Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4294
árat erősítem én is vettem "szavinyont-t"
Előzmény: Jani71 (4291)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4293
Elméletileg Péter-Pálkor kell levágni a tetejét, azaz a hó végén.
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4292
Mielőtt megadom magam még egy tipp. Egy ilyen elágazást vágj ketté hosszában. Ha normálisnak mutatkozik sajna nincs tippem.
Előzmény: Flanell (4290)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4291

Megnézegettem a képeket. Mi lenne, ha nem fecsérelnéd az időd, pénzed és energiád a teraszosításra? Egyszerűen csak eltelepítenéd a tőkéket, mondjuk füvesítenél és kész. Esetleg a sorok közében kialakítanál egy olyan széles, nagyjából vízszintes sávot, amin könnyen, biztonságosan végig tudnál menni (feltételezve, hogy a sorok merőlegesek lesznek a lejtésre). Nagyon meredek! Láttam már több helyen, hogy az ilyen esetében egész egyszerűen úgy hagyják a terepet, ahogy van.

Csak úgy eszembe jutott, mint lehetőség. Sokat spórolhatnál!

Ja! Az általam legutóbb tavaly ősszel vett (csemege-)szőlő ára átlag 300 Ft volt darabonként. Nagyjából ezzel számolj! Gondolom, máshol is ilyesmi árak vannak.

Előzmény: csab1981 (4289)
Flanell Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4290
Elég sok fajtánál (egymástól 25 km-re is) előfordul elég gyakran az utóbbi években, ezért gondolom, hogy talán valami betegség vagy élettani dolog.
Nem látszódik a képen, de az iker-elágazás előtt már az előző pár ízköz egyre laposabb lesz, míg végül kettéválik.
Előzmény: szaki_pali (4272)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4289
Egy terv legalábbis egy kép már él a fejemben de még kell picit dolgozni a részleteken.
A terasszal kapcsolatban már szinte kezd pontos kép kirajzolódni mivel gépet nem szándékozom beállítani a szőlőbe mivel nem olyan nagy viszont a gyalog műveléssel termelt szőlőről nincs eddig semmi jó tapasztalatom ezen a földön is hajdanában danában az volt de nem termett jó minőséget és mennyiséget sem,bár a gondozás mivoltja is hagyott volna némi kívánni valót ugyanis a gyökereket ellustították csak a föld közvetlen felszíne alatt nőttek.Na mindegy ezért arra jutottam ki kell az egészet tisztítanom és újra telepíteni.Persze a teraszozás után mivel magának a hegyoldalnak elég nagy az esése így annak művelése ebben az állapotban igen gyötrelmes lenne.
A tőkéken igen sokat gondolkodom mindig mert hiszen az az alap.Egyik oldalon ott az a piszkos anyagiak másik oldalon az idő amit az ember elpazarolhat a kettőt kellene egyesíteni :) .A fajtákban már megállapodtam magamban azokon nem szeretnék változtatni,viszont azok beállítása sok fejtörést okoz.
Nem tud valaki olyan helyeket ahol reális áron be lehet szerezni tőkéket ?
Vagy ha valaki már az árakban tudna segíteni az sem lenne rossz.
A fajták az a Shardonnay,Cabernet Savinone és Rajnai Rizling eddig ezek mellett tettem le a voksom.
Visszatérve picit a teraszhoz én 150-170 cm-rel számoltam mivel egy középmagas művelési módban gondolkodom a szőlők a hegyoldal esése miatt még így sem árnyékolnának egymásra.
Tényleg baromi meredek képek : www.holiday-life-style.blogspot.com
Előzmény: Jani71 (4285)
lalá Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4288
-Én a Chardonnay, Cabernet sauvignon és Rajnai rizling fajtákat javasolnám. (hihihi)
Előzmény: csab1981 (4276)
lalá Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4287
-Meg nem halott, hanem nagyon is élő! (hihihihi)
Előzmény: RAMBO (4263)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4286

Még én sem vágtam vissza, pedig nagyon megy. :-) Nyugodtan várj még vele! Nem lesz neki semmi baja.

Aprócska, csendes, szerény kérdés: nem szoktad kitörögetni a hónaljhajtást (sűrűsíti a lombozatot, általában ezzel szokott kezdődni a peronoszpóra fertőzés - meg a hajtáscsúccsal)?

Az összeset kitörögetem minden évben, így csak a hajtáscsúcsra kell figyelnem (arra is csak a csonkázásig - a legfelső hónaljhajtást meghagyom, ott tud tovább nőni a vessző, de arra nagyon kell ügyelni, mert ha ez elmarad, tutira gombafertőzés lesz a vége...).

Sokkal szellősebb a lombozat (a tavaszi metszéskor is csak a csupasz vesszők vannak)!

Emberek! Itt az eső a nyakunkon (egyelőre főleg a dunántúliak nyakán :-))!

Előzmény: gyakorlo mama (4282)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4285

Nem voltam gépközelben, így előttem már mindent leírtak, ami megfontolandó, ezekhez én is csak csatlakozni tudok:

- semmiképpen nem vesződnék oltogatással, de ha mindenképpen ezt tervezed (anyagi vagy egyéb okokból), természetesen Te tudod (elég nagy időveszteség - több év - és gondolom, elég nagy "kockázat" is, de ezt nem tudom, mert én még sohasem oltottam szőlőt)

- a művelésmódról én annyit mondanék, hogy sok évig bakművelést alkalmaztam, de mióta az új tőkék vannak, azóta azokat alapból, plusz a régieket ezekkel egyidőben átalakítottam egykarú kordonra, nekem ez az egyik legszimpatikusabb (a kétkarú is rendben van, de olyan kevés a tőtáv, hogy ezt találtam ki már a tervezéskor; a sok fajtára alapoztam, nem a nagy mennyiségre), a gyalogművelésnél a karó köré kötöd az összes vesszőt körben, közel van a termés a földhöz, a kordonnál magasan és szétterítve van az egész növény (eső utáni száradás, fertőzések kialakulásának lehetősége, termés minősége a napsütés jótékony hatása miatt, permetezhetőség)

- gondolom, hogy erősen benne van az ügyben az anyagiak kérdése, tehát nem mindegy, hogy pl. a gyalogműveléshez kell egy karó egy tőkéhez, vagy komplett támrendszert kell építeni mondjuk egy kordonhoz, ezt Te döntöd el, Te tudod, hogy mi a végcél, sok szőlő, sok jó bor, vagy inkább csak amolyan meditáló-relaxáló helynek szánod kevés ráfordítással, mellesleg kevés, de finom borocskával

- a teraszok szélességéről: ha nem tervezed nagyobb gépek használatát, csak gyalogos művelést, akkor azt mondanám, hogy egy sor esetében mindkét oldalon még legalább 80, de inkább 100 cm kell, hogy maradjon, hogy elférj teljes szélességben mondjuk a permetezőgéppel a hátadon, vagy ha épp' a vesszőt hordod ki, hát ott is kell a hely...

- végezetül szaki pali véleményével egyetértve és magamat is ismételve: gondolj át minden apró részletet a legalaposabban, és azt is vizsgáld meg, hogy minek milyen következményei lehetnek, mert ezzel sok bosszúságtól, kiadástól, munkától óvhatod meg magad!

Stb., stb. :-)

Jani71 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4284

Manco 80 WP (gyakorlatilag Zineb, csak más a neve) 0.2 %-os töménységben most a virágzáskor mehet a szőlőre (mindjárt itt az eső, ha most nem szórom meg valamivel, ami nem réz, félő, hogy esetleg már késő lesz, amikor elment az eső)?

Ja, a fő támadási cél a peronoszpóra lenne! Nem nagyon szeretném, ha a szemem láttára helyettem a gomba enné meg, amiért ennyit mentem, költöttem, dolgoztam...

szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4283
Ez még bírja!

Én akkor szoktam visszavágni amikor már visszahajlik. Úgy tartják, hogy a szőlő júliusig növekszik. Ha elötte vágod besűrüsödik. Mehetsz akkor kaccsozni. A honaljhajtásokat tördelheted. Szerintem most ne bántsd, (bár nem tudom megmondani lenne-e egyáltalán hátulütője , de lehet pl elrúgja a virágot) hanem várd meg a terméskötödést és ha már csúnya, visszalóg akkor vágd le. Most úgy látom még korai ezzel foglalkozni.
Előzmény: gyakorlo mama (4282)
gyakorlo mama Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4282
Az alább feltett képeken lévő szőlővel kapcsolatban szeretnék valakitől felvilágosítást kapni azzal kapcsolatban, igaz e az, hogy nem szabad a szőlőt visszavágni virágzás előtt? Ugyanis nekem valaki ezt mondta. De látható, hogy már olyan hajtások vannak rajta ami számomra elképesztő és most virágzik. Várjak még, vagy visszavághatom.

Ha valaki tud a kérdésemre válaszolni, nagyon megköszönném.

szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4281
rosszul lesz az árától! :)
Előzmény: RAMBO (4279)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4280
Szerintem vegyél oltványt, ne te oltogasd.
RAMBO Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4279
Quadrissal megpermetezheted most, az preventív felszívódó szer.
Előzmény: taormina1 (4275)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4278
Értelek, de attól függetlenül mondtam (javasolnám) hogy megbízható alanyra tedd mert ha 3-5 év múlva derül ki hogy nem nyert, akkor biztosan nagyon mérges leszel.

A fajta elgondolás teccik!:) én Chardonay-t választanék fehérnek. de nem tom géppel akarod-e művelni a teraszokat. ha igen akkor lesz földmunkád rendesen. az én meglátásom az, hogy ne a gombhoz vardd a kabátot, hanem fordítva. a szőlő nem MTZ-re lett kitalálva. Felénk úgy tartják, hogy egy ölre egy tőke. Tehát 3,6 m2 ami 2-2,5x1-1,2 sor és tőtávot jelent. ebbe viszont az MTZ munkagépeivel nem fér el. Ha már van géped akkor tényleg gombhoz a kabátot, ha még nincs akkor fordtva. Keress olyan trakit ami befér ebbe a sorközbe.

A részleteket igazából nem ismerem, mert vagy elfelejtettem elolvasni vagy még le sem írtad. tervezz meg mindent. aprólékosan. pl nem is biztos, hogy meredek helyen neked talajt kellene művelned, lehet hogy füvesíteni kellene. szóval őszig vagy tavaszig van időd.
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4277
Nem tudom egyről beszélünk-e, mert tudomásom szerint az ernyőművelés a kordon azon fajtája amikor a vesszőt jobbra balra lehajtva lekötik. Ilyen művelés Szekszárdon igen elterjedt, meg ahogy látom Flanell is ezt rakta be mátrai szőlőművelésként.
Előzmény: Zalancelot (4274)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4276
Bevált vadszőlő alanyra gondoltam amit vesszőként ledugok és amikor megered a következő tavasszal helyben beoltani 2-3 rügyes oltó vesszővel.
Fajtában én Shardonnay ill. Cabernet Savignone ill Rajnai Rizlingre gondoltam.
Ezek amelyeknek eredési helye talán a legközelebb áll annak a földnek a típusához amire tenni szeretném a szőlőt.
Előzmény: szaki_pali (4273)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4275
De akkor most érdemes, vagy hagyjam, míg megjelenik rajta valami.
A permetezés nem tartozik a kedvenc müveleteim közé, úgyhogy nem haragszok, ha nem muszáj most...
Előzmény: RAMBO (4256)
Zalancelot Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4274
Az ernyőművelés alapjában a mediterrán vidékeken a leg elterjedtebb,
Én a Toszkán borvidékeken láttam a legtöbbet. Ott ahol az évi napsütéses órák száma nagyon magas nagyon jól védi a fürtöket a napszúrástól, a mazsolásodástól, mert azok belógnak a lombozat alá ami védi őket.
Előzmény: szaki_pali (4273)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4273
Hogy mi a legjobb az izlések és pofonok ahogy mások is mondták. De ha engem kérdezel én az ernyőre szavazok egyszerűsége miatt. De ha szeretsz nyújtozkodni szereted a kuszaságot, vagy nem akarsz vele kézimunkázni válaszd a függönyt. Lesz aki moser művelést javasol lesz aki mást. előszőr kicsit olvass utána nézz meg egy két szőlőt és te dönts melyik tetszik. szinte mindegy melyiket választod nagyot nem tévedhetsz. Azért még jó lenne tudni milyen helyre szántad, mivel akarod művelni, milyen fajtá(k)ban gondolkodsz!

De nem javasolnám a határban talált alanynak valót. Az ötlet megvalósítható mármint először az alany aztán helyben oltani, de ha pénzed van rá akkor inkább iskolából szerezz be alanyt.
Előzmény: csab1981 (4268)
szaki_pali Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4272
Sérülések esetében gyakori jelenség de sztem lehet fajtakérdés is.
Előzmény: Flanell (4270)
Flanell Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4271

Tavaly csodálkoztam itt a rövidcsapos metszésen.
Felénk (Mátraalji borvidék) ez teljesen ismeretlen, így csak azok a nagyonvárosi emberek metszenek, akik kerthez jutnak, és mivel fogalmuk sincs a metszésről, minden előző évi vesszőt meghagynak visszavágva, esetleg még a tavalyitól sem tudják megkülönböztetni. :)

Itt szinte minden szőlőültetvény a két felső képen látható módon van művelve, persze ennek is vannak alváltozatai.
A lényege, hogy a középső drótról lehúznak 2 (néha 3) vesszőt az alsóra, aztán év közben a páros drótok közé húzgálják a hajtásokat.
Régebben hagytak 1-2 rövid csapot is, de manapság ez már egyre ritkább, enélkül is elég erőseket hajt a fejből.

Függönyművelés is van errefelé, max. 10%-ban. (Két alsó kép.)
A lényege, hogy egyetlen szál drót van, erre viszik fel a tőkét, két oldalra nevelnek 1-1 kart, és ezen hagynak 2-4 vesszőt tőkénként. Ezeket nem kötözik, amint elég nagy lesz a lombtömeg, a saját súlyától lehajlik a vessző, mint a függöny.
Ez terjedőben van a nagyobb gazdaságokban, mert a rázógép csak ezt tudja igazán szépen szedni.

Flanell Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4270

Mitől van, hogy a hajtás elágazik?
(A kép készítése óta már kb. 80 centis mindkét ikerhajtás.)
kardhal01 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4269
Ízlések és pofonok.....
Előzmény: lalá (4257)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4268
Ha egy új szőlősben gondolkodom mi a legjobb telepítési mód?
Én személy szerint arra gondoltam,hogy a betelepítendő földbe az azon a vidéken élő vadszőlőből szedek le vesszőket amiket azután a kijelölt helyekre teszek és amikor beindul és megered akkor beoltom a saját tervezett szőlő fajtákkal.Szerintetek az jó megoldás lehet ?
csab1981 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4267
igazából méretben én kisebbre gondoltam ugyanis egyelőre házi szőlészetben gondolkodom nem ipari méretben ahol gépekkel munkálkodok.
De azért megfontolandó csak még annyit nem látok ebben ugyanis most kezdem.
Talán ez lesz az első szőlősöm a mérete sem egy letaglózó mert kb 117négyszögöl kb 1/20 ha ,szóval picike kis földecske.
Előzmény: RAMBO (4265)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4266
Igen az ernyőművelést én is megtaláltam,viszont amit nekem magyaráztak azt talán ahhoz tudnám hasonlítani mintha a gyalogművelést nem a talajon végeznénk hanem jóval a föld felett szerintem kb 150-180 cm magasban a hajtások pedig lefele a föld fele lógnának.Kinézetében talán ahogy én azt amit magyaráztak úgy tudom elképzelni mint a szomorú eper fa.
Előzmény: RAMBO (4263)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4265
Ahol elfér a traktor - MTZ 50, mert azzal fognak szántani. 240 cm minimum.
Előzmény: csab1981 (4262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!