1.01 ... 15 Sergio Paulinho (Por) Astana 2.26 32 Janez Brajkovic (Slo) Astana 3.01 34 Daniel Navarro (Spa) Astana 3.05 40 José Luis Rubiera (Spa) Astana 3.08 102 Benjamin Noval (Spa) Astana 5.05 107 Tomas Vaitkus (Ltu) Astana 5.22
DNS Chris Horner (USA) Astana
Az összetett:
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 10.10.19 2 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.23 3 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 0.37 4 Maxime Monfort (Bel) Cofidis 1.17 5 Mikel Astarloza (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.20 ... 17 Sergio Paulinho (Por) Astana 3.09 23 Janez Brajkovic (Slo) Astana 3.21 34 José Luis Rubiera (Spa) Astana 3.49 35 Daniel Navarro (Spa) Astana 3.53 117 Tomas Vaitkus (Ltu) Astana 7.23 126 Benjamin Noval (Spa) Astana 8.18
Némileg (bár azért nem annyira) meglepő módon Valverde gyorsabb volt, mint Leipheimer és Evans. Annyira azért nem meglepő a dolog, mert Valverde Tourt akar nyerni (vagy valami hasonló), ahhoz pedig meg kell tudni verni az ellenfeleket a TT-n is. Nagy kérdés, hogy nem túl korai-e a jó forma, láttunk már Dauphiné bajnokokat elnavigálódni a Touron...
Mindenesetre Leipheimer második helye jó pozíció a hegyek előtt. Jobb lett volna előnnyel kezdeni a verseny második felét, de így sem rossz. Támadni kell, hátha fárad a spanyol. Horner hátproblémái miatt nem indult el ma, kár érte, hiányozni fog a csapatból.
Holnap talán még nem lesz annyira nehéz, de mér alakul. :-)
"Tulajdonképpen André Greipelnek akartuk felvezetni a sprintet. De aztán elemntem Sebastian Lang után, és erőlködtem, hogy megfogjam. Aztán megnyugodtam, 100 méteren át a hátsó kerekére tapadtam, végül elhúztam mellette és győztem. Nagyszerű finálé volt."
Így volt, amíg a sprinterek csapatai töketlenkedtek a kanyargós parti úton Big George megtalálta a világ legjobb pozícióját a kitűnő tempómenő, Lang hátsókerekénél.
A mai napra rendelt feladatot maradéktalanul tejesítette a csapat, Leipheimer biztonságban célba ért. Hincapie fénykorát idézően szemfüles volt, szép győzelmet aratott. Holnap döntő szakasz lesz, ha Levi komolyan gondolja, akkor előnyt kell gyűjtenie a hegyekre.
Kristine sem hagyott minket cserben, a mai stratégiai információ, hogy a spanyol kerékpársport jövője biztosított, ugyanis Benji Novaléknál érkezik a trónörökös, aki a spanyol hagyományoknak megfelelően az apukája nevét örökli majd.
A másik pletyka, hogy Valentin a baszk masszűrünk valami éjszakai kaland folytán hajnali fél kettőkor keveredett haza, de a hotel már zárva volt, így kénytelen volt feltelefonálni a szobatársát, hogy engedje be. :-) Felmerül a kérdés, hogy hol kujtorog egy Baszk masszőr vasárnap hajnali egykor, amikor a spanyolok csak ma játszanak? :-) Bár lehet, hogy a német kollégák rendeztek némi sörivással súlyosbított hepajt Podolski tiszteletére. :-))
Élvezi a rivaldafényt. Ő a legfotózottab túrista ma Franciaországban. :-)
Egyénként mégse sikerült tőle megszabadulnia Prudhomme-nak. Johan lesz a Versus Channel szakértője a harmadik héten. Azok a jegyzetei, amibe a vitriolosnál vitriolosabb megjegyzéseket gyűjti a szervezés színvonára vonatkozólag. :-))
Critérium du Dauphiné Libéré 1. szakasz, Avignon - Privas, 194km
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 4.46.36 (40.614 km/h) 2 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole 3 Björn Schröder (Ger) Team Milram 4 Fabian Wegmann (Ger) Gerolsteiner 5 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 6 Levi Leipheimer (USA) Astana ... 45 Chris Horner (USA) Astana 68 José Luis Rubiera (Spa) Astana 73 Janez Brajkovic (Slo) Astana 80 Daniel Navarro (Spa) Astana 94 Sergio Paulinho (Por) Astana 116 Tomas Vaitkus (Ltu) Astana 1.02 138 Benjamin Noval (Spa) Astana 2.22
Az összetett:
1 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole 4.52.41 2 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 0.01 3 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.05 4 Maxime Monfort (Bel) Cofidis 0.17 5 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale ... 13 Janez Brajkovic (Slo) Astana 21 Chris Horner (USA) Astana 0.24 40 Sergio Paulinho (Por) Astana 0.29 51 Daniel Navarro (Spa) Astana 0.33 84 José Luis Rubiera (Spa) Astana 0.42 114 Tomas Vaitkus (Ltu) Astana 1.24 136 Benjamin Noval (Spa) Astana 2.59
A csapat:
1 Astana 14.38.51 2 High Road 0.10 3 Credit Agricole
Erről a szakaszról sikerült teljesen lemaradnom (hja kérem, aki nem kapcsolja be a képrögzítő apparátot). A jelek szerint mégse volt olyan drámai a befutó, ha Hushovd elöl tudott maradni. Bár a sprinterek hegymászó képességei a minőségi borokhoz hasonlóan javuló tendenciát mutatnak az évek múlásával. :-) Mindenesetre norvég barátunk a jóváírásokkal leszedte a trikót Leviről, ami nem tragédia, dolgozzon holnap a Credit is egy kicsit. Na, nem mintha ma lustálkodtak volna. :-)
A csapat amúgy gond nélkül vette a szakaszt, Benji bukásba keveredett, ezért maradt le.
A holnapi napon túl kell lenni, a szerdai időfutam előtt nem valószínű, hogy támadna a csapat.
Bocs, a Német kört kihagytam a számításból. Akkor a triumvirátus külön utakon fog járni szeptember elején. Egyébként is sűrű lesz a szeptember, a Vattenfall Cyclassics-ra már lasszóval kell embert fognia Bruyneelnek. Arról nem beszélva, hogy a Vuelta elsőbbségét feltételezve Leipheimer és Klöden sem fog dúskálni a segítőkben...
"Egyébként most, hogy Contador összebarátkozott Klödennel, Levi kimenőt kaphat. :-)"
Szerintem nem, mivel a Vuelta a Deutschland Tourral is ütközik, Klöden minden valószínűség szerint ott indul majd... Így Contadornak valószínűleg be kell érnie Rubiera és Colom szolgálataival.
A Vuelta ütközik a Missuri körrel. Az utóbbi szerintem fontosabb Leipheimernek, mint hogy hadnagy legyen a Vueltán. Egyébként most, hogy Contador összebarátkozott Klödennel, Levi kimenőt kaphat. :-)
Volt olyan hír is, hogy Levi szeretne jól menni a VB időfutamán, és ehez valszeg ott kellene hagyni Albertot a harmadik hétre. Klödennek pedig tudtommal nincsenek VB ambíciói, így ő maradhat akár végig.
De ez színtiszta spekuláció, mert nem emlékszem hírre Klödenről a Vueltával összefüggésben.
Péter válaszolt már, hogy Egoi hazatért az Euskaltelbe. Ő maga nyilatkozta, hogy valószínűleg akkor is visszatért volna, ha nem szűnik meg a Discovery. Hazahúzta a szíve, na. :)
Egyébként nagyon jó formában versenyez idén, rengeteget dolgozott a csapatért, és persze szokás szerint elég sok szökésben benne volt. A Pais Vascon övé lett a hegyi trikó, ez idén az egyetlen nagy sikere. Valószínűleg indul a Touron is.