Hat en a technikai dolgokon meg csakcsak tulteszem magam (a naperpules valoban brutal), nade, hogy az egesz univerzumban "angolul" beszeljenek az mar szerintem eleg durva ...
"Ezek szerint pl. téged zavar a fénysebességnél gyorsabban való utazás, időutazás, telepátia, stb szerepeltetése is? Mert akkor igen kevés neked való sf létezik."
Pardon!
De az 1960-1980 években elég sok olyan SF regény jelent meg, amelynek irója reálisan ábrázolta a jövőt, manapság viszont a TV és Mozi egyeduralkodó szinte az SF-ben - sajnos, mert kb. a Star Wars óta a szentül hiszik, hogy a kulcs a sikeres SF-hez a látvány, és a relizmus meg mehet a fenébe. Mert ugye mi lenne, ha a látványos űrcsatáknál a lövéseknek, robbanásoknak, az űrhajók hajtóműveinek nem lenne hangja? A súlytalanságot és a newtoni fizika helyesen ábrázolni se nagyon tudják - vagy akarják... Egyszerűen elintézik azzal, hogy van mesterséges gravitáció, és kész... :(((
Jólvanna, az általad említett 3 dolgot el tudom képzelni, de ez a naprepülés dolog erős volt már. Miért nem rögtön egy feket lyukba mentek? Ja, az fekete,
oszt nem olyan látványos.
Hát MilGra, szerintem ha valaki scifi-t akar nézni/olvasni, akkor alapvető dolog, hogy túl tudja tenni magát az ilyen dolgokon. Miért ne tételezhetnénk fel, hogy 400 év múlva felfedeznek egy akármilyen erőteret, ami kioltja a gravitációs erőt?
Ezek szerint pl. téged zavar a fénysebességnél gyorsabban való utazás, időutazás, telepátia, stb szerepeltetése is? Mert akkor igen kevés neked való sf létezik.
Hat tudod Myke, megneznek egy olyan eroter-generatort, ami egy nap gravitaciojanak ellenallo eroteret tud folytonosan gerjeszteni. Mert azer nagy gravitacioja van am egy napnak, sok bolygot tud am maga korul keringetni... meg teret gorbiteni...
hát igen, nem igazán sci-fi a trek se, de a legközelebb van az általam ismert sorozatok között.
Meg akartam nézni a voyt, de elfelejtettem. Naomi Wildman volt benne? Idegbajt kapok attól a csajtól. Azok az idilli, erőltetett jelenetek Sevennel...brrrr.
Szerintem is egy sorozat, úgy is nézem. És jó, tetszik.
De amikor tényleg, az elején, suhan az űrhajó, s kijön a bolygó árnyékából, akkor látszik a pászmája! A légritka világűrben. Erre gondoltam korábban is, egy kicsit túlzásba viszik manapság.
Ha valaki ésszerüséget vár a sci-fi-ktől, az mostanság éhezik - én is orditani tudok az olyan (hivatalosan REÁLISNAK nevezett) Hollywood filmektől, mint a Mission to Mars, Red Planet, az olyan (realistának egyáltalán nem nevezhető) förmedvényektől mint a Star Wars vagy Armageddon.
Vissza sirom az olyan filmeket, mint az Ürodesszia 2001 és 2010, lehetne nagyon látványos és élvezetes sci-fi filmet csinálni, amelynek megalkotásakor az olyan dolgokat is figyelembe veszik, mint a Newtoni fizikai törvények.
A Babylon 5 sorozat az elején még odafigyelt az ilyenekre, de úgy a második évfolyam végére egyre jobban eltávolodtak ettől szemlélettől - sajnos...
A Star Trek-et sem szabad úgy nézni, hogy ez most nem lehetséges, meg az megkorra hülyeség - a technoblablákról már nem is beszélve. Az ST egy szórakoztató TV-sorozat, és kész, igy is kell nézni.
"Bár.... ha jobban meggondolom, fel lehetne hozni rá egy távoli precedenst: II. világháború német tengeralattjárós gyakorlatát. Ott a hosszú küldetések alatt nem vették komolyan ezeket a szabályokat ( senki nem borotválkozott, és a zubbony begombolását is mellőzték). "
Rossz hasonlat, a II.vh-s tengeralatjárók legtöbbjén azért nem borotválkoztak, mivel nem volt erre elég édesviz (tengervizzel borotválkozni pedig igen megrázó élmény :)), és nem csak borotválkozásra, de tisztálkodásra sem... A zubbony begombolása más téma, a tisztekre volt csak jellemző a zubbony, a legénység inkább a praktikusabb pulóvert favorizálta.
De az "egyenruhaviselési szabályzat" maga magyarázatott adhat a bal oldali kommunikátorra - maximum a balkezeseknek meg kell tanulni, hogy jobb kézzel használják (nem túl könnyű az ilyesmi - tudom, mert én is balkezes vagyok :))
"Azé ez mán nem semmi. Nem is tudtam, hogy létezik olyen anyag az univerzumban, ami nem párolog el atomjaira egy nap közvetlen közelében. Ja, van nekik erőterük. "
Ha nem csak fikáznál 30 év távlatából, hanem tényleg végignéztél volna egy TNG-t, egy DS9- és most a Voy-t, akkor tudhatnád, hogy már a TNG-ben kifejlesztettek egy olyan speciális erőteret, amivel nemhogy a közelébe, de kvázi bele is tudnak repülni egy napba. Hoppá... Koppp...
Nézz meg néhány jobb ötödik évados részt, és közben gondolj arra, hogy ezzel már a sokadik bőrt húzzák le arról a bizonyos ötletről... Máris sokkal elviselhetőbb lesz az egész.
Szeretlek titeket, ezért mesélek nektek egy igaz történetet.
Az úgy volt, hogy imádom a régi Star-Trek sorozatot, még az igazán korai részeket, a 60/70-es évekből. Kíváncsi voltam, hogy a Next Generáció mit tud
fölmutatni a karcmentes Lightwawe animációkon kívül. És igen, most bekötötték a kábeltévét, és a Viasat nevezetű csodaadón megláthattam egy epizódot a
StarTrek Voyager című nextnextdegenerációs szuperprodukcióból. Mosolygós szemekkel és lélekkel, nyugodt arccal ültem le a TV elé, hogy végre láthatok
egy igényes sci-fit, és arra is kíváncsi voltam, hogy mi maradt meg Gene Roddenberry eszmeiségéből. És megláttam a bevezető képsorokat.
A voyager csillaghajó éppen egy napkitörés alatt suhan el, szemmel láthatólag párszázezer kilométeres közelségben. Itt már megrándult a kezem a
távkap felé, meg a gyomrom is görcsbe. Azé ez mán nem semmi. Nem is tudtam, hogy létezik olyen anyag az univerzumban, ami nem párolog el atomjaira
egy nap közvetlen közelében. Ja, van nekik erőterük. Akor csak azt nem értem, hogy a valószínűsíthetőleg erős alfabétagammaomeganeutronultraibolya
sugárzás hogyhogy nem rontotta el a detektoros rádiójukat, vagy bomlaszotta atomjaira a szerves anyagot. Merthát valamelyiket csak nem szűri ki az a
megagiga erőtér, már ha kommunikálni tudnak keresztül rajta .De azért ezt még lenyeltem, mert ugye kell a látvány az amiknak, be köll burkolni ja
mondanivalót.
Aztán jött a hajóbelső. Női kapitány, néger másodtiszt, usában annyira dúl a politikai correctség, hogy még nemlétező fajokat is kell szerepeltetni legalább
sorozatonként egy percig, mint a selyemfejű tanácsadó mittoménkit. Szar.
A hajóbelső korrekt volt, nagyon műanyag, de a régi sorozatokban szereplőnél jobban tetszett, kár, hogy azt 30 éve találták ki.
Aztán jött a bolygó, ahol éppen két nagyfülű zsákmányolta ki a népet, istennek kiadva magukat. Már az is megdöbbentő és zseniális volt számomra, ahogyan
a forgatókönyvírók egy egész bolygó populációját modellezni tudták 8-10 C-kategóriás színésszel. Mert ezt nem egyedül találta valaki ki, ez biztos. Annyira el
akarták hitetni, hogy minden egy többmillió lakosú bolygón történik, hogy még egy plusz tartományt is megemlítettek az egyik jelenetben. Ez a virtuális
helyszín volt a második, ahol az egész epizód játszódott, az egész történést befogadó "piactér" után. Bizonyára agorafóbia jellemzi a történetírókat.
Itt már ki akartam kapcsolni, amikor megjelent a színen 4 bombatestű-csecsű rabszolganő. Na jó van, szemét amcsik, ha ennyire akarjátok, még öt percet
nézem a szarotokat. Sajnos többet nem nagyon mutatták őket.
Ami még megdöbbentő volt, az a McGyver legmegdöbbentőbb epizódjait is lenyomó áltudományos magyarázatok tömkelege. A féregjuk csapkodó végét
pozitronnal bombázzák, azaz kvázi lasszóval kapják el,. hogy át tudjanak csusszani rajt. Állat.
Annyira gagyi volt a történet is, többezerszer megírták/megfilmesítették az alapgondolatot az elmúlet ezer évben.
Röviden összegezve a Barátok köztnél jobb, sőt, az űrhajódíszlet miatt még a StarGate-et is felülmúlja, de szerintem a stáb, már amelyik a
bolygóitörténéseket forgatja, ugyanaz mindkét szarnál.
Maradok a kartonnetwörknél, az legalább folyamatosan hozza a színvonalat. Bár a Courage-ben már nem szokott meghalni az öreg.
Azért Janeway 1-2x nem követte a flottaszabályokat, amire Tuvok fel is hívta a figyelmét. Mire Janeway a rendkívüli körülményekre és az alfa kvadránstól való nagy távolságra szokott hivatkozni. Persze lehet,hogy minél közelebb ér az alfához, annál szabályszerűbb lesz :-).
'lla
>Van balkezes a Voyageren? Mindenkinek a bal mellére van tűzve a kommunikátora (?).
IMHO mivel a Csillagflotta (fél)katonai szervezet, biztosan van nekik olyasmi, hogy "az egyenruhaviselés szabályai". Ha abban úgy szerepel, hogy a jelvény helye bal oldalon van, akkor senkinek nincs joga ezen változtatni. Bár.... ha jobban meggondolom, fel lehetne hozni rá egy távoli precedenst: II. világháború német tengeralattjárós gyakorlatát. Ott a hosszú küldetések alatt nem vették komolyan ezeket a szabályokat ( senki nem borotválkozott, és a zubbony begombolását is mellőzték).
Igaz, hogy ehhez kell egy kis kiválasztottság-érzés/elittudat is, hogy mi az állandó életveszélyért cserébe ilyet is megengedhetünk magunknak. Egy ilyen legénységi mentalitás kialakulása viszont olyan főtisztekkel, mint Janeway vagy Tuvok, egyszerűen elképzelhetetlen. Tuvok túlságosan fafej hozzá, a kapitány meg biztos a tekintélye elleni támadást látna benne.
Sziasztok!
A tegnapi Voy-ban miért kellett "meghalnia" az orvosi segédprogramot ellenörző programnak? Nem lehetett volna a "move"-szerű művelet helyett egy "copy"-t végrehajtani? Igy most nincs a holodokinak orvosa!
Van balkezes a Voyageren? Mindenkinek a bal mellére van tűzve a kommunikátora (?).
'lla
A gond nem ott van, hogy mennyien szeretik a sci-fit Magyaro-on, hanem ott, hogy a TV műsor szerkesztők azt nézik, hogy ha megvesznek x db nagyobb mozifilmet, akkor a maradék aprót kiburitják az asztalra és megnézik a piacon, hogy mivel tudják a fennmaradó műsoridőt a lehető legjobban kitölteni. És erre sajnos nem a nivós Star Trek sorozatok a legalkalmasabbak (szerintük), hanem mindenféle brazil lötty, ami a csapból is "ingyen" folyik. Mit gondoltok miért megy a Viasaton az önimádás naphosszat? Csak azért, mert megvették a Voyt (többek között) és nem maradt pénzük másra (mondjuk szerintem nem csinálják rosszul - csak igy tovább :))))
Ami az ST hovatartozást illeti én is Voy-os vagyok, de szeretem a TNG-t és a DS9-et is, ja és szerényen megjegyzem, hogy jól tudok németül és az összes Trek sorozatot csak németül láttam. Bizony mondom nektek, hogy németül is van annyi értelme a dolognak, mint magyarul, sőt igencsak jól hangzanak a forditások (mondjuk az angol változatnak a közelébe sem ér, de ez mellékes) meghagynak minden olyan technoblablát angolul, amit nem tudnak leforditani és ez igy igencsak érdekes lesz, de hát sajna érteni kell németül, hogy valaki megértse a szöveget.
Mindegy az a lényeg, hogy minél többen nézzünk Viasaton Voyt (elnézést attól, akinek nincs, nem akarom őket bántani) hátha műsorra tűznek más ST sorozatot is.
A kérdéses rész a Descent első része, ami a hatodik szezon utolsó epizódja. Ez annak a kétrészesnek az eleje, amiben a borgok egy csapatát Lore irányítja.
Szerintem igazából senki se tudja, hányan szeretik a sci-fit... Szvsz rengetegen... Amikor egyébként a TNG ment a TN3on, az öltözőben váltott a szöveg a milyen tündibündi XY a bigyóban szövegről, a láttad Zt a TNGben? stilusura... Ugyanis a szappanbigyó elöl a legtöbb gyerek és férj menekült, ezt meg élvezte a gyerek, az apja, a csaj meg itt is látott jóképü pasikat... (hogy mi a véleményem erről az agyszintről, azt hagyjuk...) A lényeg: ha adják, akkor igenis van nézettség, hogy maguktól nem gondolnak rá, az más eset... :)
Persze, én sem úgy értettem hogy végignézik, aztán ha túl mélynek tartják, nem vetítik le. De szerinted, ha választaniuk kell egy "A legszebb világirodalmi művek értelmezése" és egy "Maria Josephine" című sorozat között, melyiket vetítik inkább? Világos, hogy melyiknek lesz nagyobb a közönsége. Kis hazánkban pedig a sci-fi valami miatt egyébként is felettébb népszerűtlen. Sajnos.
Én speciel kizártnak tartom, hogy azért nem adják le, mert túl "mély". Az viszont igaz, hogy a Rosalindára sokkal több ember vevő. Ráadásul az nagyon olcsó, a ST sorozatok nagyon drágák.
Én úgy hallottam, hogy a TV3 egyik legsikeresebb sorozata volt a TNG, és ha nem csődöltek volna be, folytatták volna. Ha a Voyager jól szerepel a viasat-on, szerintem van esély a további sorozatokra.
Nézd, a Viasat3 megjelenése előtt az is kizártnak tűnt, hogy valaha lesz VOY nagyarul. Nemhogy esetleg végig! Akkor miért ne? Úgysem fogják végignézni előtte és eldönteni, hogy túl mély-e a mondanivalója, vagy sem. Hanem nézettségi adadatokat, árat, stb. vesznek majd figyelembe. szerintem idővel ugyan, hiszen még két-három VOY ismétlést megérünk, de van esély egy DS9-re is!