Keresés

Részletes keresés

groowe Creative Commons License 2008.06.15 0 0 4354

Sziasztok Urak!

az mit jelent hogy direkt termő?

kertészetben vettem,mint oltott szőlőt.lassan 3ik éve nevelgetem .nem lesz rajta termés?

Előzmény: Jani71 (4352)
lalá Creative Commons License 2008.06.15 0 0 4353
-Lerúgta a nemest.
Előzmény: Jani71 (4352)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 4352

Őszintén szólva az azon a képen látható szőlő már nekem is gyanús volt. Amikor végignéztem a képeket, egyből én is ezt gondoltam.

Olyan furán sima a levéllemez és érdekesen kerek, általában a direkttermőkre jellemző az ilyen levél.

Előzmény: V.M. (4351)
V.M. Creative Commons License 2008.06.15 0 0 4351

Nem vicc képpen, de felülről a második képed erősen direkttermő jellegű!

Előzmény: groowe (4339)
trasgo Creative Commons License 2008.06.14 0 0 4350
Sziasztok
Kis segítséget szeretnék kérni tőletek, tavasszal az atkák igen sok (extrém)kellemetlenségeket okoztak ezért szeretném a jövő tavaszit megelőzni úgyhogy a nyáron töbször permetezek atka ellen is (így valszeg tavasszal kisebb lesz a fertőzés)
Az atka ölők ahogy néztem keverhetők a a rezes kénes szerekkel??
Vagy van olcsóbb BI58 v. Decis ha ezekkel helyettesíteném a 2-3 permetezést váltva (az 1ső kimondottan atka)
Tehát pár napon belül
1. zetanil + atka
2. qvadris + BI58
3. zetanil + Decis
szerintetek ez jó vagy csak mindig atka????
Köszi üdv trasgo
RAMBO Creative Commons License 2008.06.13 0 0 4349
Én mondtam, hogy a Pirimor levéltetvekre jó...hiszen arra kértél segítséget! Az árát nem tudom, amint mondtam, én nem használok ilyesmit.

A Decis mindent visz, mint Kamaz a kereszteződésben.
Előzmény: Jani71 (4347)
malacos007 Creative Commons License 2008.06.13 0 0 4348
Szia!

Persze, hogy vicc! Szerintem a leveléről nem lehet a fajtáját megállapítani.
Előzmény: groowe (4345)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4347

> Amennyire egy rovarirtó lehet, "barátságos" szer. <

Ma kiderült: a környezetre lehet, hogy igaz ez a megállapítás, de a pénztárcámra már nem annyira...! :-(

A következő a tényállás:

- Decis és Pirimor fillérre ugyanannyiba kerül

- Pirimorból erős fertőzés esetén 10 l-be kell egy kis zacskó, gyengébbnél 20 l-be

- ugyanaz a 440 Ft a Decis-nél kb. 80 l permetlét eredményez,

a Pirimornál a gyengébb fertőzést feltételezve 20 l-t, de erősebbnél ez csak 10 l!!!

4-szeres vagy 8-szoros különbség!!! Nem mindegy! Ráadásul a Pirimor a csomagolás szerint csak a levéltetvekre jó!

Úgyhogy nem vettem Pirimort... (teljesen elképedtem, amikor megláttam az árát és megtudtam, hogy ez csak mennyi vízbe jó, aztán elkezdtem számolni...)! 

Előzmény: RAMBO (4332)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4346
el is lehet menni érte akkor is annyiba kerül csak én azt hittem többet vennél de ha tényleg csak pár db kell akkor jobban megéri a drágább mert amiért elmész arra rá kell számolnod az üzemanyagot is és hát akkor meg már szinte ugyan ott vagy !
Előzmény: groowe (4343)
groowe Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4345

Malacos ez vicc vagy komoly?

mert elvileg ezeknek csemegeszőlőnek kellene lenni mint pl a kozma pálné muskotály,vagy szőlőskertek királynője.

a másik 3 kép milyen fajta szőlő?

Előzmény: malacos007 (4344)
malacos007 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4344
- otello
- izabella
- csabagyöngye
- rizlingszilváni
- kadarka

:))
Előzmény: groowe (4339)
groowe Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4343
én tegnap néztem körül,van ahol 700 ft az oltvány,és 2500 plusz a posta költség,illetve van olyan is ahol 4-600 ft közötti az olványok ára,DE! 5000 alatt nem fogadnak el rendelést.én nem akarok 10 tő szőlőt,rendelni hanem csak 2-3-at ,mert nem vagyok termelő,csak a kertben akartam az üres napos részt kitölteni :-)
Előzmény: csab1981 (4342)
csab1981 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 4342
Én interneten néztem körbe mondjuk nem volt egyszerű rátalálnom az ismeretlenbe de tavasszal az az most 250-300 Ft volt / oltvány.Persze nagyobb rendeléseket nem árt előre leadni de lehet nagyobb tételnél még kedvezőbb ennek utána kell kérdezni sőt még házhoz is szállítják min 50 oltvány felett.
Ténymegállapítás : a szőlőhöz is kell az internet : )))hihi
Előzmény: groowe (4333)
szava23 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4341
Üdv Junius 24.-éig  kell lejelenteni a telepitési engedélynélkül ültetett szőlőket. Nem tudjátok van e terület nagysági határ?
groowe Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4340
bocs urak,ez kicsit elcsúszott.
groowe Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4339

Sziasztok

valaki tud segíteni abban,hogy a következő 8 kép milyen szőlőt ábrázol?ha jól tudom mindegyik más fajta.kb 2-3 évesek lehetnek,és eddig termést nem adtak,ezért nem tudom megmondani hogy milyen színű a bogyójuk.előre is köszönöm!

kép1:

kép1

kép2:

kép2

kép3:

kép3

kép4:

kép4

kép5:

kép5

kép6:

kép6

kép7:

kép7

kép8:

kép8

Jani71:nem az illető nem volt piás állapotban,egy kertészet ez pest megyében,és valóban tavasszal volt olyan import szőlője ami 3000 ft volt.úgyhogy nem vettem.de amúgy minden gyümölcs ilyen árban mozgott,nem akarok offolni de egy tő eper 2500,és ma direkte bementem ribizli 2500 ft-től,szeder 3000-től.a legszomorúbb az egészben,hogy meg tud élni még ilyen magas árakkal is.

Zalancelot Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4338

Nem minden szerre igaz ez a megállapítás, van amit kimondottan a virágzás időtartamára ajánlanak!

http://www.hnt.hu/news.php?id=260

Előzmény: RAMBO (4335)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4337

Na, most már legalább tudom, hogy mitől van olyan nagy üres rész a hsz-ok alatt (vagy nincs)! Azt hittem, hogy ez automatikusan "méreteződik", de tévedtem. Bocs', véletlenül sikerült, legközelebb jobban ügyelek!

Cirfandlia: Istenbizony akartam egy-két bizonyító erejű fényképet készíteni, de már csak egy-két álmatag példányt találtam! :-) Jó az a kontakt!!!

Előzmény: Jani71 (4336)
Jani71 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4336

4329: Segíteni abban tudtál volna, hogy ha elég közel laksz, akkor esetleg a koratavaszi metszéskor szükségtelennek ítélt vesszőket nekem adhattad volna, de így marad a dunaföldvári áruda.

A kontakt szereket én se nagyon komáltam mindaddig, amíg meg nem vettem a motoros gépet. Azóta komálom ezeket is...! :-) Szerintem ilyen masinával már érdemes bevetni ezeket az anyagokat is. A pumpálós gépbe bele se önteném! Nagyon nem szerettem (ha csak szőlő és konyhakerti növények lennének, akkor még talán, de mivel vannak gyümölcsfák is, így már megérte megvenni a motorost - főleg annak fényében, hogy a pumpálós örökké eldugult, állandóan könyékig úsztam a permetlében, amikor szórás közben egyszer csak meggondolta magát és pucolni kellett, kész életveszély és minden alkalommal egy hatalmas adag bosszúság volt, és akkor még borzasztó finoman fejeztem ki magam...)!!! Tele lett a bugyrom, ahogy felénk mondják, "felfújtam a pofám", aztán megvettem a motoros gépet. Azóta álom a permetezés! Nagyon gyors, nagyon hatékony, nagyon egyszerű és nem folyik a kezemen a lé sem!!!!

4331: Eddig én se láttam, most viszont van bőven (én is csak néztem...)! Mostanáig gyakorlatilag nem is használtam rovarölőt a szőlőben, úgy mint Rambo, de mivel olyan szépen szaporodnak, hogy öröm nézni, inkább megszórtam őket, mint nem (mint már írtam, szeretném a szőlőt egészségesnek látni egész évben, és a végén én megenni a termést, ha lehet...). Ezen kívül tavalyelőtt és tavaly ültettem egy csomó új tőkét, ahogy nézem, most már érdemes lesz a gubacsatkákra is odafigyelni (eddig ezekkel se foglalkoztam, annyira jelentéktelen volt a számuk)!

4332: Köszi az infót, akkor azt hiszem, valahol beszerzek egy ilyent is!

A jóslásról: na, ezért szórtam én tegnap a Manco-t (ezúttal már másodszor, az első a múltkori esők előtt volt, úgy néz ki, hogy jól időzítettem). Jöhet az eső! Ha minden fürt bogyós lesz már, akkor pedig megy a bordói lé.

4333: 700 Ft? Nem látszott az illetőn, hogy be lenne lőve egy kicsit? Bocs, de ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam az árat és eszembe jutott, hogy most tavasszal 300-ért vettem mindenhol a szőlőt (több helyen is voltam). Meg hogy 3000? Akármilyen extra, valószínűleg akkor se adnék érte ennyit!

Egyébként nem értem a politikát! Nem keresik, tehát jól megemeljük az árát! Mondom, hogy be volt lőve...!

Saszla: Chasselas (így kell szépen magyarul írni... :-) )

4334: Érdemes lehet még megemlíteni azon kívül, amit Rambo írt, hogy a peronoszpóra ellen az egyik legjobb anyag a réz, ezt viszont virágzáskor nem szabad, mert éget (ha jól tudom, de nyugodtan javítsatok ki, ha badarságot írtam!). Előtte, utána lehet, de még azt is tudni kell, hogy van némi növekedéscsökkentő hatása!

Az alapvető gombás betegségekről pl. itt van néhány cikk, de ezer más helyen is olvashatsz róluk (épp' csak mazsoláztam egy kicsit a guglival):

http://www.boraszportalok.hu/index.php?p=cikk&id=749

http://www.mezohir.hu/2004-06/16.html

http://www.mezohir.hu/2001-05/16.html

http://www.agraroldal.hu/csemege_cikk.html

http://www.boraszportalok.hu/index.php?p=cikk&id=109

4335: Delan 750 SC: kontakt gombaölő, 750 g/l ditianon. Méhekre nem veszélyes, halakra kifejezetten veszélyes, patkányokon p.o. LD50 1460 mg/kg. Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: gyümölcs 21 nap, szőlő 28 nap.

Almában, körtében varasodás ellen (azt nem írom le, hogy mikor, mire, milyen dózisban), csonthéjasoknál levéllikasztó betegség ellen, őszibarackban tafrina és levéllikasztó betegség ellen, szőlőben peronoszpóra ellen.

Van még itthon a Delan 700 WDG, de ez is ugyanazokra a betegségekre van belőve.

Annyi csak a különbség, hogy ennél a hatóanyag természetesen 700 g/kg ditianon.

Előzmény: RAMBO (4335)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4335
Virágzáskor nem jó permetezni, mert csökkentheti a termés kötődését.
A Delant nem ismerem.
Előzmény: taormina1 (4334)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4334
sokat emlegetitek az esöt meg a virágzást a betegségekkel összefüggésben.
Hol az összefüggés? Milyen betegségre kell számítani? annak mik a tünetei?
Mi köze mindehhez a virágzásnak?
Mit értem én el a Delannal?
Előzmény: RAMBO (4332)
groowe Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4333

Sziasztok!

a szőlő árakhoz szeretnék hozzá szólni.tavasszal végre eljutottam odáig,hogy akartam szőlőt ültetni,bátran be is mentem pár kertészetbe,de sajnos szomorú tapasztalat az hogy nagyon felmentek az árak.(alapból nem megyek "nagyáruházakba,barkácsüzletekbe" ilyesmiért).szóval 700 ft volt a legolcsóbb,de annak foltos volt a levele,elég betegesnek látszott,a legdrágább az vmi extra import szőlő tő volt,amin érdekes módon már kis fürtök voltak 2700-3000 ft között.kérdeztem az eladót,miért ennyire drága a szőlő tőke?azt mondta ,mert senki sem keresi,csak a tujákat viszik,úgyhogy azt tudja ajánlani,mert annak lement az ára.úgyhogy apósomtól kaptam veszsőket,amik szépen meg is eredtek az ültetés óta.ezek cardinal,piros saszla (nem tudom hogy kell leírni pontosan),irsai olivér,pannonia kincse,cegléd szépe,favorit,palatina és bianca.tudtok még fehér csemegeszőlőnek való fajtát ajánlani?

Előzmény: Jani71 (4291)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4332
A Pirimor csak tetvekre hat, azok közül is csak a levéltetvekre, pajzstetvek ellen nem jó. Amennyire egy rovarirtó lehet, "barátságos" szer.

Egyébként Cirfandliához hasonlóan én sem használok semmilyen rovarirtót, a természetes életközösségben lejátsszák egymás közt a ragadozók és a növényevők. Mióta megvettem a szőlőt, ilyen szempontból "tiszta". (Rosti, átballagsz hozzám valamikor? Megmutatnám az idei Enikő küvét. Szerintem neked bejönne.)

Viszont most sok esőt jósolnak, ami komoly gondot fog okozni a növényvédelemben, mert most nagyon kedvezni fog az idő a betegségeknek. Ezért Ridomil+Rubigan kombót vetek be hétvégén. Remélem, addigra elvirágzik a szőlő.
Előzmény: Jani71 (4328)
Cirfandlia Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4331
Levéltetű a szőlőn? Hú én olyat felénk nagyon ritkán, szinte csak kuriózumszerűen látok, akkor ha már az alma/barack/cseresznye/bodza stb. növényeken nincs zsenge szívogatnivaló.
Én múlt szerdán permeteztem az első peronosz ellenit - végül felszívódóra esett a választás, és utólag úgy tűnik jól döntöttem, azóta a teljes virágzásban lejött 4 esős napon ~50 mm eső.... Ridomil + Topas combó volt; nálunk rovarölő nem játszik, molyok gyakorlatilag nincsenek a borvidék ezen részén.
Előzmény: Jani71 (4326)
napalm. Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4330
"Más; tulajdonképpen mire jók egyáltalán a kontakt szerek? úgyse tud az ember minden egyes tetvet egyenként eltalálni."
egyből taglóz.
Előzmény: taormina1 (4329)
taormina1 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4329
Budapesten lakom, Sasdon, de...tulajdonképpen miben segíthetek?
Nem tudom, mekkorára nö egy narancasízü muskotály, még soha nem láttam ilyet.

Más; tulajdonképpen mire jók egyáltalán a kontakt szerek? úgyse tud az ember minden egyes tetvet egyenként eltalálni.
Jani71 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4328
Pirimor? Nem tudom, hogy egyáltalán lehet-e kapni ott, ahol az ilyeneket venni szoktam. Legközelebb megnézem. Olcsóbb, kevésbé durva, vagy mivel jobb a Decisnél (egyébként a mindenféle gyümölcsmolyokra, egyebekre is vettem, nem csak a tetvekre)? Úgy volt, hogy bementem a boltba, mondtam, hogy elsősorban tetvekre kellene egy kontakt, rövid várakozási idejű szer, két félét ajánlottak, mindegyiket megnéztem, ezt választottam. A Pirimor szóba sem került...
Előzmény: RAMBO (4327)
RAMBO Creative Commons License 2008.06.10 0 0 4327
Hááát nem tudom, levéltetvek ellen nem elég a Pirimor?
Jani71 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 4326

Mondom én! Emelték a kalapjukat és leléptek. Pedig meg se kértem őket. :-)

A levéltetvek viszont megint szépen szaporodnak, úgyhogy megy a Decis - Manco kombó! Szép a szőlő, eddig sikerült megvédeni, jó lenne, ha ez így is maradna, ezért különösen észnél kell lenni az ilyen szottyadt, párás, meleg időben!!! Hajrá!

taormina1: Narancsízű? Kb. mekkorára fog nőni, mire kinövi magát? Eléri a ceruza vastagságot és legalább a 40-50 cm hosszot (amit majd levágsz koratavasszal)?

És a legfontosabb: hol is laksz...?

Másodszor ültettem tavaly ősszel a Narancsízűt (oltvány), most sem eredt meg, valakitől kellene kunyerálni némi ültetési anyagot (ha nem megy, akkor persze megveszem és elültetem harmadszor is, de most kettőt vagy hármat veszek, egyik csak megered...).

Előzmény: Amphenol (4325)
Amphenol Creative Commons License 2008.06.09 0 0 4325
Köszönöm a válaszokat !

Tapasztalat : Tegnap a délutánt rászántam és
Sherpa , Shavit keverékkel lepermeteztem ...

Ma most néztem meg az eredményt :

Bogár csak hosszas keresés után , pár darab ....

AMp

Előzmény: Jani71 (4323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!