Bocs a TOS rajongóktól, távolt állt tőlem lebecsülni a sorozatot, hiszen ennek a sorozatnak köszönhetjük, hogy ma is van Trek. Mindössze saját fenntartásaimat akartam megfogalmazni a sorozat egyes elemeivel kapcsolatban...
Hoppá, még valami az eszembe jutott. A TOS eredeti besorolása (Roddenbery így adta el az NBC producereinek): "Western sorozat a világűrben". Ez már tényleg megmagyarázza, miért volt annyi bunyó...
...igazából sohasem értettem, miért kellett Kirknek állandóan verekednie és pankrációznia, ahelyett, hogy tárgyalt vagy fenyegetőzött volna. Ja és annak a zubbonynak is mindig el kellett szakadnia... :) Az újabb sorozatokban már sokkal felelőségteljesebb a kapitányi alakja...
Közben rájöttem, hogy Kirkék még szó szerint az ismeretlen kutatták, míg a TNG-ben és a DS9-ban már kialakult politikai keret van. Ez egy keveset megmagyarázhat Kirk viselkedéséből, de ettől függetlenül nem kellett volna annyiszor verekednie...
Én úgy vélem, hogy a XXIV. század végére már csak kitalálnak olyan technikai kütyüket, amelyek lehetővé teszik, hogy a lentebb említett problémák többé-kevésbé megoldódjanak. A Trekes science-fiction lényege, hogy a meglévő állapotok továbbgondolásával kialakítottak egy pozitív jövőképet az emberiségnek.
Ebben a jövőképben mai szemmel minden nagyon utópisztikus (vagy csak a közvélemény nem tud a legujabb titkos technológiákról), akár az idealisztikus politikai berendezkedés, a deflector, a különböző erőterek vagy éppen a holodoki. Mivel fiction, mindent ki lehet találni benne, amire a forgatókönyvíróknak éppen szükségük van a történet bonyolításához.
Az kétségtelen, hogy ezek az írók sok mindent ki is találtak, amivel később nem igen tudtak mit kezdeni. De ettől még nem válik az egész komolytalanná. Sőt ha úgy nézem, fejlődött a Trek, mert a TOS-ban Kirk cowboyszemlélete engem például iszonyúan idegesített...
Hát, azért az Andromeda nem a sci-fi sorozatok netovábbja....
Sokszor csak a látványra mennek rá, nincsenek rendesen kidolgozva a karakterek, és bár az alapszituáció jó az egyes epizódok története általában harmatgyenge....
De ezzel szerintem valahol ők is tisztában vannak, azért szerepel benne annyi jó nő. :)
Nos, a sorozat teljes címe: Gene Roddenberry's Andromeda. Ugyanazok készítik, akik az Earth: Finala Conflict-ot. (Pl. Majel Barrett de az alkotók közt van a DS9-ből ismert Michael Hewitt-Wolfe) Az eddig látott epizódismertetők alapján nagyon jó sorozat lesz. Az első szezonnál tartanak, múl év végén indult a project. A főszerepben Kevin Sorbóval. (NEM! Ne gyertek elő Herculessel!!! ) :-)
Mindenek előtt javaslom ezen oldalak megtekintését:
www.slipstreamweb.com (a TrekToday iker-oldala Andromedában)
Ha már úgyis szóba került az igényes sci-fi: nagy lehetőséget és reményt látok a most indult Andromedában. Talán nem is olyan off, hiszen Gene Roddenberry ötletéből készül. Beszéljünk róla egy picit. Egyáltalán, van olyan aki nem tudja, miről van szó?
Teljesen igazad van. Manapság ritka az intelligens sf, helyette vannak az űrhajós-lövöldözős filmek. Szerintem sem a látvány a legfontosabb. Egy film(akárcsak egy könyv) egy történetet mesél el, elgondolkodtatni akar és szórakoztatni.
Egy jó scifi-től az ember elvárja, hogy tartsa tiszteletben a realitásokat. Viszont a scifiben az a szép, hogy a "realitásokat" a történethez tudja igazítani(bizonyos határokon belül), és ez hatalmas szabadságot ad.
Azonban sok különbség van könyv és egy sorozat között. A könyvben elég leírni, hogy ott van tízezer ember, egy filmben elő kell teremteni azt a tízezer embert. Kicsit tényleg illúzióromboló, hogy a bolygó lakosságát 30 ember reprezentálja, de a költségvetés korlátozott. Például sok felesleges gondal járna az is, ha mindenki lebegne a Voyager-en, ezért komprumisszumos megoldásként én elfogadhatónak tartom a mesterséges gravitációt. Vagy ilyen a transzporter az eredeti sorozatban(nem kellett mindig bemutatni, ahogy a legénység leszáll egy bolygóra).
A Voyager nem a scifi csúcsa, de minden bosszantó hiányossága ellenére én szeretem, mert szórakoztat... és néha még el is gondolkodtat.
Lehet, hogy most ideiglenes közellenség leszek, de a véleményem az, hogy már nagyon unalmas és idegesítő is a trek (általában voy) fikázása és CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a hibák keresése. Szeretném felhívni a figyelmet a science-fiction szóösszetétel FICTION részére. Ha meg nem tetszik, ne nézd!
És ne álljon elő senki azzal az elcsépelt közhellyel, hogy én vagyok a rossz, mert nem hagyom, hogy elmondja a saját véleményét. Elmondhatja, elfogadjuk, Ok. De nem kell fikázni! Mindennek megvan a maga stílusa és kötelező modora.
Emlékezzetek 2 résszel ezelőttre! Ott a fekete izék még magyarul se beszéltek, nem hogy angolul... Zörögtek egy sort, aztán lőttek üdvözlésül. Még a Voy fordítógépe sem boldogult. Bezzeg, ha lett volna 1-1 fordító halacska a fülekben...
'lla
A Sat1-en nyomott uj rész (az énekeses) irtó béna volt. Azonban kiváncsi lennék, honnan szereztek ennyi kis embert a részhez. A Végén megvilágítottak egy dolgot, ami többször is már kérdéses volt. Most lehet másolni a Holodokit vagy nem lehet?? Ebben a részben lemásolták, és módosították, csak akor nem értem, hogy több részben mért nem tették ezt? Bármint hogy F5, és megy az archívumból az aktív tárba..
Meszi: nem beszélnek angolul az egész univerzumban. Minden csillagflottás (és más fajnak is) embernek a fülébe be van építve egy fordító (az utobbi időben). Ere több utalás is van (Quarkéknak elromlik egyszer pl). Meg azért nekem van olyan hogyKlingon-Német szótár, és nyelvkönyv,amiben azért van pár dolog.
Az utóbbi időben a sat1-en adott részek nagyon bénák, az UPN-en, sem nagyon villognak a legujjabb részekkel.
Hat en a technikai dolgokon meg csakcsak tulteszem magam (a naperpules valoban brutal), nade, hogy az egesz univerzumban "angolul" beszeljenek az mar szerintem eleg durva ...
"Ezek szerint pl. téged zavar a fénysebességnél gyorsabban való utazás, időutazás, telepátia, stb szerepeltetése is? Mert akkor igen kevés neked való sf létezik."
Pardon!
De az 1960-1980 években elég sok olyan SF regény jelent meg, amelynek irója reálisan ábrázolta a jövőt, manapság viszont a TV és Mozi egyeduralkodó szinte az SF-ben - sajnos, mert kb. a Star Wars óta a szentül hiszik, hogy a kulcs a sikeres SF-hez a látvány, és a relizmus meg mehet a fenébe. Mert ugye mi lenne, ha a látványos űrcsatáknál a lövéseknek, robbanásoknak, az űrhajók hajtóműveinek nem lenne hangja? A súlytalanságot és a newtoni fizika helyesen ábrázolni se nagyon tudják - vagy akarják... Egyszerűen elintézik azzal, hogy van mesterséges gravitáció, és kész... :(((
Jólvanna, az általad említett 3 dolgot el tudom képzelni, de ez a naprepülés dolog erős volt már. Miért nem rögtön egy feket lyukba mentek? Ja, az fekete,
oszt nem olyan látványos.
Hát MilGra, szerintem ha valaki scifi-t akar nézni/olvasni, akkor alapvető dolog, hogy túl tudja tenni magát az ilyen dolgokon. Miért ne tételezhetnénk fel, hogy 400 év múlva felfedeznek egy akármilyen erőteret, ami kioltja a gravitációs erőt?
Ezek szerint pl. téged zavar a fénysebességnél gyorsabban való utazás, időutazás, telepátia, stb szerepeltetése is? Mert akkor igen kevés neked való sf létezik.
Hat tudod Myke, megneznek egy olyan eroter-generatort, ami egy nap gravitaciojanak ellenallo eroteret tud folytonosan gerjeszteni. Mert azer nagy gravitacioja van am egy napnak, sok bolygot tud am maga korul keringetni... meg teret gorbiteni...