Figyu MRZOOL! Nem akarok kekeckedni veled, de mondd meg őszintén szerinted mit lehetne még kitalálni? Az összes ilyen stilusú film arra épül fel, hogy:
Valamilyen gonosz, vagy nem gonosz faj (vagy valami más) akarva, akaratlanul felkelti hőseink figyelmét, esetleg meg is támadják őket erre az egész részen keresztül azon gondolkodnak, hogy hogyan lehetne a problémát megoldani és az utolsó 5 percben megoldják azt többé-kevésbé.
Ez a leirás ha megnézed az egyes részeket jobban a 95%-ra igaz.
Namost ha a történet "ugyanaz", akkor már másra nem lehet épiteni, mint a látványra. Az pedig szerintem az egyik legfontosabb része a dolognak, és erről szól igazán a sci-fi. Ne értsen félre senki ezzel nem lehúzni akarom az ST-t, hiszen én is nagy rajongó vagyok, dehát ha már egyszer a történet különösebben nem szórakoztató, akkor legalább a látvány és a technoblabla legyen valami fantasztikus féle. Nekem ha más nem akkor ez jelenti az önfeledt kikapcsolódást és nem az, hogy azon gondolkodom, hogy vajon mennyire jö a történet, vagy mennyire nem. Ez teljesen elrontaná az összhangot.
Bocs ha valakinek a lelkébe gázoltam, nem volt szándékos. Ez itt a személyes véleményem.
Latom nem ertesz... En nem azt mondom, hogy a régi részek alapján lehetne újakat forgatni. Epp ellenkezoleg!!! Az a baj, hogy a regieket ismetlik, nem talalnak ki uj storyt, elore lehet tudni az epizod veget, halalra unja magat az ember...
Arról meg nem mi tehetünk, hogy a forgatókönyv irók csak ilyen semmit mondó részeket irnak, attól még lehet neki örülni.
Minek lehet orulni, mondd mar meg?!
Az az igazsag, ugy latom, hogy elbeszelunk egymas mellett...
Egyebkent nem a most futo Viasatos Voyagert 'szidom'. Az meg jo lesz egy ideig... A 6. es 7. evadrol beszelek, a sablonos epizodokrol, arrol, hogy mive valt a Trek. Aki nem veszi eszre, annak hiaba beszelek...
Osztom Vailant véleményét a világ változik és nem mindig az a jó, ami régebben volt. Az új rész lehet, hogy semmit mondó, de valakinek még ez is tetszik. Ha mindenki úgy gondolkodna, hogy csak a régi részek alapján lehetne újakat forgatni, akkor hamarosan azon vennénk magunkat észre, hogy csak régi fekete-fehér filmeket nézegetünk.
Arról meg nem mi tehetünk, hogy a forgatókönyv irók csak ilyen semmit mondó részeket irnak, attól még lehet neki örülni.
Sőt én már annak is örülök, hogyha ST megy a TV-ben, mivel már más Sci-Fi a magyar TV-ben nemigen megy és a pógár már nem tehet mást, hanem Sat1-et néz, ott meg ilyent adnak. Ez van. :))))
Nos, en pl. a TOS-t nem szeretm. Nagyon nem. Tehat nem az 'Őstrek' utan vagyakozom... Bennem kialakult egy velemeny, egy trek-vilagkep a DS9 es a kezdeti Voyager epizodok alatt (plusz TNG). Es nem lehet nem eszrevenni, hogy itt mar teljesen masrol van szo, mint par evvel ezelott! Tehat nem 30 ev tavlatarol beszelek!
Ha valaki nem veszi eszre a kulonbseget, akkor feleslegesen jaratom a szamat, ezutan se fogja. O elvezni fogja ezeket az epizodokat is, annak ellenere, hogy abszolut sablonos, semmitmondo es onmagukat ismetlo storykrol van szo... Annak mindenestere orulok, hogy nem vagyok egyedul a velemenyemmel, es masok is eszrevettek, hogy itt vmi nagy gaz van...
Engem szvsz az zavart pl. a TOS-ban, hogy nőiszívtipronagyonjóképűnagyonkatona Kirk mindig véresre verekedte magát, megmentette a királylányt, aztán torkig smárolta.
A thetryon nem tudom mi, de tudtátok, hogy a tachyon valóban létező dolog? Mármint fizikában. Az, hogy létezik-e a természetben, még nem bizonyított, de elvileg egy hipotetikus fénynél gyorsabb részecske. (Nem én vagyok ilyen okos, hanem egy könyvben bukkantam rá tök véletlenül... :-))) )
>Hiaba, ez mar nem az a Trek amit megszokhattunk, de hat izlesek es pofonok: amig egy musort megneznek, addig eladhato, es senkit sem erdekel a szinvonal.:(
Engem érdekel a színvonal, s kinek mi tetszik, meg is vagyok vele elégedve. Folyton azután sírtok, hogy a Régi Trek így, meg az Őstrek úgy, de vegyétek észre: a világ változik. Más adható el (ezen szívesen lovagoltok) DE mások is az igények. (ezen már kevésbé rágódtok, pedig ha nem olyan lenne az igény amilyen, nem olyan részeket gyártanának, amilyeneket)
Engem szvsz az zavart pl. a TOS-ban, hogy nőiszívtipronagyonjóképűnagyonkatona Kirk mindig véresre verekedte magát, megmentette a királylányt, aztán torkig smárolta. (bocs)
Erdekes... A Paramountnak megiscsak bejonnek ezek az uj, finoman szolva rossz Voyagerek: van(nak), aki(k)nek tetszenek...
Mikor megneztem a Tsunkatse-t, azon gondolkoztam, hogy mi ezen a nagy szam... Hat semmi! De megis sokaknak tetszik. Hiaba, ez mar nem az a Trek amit megszokhattunk, de hat izlesek es pofonok: amig egy musort megneznek, addig eladhato, es senkit sem erdekel a szinvonal.:(
Köszi az infot, már csak azt nem értem, hogy a "nagy hajó" megállitásában azért nem kellett megszakadniuk attól függetlenül, hogy jobb mint a Voy. Bocs az újabb spoilerért.
Hát, nem is tudom...
Szerintem kimondottan sablonos volt (mikor a hirogen elkezde felkészíteni Sevent, már tudtam, hogy ellene kell majd kiállnia Red Match-ben, ez annyira klisé, az meg pláne, hogy nem hagyták befejezni a meccset, ilyen felállásnál sosem szokták, nehogy a keményebb módon kelljen feloldani a dilemmát), és tartalmat sem igazán tudtam felfedezni benne. Megint egy filler, amiben lehetett bámulni Sevent, meg egy szép nagy hajót, aztán ennyi, talán majd a jövő héten többre is futja.
Azért a The Fight-nál, amiben Chakotay kínlódik valami álom-idegenekkel, vagy mi, egy fokkal talán jobb (The Rock-nak legalább volt pár jó gesztusa a közönség felé a demo meccsen, de hát ő legalább 'hazai pályán' volt az arénában, nem úgy, mint Seven). Attól legalábbis nagyon szenvedtem, míg összekínoztam az átiratát.
A thetryon talán valami szubtér-részecske, ha jól emlékszem, tehát a borgéhoz hasonló szubtérpajzsról lehet szó. Ezt látszik alátámasztani a kinézete is, mikor a hajó találatot kapott, közvetlenül a burkolat fölött villant be egy zöldessárga pajzs-aura, mint a borg dolgozók személyi pajzsai.
A 'hagyományos' pajzsokról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint valami gravitáció-torzításos elven működnek, más források szerint ellenfázisú energiakvantumokkal oltják ki a beérkező sugárzást (anyagot), de a szubtéri pajzsokkal szemben (amelyek bizonyos értelemben valamilyen mértékig 'kimaszkolják' a bennük levő anyagot a normál térből) mindenképpen hátrányban vannak.
A Sat1-en most egyszerre két évad megy, péntekenként a 6.közepe, szombatonként az 5. eleje (ha megy még, szerintem mintha menne...).
Nem tudom, hogy ki látta a Voy-t tegnap a Sat1-en, de az tuti, hogy az egyik LEGJOBB rész volt amit láttam.
Lehet kicsit spoileres, de Seven igen királyul verekedett és a ruhája sem volt semmi. Ki tudja, hogy mit jelent a tetrion alapu pajzs? A Voy-nak milyen van? " Bocs a spoilerért "
Szerintem az eredeti hangok mindig a legmeggyőzőbbek, de a magyar szinkron Paristől eltekintve NAGYON jó lett! A német is elég jó. Azt a nyelvet gyűlölöm és egy kukkot sem értek belőle, de hangzásra jó.
Mostanában azon töprengtem milyen lehet a Voy franciául. Elég rémes... Olaszul már hallottam. A mi fülünknek elég nevetséges.
Csatlakoznék mrzool-hoz, nekem is tetszik Kate Mulgrew eredeti hagja, de a magyar sem rossz :)
Egyébként nekem az angol eredeti után a német volt nagyon furcsa, valahogy sehogy se tudtam összeegyeztetni Janeway-el, dehát izlések és pofonok :DDD
Izlések és pofonok ugye... nekem sem nagyon tetszett Kate Mulgrew hangja: idegesítő, vartyogó vénasszonyhangja van SZVSZ. Nagy csalódás volt amikor először hallottam, mert előtte persze mindenkitől az jött, hogy az angol eredeti az hű meg ha.
A másik komoly fájdalmam nagy kedvencem, a Holodoki. Picardo magas fejhangja az maga a rettenet. Aki látta magyarul a Firt Contact-ot, az elképzelheti magának, mert a magyar szinkron egy az egyben hozza az elborzasztó eredetit. Német szinkron rulez, szerencsére a magyar VOY is valami hasonlóra törekszik.
Paris hanja: egy kölyök hangja. Én sem szeretem.
--------
Volt ez a Makrokozmosz rész. Dejavu érzésem volt, amikor a kapitány "beöltözött" harcosnak: trikó a felsőtesten, fegyverek és hátizsák felöltése, ugyanúgy tett, mint Ripley az Aliens-ben, amikor visszament a kislányért.
Ripley utolsó szinkronhangjai megegyeznek Janewayével.
Hat tudod izlesek es pofonok.:)) Nekem mondjuk nagyon bejon Kate Mulgrew hangja, szerintem eleg jo...:) Azert a repedt fazek eleg eros volt, de teny, hogy erdekes a hangja. Ha neked nem tetszik hat nem... Ami meg fontos: Mulgrew nagyon jol tud 'jatszani' a hangjaval, hidd el nekem, kelloen sok epizodot lattam angolul, es o a best.:))
Most fogjak folytatni a Voyt a Viasaton, ahol anno abbahagytak. Kivancsian varom, vajon ki lesz Seven magyarhangja. Remelem nem rontjak el, mint Pariset.
Az a helyzet, hogy tegnap sikerült megnéznem egy teljes részt, Timeless a címe. De nem akarom elmesélni, miről szólt :)
Magyarul csak a TNG-t hallottam/láttam, és minden elismerésem a szinkronért. Viszont a Generations-t nem velük szinkronizálták, Patrick Stewartnak pl. Kránitz volt azt hiszem a hangja. Maj' lefordultam a székről. Aztán helyretették, a következő filmeknél már ar eredeti hangok voltak. Az Insurrectiont alig akarták bemutatni, épp, hogy meg bírtam nézni.
Én már halottam a Voy-t eredeti angol hanggal, de csak bemutató filmen, szerintem a kapitány német, vagy a magyar hangja sokkal jobb, mint az eredeti angol, mert angolul csak valami repedt fazék hangja van, mint Bonnie Tylernek, amikor énekel. "Lehet hogy csak abban a bemutatóban volt ilyen a hangja." Minden esetre az eredeti angol kapitány hangja nekem nem tetszett, viszont a többi igencsak meggyőző.
Egyébként én is csak németül néztem eddig, de a Viasat-on sem rossz a hangja, és a többiekét is eltalálták. Az egyedüli a parancsnok, akinek a hangja jóval eltér a némettől. Összességében szerintem a Viasat-on jó a szinkron, az a fő, hogy sokáig legyen.
Nem gyakorlat volt. Az álcázott romulán hajók elött akarták lezárni a Semleges Zóna határát. A paranccsal ellentétben nem vonult az adott helyre, mert meggyőződése volt, hogy arrafele akarnak kitörni, ahol van. Stimmelt a tipp... :)
Volt egy rész, amiben kinevezték (lehet, hogy csak valamilyen stratégiai gyakorlat volt) és a döntései miatt összeütközésbe került az elsőtiszttel. Az a baj, vagy éppenséggel a jó, hogy egy gép sem képes figyelembe venni az emberi tényezőt.
Mindenféle rendszerben kerüni kell a mesterséges intelligenciák használatát. Ahol lehet embereket kel alkalmazni. A racionális döntés nem mindig a legjobb megoldás, és sok helyzetben nem állják meg a helyüket az MI-k. Data is sokszor volt ilyen helyzetben, és nem is kapott soha csapatvezetési, vagy hajóparancsnoksági beosztást (ha jól emlékszem). Nemrég megint megnéztem a Wingcommandert. Abban volt egy haláli mondat:
"A mesterséges intelligencia egyenlő a hallálal". Pont MI óráról jöttünk.
Hát... A Macrocosm nálam rögtön a Threshold után következik a listán... Legalulról felfelé, úgy értem.
Q-s epizód 'legközelebb' a hetedik évadban lesz, a Q2. Legalábbis nem emlékszem többre.
A Memorial emlékművéhez még annyi hozzátartozik, hogy hibásan működött az energiahiány miatt, ezért továbbította össze-vissza, hiányosan az emlékeket. Ha az elejétől fut le rendesen az átviteli program, akkor senki nem hitte volna, hogy ő maga vett részt az eseményekben, tisztában lett volna azzal, hogy ezek csak kapott emlékek.
Éppen ez volt a legnagyobb baj, hogy a legénység azt hitte, ők öltek ártatlanokat, ez volt a nagy pszichikai teher, ez okozta a bűntudatot, depressziót, stb, amitől végül is szenvedtek, nem maguktól az emlékektől.
A Life Line holodoki-problémája (meg az egész alaphelyzet) olyan plot device-féle. Önmagában megáll az epizód, de az ST univerzumból kilóg. A Csillagflotta nem használ (és valószínűeg nem is fog) hologramokat se hajókon, se máshol, a VOH (EMH) kivételével, amit pedig a gyengélkedő rendszereibe integráltak.
Valószínűtlen, hogy azért építenének be preciziós (és nyilván erőforrás, és energiaigényes) holorendszereket a gépházba, szervizfolyosókba, stb, hogy holo-karbantartók tudjanak ott dolgozni valódi technikusok helyett. Akkor már inkább célrobotok használata volna a logikusabb (mint pl a TNG-ben felbukkant ExoComp-ok), bár robotokat sem használnak sehol, legfeljebb (fél)automata berendezéseket.
Egy hibás (vagy legalábbis nem megfelelő) programtól nagyon könnyű megszabadulni, nem kell mindenképpen új munkahelyet találni neki, pláne, ha ahhoz rengeteg átalakítás volna szükséges, és van más is, aki elvégezheti ugyanazt a munkát. Ez abszolút nem logikus szerintem.