Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4372

örülök, hogy sikerült megoldani, ez a nyár ilyen most igazán jól jön az aszaló. De ne sirasd el még a nyarat még szeptemberben is érik a paradicsom!

Előzmény: éjjelke (4370)
éjjelke Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4371

Én nem éreztem kárörömet a gazdaboltos paradicsomjai láttán,sajnáltam is szegényt.Idén neki nem jött be a biomódszer.A szomszédomnak sem.Tavaly meg nekem nem.Egyszer fenn egyszer lenn.De egyetértek az előttem is leírtakkal,lefordítva:te nem vagy teljesen kerek ha így érzel.

Előzmény: Törölt nick (4363)
éjjelke Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4370

Köszönöm szépen az illusztrációt,nagyon jól néz ki!Persze közben elkészítettem,mert a pari nem várhatott a válaszra,bár ide-ide ugráltam hátha valaki....:))

 

Szóval 4 tálcát csináltam meg(egyébként Hauser fajta a gép)cserélgetni cserélgettem a tálcákat.Lesóztam előtte de nem hagytam állni,beraktam egyből.Bár levet semmit nem engedett.Az alsó léösszegyűjtő papíron semmi nem volt.Ez San Marzano.Megszórtam bazsalikommal és így.Én 10 óra után kivettem.Az üvegeket megtömködtem rendesen,raktam bele fokhagymagerezdet(nem aszalva)1-2 levél rozmaringot.Vártam 1 napot,hogy az olaj ülepedjen,majd felöntöttem ismét.Remélem a friss rozmaringtól és a fokhagymától nem lesz baja.

 

 

Sajnos azt bánom,hogy a korábbi szedést pürének használtam fel,mert az nagyon sok volt.Már nem lesz olyan sok ebből a fajtából,az idő sem fogja igazán engedni,éjszaka hideg lesz rá.Kevés lesz már aszalva,de jövőre előrelátóbb leszek,ez nagyon finom.

Előzmény: zsebi41 (4359)
lordhimself Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4369

Káröröm

mások baján érzett öröm, mely vagy gyülöletből ered, vagy rossz akaratból, gonosz szivből. Ennyiben rokon az irigységgel. A jó ember mások örömén örül, mások szenvedését maga is szenvedéssel érzi; a gonosz ember megfordítva mások baján örül, mig mások szenvedése megelégedéssel tölti el.

Előzmény: Törölt nick (4363)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4368

Köszönöm! 

Paradicsom befőzés indul holnap! Van bmár 5db M10-es rekesz lucullus!

Előzmény: zsebi41 (4360)
manta-z Creative Commons License 2011.08.07 0 0 4367

Értékelem az őszinteségedet a véleményem  pedig annyi lenne, hogy a rendszeres nemi élet sokat javíthat a világnézeteden, lehet  ,hogy más örömének is tudnál örülni, nem csak más bajának. 

Előzmény: Törölt nick (4363)
de-guky Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4366

Nem örülök annak, ha más növényei elpusztulnak. Októberben a te növényeid is elfognak pusztulni, ha előbb nem....

  Esetleg valami jótanács, hogy mitől szépek a növényeid? Meg is nézném azokat!

Előzmény: Törölt nick (4363)
vf1 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4365

Túl kevés szmájlit tettél a kommented után.....

Az ember azt gondolná, hogy nyugdíjas özvegyasszonyok nem ilyen gonoszak!

Nem kéne ilyen sok rossz filmet nézed, ferdíti a jellemet!

Előzmény: Törölt nick (4363)
beetee Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4364

Az vagy,

 

 

Vagy csak elfelejtetted bevenni a gyógyszered, vagy ittál rá...

Előzmény: Törölt nick (4363)
pippoka Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4362

Nagyon guszta:-)

Alig várom, hogy én is aszalhassak, de a  san marzano, egyszerűen nem akar érni, teljesen zöld még.

Előzmény: zsebi41 (4359)
zsebi41 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4361

Nem vagyok elkeseredve, mivel vegyész vagyok és tisztában vagyok a növényvédőszerek hatoanyagával, elég biztonsággal eltudom dönteni mit használjak

Előzmény: gyuri777 (4317)
zsebi41 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4360

januárban a lakásban ültetem kis cserépbe a máknál is kisebb magokatamikor már akkora, hogy nagy nehezen meglehet fogni akkor kis csomókba ültetem apró csrepekbe, és májusba kerül kint földbe, Ebban az évben már 3x vágtam.

 

Amíg nem kaptam a szomszédtól saját termésüt azt mondtam, milyen hülyeség babrálni vele milyen olycsó egy tasak morzsolt, de akkor megtudtam mi a különbség a kettő között.

 

 

 

a kép jobb oldalán az az apró a csrepekben a februári palánta 

Előzmény: Törölt nick (4316)
zsebi41 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4359

az aszalási idő sok mindentől függ, mennyi pari van 1 tálcán hány tálcával csinálod mert ha a meleg levegő jobban járja hamarabb szárad. Aszalás előtt jól kicspegett belőle a sós lé?

 

Mi este sózzuk és egész éjjel csurog és másnap reggel megy az aszalóba.  'Kb 1 és 1/2 óránként megcseréljük a tálcákat az alósó kerül felüre, Semmivel nem fűszerezzük, vágás után megy az olajba és utána üvegbe, a tetejére egy jó megfonnyadt bazsalikom levél, pár szem szines bors, és 1 pici csilipaparika. De ez izlés dolga csak magában is finom.

 

 

 

még az aszalóban 

 

 

már megvágva

 

ez a napon szárított de ebben az évben még nem lehetett napon  

 

 

és a kész

 

Előzmény: éjjelke (4335)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.06 0 0 4358

Leírom a kissé átalakított tök/cukkinilekvár receptet:

 

5 kg tök/cukkini hús

3 kg cukor

5 tasak vaníliás cukor

6 db citrom

1 evőkanál citromsav

 

De legközelebb megpróbálom 8 db citrommal. Minél citromosabb, annál jobb! Hihetetlenül jó ráharapni a citromdarabokra. És egyáltalán nem keserű, hiába van benne a fehér része is. Ez gyakorlatilag nem töklekvár, hanem citromlekvár. A tök csak a hordozóanyag.

 

Bocs az offért!

 

 

Előzmény: janijani (4356)
Sárközi István Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4357

Egyszer permeteztem a parit poloska ellen az idén,kb. junius elsö harmadában.Semmi kártevő vagy betegség.Igaz a környéken nem is termel nagyon senki.5 fajtám van a nevüket nem tudom,koktél,ökörszív,fürtös, valami tulipán formájú egy törpebokrúmeg még eggy nagytermésű.Ezeket mind kaptam ismeröstől, kísérleti kertészetből.Tavaly is csak poloska volt a gond.Végezetűl, nagyon sokat tanulok tölletek. Üdvözlettel Sárközi István.

 

 

 

 

 

Előzmény: éjjelke (4337)
janijani Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4356

Örülök hogy jó, majd én is ki fogom próbálni.

Tökből még nem főztem lekvárt, de görögdinnye héjából már igen, majdnem ugyanez a recept:

http://www.mindmegette.hu/dinnyehej-lekvar.recept

Előzmény: Midnightx (4355)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4355

Megcsináltam a belinkelt töklekvárt (cukkiniből), és mit mondjak, isteni lett!!! Vajas kalácsra kentem és valami mennyei. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Én pluszban tettem bele még 2 citromot, 3 kávéskanál citromsavat és 5 csomag vaníliás cukrot. Nagyon különleges, citrus ízű lekvár lett. Az állaga is remek. A színe pedig gyönyörű, olyan, mint az aranyló méz. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Ezentúl rendszeresen fogom csinálni. Nyami!

Előzmény: janijani (4349)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4354

Általánosságban max. 20%-ot teszek bele, de a zöldparadicsom és a tök lekvár kivétel! Azokba több cukor kell, hisz nem gyümölcsök, hanem zöldségek és valami gyümölcslekvár félét kell csinálni belőlük.

Előzmény: de-guky (4353)
de-guky Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4353

Kösz, küldöm az asszonynak is a receptet. Csak azt írtad, max. 20% cukrot szeretsz egy lekvárban és ebbe 50%-ot tettél...

Előzmény: Midnightx (4347)
de-guky Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4352

Ajánlottak itt egy csoda oldalt. Ott azt ajánlották. hogy még a fagyok előtt törjünk le egy hajtást és gyökereztessük meg és úgy teleltessük át.

Előzmény: atandi (4334)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4351

Ja, ez uborka? Azt hittem paradicsomról van szó:)

Uborkát még sosem ültettem. A szomszédaim minden évben kínlódnak vele, de egyfolytában lebetegednek és olyan csúnyák, hogy rossz rájuk nézni. Így inkább megveszem a termést.

Előzmény: Deryan (4348)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4350

Köszönöm a receptet, még ma ki fogom próbálni! Nehéz elképzelni, hogy tökből ananász-ízű lekvár lesz, de úgy legyen! Nemsokára meglátjuk.

Előzmény: janijani (4349)
janijani Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4349

Ennyi cukorral tökből is lehet lekvárt főzni:

http://www.mindmegette.hu/toklekvar.recept

Előzmény: Midnightx (4347)
Deryan Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4348

Ez az a két fajta, amit mi minden évben termesztünk. A salátauborka méretig szedhető. Sohasem szoktuk étkezéshez meghámozni. Bőven terem és szép arányos uborkákat hoz minden méretben ha rendszeresen öntözi az ember a hőségek idején is.

Növényvédelemre nálunk még nem volt szüksége.

A magot mindig vásárolni kell. Palántázható és vethető egyaránt.

 

http://www.zki.hu/index.php?zki=22&zki_tid=217

http://www.zki.hu/index.php?zki=22&zki_tid=218

Előzmény: Midnightx (4346)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4347

Pedig nem újdonság, csak nálunk nem annyira elterjedt. Régebben, szegénység idején gyakrabban főzték. Pedig micsoda különlegesség! A legfinomabb egzotikus gyümölcslekvárokéval vetekszik az íze. Én általában preferálom a cukormentes, vagy max. 20% cukorral készült lekvárokat, de a zöldparadicsomnál ez sajna nem működik. Egyszer főztem édesítőszerrel, de egy híg, rosszízű trutymót kaptam. Ez sajnos csak sok cukorral megy. Leírom a receptet, amit használok. Ezt több receptből gyúrtam össze, illetve 1-2 dolgot megváltoztattam a saját ízlésem szerint.

 

10 kg zöldparadicsom

5 kg cukor

8 tasak vaníliás cukor

5 citrom reszelt héja

1 kiskanál citromsav

1 kiskanál fahéj

 

 

A megmosott, kicsumázott zöldparadicsomokat kb. kockacukor nagyságú darabokra feldarabolom és kis lángon, alátéttel felteszem főni fedővel letakarva. Ha megpuhult és összeesett, akkor leveszem a fedőt és addig főzöm gyakran megkavarva, amíg el nem fő a levének a nagy része. Ekkor teszem bele csak a cukrot és azzal is főzöm még egy darabig, amíg jó sűrű nem lesz az állaga. Ezután teszem csak bele a többi hozzávalót (vaníliás cukor, fahéj, citromsav, citromhéj). Ezekkel csak pár percig főzöm még és mehetnek üvegekbe. Tartósítószer nem kell bele, anélkül is eláll, de a biztonság kedvéért mehet bele egy kevés nátrium benzoát. Aki megteheti, az vaníliás cukor helyett használjon néhány rúd vaníliát, azzal biztosan még finomabb. Jó étvágyat!

 

 

Előzmény: de-guky (4332)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4346

Még nem hallottam ezekről a fajtákról. Tudnál mesélni róluk kicsit? Majd kutakodok a neten is, de a magárusok mindig csak a pozitívumokat emelik ki, a negatívumokat meg elhallgatják.

Előzmény: Deryan (4342)
Deryan Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4345

Pedig ha paradicsomot eszel, akkor ehetsz jó sok mákostésztát. :)

 

Mondd neki, hogy a paradicsom az desszert s így lényegében majdnem együtt eheted.

Előzmény: lacy63 (4344)
lacy63 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4344

Nálunk 3féle paradicsom terem: 6 tő fa paradicsom, a palántáját vásároljuk minden évben. 2 féle koktél (sárga, piros). Ezek palántája kizárólag saját nevelésű. Magfogásra kidolgoztam egy jó mödszert: Ősszel,a fagyok előtt kihúzom a tövet, lerázom a róla a bogyókat. Gumicsizma, taposás, jó mélyen rotálás. Tavasszal kel, mint erdő. Ültetés (pár évente a nővéremmel szoktunk azért palántát cserélni), permetezés, ÉVI,....szüretelelés. Alapos fürdetés...jó étvágyat! IMÁDOM a paradicsomot, még a mákostésztához is. Csak a feleségem nem enged hozzá enni. Én meg bosszúból nem eszem mákostésztát. Csak paradicsomot.

Előzmény: atandi (4334)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4343

a magokat szűrőben átmosom, papírtürlőre szedem, szétterítem.

ha száradás után lejön róla, jó, ha nem, papírral teszem el. a papír lebomlik ültetéskor.

Előzmény: atandi (4334)
Deryan Creative Commons License 2011.08.05 0 0 4342

Mi már csakis ezt a 2 fajtát (Mohikán, Perez) ültetjük s minden évben annyi van rajta, hogy kosárszámra szedjük az 5-6 szem magból kelt növényről.

Jó kis mikroklímás környezet kell neki, amit metélő petrezselyemmel és facéliával teremtünk meg a kert csendesebb, naposabb zugaiban és kordonra futtatjuk.

Előzmény: janijani (4340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!