Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Hát, ha lehámozol róla minden infrastruktúrát ( pl. a felsővezetékük szerintem nagyon jellegzetes ), és csak a pályát vesszed alapul, akkor talán a kanyargós, dimbes-dombos vonalvezetés.
Ennek ez a kis pálya amúgy megfelelhetne szerintem.
Talátam egyet ami tettszik , de nem nagyon tudnám ÖBB-s ként elképzelni. Valószínűleg maradok a dupla nyolcasnál, mert akkor két vonat mozoghat egymástól függetlenül.
N-es Topic: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169239 Talán itt hamarabb célhoz érsz! Amúgy nem tartom rossz ötletnek a 8-as pályát, az egyik átlóba építsd meg az állomást, a másik átlót egy hídon keresztül vezesd keresztül az állomás felett. Ha tényleg lehetőséged van rá, építsd kétvágányúra a pályát.
Van egy kb 150x80-as helyem, ahova szeretnék egy N-es asztalt ÖBB fővonali témában (esetleg EpIII. DB) , de a kétvágányos nyolcasnál jobb ötletem nincs. Esetleg tudnátok ajánlani valami oldalt, ahol van sok pályaterv?
Egy-két tanács: élesebb képeket készíts a diaporámához. A vidóra jobban figyelj oda, mert nagyon ugrál a kezedben helyenként. Célszerűbb letenni valami állványra a gépet míg veszed a filmet. Kicsit vontatott, nem kell várni annyit két kép bemutatása között, pörgősebben csináld...
Helo! Hogyan lehetne a legcélravezetőbben két terepasztalt össszeépíteni Az egyik kicsivel nagyobb, mint a másik de a kicsi önmagában nem túl érdekes. Viszont a szobát ugyanúgy akarnám használni mint bővités nélkül. Arra gondoltam a nagyobbik asztalhoz 10(hossz)10 (szél.) és a két kört váltóval ősszekapcsolni . PiKO,analóg, denespeti@freemail.hu
Keresgéltem, de béna vagyok és nem találtam. Volt, azaz van egy képsorozat a neten, ahol egy asztalt szállítanak el egy családi házból, "csórikámék" költöztek. Cseh vagy szlovák lap volt, sajna nem találom.
Igen ebben van valami,hogy a modulosok,hogyan veszik hátukra........... :):):):):) Nálam ez nem probléma,mert a szuterin van beépítve:):)Azt meg nem fogom mozgatni egyhamar:)
Ki próbáltam a legújabb szerzeményt és sztem egész jó!Vettem egy elektromos légycsapót és átalakítottam a fűszóráshoz!!!! Egész jó lett.ár 1690.-Ft+1db bosin vett szűrő 300.-Ft
Újabban nagyon terjed a EPS/XPS technika minden szinten. Nagy előnye a gipsszel szemben, hogy pillekönnyű, ami pl. modul asztaloknál nagy előny. De úgy gondolom, hogy gyakorlatilag bármilyen technikával elérhető a nívós eredmény. Sőt több weboldalon láttam a két technikát vegyítve alkalmazni (gipsz az EPS-en).
Sziasztok! Bocsi,hogy bele kotyogok,de ez szerintem inkább kezdőknek való ez a habos dolog(abszolut saját vélemény)! Szerintem egy jó kis hálós és gipszes elkészítésnél nincs jobb "edzés",mert mire kifaragja azt a hegyet a modellező van ideje mást is kitalálni:):):) Én kb. 200 kg gipszet használtam el és abból vagy 50kg-t le faragtam mire olyan lett mire elképzeltem!!! Mi van,ha menet közben elrontom,hogy javítom ki???(főleg a sziklás résznél).Le vágom és megint felragasztom..........?
Nem tudom, miért offtopik ez a téma, elég szorosan kapcsolódik a "Terepasztal építés"-hez. CNC habvágóval minimális hulladékkal ki tudnak egyszerre egy csomót vágni ilyen idomból.
Azért hoztam épp a te fáidat példaként (amiket Keszthelyen csodáltam meg, valamelyik tavaszi Indóházban kép is van róluk a helyszínen - az alkotó "nevével"), mert azért akad ésszerű kompromisszum: amiket készítesz, szépek és nem is drágák. Tehát megvehetem, és mégsem játszom a krőzust. :-)
Nyilván magam is megpróbálom megoldani a legolcsóbban, de azért a tüzépet még nem fogom felkeresni, hogy szinte csak munkaerő-ráfordítással, vagyis majdnem pénz nélkül készüljön el egyszer az asztalom. És bizony, nekem időkorlátos lesz az építkezés: a szoba lakott, heti egyszer üres általában, akkor hatolhatok be. Így aztán néha el kell tekintenem az olcsó, de időigényes technikáktól, ha van gyorsabb.
Épp most raktam össze egy szemafort. 2 600,- forint újonnan, állítómű nélkül. (De mondhatom, Viessmann-minőség, ránézésre biztosan.) Ára töredéke a kész terméknek, a végeredmény - ha gondos az összeszerelő keze - mégis pompás. Csak legalább 3 órát eltököltem vele - ha ezt is hozzáadom, már nem is került annyira kevésbe. :-)
A habanyaggal pedig meggyőztél, visszavonom az 560 dolláros megrendelést az amerikai cégtől. :-)
Azért valljuk be őszintén a honi átlag vasútmodellező örül ha évek alatt elkészül a terepasztal. Persze hogy nem kötelező a drága speckó megoldások helyett hasonló, de lényegesen olcsóbbakat alkalmazni. Akinek van rá pénze tegye. Én arra akartam kilyukadni, hogy ezzel a megoldással ugyanazt meg lehet csinálni, legfeljebb egy kicsit tovább tart. De azt hiszem sokunk van vele úgy hogy több ideje van a hobbyjára mint pénze. És végezetül két kép a hulladékmentes Styrofoam hajlításról. Elnézést a kicsit szabálytalan vágásokért, de direkt gyorsan csináltam:-)) Ja és semmi szeméttel nem jár, ez az anyag egy sniccerrel simán vágható. És aki esetleg még nem látta volna, fejlesztgettem egy kicsit a fáimon is mellékesen:
Ez így persze ostobaság: mit csinálsz a szeméttel? Rendben, olcsón vásároltál az egyáltalán nem erre a célra készült szigetelőanyagból, de miután mondjuk a negyedét a szemétbe öntöd, máris nem ugyanannyiba kerül.
Máshogy megközelítve: mennyiért állítasz elő a kedvemért 20 méternyi bármerre hajlítható, továbbá 20 ezrelékkel emelkedő pálya alá való habanyagot?
És még egy: hát épp ez az, lehet, hogy ha ismered és használod a modern, erre a célra készült anyagokat, máris nem évekig, hanem csak hónapokig, netán hetekig épül a terepasztal?
Az utolsó érv: biztos tudnék szép lombosfa-modelleket készíteni (elegendő gyakorlás után), de miért ne vegyem készen, mondjuk kiváló minőségű BaTTka-gyártmányokat? :-)
"Szerintem egy profi kivitelező lesz az utolsó aki jó drágán megveszi" - hát, márpedig a videóban serénykedőről joggal feltételezhetjük, hogy nem egy amatőr kezdő.
"X cm-enként az egyik oldalát bevagdosod és már hajlíthatod is" - hát éppen ez az: az ívsugártól függően egyik vagy másik oldalán kaszabolni kell, ami lassú és mocsokkal jár.
Természetesen mindenki ott takarékoskodik, ahol tud, de a modern, gyors, tiszta technológiák után vágyakozókat vagy alkalmazókat sem merném elmarasztalni. Ha van rá pénze, és nem a Tüzép-telepről akar terepasztalt építeni, legyen saját döntése.
Teljesen igazad van. De nem szükséges lebeszélnetek róla :-), úgyis elérhetetlen számomra, csak kíváncsi lettem volna rá, hogy kitalálkozott már esetleg ilyesmivel.