A fény persze fontos, de az őszi félig érett termésért nem ennek hiánya okolható - ha az alábbi igaz: "A paradicsom kifejezetten fényigényes növény... a normális fejlődéshez a paradicsom legalább 5000 lux erősségű megvilágítást igényel, Hazánkban november, december, január kivételével a fényviszonyok kielégítik a paradicsom fényerősség iránti igényét." Én is eltűnődtem már, miért csak kínjában érik meg ilyenkor: elfogyott a tápanyag, megártott a sok kinevelt termés, túl meleg van (volt), vagy éppen TÚL SOK FÉNY volt a nyáron - ezekre gondoltam mindig. Nálam pl. inkább ez utóbbi lehet az ok, mert augusztusban, főleg idén, leégtek róla a levelek, ami maradt, az se az igazi már, s így nem tudja beérlelni a termést. Van, aki takarást javasol ez ellen...
És miért tart tovább a pari élete üvegházban, vagy hidrokultúrában?
Magot már én is szereztem - remélem ez olyan fajta, ami megtartja a tulajdonságait. Így remélem, jövőre nekem is lesz. Ezt csak érdekességképpen, hogy arrafelé is számontartják.
Valószínűleg jó vékonyra szelted, azért lett kopogós. Nyugodtan beleteheted így olajba, kisebb a valószínűsége, hogy megromlik.
Nekem van, ami kopog, van, ami nem. Ne legyen vizesenszuttyogós, mert meg fog romlani, az a fontos. A köztes állapot olyan víztelen, de rugalmas, csak nehéz eltalálni.
Mi ültettünk Malinowy Henriket. (Malinow Henrik ólengyel nemesifjú a paradicsom meghonosításáért kapott hercegi címet a lengyel uralkodótól. Húga, Malinow Hedvig egymagában olyan volt, mint egy valóságos Paradicsomkert, de aztán férjhez ment Janus Pannonius egyik öccséhez és nem hallani róla többet.)
Szóval olyan mókásan rózsaszínes itt is. Ízre nem rossz, jó közepes. Nem vastag a héja. Viszont olyan nyekk a húsa, amorf módon puha, mintha máris túlérett lenne és romlana megfele már a tövön. Jó közepes bőséggel terem, itt 1.80-ra nőtt meg.
Nagyon régi olvasótok vagyok, most először írok. A napon száírott paradicsomról kérdezném, hogy mennyire kell megszáradnia? Nekem már 2 nap után kopogós kőkemény. Így tegyem bele az olajba? Vagy nem kell ennyire megszárítani? Esetleg tudnátok egy olyan képet feltenni, hogy kész állapotban hogyan kell kinéznie?
Másik kérdésem, hogy ismeri-e valaki a Malinay Henrik nevű paradicsomot. A zacskón gyönyörű piros paradicsomok virítottak, ám éréskor nem piros, hanem rózsaszínű lett, nagyon hülyén nézett ki. A végeredmény világos piros, nagy ellenszenvvel nézegettem a világos piros, teljesen érett végeredményt. Kínomban azért megfőztem, mert nagyon sok volt belőle. Az íze mennyei!
Ki tudja megmondani, hogy milyen fajta paradicsom az, ami ököl nagyságú, gömb alakú, sima, belülről kifele érik, bőtermő, nagyon jóízű, fogyasztásra és befőzésre is kiváló.
Én is erre tippeltem. Tavaly megfigyeltem, hogy szeptember elejétől lassult le az érése. Nem véletlenül. Még ha enyhe is lesz az ősz, hosszú vénasszonyok nyara stb., akkor se lesz már ugyanolyan, mint nyáron. És az a legrosszabb, hogy az ősszel beért pariknak már az íze se olyan jó.
nekem az itt szóbanforgónak a nagy testvére van MUM6010-es 1985-ben Münchenben vettem azóta kifogástalanul működik lehet mondani napi szinten. mindenem van hozzá kivéve a malmot.
A hozzávalók nagy része csere szabatos a kisebb géppel olyan van a lányomnak és a menyemnek. Nehezen lennék meg nélküle már.
Paradicsomot 30-40 kg. teszek el, sok káposztát gyalult már meg savanyításhoz és rengeteget sütök akkor is ő végzi a munka nehezét,+ gyümölcs centrifuga, dió, prézli daráló, ezen darálom le a málnát feketeszedret.
A sárgarépában levő béta-karotin pedig sokkal jobban hasznosul főzve, mint nyersen éve. (Az már más kérdés, hogy bizonyos vitaminok elbomlanak főzéskor. Ezért az a legjobb, ha nyersen és főzve is esszük.)
Ami a vitaminokat illeti: van hőérzékeny és hőálló fajtájuk. Érdemes utánanézni. De a hőérzékeny sem azt jelenti, hogy egy kis főzés után semmi sem marad! Csak azt jelenti: fogy. Ha fele marad, neked az nem jó?
Ami pl. a likopint illeti, amit súlyos ezrekért írnak fel a szemorvosok, nem hogy nem hőérzékeny, hanem hő kell ahhoz, hogy a pariból felszabaduljon, a nyersből nehezebben dolgozza fel az ember emésztése. Közismert, hogy a szószból jobban felszívódik - eü. kísérleteket szószokkal is végeznek, és nyesr parival is. Ja, és valami kis zsírt, olajat kell hozzá enni...
Szia! Igen valamelyik Mum gép az, szerintem gyakorlatilag, mindegyik Bosch Mum-ra csatlakoztatható, de nekem azt hiszem a 4655. van.
Illetve nekem van egy húsdaráló és én arra is rá szoktam tenni a paszirozó fejet, arra is rá lehet.Semmilyen üzleti érdek nem fűz hozzá,csak én is ott vettem, ezért javaslom a dobozserult.hu-t a húsdaráló máshol huszonnégy-hatezer ft ott 13.000.- és tényleg csak a sarka volt egy kicsit a doboznak megnyomódva, a gépet régóta használom semmi baja, illetve garanciát itt is adtak.
Most megnéztem a honlapot van nekik egy robotgép is, megnéztem 54 helyett 32-ért. 2db kiállított darabok voltak. De kérdezz rá, lehet, hogy akad más is.