A tervem 1 sor /terasz viszont nem nagyon tudom mennyi helyet szánjak ill számoljak a műveléshez szükséges helyre.A hegyoldal elég meredek kb 45-50 fokos,úgyhogy így is rettenet földmunka fog rám várni.
Első nekifutásra azt venném alapul, hogy egy teraszon hány sor szőlőt akarok, vagy ha egyet, akkor mennyi kell mellette a műveléshez (ezt persze bele kell számítani a több soros verzióba is), de mindebbe feltétlenül belekalkulálnám a hegyoldal lejtőszögét.
Ha feltétlenül több sort szeretnél egy teraszon, de elég meredek a lejtőszög, akkor természetesen ezt is meg lehet oldani, ekkor viszont iszonyú mennyiségű földmunkát fog eredményezni a munka kivitelezése és nagyon magas lesz a támfal is... :-(
Van valaki aki már halott az esernyő szőlőművelési módról ? Nekem most ajánlották de sem interneten se könyvekben nem találtam semmi pontosabb infót az adott művelésről.A mit mondtak az alapján úgy néz ki hogy van a föld felől 1-2 szál hajtás ami a növény törzsét adja majd és a tetején nő pedig a fej ahonnan a termő szálak hajtanak és a gravitáció hatására nem felfelé nőnek hanem a föld felé hajlanak.Amit könyvben ill. neten találtam az az ernyős művelés ami viszont hasonló a kordon műveléshez annyi különbséggel, hogy a termő szárak nem vízszintesek hanem ernyő formában lefelé konyulóak és az arról eredő vesszők vannak kötözve.
Igen a teraszozásra gondoltam és támfal nélkül.A föld most (remélem már nem sokáig) dzsungelt hord a hátán és szerintem elég jól kötött fekete föld.Az egyik szomszédnak szintén teraszos a hegyoldal de szerintem nála szélesek a síkok ugyanis ő fákat tartott rajta.Én szőlőt szeretnék de nem tudom,bár elképzelésem van,hogy milyen széles legyen 1-1 terasz.
Én személy szerint nem szeretem a vegyszereket keverni, vagyis két klf fajtát összeönteni. A lisztharmat ebben a jó időben támadhat, az előrejelzés szerint szerdától eső jöhet+ meleg lesz, ez pedig a peronoszpórának kedvez. Ezért írtam, hogy kedden célszerű permetezni - tehát közvetlenül az eső előtt- felszívódóval pl. Ridomil Gold Plus-al. A lisztharmat ellen a Topas-t ajánlom, vagy a Thiovit Jet-et.
Én a helyedben ma permeteznék lisztharmat ellen és legkésőbb kedden pedig peronoszpóra ellen. Az én szőlőimet ezeken a napokon akarom permetezni megelőző jelleggel. Nálam sincs még tünet, de ezt a peronoszpórával nem is szabad megejteni. Tehát elő a permetezővel!
Sziasztok, én a tavaszi lemosó óta még nem nagyon permeteztem a szölöt, de nem látok rajta még semmi káros elváltozást. (Vagy akkor már rég rossz lenne?) Ezt már soxor kérdeztem, hogy preventiv jelleggel permetezünk-e, vagy megvárjuk, hogy jelentkezzen valami tünet? Édesanyám naponta rágja a fülemet, hogy már rég permetezni kellene valami atka, meg peronoszpóra ellen, de nincs rajta egyik sem, bár az atkát nem biztos, hogy fölismerem. Mi legyen?
Arra a lépcsőre gondolsz, amit Te fogsz használni, vagy a teraszosításra?
A lépcső esetén pl. láttam már autógumikból rakottat, de ki lehet alakítani deszkákból és karókból is, viszonylag ez is tartósabb. Persze a fantáziát lehet használni bőven (kő, monolit beton, előre gyártott elem, stb.).
A teraszosításnál pedig nyilván azt kell tudni, hogy milyen szélesre akarod kialakítani a vízszintes részeket, a hegy lejtésszögéből már adódik, hogy milyen magasak lesznek a függőlegesek (vagy valamilyen dőlésszögben álló támfalak, de ez minél laposabb, annál többet kell levonni a vízszintesekből). A támfalépítés (ha tervezel egyáltalán) megint pénz és kreativitás kérdése.
Persze mindent ki lehet alakítani simán csak földből is, ilyenre is van példa, tulajdonképpen a talaj kötöttségétől függ, hogy ez mennyire lesz tartós.
Szerintem. De majd a szakik megmondják (a neten keresgéltél már?).
szereztem egy földet egy hegyoldalban.Tud valaki ajánlani egy jó módszert a lépcsőzés kialakításához?Az elképzelésem már megvan de a kivitelezésben még nem vagyok biztos.
Szőlőben csak a bórra koncentrálok, tehát olyan szert szórok, amiben benne van ez az anyag. Ezt is csak azért, hogy jó legyen a virágkötődés. Más okból nem szórok lombtrágyát, mert a tőkék jól el vannak látva tápanyaggal. Klorózis vagy hasonló sohasem volt a tőkéken. Az ideje értelemszerűen mostanság van/lesz.
Nekem hétvégén lesz 2. hete, hogy permeteztem szintén tihovit+dithane keverékkel, valamint szükséges volt flumite-t is hozzátennem, mert annak ellenére, hogy tavaszi lemosózást használtam, elég szép számban volt atka fertőzés, volt olyan tökém ami ép hogy csak él teljesen megzsugorodott a levele, melette meg a másik gyönyörűen hajt.
Úgy gondoltam hogy most hétvégén permetezek már felszívódóval is topas+ridomi, mert felénk elég sok eső esett a múlthéten és jó párás volt akkor a levegő.
Múlt héten permeteztem először Dithane+Thiovit keverékkel. Egyelőre semmi baj, egy-két halvány foltocska kb. 3-4 szőlő levelén. Nálunk nem nagyon van eső, szinte aszály van, így nem terjed a gomba. Ami fura, hogy annak ellenére, hogy se lemosó ként, se Thiovitot, se atkaölőt nem kapott eddig, atkafertőzést se láttam max. 1-2 tőkén 1-1 levél.
A gyomirtó abszolút kizárható. Lombtrágyát most a hétvégén készülök szórni, hogy a virágzáskor jól el legyen látva bórral (virágkötődés), legutóbb tavaly tettem valamikor ilyentájban talán. Származás: D.földvár, Abasár, Paks. De a foltos levelek régebbi tőkéken vannak, nem oltványok, úgy kaptam őket valakitől, nem lehet kideríteni, hol lettek levágva a tőkéről (ezek eddig nem mutattak hasonlót az emlékeim szerint).
Mindegy, ha lesz valamilyen változás, megírom! Köszi!
Épp' az imént fejeztem be a második mikal-os permetezést. Még nem virágzik a szőlő (a Baku kivételével, mert az tegnap elkezdte, arra viszont nem szórtam semmit), tehát a dobozon levő leírásnak éppen megfeleltem a virágzás előtti kétszeri permetezéssel. Legközelebb mérget majd csak a terméskötődés után tervezek szórni.
Azt hiszem dolgozik a NEFELA. Mi megúsztuk nem volt du jég. Az éjszakában már nem vagyok annyira biztos. Mintha lett volna magja, de álmosan nem láttam. hangja viszont rendes volt.
Hát igen ha kizárható a gyomirtószer, akkor nehezebb okot találni a világosodó foltokra. Lombtrágya? vagy esetleg vírus is lehet, főleg ha sokfelől származnak a tőkéid.
Nem emlékszem, hogy mi volt benne utoljára, mert az még tavaly volt (most Mikált szórtam az előírt töménységben, a sok féle csemegeszőlő közül csak a Pannónia kincsén volt némi perzselésnyom, de az is kiheverte azóta, a többinél semmilyen látható nyomot nem hagyott, ráadásul már nem először használom ezt a szert, nem emlékszem ilyen tünetre, szerintem ez most van először - persze tévedhetek is).
Minden esetben kiöblítem a teljes rendszert. Ha esetleg valamiféle gyomirtóra gondolnál, olyan még soha az életben nem volt a kezem ügyében.
4233: Amíg tele nem ültettem az udvart ezer féle csemegeszőlővel (kb. öt féle volt előtte), addig nálam is csak a szlankát károsította kis mértékben az atka (idén annyira, hogy most már nem lehetett atkaölő nélkül megúszni, ráadásul a sok féle egyében is van itt-ott az új ültetésűek közül - jövőre már olajos szert is használok, amit eddig még soha sem szórtam).