Kétes, hogy kibírják addig anélkül, hogy kihajtsanak. Persze attól is függ, hogy mikor szedted meg a szőlővesszőket (ha mélynyugalomban akkor tovább bírja) és milyen hideg a pincéd. (Jó azért hogy kipróbálod!)
Mi a velemenyetek?Az oltoveszoket ha najlonzsakba beteszem a pincebe tarolas celjabol akkor kibirja addig mig kel kesziteni a zoldbe fas oltast?Tettem el igy is hogy probaljam meg mert mar nemnagyon fer a frigiderbe{hutobe}.Meg jovore ha minden jol sikerulne tobet akarnak igy beoltani mert szedtem 6 najlonzsak vadszolot es ezeket ha az iden megtudnam gyokereztetni akkor jovore lehet hogy be kellene oltani es nem olyan nagy hutom van.A vadakat is najlonzsakba tartom a pincebe majt ha felmelegszik a fold megduhosztoltatom hogy jol szedjek meg magukat vizzel es ugy raknam el.Az oltovesszoket is meg fogom dohosztoltatni meleg vizbe lenajlonozva hogy jol szedjek meg magukat vizzel.Fog mukodni a zoldbe fasoltas az ilyen modon tarolt vesszovel?
Zöldbe zöldoltások akkor sikerülnek, ha az időjárás kedvező-se nagy forróság, se hűvös..stb--
de nekem mostanában az igen korán oltottak sikerültek. Ez inkább május... Viszont szemezni lehet később is, de nem sokkal. A szemet árnyákos oldalra téve...
Szerintem egyrészt attól függ, hogy sokat akarsz e oltani és oltás után tudsz e biztosítani megfelelő körülményt. Már most neki lehet fogni, ha bent tudod tárólni amig kint telyesen kitavaszodik vagyis a föld is valamelyest felmelegedik.
Szerintem még nem olyan vészes a helyzet, az a kérdés, hogy sokat akarsz- e oltani? Ha néhányról van szó, a tavalyi hajtások közepén vagy közel a tövéhez még lehetnek nyagalomban levő szemek. De ha nem akarsz évet veszíteni, még van megoldás jinius elején zöldbe zöld oltással.
Én olvastam egy olyan leírást amiben a Georgikon 28-nak tulajdonították a legjobb affinitást megelőzve a T5c igaz nem csemegeszőlőnél vizsgálták.Egyébként való igaz hogy a Teleki 5C mondják a legtöbb helyen a legjobbnak!Az alanyok vizsgálatánál nézték a nemes termőképességét,minőségét és a következő eredmény volt:Száraz évben a Georgikon,átlagos évben a Teleki 5C átlagban pedig az SO4 adta a legjobb teljesítményt.Nálam a jól termő Éva SO4 alanyon van,aminek T5C az alanya nem terem fele olyan jól sem.Persze lehet hogy nem alany kérdése,de ki tudja?Egyik kedves topik társunktól most kaptam Georgikont egyre Évát fogok oltani,meglátjuk mi lesz belőle!!!
A Teleki 5C -nek a legjobb az affinitása a csemegeszőlőhöz.Vagyis majdnem minden csemegeszőlő elfogadja alanynak.Van kivétel is.A Mathiász Jánosné muskotály 10-20 évente "lerúgja "magáról az alanyt.Van még egy jó tulajdonsága,azon kívül,hogy jó mésztűrő:a rá oltott nemes egy héttel korábban érik be,mint más alanyoknál.Ez sokat számít a késői érésű fajtáknál.
Úgy néz ki,hogy sikerül beszereznem.Köszönöm a segítségeteket.
Van-e valakinek a birtokában Teleki 5C K 20(E20) alanyszőlő?Esetleg Teleki-Kóber 5BB?Sima,vagy gyökeres.Cserébe a Csemegeszőlő fórumon a szőlőim közül választhat.Csak akkor kell,ha biztosan az a fajta.Leginkább beszerzési forrás érdekelne.