Nekem az a gyanúm, hogy a mértékegységekkel van a baj. Lehet, hogy a szilárdságot nem kell átváltani. Átváltás nélkül az jön ki, hogy egy légytől is meghajlik, ami szerintem hihető is.
Nem tudom, mit jelent a hajlítószilárdság.
Meg mi az, hogy meghajlik? Minden meghajlik, kérdés, hogy mennyire meg mennyi idő alatt.
Egyébként nem kellene nekem ilyen precíz képlet, csak valami hozzávetöleges szám, hogy mondjuk 1 cm2 keresztmetszetü anyagot 20 kilóval szabad terhelni, és ez hogyan változik a keresztmetszet növekedésével.
L = 1000 mm = 1 méter
a = b = 40 mm = 0.04 méter
szilárdság = 97 N/mm2 = 97000000 N/m2
F = (2x97x40x40x40)/(3x1000) = 4138 N
Próbáltam úgy is, hogy mindent méterbe konvertálok , de úgy is ugyanaz jön ki (mondtam, hogy nem erösségem a matek) :-)
F = (2x97000000x0.04x0.04x0.04)/(3x1) = 4138 N
Nekem irreálisnak tünik, hogy egy 4x4-es fenyö léc egymástól két 1 méterre lévö ponton alátámasztva 4 tonnás súlyt bírjon el. Hacsak nem rosszul értelmezem a végeredményt. Bár, ha a szilárdságot megnézem aszerint 1 mm2 keresztmetszet is már 97 kilót bír el.
Egyébként nem kellene nekem ilyen precíz képlet, csak valami hozzávetöleges szám, hogy mondjuk 1 cm2/ keresztmetszetü anyagot 20 kilóval szabad terhelni, és ez hogyan változik a keresztmetszet növekedésével.
Valaki tudja, hogy kell a fa hajlítószilárdságának ismeretében méretezést számolni? Egy tapasztalt asztalos biztos érzésböl tudja, de én jobban érezném magam, ha ki tudnám számolni.
Példa: van egy axb centis keresztmetszetü erdeifenyö lécem (az erdeifenyö hajlítószilárdsága 97 N/mm2), amit felrakok két, egymástól L méterre lévö lábra, a közepére hány kilós súlyt tehetek, hogy ne hajoljon meg?
Találtam egy képletet egy könyvben:
szilárdság = (3xFxL)/(2xaxb2), ebböl kifejeztem az F-et:
F = (2xszilárdságxaxb2)/(3xL)
de ezzel az jött ki, hogy F = 4200 N, ami valószínüleg nem jó. Vagy elszámoltam valamit, nem erösségem a matek.
A szerzöi jogokról ünnepélyesen lemondok, már csak azért is, mert nem az enyémek. :-)
A "rizspapír" közönséges sütöpapír. :-) Eléggé gyürödös, vigyázni kell vele, cserébe viszont 200 fokig höálló. A lámpa elég nagy (18x18x40 cm), az égö elég messze van a papírtól. A lyuk viszont kell a tetejére, mert rendesen döl ki a meleg.
Hehe, látom, nem csak én szemeltem ki :)))
A szerzői jogok miként vonatkoznak asztalosmunkára? Vagy minden GPL? :)
Én először rá sem jöttem, mi az, ami a szélén van. Papírra gondoltam én is, de szerintem könnyen meggyuladhat. Bár lehet, valami színes üveget fogok felhasználni :)
Hű, ez a lámpa király. Le lesz koppintva :-) Nem túl sérülékeny az a rizspapír? Asszem én valami lakkozott vászonnal fogom megcsinálni, vagy nem tudom, nem illúzióromboló?
Igen, ez igaz.
De persze azt mondják inkább, hogy először át kell törölni forró vízzel, attól dagadjanak meg a szálak, és azt kell lecsiszolni.
De, azt hiszem, a keményebb fákat le lehet szárazon, minden nélkül szépre csiszolni. A végén már 3-400-as vászonnal.
Én is megkérdeztem asztalost, de a választ meglehetösen dogmatikusnak éreztem: "Fürészelés után gyalulni kell." Én sem éreztem annyira szükségét, mert a barkácsboltokban vett dolgokat általában csak hosszravágni kell és az élet kell rendbetenni.
Meg aztán a f?résztelepen meggyalulják nekem az árut, ha mégis ott vásárolnék. De egyébként is félek a f?résztelepi deszkáktól, hogy nagyon vetemednek. Van egy 5 centi vastag palló itthon, 3 hónapja vettem, olyan görbe szegény, hogy csövet lehet lassan készíteni belöle. :-)
Arra meg nincs helyem, hogy hónapokig, évekig szárítgassam. Akkor inkább a ragasztott polclap vagy az MDF lap.
Láttam azt a topicot, igaz, csak utólag. Szerintem nem baj, ha van egy csak famunkákra specializált topic. A neten egész site-ok vannak csak famunkákra.
Én sem vagyok profi, legtöbbször a haveromat kérdezgetem a dolgokról, aki asztalos. Akkor kattantam rá ezekre, mikor néhány haveromnak be kellett gépelnem a szakdolgozatát :))
Most épp tervben van egy íróasztal, néhány fiók, amiben ha a szélességet nézzük, egy spirál füzet fér el. Tökéletes tanulóasztal :)
Meg aztán egy szekrényt akarok összerakni, aminek a tetejére nyomtató kerül, az alsó részeiben pedig cdknek, dvdknek polc.
Múltkor elmentem a könyvtárba és vettem ki pár könyvet. Némi kritika: :-)
Asztalos munkák a lakásban: van benne néhány jó fogás, de sajnos az egész könyv a Csináld Magad sorozatra gyakran jellemzö zavarossággal van megírva.
A m?kedvelö asztalos: szép nagy képes könyv, 25 bútor ötlettel. Az elkészítés leírásai viszont nem kezdönek valók, egy bonyolultabb bútorról is max 2 oldal van, és a fényképek sem a legbonyolultabb technikai részleteket mutatják.
Faipari anyagismeret: Tankönyv, mindenképpen érdemes legalább 1x elolvasni. Én innen tudtam meg, hogy mi a különbség a farostlemez és a faforgácslap közt. :-)
Hobbiasztalos: ez tetszik, röviden bár, de jól összefoglalja a szerszámok használatának módját, csapolási módszereket és minden egyebet. Ezt megvettem a BauMaxban.
Famunkák szakszer?en: Ebben is nagyon sok hasznos dolgot találtam.
Én még túl kezdö vagyok ahhoz, hogy erre válaszoljak. :-) De ahogy magamat ismerem, nem fogok müszaki rajzokat készíteni, de azért alaposan átgondolom, hogy mit is akarok csinálni, meg tanulmányozok hasonló terveket. Hangsúlyozom, hogy egyelöre még a tanulásnál és a szerszámválasztásnál tartok, amit eddig csinálgattam (óra fadarabból, japán stílusú lámpa profillécekböl) az nem igazán asztalos munka.
Itt a lista. Egész hosszú listám van, amit meg akarok csinálni. Persze a kisebbekkel kezdeném:
- munkaasztal, 2 db 40 széles szekrényen egy konyhai munkalap
- macskaaltató láda: ez egy 400x250x250-es láda, 30x30-as horonymart léckeret, benne 6 mm-es rétegelt lemez, teteje párnázott polclap, nyitható (hogy a macskát akkor is ki lehessen venni, ha ö nem akarja.) :-)
- gyógyszeres szekrényke, 1 ajtós, lécbetétes ajtóval.
- kellene új ágy, még nem tudom, hogy 2 heverö vagy egy francia, lehetöleg szétszedhetö.
- igényesebb szúnyoghálós ajtó, alsó 1/3 zárt, macskaajtóval.
- számítógép sarokasztal, kihúzható gép és billentyüzettartó, felsö polcrendszer, fiókok.
Mennyire szoktatok előre megtervezni valamit? Rendes rajzot csináltok, vagy csak nagyjából, esetleg majd jön, aminek jönnie kell? :)
A Bosch jó márka, strapabíró és megbízható. A szerszámok tekintetében az ember inkább vegyen 5-10%-kal drágábban egy jót, mint egy nevenincstescogazdaságos gépet, ami az első használatkor elromlik.
Igen adnak méretre vágva is.
Ha egész táblát veszel akkor x Ft-ba kerül négyzetmétere, de ha méretre vágatod akkor kb 30%-al többet kérnek a négyzetméterenként.
Hasonló kaliberű üzlet van a Dorozsmai Út 35. alatt is (Volt DÉLÉP telep) Ha jól emlékszem Faktúra Duó a cégnév. (Ők olcsóbbak az előző cégnél) és itt is adnak méretre vágva.
Egy asztalos ismerősömtől hallottam, hogy van még egy tuti hely (talán Szegeden a legolcsóbb).Pontos címet nem tudok, csak annyit hogy Kecskéstelepen van ( műjégpályától 400-500méterre)
Ha érdekel utánanézek :)
Köszi, megnézem, ezt a helyet nem ismertem. Most éppen rétegelt lemezt kerestem volna, mert egy ládát szeretnék csinálni, aminek kerete van és az oldalfalai 5-6 mm-es rétegelt lemezböl lennének. Nem tudod, meg kell venni egy egész táblát, vagy adnak kevesebbet is?