De visszatérve az esetre. Ilyenkor nincs szükség tűzharcra a városban. Mi történik? Elvisznek pár millió forintot, ami biztosítva van. Ettől kicsit többet ér az őrök élete is. Ha ez általános állásponttá változik, akkor én is odamegyek a páncélkocsihoz sorban állni: nekem is adjanak, a biztosító úgyis kifizeti, a lövöldözés meg felesleges. Azt a szállítmányt valahogy meg kell védeni, és ha megtámadják, akkor egyszerűen NEM lehet letenni a tűzharcról, mert a rabló már lő. Verbálisan már nem lehet meggyőzni - az különben sem a fegyveres rablók stílusa. Aki emlékszik még a Skálás gyilkosságra: a pénzt egy személyautóban vitték, egy egyetemista (is) kísérte. Jött a rabló, a gyereket lelőtte, és elvitte a pénzt. A fegyveres rablók nem pacifisták.
Honnan tudja valaki, hogy az adott pénzszállító pénzt visz e, és ha igen, mennyit. Mert gondolom nem találomra választották ki.... A pénzszállítók elleni rablásoknál majdnem mindig van valami belső info. Ez nem újdonság, régen a postánál is így volt, a postakocsi rablásoknál csak a nagyon balfékek vitték el a kiszállított leveleket tartalmazó zsákokat. Egyrészt a szállító cégeknél azért lehet tudni, hogy melyik "járat" mennyit szokott vinni. A személyzet konkrétan soha nem tudja mit visz - a postánál is úgy volt, hogy odatolattak a rámpához, bepakoltak, ajtót bezárták, és odaadták a papírt, mit hol kell kirakni. A személyzet ebből következtetett arra, hogy mit visz: ha este körbejárta a postákat, akkor vszeg a kp-t szedte össze, ha reggel, akkor meg vitte a pénzt. De ki is lehet figyelni egy-egy járatot. Szerintem inkább találomra választották ki, megfigyelés alapján, mert ha lett volna első infojuk, akkor nem így csinálják. Ráadásul nem tanulmányozták a régebbi pénzszállítók elleni támadásokat (Komoly belső info, és előtanulmányok alapján sok minden mást is tudtak volna.)
Mert azért, hogy rendőr vki még nem kell meghalnia, bár vszeg esküje erre is kötelezhetné.... Természetesen NEM arra gondolok, hogy a rendőrt esküje arra kötelezné, hogy meghaljon. Csak ne úgy pucoljon el, mint egy fegyvertelen, kiképzetlen töketlen civil.
Amúgy a golyónyomokat nézve nagyon profin lőttek, vszeg fekve, úgyhogy azért megértem a rendőröket is, hogy tök messziről kapnak egy golyózáport, amit fel sem tudnak mérni. (Bár én vszeg leoltott lámpával, villogó nélkül közeledtem volna, esetleg egy kölcsönvett teherautóval. Csak van egy parkolóban a közelben egy kamion.)
Nem hősökre van szükség, hanem rendőrökre.... Ha a rendőr nem véd meg, akkor majd a civilek megvédik magukat. Pár éve még legalább két golyót tudtak az elkövetőben hagyni - mára már nem tudnak elég gyorsan elszelelni. Amúgy a rendőrök esküjében mintha lenne valami olyasmi, hogy életem árán is... Vagy már kivették?
Az az automata, amit a tár behelyezése után nem kell csőre tölteni, és az a félautomata, amelyiket az 1. lövéshez csőre kell tölteni, de a többihez már nem, akár tud sorozatot lőni, akár nem.