"A közgyűlésen elhangzott ez az információ, és tájékoztatva lett mindenki aki részt vett hogy nem lesz a háznak pénze kertészre, a közgyűlés egy nyitott fórum ahol részt kellett volna venni, nem pedig utólag háborogni hogy nincs infó."
Melyik közgyűlésen? Ami az udvarban volt legutóbb? Arra én meghatalmazást adtam a közös képviselőnek ezért nem mentem el. Az azt megelőzőre elmentem de nem hallottam ezt.
OK, bejelentették hogy nem lesz kertész? ennyi? akkor ezt követően mi lesz, mit tesz hogy ne nőljön a fű?
Ha itt a fórumon nem szervezne valaki ilyet, akkor a közös képviselettől nőhetne?
Ha már ilyen félmegoldás van szóban akkor pont a közös képviselőnek kéne szerveznie és nem itt a nem hivatalos kommunikációs csatornán.
Ami pedig a bejelentéseket illeti: jómagam jeleztem két lépcsőházi hibát e-mailen, javasoltam a kapu csapkodásának és berregő hangjának a megoldását, a kukatároló ajtajának földhöz súrlódásának megoldását... hónapok óta semmi.
Bizonyára észrevetted már, hogy a közös képviselő nem ír erre a fórumra (részben meg is értem, ez nem hivatalos kommunikációs csatorna), így itt hiába szegezed neki a kérdéseidet. Ha problémád van, hívd fel vagy írj neki e-mailt.
Lehet, hogy tragikomikus a helyzet, mindenesetre megoldást kell rá találni, én legalábbis nem szeretném, hogy a nyilván nem kevés pénzért beültetett kertből egy szúnyogos-kullancsos dzsungel legyen.
Ez a megoldás lehet az is persze, hogy havonta kb. ezer forinttal több közös költséget fizetünk, és megbízunk egy kertészt a teendőkkel. Nekem is kényelmesebb lenne így, de nem hiszem, hogy sok támogatóra lelne ez az ötlet... Így marad a magad uram, ha szolgád nincsen.
A "titokzatos" gazolókra már fényt derítettünk: egyrészt a kukahúzogató hölgy dolgozott egy napot a kertben, másrészt a C-D lph környékén a férjem és én kertészkedtünk, miközben a gyerekünket hintáztattuk. Tehát NINCS kertész. VOLT ugyan még az NTR megbízásából, de nekik márciusban lejárt a szerződésük (utolsó akcióként még megmetszették a bokrokat).
Természetesen nem kötelező a kertben dolgoz(gat)ni, senki nem fog névsorolvasást tartani. Én remélem, hogy minden lph-ból lejönnek ketten-hárman, akkor már rendbe tudjuk tenni a dolgokat.
Amúgy tudomásom szerint a közös képviselet is arra törekszik, hogy év végére elfogyjanak a tartozások, így jövőre már remélhetőleg kertészre is lesz pénz.
Oriana, köszi a macskás akciót, a hétvégén megpróbálok lépni valamit az ügyben.
A közgyűlésen elhangzott ez az információ, és tájékoztatva lett mindenki aki részt vett hogy nem lesz a háznak pénze kertészre, a közgyűlés egy nyitott fórum ahol részt kellett volna venni, nem pedig utólag háborogni hogy nincs infó.
Szomorú ez a hozzállás, viszont nem kötelező program max. közösségkovácsoló és a saját környezetünkért csináljuk. Egyébként ahogy az itt lakókat elnézem nagy részük totál érdektelen mindennel kapcsolatban, tehát ezekről felesleges még fórumozni is. Inkább nézzenek magukba mit tesznek saját környezetükért.
A dátum áll május 29., megkérdezem a közös képviselőt milyen szerszámokat tudunk beszerezni, vagy mi áll rendelkezésre.
Érdekes, hogy akik egy társasház üzemeltetésében részt vesznek, azok a kisujjukat sem mozdítják, ha nem fizetik meg őket. Mi meg kommunista műszakot szervezünk, és még fizetünk is? Egy kertes házhoz hozzátartozik nyáron a kertgondozás, télen a hólapátolás. Ezt fedezni kell a közös költségnek. Evvel az erővel takaríthatnánk, könyvelhetnénk, és akkor spórolhatnánk is.
Egész tavasszal nyáron és ősszel lakóakciókat szervezünk fűnyírásra és kertészkedésre??
Holott néha feltűnik valaki és gazolja a kertet, máskor meg valaki elkezdi lenyírni a füvet?
Ismét kérdezem: a közös képviselet hol van ilyenkor és miért nem önt tiszta vizet a pohárba arról, hogy most akkor van szerződött kertészünk vagy nincs !!!
Ha pedig nincs, akkor a közös képviselet hogy kívánja megoldani a kert rendbe tartását.
Breaking news: valaki ma elkezdte a fűnyírást a D-E lph. felőli részen! Remélem, nem azért hagyta abba, mert kipurcant a fűnyírója a derékig érő indás gaztól...
A felhívás lehetne valami ilyesmi:
Kedves Lakótársak!
A kert rendbetétele céljából 2010. május 29-én 14.00 órától (módosítható persze)közös akciót szervezünk.
Kérjük, hogy aki tud, jöjjön és vegyen részt a munkában, illetve hozzon magával fűnyírót, kapát.
A házbontásokat illetően is friss infóim vannak, ugyanis ma szóba elegyedtem a munkások vezetőjével. Kiderült, hogy az önkormányzat tökölődik, a családvédelmisek még mindig itt vannak az utcafront felőli épületrészben, emiatt bontják a hátsó traktusokat, és még azt sem engedték, hogy a kaput kiszélesítsék, így csak kisebb gépek férnek be, ami persze lassítja a munkát.
Ha megegyezünk a pontos időpontban (és szövegben) én is szívesen vállalok szórólap nyomtatást! Fűnyírót tud valaki biztosítani? Esetleg ezt is bele lehetne írni a szórólapba.
1. A garázsban lakó macskát 1 órán keresztül,minden fortéllyal próbáltam kiterelni, sajnos nem sikerült,esetleg van valakinek állatorvos ismerőse aki étellel beadható enyhe altatót tudna nekünk adni, mert ez az állapot türhetetlen, neki se jó nekünk meg fertő. Tegnap este egeret evett a B lépcsőház garázsbejárat előtt!!!
Ezt sürgősen meg kell oldani!!
2. A garázs be és kijárata valószínű azért ki és bejárat hogy ki illetve behajtsunk rajta.
Szerintem. A mai napon az egyik kedves lakó valószínű átkozmetikázta az autója oldalát mert egyszerre értünk a sarokra és Ő nem fért el. Sajnálom de fontos hogy a dolgokat rendeltetésszerűen használjuk!! Mert a következő alkalommal baleset lesz a vége.
3. A kertrendezés valóban nem várhat tovább,én vállalom a szórólap gyártást:))
4. Hétköznapi bulik. Meglehet sok albérlő,egyetemista lakik itt,de!!!!!! az együttélés szabályai rájuk is vonatkoznak!!!!!Valószínű ők nem olvassák az oldalt.
5. Jótanács a földszinten lakóknak, a bontás által szabaddá válik a tér és a rablás a lenti erkélyekről!!!!
Szerintem nem fog olyan soká üresen állni, azért itt még mindig kelendőek a telkek a beruházók körében, nem véletlen, hogy a Thaly-Tűzoltó sarkán két házat újítanak fel, a Thaly-BB sarkán pedig megkezdik az építkezést. Legalábbis én ilyen optimista vagyok. :)
Mi lenne, ha jövő szombat, azaz május 29-e délután kettőre meghirdetnénk egy közös kertrendezést? Ha valaki esetleg ki tudna nyomtatni pár oldalt, akkor kitehetnénk a felhívást a lépcsőházi hirdetőtáblákra is.
Kicsit utánaolvastam most az önkormányzat honlapján a szomszéd telkekkel kapcsolatos terveknek, és úgy néz ki, hogy az óvodából egy 40 férőhelyes bölcsődét alakítanak ki, a Lenhossék 18-16. hátsó részeit ennek az udvarához csapják, az utcai telkeket pedig összevonják és értékesítik. Ami alapjában véve jó, de tartok tőle, hogy az utcai telekrész évekig üresen fog állni...
1. Közös kert rendezés tényleg jó ötlet. Ha végre évszaknak megfelelő időjárás lesz, neki állhatnánk gazolni, de legalábbis füvet nyírni. Én benne vagyok! Remélem a nyáron kicsit ésszerűbben lesz beállítva az öntözőrendszer, mert azzal is sokat spórolhatnánk, ha esős napok után nem indulna be napi többször.
2. A társasház helyzete tényleg nem rózsás, de fél éve még rosszabb volt, ilyen hamar gyökeres változást nem várhatunk, főleg nem úgy, hogy a Mandarino nem hajlandó elismerni a tartozását és a kötelezettségét.
3. Akár itt a fórumon is próbálhatnánk megmutatni a jó oldalát a háznak. Akár ilyen közös akciókkal, akár képekkel. Mandarinot tényleg nem értem. Nekem is feltűnt már a lassan 2 éve nem frissülő honlap. Szánalmas. Pedig nekik talán több érdekük fűződik a lakások eladásához. Vagy mégsem?
Az a hölgy az a hölgy, aki a kukákat ki szokta húzni, ha jön a szemétszállító autó. A közös képviselő bízta meg a gazolással, és egy csomó munkát el is végzett, de sajnos nem az összeset.
Nem tudom, ki hogy látja, de az értékesítési politika szerintem siralmas...
A honlapon 2008 közepe óta nincs friss fotó! Engem ez nagyon dühít, mert ha lenne a teljes, bevakolt házról fotó, mindjárt máshogy nézne ki. Aztán ott a belső udvar, a tetőkert, egy csomó olyan embernek is felkeltené a figyelmét, aki így nem is foglalkozik a házzal. És a fotó tényleg semmibe sem kerül. Egyébként szerintem botrányos a Mandarino hozzáállása, ha rajtuk múlna, simán csődbe mehetne az egész ház, én legalábbis ezt szűröm le.
Nem tudom, hogy a hölgy aki gazokat szedett a minap az A és B épület között, az kertész-e? Viszont a kukát cipelte magával és kihúzott 3 gazt, utána leült a padra és elszivott egy cigarettát. Utána ő és a kuka is eltünt.
Szerintem a pénzügyi helyzetről mindenki tudott. A tartozások nem azért keletkeztek, mert a lakók nem fizetnek, hanem mert a gazdálkodás nem volt megfelelő. Meg kell néznünk, hogy milyen költségek feleslegesek, és mi az ami fontos. Pl. Mire vesz fel a Szamosház havi 100 ezer forintot. Ezért a pénzért rendbe lehet tenni a kertet. A lift karbantartása miért ilyen horribilis összeg. Egy új tv-t sem javíttatom állandóan, hogy működjön. Kb 10 évig gondom sem lehet vele. A mozgásérzékelő helyett pedig megfelelne a hagyományos villanykapcsoló is. Más. A garanciális javítások elkészültek? A bejárati kapuk olyan rozsdásak, mintha legalább 20 évesek lennének. Hogyan akar a Mandarínó eladni lakásokat, ha itt a fórumon olvasnak a leendő vásárlók a problémákról. Elsősorban az ő érdekük, hogy a ház rendben legyen.
Ma megkaptam én is a ház pénzügyi helyzetét leíró e-mailt. Nem tudtam, hogy ennyire siralmas a helyzet. Így már érthető, miért nincs kertész: valóban nem ez a legfontosabb!
De ha jól értettem, most már jó irányba haladunk. Remélem mielőbb sikerül egyenesbe kerülnünk, és akkor ezekre is lesz pénz.
De van még egy fontos szempont: az az érdekünk, hogy a Mandarino minél hamarabb eladja a megmaradt lakásokat (ezáltal csökkenhet a közös költség is). Viszont ehhez fontos lenne, hogy a közös részeknél (lépcsőházak, lift, garázs, stb.) azt lássák a potencális vásárlók, hogy minden milyen jól néz ki. Ha azt látják, hogy a liftben nem működik a világítás, a kert elhanyagolt, a mozgásérzékelők nem működnek rendesen, ezért egyes részeket sötétben kell botorkálniuk, akkor könnyen lehet, hogy elmegy a kedvük a lakás megvásárlásától.
Látom, hogy most nem ezek a prioritások, mert tényleg nem állunk jól, de nem lehetne valahogy egyezkedni a Mandarino-val, nekik is érdekük a lakások eladása, ezért ezen részek minél szebbé tétele?
Bizonyára te is megkaptad a közös képviselő mai e-mailes tájékoztatását a társasház anyagi helyzetéről. Eszerint a fennálló tartozások összege majdnem hétszer annyi, mint amennyi pénze van a háznak. Május közepe van. Ebben a helyzetben én úgy látom, hogy a kertre nem lesz keret (egyébként úgy tudom, hogy a legutóbbi, kertben tartott közgyűlésen ez el is hangzott).
...a legutolsó "kerti" lakógyűlésen elhangzott, hogy a háznak fizetési kötelezettségei megnőttek, igy rangsorolni kell a szolgáltatások igénybevételénél & kifizetésénél...
...a jelenlévők egyhangúlag megértettek és megszavaztak mindent, szerintem...
...ezért nem értem, hogy miért éppen ezt a fórumot használod, ha azt a fórumot nem használtad...
Megkérdezhetem, hogy honnan nézted, hogy bp legdrágább háza lettünk? Egyrészt azért kérdezem, mert szerintem ez nem igaz (de nem tudom konkrét adatokra alapozni, csak saját tapasztalatra: az előző lakásunk egy 40nm-es garzon volt, arra fizettünk 2007-ben 7600 forintot, pedig lift sem volt, csak a takarítás (már amikor volt...) és a közös képviselet volt benne), másrészt pedig azért érdekel, mert ha van erről statisztika, jó hasznát tudnám venni. Egyébként én nem tartom ezt soknak, mert sajnos a sok eladatlan lakás is felfelé nyomja az árat.
Ezt a véleményedet jelezted a közös képviselő felé? Mert szerintem érdemes lenne vele megbeszélned a konkrét problémákat, ugyanis ha nem tud róluk, nem is fog rájuk megoldást keresni. Én eddig akármivel fordultam hozzá, mindig intézkedett.
A közös költséget nem ő emelte fel, hanem MI, a tulajdonosok közössége, a közös képviselő által előterjesztett javaslat alapján. Én nem gondolom egyébként, hogy kiugróan magas lenne.
A kert állapota engem is nagyon zavar (mondhatjuk, hogy bánt, főleg, hogy mi minden nap le is megyünk), volt is egy felvetésem ezzel kapcsolatban, de senki nem reagált rá érdemben. A férjemmel mi elkezdtük a gazolást, de megmondom őszintén, hogy nem fogjuk tudni az egész kertet rendbetenni.
Én egyébként úgy tudom - a közös képviselőtől -, hogy vesz a ház saját fűnyírót, és az egyik lakó vállalta a fűnyírást. Mondjuk addig is, amíg ez megvalósul, én szívesen vállalok egy részt, ha esetleg egy tetőkerttel rendelkező lakó kölcsönadja a fűnyíróját.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy a kertészt - idén legalábbis - nem tudja kigazdálkodni a ház.
Visszatérve a garázshelyek jogtalan igénybevételéről: Feltételezzük, hogy aki a miénket használta, az pontosan tudta, hogy mikor állhat be, tehát voltak információi velünk kapcsolatban. Ami a Mandarinot illeti, én nem panaszkodhatom: mindig készségesen a rendelkezésemre állnak, ha kérdésem van. Ugyan kéréseim még nem voltak, nem tudhatom, hogy adott esetben hasonlóképp segítőkészek lennének e. A közös képviselővel kapcsolatos elégedetlenséget szerintem neki kellene jelezni, mert másképp érdemi változás az ő megítélésében nem történhet.
Sajnos a közös képviselőre nem számíthatunk, azon kívül, hogy nem tud megfelelően gazdálkodni és felemelte a közös költséget (ezzel Budapest legdrágább háza lettünk), semmit nem csinál: a hibákat nem javíttatja ki, a Mandarino felé nem tudja képviselni az érdekünket, semmit nem képes elintézni. A lift világítás hónapok óta nem működik, a kert katasztófa, már fél méretes gaz lep el mindent, a takarítás elfogadhatatlan, a garázs mocskos, a világítás több, mint fél éve folyamatosan megy lent, ami iszonyú pénzeket emészt fel, nem képes a garanciális javításokat behajtani az építtetőn!
Nem tudom, más házaknál mit csinál, de aki a saját házát hagyja így lepusztulni, attól nem sok jóra számíthatunk. Addig volt lelkes és fektetett rengeteg energiát a dolgokba, amíg el nem érte, hogy megválasszák! Semmivel sem lett jobb a helyzet, sőt talán rosszabb, mert a Mandarino szóba sem áll vele, és így velünk sem.
A garázstéma nekem egy jó ideje elég nagy probléma.
1., Valahogy meg kellene oldani, hogy az juthasson le csak a garázsszintre, akinek van garázsa, vagy bérli! Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a lépcsőházból csak kulccsal tudnánk bejutni a garázstérbe. És aki leáll a garázsba kocsival, az megvárja amíg mögötte becsukódik az ajtó.
Ez tűzvédelmi szempontból szerintem megoldhatatlan , bár nem értek hozzá. Na de akkor hogyan lehetne kikerülni a jogtalan behatolást? Az egyik és legegyszerűbb, ha megvárjuk amíg becsukódik mögöttünk a garázskapu. A másik ami problémásabb! Vagy csipogós rendszer bevezetése, amire ugyebár nincs pénze a társasháznak, vagy a garázson belülről ne lehessen kinyitni a garázskaput a gomb segítségével. Mert ugyebár kik használják a garázskapu nyitógombjait? Akiknek nincsen garázsuk, mert akinek van, annak van egy rádiós nyitója!
Magyarul a gombos nyitót kellene kiiktatni!
2. A garázsban lévő macska és akik etetik. Szerintem tűrhetetlen, ami itt folyik a társasházban, és hogy egyes állatvédőnek vallott személyek, lent etetik a macskát. Tele van az egész garázs macskaürülékkel és a neonlámpák állandóan égnek , mivel mozgásérzékelős a világítás, és a macska állandóan rohangál mindenfelé. Kérem a kedves lakókat , hogy ne etessék tovább a macskát és hátha magától odébbáll és ez egy emberséges megoldás...
Az áramszámlához tudtommal a macska nem járul hozzá, és ha jól tudom aki eteti a macskát az sem járul hozzá többel!
Ezek valóban fura dolgok. És mennyi ilyen van még... (a D lph-ban a földszinten valaki egy horogkeresztet és egy Hitler feliratot vésett a lift mellé a falra. Normális az ilyen??!!? És a vesszőparipáim, a hulladékgyűjtők nem rendeltetésszerű használata és az ajtócsapkodás:))
-igen, egyrészt senki nem veszi komolyan a garázskapu záródását...pedig innen nemcsak a parkoló autók érhetők el, hanem a lépcsőházban bármelyik lakás, sajnos!
-másrészt senki nem veszi komolyan a "rácsoskapu" záródását
sem....kapunyitógomb...meglenditi a kaput...aztán, hogy az becsukódik vagy sem, az már senkit nem érdekel!