Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Köszönöm szépen! Hasonlóra gondoltam, mit a te pultod, de nagyon kompaktra csinálnám. Kb az egyik táblád lenne a kettőből, és abban már a két szabályzó is bele kell férjen. Nyilván nem FZ1 lesz :) Pici PWM szabályzók. Nagyvonalakban ez az irány, még az kérdés, hogy az asztal alá hogyan tudom elhelyezni. Elsőre talán jobb lenne beleintegrálni az asztalba, vagy a váz alá.
Több darabból felépített terepasztal, bizony nevezhető modul terepasztalnak. Az más kérdés, hogy vannak bizonyos szabványoknak megfelelő modulok. Modul = szerkezeti egység semmi több. Szerintem inkább a szabványos modulnak kéne hívni amelyik az.
Szia. Ne érts félre, nem ellened szólt a hozzászólásom, s nem a kedvedet akartam elvenni. Csak arra gondoltam, hogy a "modul" mint szakkifejezést hagyjuk meg azoknak a "kreálmányoknak", amik a szabványt kielégitik. Találjunk ki ide más fogalmat mint. pl. modulszerű, elemekből felépített stb. Mert sokan vizuális természetűek és a "modul" szó olvasása után azt is képzelik el, és utána a képeken meg nem azt látják. Remélem érthető voltam. üdv.
Helló.Köszönöm az elismerést.A fantáziáról pedíg csak annyit,hogy nincsen konkrét terv ami alapján dolgoznék.Inkább menet közben ami éppen eszembejut,és amilyen modellvasúttal kapcsolatos képeket látok-nézegetek,abból szedegetem ki amit érdemesnek,és megépíthetőnek találok.A múltkori Lellei kiállításon vettem alagútkapukat simát és támfalasat is,de még nincsen konkrét terv a beépítésükről.Majd valamilyen megoldást úgy is találok rá.Üdv.laci.
Wartburger kolegát nem bírom űberelni, de egy ólcsó megoldást tudok ajánlani.
A kábelek számítógép bontóból való printercsatlakozók, a szakaszokat kapcsolókkal vezérlem, a kitérőknek váltó utakat adok nyomógombbal ( 2 váltónak elég 3 gomb), a jelzőket is gombbal állítom.
Minden emeletre 2-2 trafót tudok kapcsolni (a középsőre hármat), úgy hogy egyszerre egy pályára mindig csak 1 trafót lehet kapcsolni.
A kivitelezést kicsit összecsaptam, mert minnél előbb akartam vele játszani.
A kapcsolópult felső része késöbb készült, oda már nem jutott elég szögletes nyomógomb, mert leálltak a gyártással. (micsoda malőr) :-)
Helló.Az igaz,hogy nem igazodtam a modulszabványokhoz,de mivel más elemekhez ez nem fog kapcsolódni az életben sosem kivéve az álltalam elkészített elemeket,így nem tartottam fontosnak ezt a dolgot.Továbbá egy esetleges költözés,vagy szállítás is könnyebben kivitelezhető ekkora elemeknél.Egyébbként ezt csak amolyan próbadarabnak szánntam,mivel ez az első építésem,és így legalább megtanulhatom a saját káromon a terepépítés trükkjeit-technikáit.Természetessen a modulszabványokról meg annyit,hogy kinek-kinek belátása szerint.Üdv.Laci.
Egy pici asztalhoz szeretnék egy vezérlőpultot készíteni. Ideiglenesen most a TT tipikus kapcsolói lettek felszerelve, de álomszarok, sok helyet foglalnak, nem érinkeznek... Egy kicsi, filigrán pultban gondolkozok amibe 2 pwm szabályzót, váltó és szakaszkapcsolókat tennék bele. Kérdés, ti milyen megoldásokkal indultatok el, esetleg egy-egy fotó beszédesebb volna, segítség lenne hátha kapok jó ötletet :)
Szvsz attól, hogy keskeny darabokból áll még nem nevezhető modulnak.
A modul szigorú szabványok szerint épül. A tied látszólag nem ilyen. Érdemes lenne a szabványokhoz igazítani. De nem akarlak befolyásolni. Ön dönt - épít vagy eszik?- :-)
A hétvégén gyűjtögettem az ötleteket, hogyan tudnám minél jobban kihasználni a rendelkezésre álló nem túl nagy teret. Végül még nem döntöttem el de nagyon tetszett a fal mellett futó kialakítás több szinten. Íme néhány kép:
Szia nagyon tetszenek a fáid. Az enyémek felsem érnek ezzel a szinttel De azért nekem ezek is jók Bár még nincsenek le festve Azért ilyen kék színű Pár kép róluk és az épülő asztalomról :
Jó estét mindenkinek.Majd két év internetes böngészése,és kiállítások sorának megtekintése után arra a következtetésre jutottam,hogy megpróbálkoznék egy,vagy két modul elkészítésével,és ha sikeresnek ítéltetik,akkor van egy 9 méter szer 3 méteres tetőterem üressen,oda megpróbálnám gyarapítani a modulok számát az asszony legnagyobb örömére.Némi véleményre-tanácsra,vagy építő jellegű kritikára lenne szükségem kinek-kinek véleménye szerint.Egy állomásrésznek álltam neki elsőnek,és jelenleg a képeknek megfelelő állapotnál tartok/bocsánat a képek minőségéért,de a telefonnal enyire futotta/.Az alapot tetőléc keret,és 8 mm-es osb szolgáltatta.A többi meg már parafa,púrhab,pálma faragasztó,0,1-es folyami homok,és némi noch-auhagen szoróanyag.A képeken látottak alapján várnák némi bátorítást,kritikát,jótanácsot.Remélem sikerült jó irányba tévejednem,de hát kezdőként ennyire futotta jelenleg.Üdv mindenkinek:Laci.
Nemrég csináltam statikus fűszórót, elektromos légycsapóból. (Nagyon szuper!)
Amíg nem volt, addig úgy csináltam a fűszórást,hogy elővettem egy műanyag filmesdobozt, kivágtam az alját és tettem bele szúnyoghálót.
A faragasztót kicsit felhigítottam (de nem annyira,mint a kavicságyazásnál, olyan higabb tejföl) és rákentem a felületre. Erre szórtam filmesdobozból a füvet (Heki 3361 és Noch 50210 használok).
Nekem moduljaim vannak ,azt könnyen megfordítom és lerázom a felesleget.
A klubban van egy kicsi porszívó, azzal csináljuk. ( nincs benne porzsák, könnyű kiönteni.)
Már csak azt áruljátok el, hol vannak leírva a neten olyan alapvető infók (1helyen) mint max. szinkülönbségek, ívek, emelkedők, stb. (H0 és TT is érdekel, de inkább a H0)