Chess ......eleg ijesztonek tunik, de erdekes hogy csak ket tővön n latszik, ez a betegseg , a tobbinek szep korahoz illo a levelnagysaga , mar permetezte a ferjem , de remultem lattam hogy semmit sem ert ,,,, ugylatszik mas kell neki .
Na most meg dupla lett belőle. Atkaölőszernek Oxotin, Pennstyl vagy amit a boltos ajánl habár a gubacsatka nehezebb ellenfél mint a levélatkák. Ne terjedjen felfelé a lényeg ha ez okozza a fehéredést.
Érdekes tünetek. Kár, hogy nem élesek a képek. A szakadozó, lyukas levéllemez lehet levélatka, de kiválthat ilyesmit triazol gombaölőszer túldozírozása is. A fehéres bevonat lehetne éppen lisztharmat csak még korai ilyenkor ennyirre erős fertőzés. Dunsztos időben, zárt helyen előfordul, hogy a nemezes gubacsatka szisztemizálódik azaz nemcsak a levél színe felé dudorodó gubacsot képez, hanem nemez ráfut a levél színére is. Próbálok én is egy képet, de eddig még sosem sikerült. :-(
nem tudom permeteztél-e mostanában, de akkor itt az ideje.
Előszőr is meg kell a lisztharmatot állítani arra jó lesz a Karathane. utána valszeg elindul a virágzás ezért lisztharmat elleni szerekből kérj felszívódót. mivel több betegségre is kell figyelned sztem a legegyszerübb lesz ha Cabrio Top-ot veszel. Ebből csinálsz 2-3 permetezést virágzás megkezdésétől a virágzás utánig terjedő időre (10 napos permetezési fordulóval) majd visszaállhatsz Thiovit -ra meg Dithane-ra. Sajna atkaölöt is kellene venned mert a hajtásokat erősen fogja az is látszik a fejlettségéből (fejletlenségéből). Azt is vagy 2-3 alkalommal adnék neki. Utána a levelek szépen kiterebelyésednek kisimúlnak, akkor vagy sinen.
... de az atka mellett (első képsorozat középső kép egyértelmű) erős a gyanúm még lisztharmatra is. Kicsit közelibb képek kellenének, mert azok a világos foltok a levélen igen gyanúsak! Esetleg nem lehet könnyedén letörölni?
Atka vagy lisztharmat? Kéne kép, vagy pontosabb leírás (ven e pókhálószerű szövedék, vagy szürkés lisztszerű bevonat, perzselt barnás levélszél) mert így a gyurcsóki kategória.
Van nehany toke csemege szolo a kertben . nem oregek ....
Most TELE van termessel egy szalon ket furt.
De ket.- harom fele szolon , alig jonnek a levelek, ha ki is bujik egy egy akkor azok torzak, es nem normalis szololevelek. mar egészen kics koraban , szinte torzan jon elo es KICSI. Mivel permezezzuk, ??? bordoival ? vagy massal ???? hogy helyre jojjon ??? vegre szeretnek mar sajat szolot enni a hazikertbol .
KEREM ne hagyjatok valasz nelkul nagyon varom nagyon surgos ....
Pontosan ezt kell csinálni, ha moslékot kér a vevő, hát legyen meg az öröme..... Disznók elé gyöngyöt? Ugyan már....
De párszáz palack minőségi bor is kell, ha másért nem, azért mert legyen mivel dicsekedni, és elmondhatni, hogy mekkora igény van rá! :))))) Az se baj, ha nincs rá vevő, ennyi elfogy a szűkebb haveri körben is. :)
Én is ugy tudom, sőt mondják is ezerrel, hogy a rezet hagyjuk a végére.
Saját tapsztalatomat ezzel kapcsolatban hadd vessem fel. Én egyik évben Dithanet használok a másikban rezet (rézoxikloridot) kezdetektől fogva! De bevallom sem érésidőben sem mustfokban sem semmiben nem vettem észre változást. Egy hatalmas előnyét igen. Amikor volt peronoszom akkor a réz azonnal elintézte, hát ennyi a sommázott vélemény.
Mindkettötök tanácsát köszönöm, nekem nem kell 2x mondani, hogy nem kell permetezni, minden kerti munkák közül ezt utálom a legjobban, ráadásul sose tudom, használt-e valamit, mert amíg nem látaszik semmi, nem permetezek, ha meg már látszik, a beteg részek úgyse gyógyulnak már meg. Így tehát én amúgyis csak a lexükségesebb mértékben permetezek, többnyire azt is hiába. A monília így is elvitte a fél sárgabarackfámat.
Hali, már többször akartam reflektálni, mikor felhozod a rezes permetezést most megteszem :). ÉN úgy tanultam (Glits féle Növénykórtan) hogy a peronosz elleni rezes kezelések lehetőleg a vegetáció második felére korlátozódjanak, mert egy ilyen az erős növekés szakaszában pár napra blokkolja sejteket; un. rézsokk alakul ki. Ez a zsendülés/éréskor nem okoz már gondot, de most (júliusig) egy 3-4szeri rezes kezelés összehozhat akár 2 hetes csúszást is a növény vegetációjában. (Áll. ezért is tolódott későbbre az érés amíg kizárólag rézzel nyomták.) Nem beszélve a zsenge hajtások esetleges perzseléséről. Mi ilyenkor még dithane-nal nyomnánk - ha szükség lenne, de olyan száraz az idő, hogy felesleges - még nem permeteztünk a lemosón kívül. Idén egyébként is megpróbálok minimálisra szorított (biobuzik taps!) vegyszeres, és azon belül felszívódó készítményt használó kezelést folytatni.
A szőlőt takarhatod mulccsal, ártani nem fog neki. Az öregebbeknek nem is használ, a kicsiknek segít.
Ideje lefújni rézgáliccal és thiovittal vegyesen, úgy, hogy minden levélre jusson belőle. (A virágzás végét érdemes megvárni). Reggel permetezz, amikor még nincs 20 fok fölött a hőmérséklet.
Semmi bajuk nem lesz, metszéskor ki lehet igazítani. No para.
Most elöször szénával takartam a veteményt meg az epret, és nagyon bevált. De sajnos kevés a széna és sok a növény. Van viszont két nagy hordó faforgácsom. Szölö tövét szokták/érdemes ezzel takarni a kiszáradás ellen, vagy fölösleges?
Más: mikor kell permetezni? Mi ellen? Csak ha megjelenik valami kóros elváltozás?
Sajnos a kis szölök visszametszésével elkéstem; a legtöbben úgy hajtanak, hogy a legutolsó, tehát a 4.vagy 5. szemböl, azt meg félnék levágni. M van, ha így marad, és mi a veszélye annak, ha mégis levágom?