Én nem éreztem kárörömet a gazdaboltos paradicsomjai láttán,sajnáltam is szegényt.Idén neki nem jött be a biomódszer.A szomszédomnak sem.Tavaly meg nekem nem.Egyszer fenn egyszer lenn.De egyetértek az előttem is leírtakkal,lefordítva:te nem vagy teljesen kerek ha így érzel.
Köszönöm szépen az illusztrációt,nagyon jól néz ki!Persze közben elkészítettem,mert a pari nem várhatott a válaszra,bár ide-ide ugráltam hátha valaki....:))
Szóval 4 tálcát csináltam meg(egyébként Hauser fajta a gép)cserélgetni cserélgettem a tálcákat.Lesóztam előtte de nem hagytam állni,beraktam egyből.Bár levet semmit nem engedett.Az alsó léösszegyűjtő papíron semmi nem volt.Ez San Marzano.Megszórtam bazsalikommal és így.Én 10 óra után kivettem.Az üvegeket megtömködtem rendesen,raktam bele fokhagymagerezdet(nem aszalva)1-2 levél rozmaringot.Vártam 1 napot,hogy az olaj ülepedjen,majd felöntöttem ismét.Remélem a friss rozmaringtól és a fokhagymától nem lesz baja.
Sajnos azt bánom,hogy a korábbi szedést pürének használtam fel,mert az nagyon sok volt.Már nem lesz olyan sok ebből a fajtából,az idő sem fogja igazán engedni,éjszaka hideg lesz rá.Kevés lesz már aszalva,de jövőre előrelátóbb leszek,ez nagyon finom.
mások baján érzett öröm, mely vagy gyülöletből ered, vagy rossz akaratból, gonosz szivből. Ennyiben rokon az irigységgel. A jó ember mások örömén örül, mások szenvedését maga is szenvedéssel érzi; a gonosz ember megfordítva mások baján örül, mig mások szenvedése megelégedéssel tölti el.
Értékelem az őszinteségedet a véleményem pedig annyi lenne, hogy a rendszeres nemi élet sokat javíthat a világnézeteden, lehet ,hogy más örömének is tudnál örülni, nem csak más bajának.
januárban a lakásban ültetem kis cserépbe a máknál is kisebb magokatamikor már akkora, hogy nagy nehezen meglehet fogni akkor kis csomókba ültetem apró csrepekbe, és májusba kerül kint földbe, Ebban az évben már 3x vágtam.
Amíg nem kaptam a szomszédtól saját termésüt azt mondtam, milyen hülyeség babrálni vele milyen olycsó egy tasak morzsolt, de akkor megtudtam mi a különbség a kettő között.
a kép jobb oldalán az az apró a csrepekben a februári palánta
az aszalási idő sok mindentől függ, mennyi pari van 1 tálcán hány tálcával csinálod mert ha a meleg levegő jobban járja hamarabb szárad. Aszalás előtt jól kicspegett belőle a sós lé?
Mi este sózzuk és egész éjjel csurog és másnap reggel megy az aszalóba. 'Kb 1 és 1/2 óránként megcseréljük a tálcákat az alósó kerül felüre, Semmivel nem fűszerezzük, vágás után megy az olajba és utána üvegbe, a tetejére egy jó megfonnyadt bazsalikom levél, pár szem szines bors, és 1 pici csilipaparika. De ez izlés dolga csak magában is finom.
még az aszalóban
már megvágva
ez a napon szárított de ebben az évben még nem lehetett napon
Leírom a kissé átalakított tök/cukkinilekvár receptet:
5 kg tök/cukkini hús
3 kg cukor
5 tasak vaníliás cukor
6 db citrom
1 evőkanál citromsav
De legközelebb megpróbálom 8 db citrommal. Minél citromosabb, annál jobb! Hihetetlenül jó ráharapni a citromdarabokra. És egyáltalán nem keserű, hiába van benne a fehér része is. Ez gyakorlatilag nem töklekvár, hanem citromlekvár. A tök csak a hordozóanyag.
Egyszer permeteztem a parit poloska ellen az idén,kb. junius elsö harmadában.Semmi kártevő vagy betegség.Igaz a környéken nem is termel nagyon senki.5 fajtám van a nevüket nem tudom,koktél,ökörszív,fürtös, valami tulipán formájú egy törpebokrúmeg még eggy nagytermésű.Ezeket mind kaptam ismeröstől, kísérleti kertészetből.Tavaly is csak poloska volt a gond.Végezetűl, nagyon sokat tanulok tölletek. Üdvözlettel Sárközi István.
Megcsináltam a belinkelt töklekvárt (cukkiniből), és mit mondjak, isteni lett!!! Vajas kalácsra kentem és valami mennyei. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Én pluszban tettem bele még 2 citromot, 3 kávéskanál citromsavat és 5 csomag vaníliás cukrot. Nagyon különleges, citrus ízű lekvár lett. Az állaga is remek. A színe pedig gyönyörű, olyan, mint az aranyló méz. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Ezentúl rendszeresen fogom csinálni. Nyami!
Általánosságban max. 20%-ot teszek bele, de a zöldparadicsom és a tök lekvár kivétel! Azokba több cukor kell, hisz nem gyümölcsök, hanem zöldségek és valami gyümölcslekvár félét kell csinálni belőlük.
Uborkát még sosem ültettem. A szomszédaim minden évben kínlódnak vele, de egyfolytában lebetegednek és olyan csúnyák, hogy rossz rájuk nézni. Így inkább megveszem a termést.
Ez az a két fajta, amit mi minden évben termesztünk. A salátauborka méretig szedhető. Sohasem szoktuk étkezéshez meghámozni. Bőven terem és szép arányos uborkákat hoz minden méretben ha rendszeresen öntözi az ember a hőségek idején is.
Növényvédelemre nálunk még nem volt szüksége.
A magot mindig vásárolni kell. Palántázható és vethető egyaránt.
Pedig nem újdonság, csak nálunk nem annyira elterjedt. Régebben, szegénység idején gyakrabban főzték. Pedig micsoda különlegesség! A legfinomabb egzotikus gyümölcslekvárokéval vetekszik az íze. Én általában preferálom a cukormentes, vagy max. 20% cukorral készült lekvárokat, de a zöldparadicsomnál ez sajna nem működik. Egyszer főztem édesítőszerrel, de egy híg, rosszízű trutymót kaptam. Ez sajnos csak sok cukorral megy. Leírom a receptet, amit használok. Ezt több receptből gyúrtam össze, illetve 1-2 dolgot megváltoztattam a saját ízlésem szerint.
10 kg zöldparadicsom
5 kg cukor
8 tasak vaníliás cukor
5 citrom reszelt héja
1 kiskanál citromsav
1 kiskanál fahéj
A megmosott, kicsumázott zöldparadicsomokat kb. kockacukor nagyságú darabokra feldarabolom és kis lángon, alátéttel felteszem főni fedővel letakarva. Ha megpuhult és összeesett, akkor leveszem a fedőt és addig főzöm gyakran megkavarva, amíg el nem fő a levének a nagy része. Ekkor teszem bele csak a cukrot és azzal is főzöm még egy darabig, amíg jó sűrű nem lesz az állaga. Ezután teszem csak bele a többi hozzávalót (vaníliás cukor, fahéj, citromsav, citromhéj). Ezekkel csak pár percig főzöm még és mehetnek üvegekbe. Tartósítószer nem kell bele, anélkül is eláll, de a biztonság kedvéért mehet bele egy kevés nátrium benzoát. Aki megteheti, az vaníliás cukor helyett használjon néhány rúd vaníliát, azzal biztosan még finomabb. Jó étvágyat!
Még nem hallottam ezekről a fajtákról. Tudnál mesélni róluk kicsit? Majd kutakodok a neten is, de a magárusok mindig csak a pozitívumokat emelik ki, a negatívumokat meg elhallgatják.
Nálunk 3féle paradicsom terem: 6 tő fa paradicsom, a palántáját vásároljuk minden évben. 2 féle koktél (sárga, piros). Ezek palántája kizárólag saját nevelésű. Magfogásra kidolgoztam egy jó mödszert: Ősszel,a fagyok előtt kihúzom a tövet, lerázom a róla a bogyókat. Gumicsizma, taposás, jó mélyen rotálás. Tavasszal kel, mint erdő. Ültetés (pár évente a nővéremmel szoktunk azért palántát cserélni), permetezés, ÉVI,....szüretelelés. Alapos fürdetés...jó étvágyat! IMÁDOM a paradicsomot, még a mákostésztához is. Csak a feleségem nem enged hozzá enni. Én meg bosszúból nem eszem mákostésztát. Csak paradicsomot.
Mi már csakis ezt a 2 fajtát (Mohikán, Perez) ültetjük s minden évben annyi van rajta, hogy kosárszámra szedjük az 5-6 szem magból kelt növényről.
Jó kis mikroklímás környezet kell neki, amit metélő petrezselyemmel és facéliával teremtünk meg a kert csendesebb, naposabb zugaiban és kordonra futtatjuk.